MALAYSIA MENGHADAPI KEJATUHAN HARGA MINYAK DAN NILAI RINGGIT

Malaysia sedang melalui zaman ekonomi yang gelap dan  payah. Nilai ringgit terus menyusut berbanding dengan USD, dollar  Singapura , Bath dll mata wang dunia. Kedua kita juga mengalami penuruanan harga minyak.Bermakna pendapatan negara kian menyusut. Defisit belanjawan juga semakain parah. Bermakna kita telah berbelanja lebih berbanding dengan pendapatan.Hutang negara kian meningkat melepasi 50 peratus KDNK negara.

Alamat-alamat ini menujukkan keadaan ekonomi yang tidak sihat dan mungkin mencemaskan. Ada penganalisis menyataakan ia seperti keqadaan krisis yang melanda Greece. Fonomena berbentuk petunjuk ini membawa mesej ada sesuatu yang tidak kena dengan pengurusan ekonomi kita. Namun penjelasan menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Sri Abdul Wahid Omar tidak menujukkan sebarang riak bahawa ekonomi kita bermasalah. Beliau masih yakin ekonomi kita bergerak di atas landasan yang betul.

BUKTI KESUNGGUHAN WANITA INI MENANGANI BENCANA BANJIR

BERITA BERGAMBAR : Ahli parlimen  wanita   mewakili  PAS , Siti Zailah Mohd Yusuf mengharungi banjir di Rantau Panjang.Beliau menggunakan seluruh upaya untuk menyelamatkan mangsa banjar besar yang mengepung penduduk di Rantau Panjang. Ramai yang terperangkap,  belum dapat diselamatkan. Bot-bot yang dibekalkan tidak mencukupi. Beliau bertindak pantas menghubungi semua pihak untuk menyegerakan operasi bantuan.Ada penduduk yang berlindung di atas bumbung, di atas pokok dan mana saja tempat tinggi untuk bergayut.

Siti Zailah Mohd Yusuf Ketua Wanita PAS Pusat, ahli Palimen Rantau Panjang

“Keadaan sekarang amat kritikal serta suasana cemas apabila ada mangsa-mangsa yang tidak dapat kita selamatkan lagi kerana kekurangan bot penyelamat.
“Saya merayu semua pihak tampil beri bantuan, terutama bot-bot penyelamat untuk kita keluarkan ke semua mangsa yang terperangkap di dalam kawasan banjir.
“Saya turut dimaklumkan ada mereka yang terpaksa berlindung di atas pokok dan bumbung rumah, bantuan perlu disegerakan,” katanya sebagaimana dilaporkan Harakahdaily.

 

ADAB MELAYANI LAUT, SUNGAI , HUTAN DAN TANAH NEGARA

Firman Allah dalam Al Quran Surah Ibrahim, surah  ke 14 ayat ke 7  yang berbunyi  :

Waiztaazzana laiinsyakartum laazidannakum walain kafartum innalaaza bi lasyadid, maksudnnya

Ingatlah ketika Rabb kalian mengisytiharkan, ” Sesungguhnya jika kalian bersyukur  nescaya Aku akan gandakan nikmat kepada kalian  tetapi jika kalian mengengķari nikmatku maka pasti azabku sangat pedih.

Dalam satu ayat lagi Pencipta Alam Raya Rabbal alamin memperingatkan manusia yang diangkat sebagai khalifah atau wakilnya di mukabumi. Suarah Ar Rum ayat 41 yang maksudnya :

Telah tampak zahir nyata kerosakan di darat dan di lautan oleh aktiviti tangan- tangan manusia.

MENGAPA KEMUSNAHAN BERLAKU DI DEPAN MATA ?

Lihatlah kenyataan-kenyataan yang berlaku di depan mata 57  tahun sesudah merdeka :

♧ Penjajah Inggeris tidak membenarkan nelayan kita menggunakan pukat tunda, pukat harimau, pukat hantu,pukat buaya atau sebarang pukat yang membunuh kehidupan laut secara rakus.Selepas berperintahan sendiri populasi dan habitat ikan musnah secara drastik – akibat penangkapan ikan ditepi pantai tanpa kawalan Nama – nama pukat langsung tidak mesra alam -pukat harimau,buaya, hantu, apollo dsbnnya.Ikan ditangkap meski pun di musim ia bertelur. Apa yang sudah jadi dengan kita ? Laut yang sepatutnya menjadi ladang dan tempat tuaian ikan yang matang kini menjadi tempat penjarahan tanpa rehat . Akibatnya laut kekosongan hidupan apabila manusia memburunya menjadi sasaran tanpa rehat.Sedangkan ia diciptakan untuk berbakti kepada manusia. Beradablah sedikit terhadapnnya. Adakah peringatan daripada Tuhan ini diperhatikan oleh para pemimpin di negara yang mengisytiharkan Islam sebagai agama bagi persekutuan tetapi tidak menjadi hamba Allah yang ihsan beradab kepada alam dan hidupan.Alam sekitar terus dijarah dengan gelojoh, ikan di laut ditangkap tanpa rehat dan sungai dicemari  sehingga kosong hidupan.Sedangkan di negara- negara yang  bukan Islam adab ini dihormati. Mampukah kita menjadi umat contoh yang diredhai Allah dengan sikap  pemusnah alam sekitar yang diamanahakan untuk memuliharaya. Kita membelakangi Allah Ar Rahman dan Ar Rahim apabila menjadi makhluk perosak. Kita zalim terhadap alam. Justeru kita terpaksa mengimport berbilion ringgit untuk pemakanan.

♧ Di jalan raya kita melihat lori panjang mengangkut kayu yang boleh dikategorikan sebagai balak. Hutan ditebang sehingga alam sekitar terjejas mengakibatkan banjir kilat .

♧ Sungai banyak yang terkambus atau menjadi sungai mati yang kosong penghidupan.

♧ Tanah Simpanan Melayu yang ditinggalkan penjajah Inggeris 16.9 juta hektar hanya tinggal 12 % sahaja .Tinggal 1.6 juta hektar sahaja. Negeri ini dinamakan Tanah Melayu kerana kita ada TSM . Bila TSM pupus bolehkah kita mendakwa KETUANAN MELAYU di atas tanah yang telah menjadi hak orang asing.

Melayu tidak boleh dipisah daripada Islam. Islam adalah AGAMA BAGI PERSEKUTUAN. Justeru sayugia pedoman daripada Allah menjadi ikutan dan pegangan kita. Kita juga mengamalkan konsep Raja Berlembagaan dan demokrasi berparlimen. Apabila hak dan perkara yang terjamin dalam perlembagaan dihilangkan Raja yang menjadi penjaga perlembagaan sebagai Khalifah dan wakil Tuhan “Ketua Agama” wajib menegur dan bertindak. Mengapa amanah telah dilanggar dan dikhianati. Sebagaimana kata ulama Ahli Sunnah Waljamaah yang tersohor , Shaikh Abdullah Fahim :

Bila kita sudah merdeka jangan ada pemimpin ambil kesempatan buat kekayaan di atas belakang rakyah

Perkembangan yang berlaku di luar negara :

Negara -negara berasaskan ekonomi pertanian New Zealand, Australia, Belanda, India, Norway, Sweden, Denmark, AS dan Jepun terus maju dalam sektor perikanan,pengeluaran bijirin, tenusu, daging, perubatan dll. Mereka menjadi pengeksport hasil pemakanan dunia. Paling nyata Thailand. Kita masih terkial -kial hilang hala tuju sehingga terpaksa mengimport lebih daripada RM  20 bilion untuk barang makanan.Kejatuhan ringgit akan meningkatkan lagi nilai import negara.

Norway dan Sewden menjadi pengekport ikan yang terkenal apabila menjaga alam sekitar dengan piawaian yang ketat. Tangkapan tidak dibenarkan semasa ikan mengawan. Penggunaan pukat dihadkan. Ikan besar ditangkap menggunakan pancing. Ketam ditangkap menggunakan perangkap besar seperti bubu.Ikan kecil dan anak- anak ikan dibiarkan membesar. Laut menjadi sumber pemakanan. Jadi ia wajib dihormati sebagai satu kurniaan.

Mynmar juga memelihara lautnya dengan membuat zoning. Ikan ditangkap berperingkat – peringkat. Enam bulan di sesuatu tempat kemudian ditinggalkan untuk memberi peluang ikan membesar tanpa gangguan .

 

 

 

MENILAI APA KATA MENTERI DI JPM – KEPUTUSAN LANTIK CEO MAS DARI KALANGAN ORANG LUAR

Datuk Abdul Wahid Omar menjadi jurucakap Kerajaan BN dalam menjawab kritikan pedas mengapa dan kenapa kerajaan melantik Mueller seorang eksekutif Jerman untuk mengetuai pemulihan MAS . Tidakkah ada tokoh korporat tempatan yang layak dan mampu menyelamatkan MAS. Kritikan demi kritikan menerpa. Datangnnya bukan daripada calang- calang tokoh. Mantan PM Tun Dr Mahathir dengan asakan yang keras menempelak adakah rakyat Malaysia BODOH sehingga tidak ada seorang pun yang layak.Tan Sri Abdul Aziz bekas pengerusi Mas yang ada nostalgia tentang syarikat yang pernah dipimpin dan dibesarkannya juga kesal dengan apa yang berlaku.

Sekali lagi apakah benar dan logik selepas 50 tahun MERDEKA langsung tak ada seorang pun profesional, bakat edan baka tempatan yang layak untuk memimpin, memulih dan mengembalikan  MAS kembali ke era kegemilangnnya.

Kita ada Tony Fernandez yang berjaya  memimpin AIR ASIA syarikat penerbangan bertaraf global ? Contoh anak tempatan yang sangat berjaya dalam industri penerbangan antara bangsa.  Begitu dengan Tan Sri Khalid Ibrahim tokoh korporat yang berjaya mengetuai PNB dan memimpin GUTHRI sebuah syarikat gergasi, asalnya kepunyaan Great Britain, berjaya diambil alih oleh anak Malaysia.

Beliau menyatakan Kazanah Nasional yang menyuntik RM 6 Bilion berhak melantik Meuller mengetui operasi pemulihan Syarikat Penerbangan Negara yang terus dirunding malang. Mari membongkar hingga ke akar – akarnya apa punca sebenar kemerosotan MAS sehingga amat sukar dipulihkan ? Dalam alam fikiran Malaysia yang dpenuhi tahyol dan khurafat , perlukah dicari seorang BOMOH yang terhebat untuk membuang saka yang menghantui MAS  ?  MAS yang tidak pupus- putus dirundung malang yang berkepanjangan setelah diswastakan di zaman  Dr Mahathir untuk diserahkan kepada Tajuddin Ramli. Setelah rosa dengan segala masalah yang paras dan beban kerugian besar kembali diserah di bawah tanggungan kerajaan . Namun masih rugi dalam jumlah yang lebih besar. Kerosakannya hampir- hampir tidak dapat dipulihkan. Inilah segi buruk daripada dasar penswastaan yang amat keterlaluan. Keuntungan dan nikmat dibolot  korporat, manakala beban dan masaalah ditanggung negara dan akhirnya rakyat. Imej negara sangat terjejas dengan kegagalan demi kegagalan sebuah syarikat maruah negara.

Sebuah syarikat yang namanya begitu indah, imejnya megah dan berprestij untuk beberapa dekad. Itulah “MAS” syarikat penerbangan nasional kebanggaan negara. Jika Singapura dengan Singapore International Airline sangat stabil mengapa MAS sangat terjejas sehingga pemulihannya gagal berulang kali. Itukah alasannya kenapa  pakar luar perlu diambil ?  Kegagalan demi kegagalan menggambar sesuatu yang tidak kena dengan corak pengurusan ala Malaysia.

MENGURUS EKONOMI NEGARA ASASNYA SAMA SEPERTI MENGURUS RUMAH TANGGA

Mengurus ekonomi negara  analoginya sama seperti mengurus sebuah rumah tangga . Kenyataannnya bila isi rumah ,kepala keluarga  tidak ada simpanan dan kelebihan pendapatan, ekonominya pasti tertekan. Tambahan pula jika dibebani hutang yang berkepanjangan. Ia pasti menimbulkan tekanan yang membawa kepada keresahan akibat   ketidakstabilan.

Apabila dikaji maksud perkataan EKONOMI itu sendiri ialah sains atau ilmu bagaimana mengurus keluarga atau rumah tangga menuju kesejahteraan. Daripada kaca mata  Al Quran , kitab itu telah memberi jawapan tentang bentuk dan  sifat negara yang terbaik. Disebut bahawa  negara yang terbaik ialah baldatun thaiyyibatun warrabun ghafur. Maksudnnya negara terbaik ialah negara yang ekonominnya, politik serta sosialnnya diurus tadbir, berjalan secara halal. Ia berjalan di bawah MAGHFIRAH iaitu  pengampunan Tuhan. Tidak terlibat dengan rasuah dan penyelewengan kuasa. Produktiviti ekonominya  yang membawa KEBERKATAN. Hasil negara  tidak berlegar-legar di sekitar satu golongan sahaja.

Maknanya  ekonomi yang berkelebihan dan rakyat menjadi keutamaan, sentiasa mendapat pembelaan. Ekonomi yang tidak berada dalam krisis yang menimbulkan kegoncangan dan mengakibatkan padah penderitaan terhadap kehidupan rakyat jelata. Bukan ekonomi yang membawa badai inflasi yang membumbung sehingga gagal dikawal oleh negara.

Timbul kesangsian adakah ekonomi negara sedang dikawal urus dengan penuh amanah.. Pokoknya kemakmuran ekonomi dan kazanah negara wajib dinikmati dan dirasai oleh rakyat terbanyak dengan adil. Tanpa kebertanggung jawapan,  rakyat berhak bertanya ke manakah menghilangnnya hasil perolehan negara yang mamur ini.

Dr Adi Setia pakar ekonomi Islam memberikan tafsiran EKONOMI sebagai  the science of living and provisioning for common ģood. Ianya membawa pengertian ilmu mencari penghidupan dan perolehan nafkah demi kepentingan bersama. Jadi produktivi dalam ekonomi yang baik yang direstui Allah menghasikan keberkatan dan pengagihan yang seimbang.

Kajian yang dilakukan oleh Dr Muhammad Abdul Khalid menunjukkan jurang pendapatan di antara golongan Melayu yang paling kaya dengan Melayu yang paling miskin sangat ketara. Begitu di antara Melayu dengan China. Pemberian BRIM menyerlahkan hakikat bahawa setelah 50 tahun lebih merdeka sebahagian besar rakyat terutama orang Melayu masih  berada dalam zon kemiskinan. Pemberian BRIM lebih kepada membantu sara hidup bukannnya penyelesai kepada ketidakseimbangan ekonomi atau penawar kepada  gejala kemiskinan yang terus memapakan rakyat apabila pendapatan rakyat yang tidak seberapa terus  dihisap oleh inflasi yang ganas.

Bila ditanya kepada kepada Menteri di JPM Datuk Abdul Wahid Omar  tentang kejatuhan nilai RM berbanding dengan USD. Ia memberi jawapan mudah yang bersifat politik untuk kepentingan  BN. Bahawa kejatuhan ini tidak menjejaskan prestasi ekonomi negara. Bahawa ekonomi kita masih  kukuh dan stabil. Dalam masa 9 bulan pertama ini negara menikmati lebih import sebanyak RM 41 Bilion berbanding dengan tahun sebelumnnya hanya RM 37 Bilion sahaja.Sesungguhnnya jawapan bersifat perangkaan itu gagal memberi jawapan yang sebenar terhadap penderitaan rakyat. Kehidupan rakyat terus terjerut. Harga sekilo pisang dua kali ganda berbanding dengan sekilo beras. Kini makanan rakyat seperti sekilo ikan bilis menjadi terlalu mahal, menyamai 10 kali ganda harga sekilo beras. Sesuatu yang tidak terbayang sebelumnnya tetapi telah menjadi kenyataan yang sangat menggerunkan. Timbul persoalan bagaimana ekonomi telah diurus sehingga pendapatan rakyat tidak bermakna lagi kerana ekonomi lebih berpihak kepada segelintir golongan elit yang memegang terajunya. Tidak kepada rakyat terbanyak seperti penoreh getah yang terrpaksa menanggung beban kenaikan  harga ikan kembong sehingga RM 15 / sekilo. Apa pun implikasi ekonomi yang terjadi kesan dan hentakannya sangat menjejaskan kehidupan rakyat terutama isi rumah atau keluarga  - keluarga miskin di Malaysia. Apakah ini tidak dirasai oleh para pemimpin ditampuk kuasa.

Kata Saidina Ali pemimpin yang terbaik ialah mereka yang peka dan perihatin terhadap penderitaan rakyat. Darjatnnya umpama emas tulin. Mengapa ? Ia menganggap dirinnya adalah rakyat dan rakyat itu bahagian daripada dirinnya. Pemimpin yang buruk umpama peluh atau barang yang tidak dikehendakin oleh tubuh manusia. Hadirnnya membawa penyakit. Ia menganggap dirinya adalah dirinnya dan rakyat adalah rakyat. Rasa dan simpatinya tidak melekat bersama dengan kehidupan rakyat. Justeru rakyat harus sedar adakah pihak yang berkuasa sebenarnya mewakili dan membela kehidupan rakyat dengan  sesungguhnnya. Lagaknnya seperti pelakon atau selebriti yang penuh memukau tetapi hakikatnya langsung tidak bersama dengan derita dan penanggungan rakyat jelata.

BERITA TERKINI KEHEBATAN EKONOMI KITA

Apakah petunjuk sejauh manakah tahap kesihatan seseorang. Apabila tekanan darah meningkat, paras kolestroil naik, paras gula dalam darah mencemaskan  ia membawa alamat ada sesuatu yang tidak kena pada kesetabilan kita. Tidakkah ini menunjukkan mutu  kesihatan tubuh kita  mulai terjejas. Kita tidak boleh menipu diri dengan menyatakan tidak ada apa-apa yang menjejaskan kesihatan. Maut di tangan Tuhan, orang sihat pun boleh mati. Jika itu yang dipegang bermakna kita tidak peka dan tidak mempunyai sebarang petunjuk untuk menjaga kesihatan dan keselamatan diri.

Jadi apakah pula kriteria yang boleh diguna pakai untuk mengukur sejauh  manakah stabil dan kukuhnya ekonomi kita. Rakyat perlu celik ekonomi, celik politik dan sedar ke manakah halatuju negara ini sedang dibawa. Adakah negara ini sedang menuju atau menanjak ke era kecemerlangan atau sedang diasak turun menghampiri kehancuran. Berdasarkan petunjuk ekonomi,  data dan perangkaan rakyat akan mengetahui sejauh manakah sehatnya ekonomi kita. Sejauh manakah ekonomi kita telah diurus dengan berhemat, penuh dengan amanah dan rasa kebertanggung jawapan. Teliti fakta-fakta di bawah ini untuk memahami situasi ekonomi terkini. Apakah implikasinya ke atas majoriti rakyat serta masa depan ekonomi negara.

Nilai RINGGIT kian  menyusut. Sebelumnya tukaran luar kita USD 1 menyamai RM 3/ untuk satu tempoh yang panjang dan dianggap stabil.Kini dalam bulan Disember , nilainya semakin merosot kepada RM 3.42 untuk USD 1. Ini bermakna untuk barangan import bernilai USD 100 juta kita kena membayar RM 342 juta. Tambahan RM 42 juta. Bagaimana dengan USD 1 Bilion ? Bermakna negara  terpaksa menambah USD 420 juta. Akibatnya harga barangan import menjadi semakin mahal. Ini belum ditambah dengan pelbagai cukai ini dan itu, keuntungan  peniaga dan GST yang akan menjengah.

Perkara berikut yang mesti diberi tumpuan  ialah kedudukan hutang negara yang semakin meningkat.Hutang yang  mencecah nilai tertinggi RM 763 Bilion. Bermakna hutang negara ke paras yang semakin mencemaskan. Peningkatannya  menghampiri ke paras mencemaskan  55 % datipada  KDNK negara.  Sehingga kini hutang negara belum menyusut dan negara ( baca rakyat ) terpaksa membayar bunga pinjaman yang amat tinggi. Setiap anak yang lahir menanggung beban hutan yang berat.Ibu  bapa anak yang baru lahir mungkin  kurang mampu untuk membeli tepung susu yang diimport dari luar negara.

Perkembangan terkini menunjukkan harga petrol untuk satu barrel/tong terus menyusut ke paras USD 70/. Maknanya pendapatan negara untuk petroleum akan menurun kerana harga di paras yang rendah berbanding dengan tahun sebelumnnya.

Paparan -paparan ini untuk membuka mata bahawa ekonomi bukan milik ahli ekonomi belaka. Mereka memang pakar dalam memberi huraian tetapi gagal untuk gambaran sebenar tentang penderitaan rakyat. Angka semata- mata bukan jawapan kepada kemelut yang sedang berlaku kini. Hanya rakyat sahaja yang merasai kesan dan akibat  sebenar akibat terhimpitnya  kehidupan. Mengapa ? Ini disebabkan mereka terlibat dengannya.Rakyatlah yang terpaksa menanggung segala beban salah pengurusan ekonomi dan pembaziran kazanah negara.

Mereka perlu mengerti sebab musabab kemerosotan ekonomi yang sebenar.Mereka tidak wajar menerima fakta yang salah akibat kebohongan ahli – ahli politik yang pandai memutar belit fakta. Rakyat berhak bertanya kerana mereka yang sebenarnya menanggung beban berat ekonomi yang bermasalah. Sumber ekonomi berlimpahan. Ironisnya rakyat menanggung kesusahan. Sedangkan Singapura yang kekurangan sumber banyak menikmati kelebihan daya saing berbanding  dengan ekonomi . Matang wangnya pun dua setengah kali ganda berbanding RM .

 

 

 

 

POLITIK WAYANG KULIT PARA POLITIKUS KITA

Dalam politik ada istilah POLITICAL ANIMAL . Dalam BM disebut HAIWAN POLITIK . Siapakah mereka itu ? Sesiapa yang memasuki dunia politik untuk merebut kuasa semata – mata. Beliau -beliau itu  apabila berkuasa akan menggunakan apa saja aparatus negara demi untuk melanjutkan KEKUASAAN, SUPRAMERSI dan STATUS QUONYA.. Kuasa digunapakai sebagai HAK MUTLAK bukannnya AMANAH. Bila ada ruang dan kesempatan musuh – musuh politiknya akan dibanteras, dilemahkan atau dibunuh peribadinya. Ini dilakukan menerusi  political and personal asassination..

Apa yang berlaku dalam filem – filem sebenarnya sedang berlaku di depan mata kita.. Justeru politik yang tidak ditunjangi dengan moral akan membawa kebinasaan. Ia tidak membuka ruang DEMOKRASI yang lebih terbuka dan membunuh para pemimpin yang lebih berwibawa dan berbakal. Mengapa ? Ini kerana para pemimpin tersebut berani mencabar kekuasaan dengan hujah-hujah yang bernas dan berani..

HARGA MINYAK RON 95 AKAN DIAPUNGKAN BAGAIMANA DENGAN HARGA GULA ?

Pada 1 Disember ini harga petrol RON 95 akan diapungkan mengikut harga minyak pasaran dunia. Jika naik harga di pasaran global, harga minyak akan dinaikkan ,jika sebaliknnya harga minyak akan diturunkan.Selama ini subsidi datangnya dari punca mana ?

Malaysia adalah negara pengeluar minyak dan pendapatan utama  kerajaan pun datangnnya hasil daripada sumber tersebut. Justeru tidakkah wajar rakyat berhak menikmati sedikit daripada limpahan rahmat tersebut.

Rakyat di negara-negara pengeluar minyak seperti Brunei Darussalam, Venuezula, Kuwait dll membeli minyak dengan  harga di bawah nilai pasaran dunia Mengapa Malaysia tidak ? Tanpanya rakyat tidak menikmati apa pun hasil daripada limpahan kemakmuran ekonomi daripada emas hitam tersebut.Ia bukan bikinan manusia. Ia adalah rahmat daripada Allah untuk dinikmati oleh hamba-hambanya. Ertinnya berhak bertanya  ke manakah perginya  hasil minyak negara sehingga hasilnya tidak dinikmati rakyat. Sekurang-kurangnnya lebih rendah daripada harga pasaran dunia.

Gelombang kenaikan harga barang  tidak pernah surut, terus meningkat ke harga yang mdmncemaskan. Harga gula terus naik sehingga mencecah RM 2.90 sekilo. Umum mengetahui harga gula di pasaran dunia terus turun. Bagaimana pun di negara kita harganya stabil.Tidak pun mengikut harga pasaran global yang terus menjunam. Kenapa wujud fenomena sedemikian rupa, Adakah disebabkan oleh monopoli keperluan asas tersebut oleh sebuah syarikat sahaja ?

Kini harga sekilo gula, RM 2.90 lebih tinggi daripada harga sekilo beras iaitu sekitar RM 2.60 sekilo. Harga telor telah melonjak sehingga 45 sen sebiji. Begitu harga pisang emas menghapiri RM 5/ se kilo.Harga barang-barang terus melonjak .Ia menjadi terlalu mahal untuk dinikmati oleh rakyat biasa.Harga sekilo ikan bilis menjadi terlalu mahal melepasi RM 30/ sekilo. Akibatnya pendapatan rakyat akhirnya semakin menyusut dan mengecil.Akibat kelemahan ekonomi kita ringgit menjadi semakin menurun berbanding dengan mata wang asing seperti Dollar.

Kehidupan rakyat semakin terjepit terutama golongan  yang berpendapatan tetap dan kecil. Jadi impian untuk mendapat 1 unit rumah pangsa terutama di bandar-bandar besar adalah di luar kemampuan mereka. Apakah mekanisme untuk mengatasi masalah yang kritikal ini ? Harga tanah meningkat sehingga ratusan ringgit 1 ka persegi, harga simen dan bahan binaan semakin melonjak dan semuanya naik kecuali upah. Gaji dan upah golongan bawahan terus berada ditakuk lama. Bagi pemencen mereka menjadi tidak selesa untuk menikmati zaman tuannya. Timbul persoalan fungsi kerajaan sebenarnnya apa dan bagaimana. Adakah kerajaan sebuah syarikat korporat besar yang sedang berniaga dengan rakyat  atau KERAJAAN ADALAH PENANGGUNG JAWAP SOSIAL RAKYAT. Ini sebagaimana yang berlaku sebelum Tun Mahathir menjadi PM. Justeru kini rakyat menanggung segala-galanya termasuk beban hutang negara yang kini menghampiri 55 % daripada KDNK negara. Ini adalah tanda amaran bahawa ekonomi kita sedang bermasalah. Analisis ini dibuat berdasarkan apa yang berlaku. Justeru ia menuntut renungan untuk memperbetulkannya. Rakyat harus peka ke manakah negara ini dikendalikan. Adakah pro rakyat atau sebaliknnya ?

APA KATA PAK LAH TERHADAP KEPUTUSAN NAJIB MENGEKALKAN AKTA HASUTAN 1948

Tun Abdullah mantan PM ke 5 telah membuat kenyataan berhubung dengan keputusan PM Najib , juga Presiden UMNO mengekalkan AKTA HASUTAN 1948. Sebelumnya beliau telah membatalkannya menjelang PRU ke 13  Mei 2013. Maksud kenyataan beliau yang dimuat turun daripada blog Pak Lah membawa mesej peringatan  bahawa:

Kekuasaan dan kekuatan UMNO bergantung  kepada sokongan rakyat terhadapnya.  Tiada rang undang – undang yang boleh menyelamatkan UMNO jika parti itu tidak lagi disokong oleh rakyat.

Apakah maksud tersirat daripada kenyataan Tun Abdullah itu ?

Rakyat terutama orang Melayu mesti menyokong akta itu demi kelangsungan parti KETUANAN MELAYU itu. Tanpanya UMNO tidak mampu bertahan.

Perlu dingat akta itu digubal masa darurat. Di saat berkecamuknnya kebangkitan rakyat melawan penjajah Inggeris pada tahun 1948.Akta tersebut bersama dengan ISA telah digunapakai sepenuhnya oleh PENJAJAH  untuk menzalimi rakyat yang masih terjajah.Ribuan RAKYAT yang bangkit melawan penjajah secara vokal telah dihumban dan dijeblos ke dalam penjara tanpa pengadilan.

Dalam proses peremajaan UMNO itu perlukah akta warisan penjajah itu dikekalkan ? Kemungkinan ada dua perkara yang bakal terjadi. Pertama UMNO akan hilang sokongan, ditolak oleh generasi muda yang rimas dengan akta warisan penjajah yang  serba mengokong. Kedua elit KETUANAN MELAYU tidak akan akan ambil pot dengan keresahan rakyat sebagaimana yang sedang berlaku. Yang penting bagi mereka cara mana   mengekalkan kuasa untuk merebut peluang – peluang ekonomi di bawah kawalan mereka.

Apa yang dapat ditangkap ialah UMNO bukanlah parti yang menyanjungi perubahan dan menyesuaikan diri dengan rentak perubahan semasa yang berlaku di persekitaran. Indonesia berubah dengan amalan DEMOKRASI yang sangat terbuka ke atas 230 juta rakyatnya. Kerajaan membuka ruang DEMOKRASI untuk semua parti berkempen secara terbuka di media massa. Parti tidak disekat menerbitkan akhbar. Parti pemerintah yang tamat kekuasaan menjelang pilihanraya tidak dibenarkan menggunakan alat kekuasaan negara sebagai jentera pilihanraya. Demikian berlaku ke atas India. Banyak sangat akta yang serba menyongkong dan amat  mencengkam. Akta-akta warisan penjajah ditokok tambah dan diperkukuhan lagi untuk tujuan politik demi melanjutkan kekuasaan walau dengan  apa cara sekali pun. Apabila rakyat bangkit menentang kezaliman dan kejumudan ini bermakna mereka mahukan perubahan dan pembaharuan. Apakah elit kekuasaa  Kebangsawanan dan Ketuanan Melayu bersedia untuk sedikit rendah hati memahami hasrat dan hati  rakyat bahawa mereka ini bukannya HAMBA yang melulu mesti taat setiasa sebagaimana zaman dahulu kala. Seluruh dunia seperti Rusia, Nepal, Eropah Timur dll telah menolak kediktatoran, autoritarian dan establishment yang melampau, namun kita masih selesa dengan status quo yang sedia ada. Mampukah untuk bertahan ? Sejarah membuktikan kekuasaan yang angkuh dan berbuat kesewenangan  akhirnya pasti kecundang.Ia telah berlaku ke atas USSR, Empayar -empayar besar sepanjang zaman dan kerajaan-kerajaan di zaman moden.

Islam dan Melayu: Menatap wajah citra bangsa dalam sejarah – Siddiq Fadzil

Rencana yang menarik untuk dibaca dan direnungi. Kita orang melayu adalah bangsa pelaut yang menguasai samudra satu ketika dahulu.Bak kata Presiden Indonesia Jokowi, kita sudah lama membelakangi laut, samudra, selat dan teluk.Begitu juga ungkapan Presiden pertama RI Soekarno bahwa untuk membangun menjadi negara besar, negara yang kuat, negara yang makmur, kita harus memiliki jiwa cakrapatih samudra , jiwa pelaut yang berani mengarungi gelombang dan hempasan ombak yang menggulung.‘Jalesveva Jayamahe’, di laut justru kita jaya !

Published: 25 November 2014

siddiq

Pengislaman telah mentransformasikan Melayu dari bangsa yang terkurung dalam kekarutan tahyul dan dongeng menjadi bangsa rasional yang responsif terhadap rangsangan al-Qur’an agar berfikir (tafakur) dan merenung (tadabur).

Ungkapan tradisi “alam terkembang dijadikan guru” adalah penjelmaan kesedaran Melayu tentang hakikat alam sebagai al-kitab al-maftuh (kitab terbuka) yang memuatkan pelbagai rahsia dan hikmah yang bermanfaat bagi manusia yang dapat memahaminya.Memang alam adalah ayatu’llah (tanda yang mengisyaratkan keesaan, kebesaran dan kekuasaan Allah).

Justeru, berguru kepada alam dalam tradisi Melayu dapat diertikan sebagai usaha memaknai tanda-tanda pada alam ciptaan Tuhan (ayat al-kawn) dan mengambik iktibar untuk panduan hidup.Peribahasa Melayu yang mengungkapkan wisdom pusaka bangsa banyak sekali mengangkat objek-objek kealaman: langit, tanah, gunung, bukit batu, air, angina, flora dan fauna.

Pada hakikatnya, bangsa ini mewarisi kekayaan nilai-nilai budaya yang dapat menjadi teras pembinaan watak yang ampuh dan tangguh. Bukankah pada zaman silam bangsa Melayu terkenal sebagai bangsa pelaut?

Continue reading

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...