PROF TURUO HIGA: REVOLUSI PERTANIAN DALAM MENGHADAPI LEDAKAN PENDUDUK DUNIA

“AN IDEAL AGRICULTURE SYSTEM IS SUSTAINABLE, MAINTAINS AND IMPROVES HUMAN HEALTH, BENEFITS PRODUCERS AND CUSTOMERS, BOTH ECONOMICALLY AND SPIRITUALLY,  PROTECTS THE           ENVIROMENT AND PRODUCES ENOUGH FOOD FOR  AN INCREASING HUMAN POPULATION”  – DR TARUO HIGA

SISTEM PERTANIAN YANG SEMPURNA  SENTIASA DAPAT MEMENUHI KEPERLUAN YANG BERTERUSAN, BERUPAYA MENGEKAL DAN MENAMBAH BAIK MUTU KESIHATAN MANUSIA. IA SECARA LANGSUNG  MERANGSANG  EKONOMI DAN MEMPERTINGKATKAN ROHANI MANUSIA, MEMPERLINDUNGI ALAM SEKITAR DAN MENGELUARKAN KEPERLUAN MAKANAN YANG MENCUKUPI SELARAS DENGAN  PENINGKATAN JUMLAH PENDUDUK

 

Prof Turuo Higa seorang saintis daripada Universiti Ruyukus Jepun telah menghambakan diri dalam penyelidikan mengkaji  makhluk-makhluk halus ” MICROBS” yang sangat seni. Makhluk makhluk seni yang sangat  baik, mereka yang bekerja menghancurkan sisa-sisa tumbuhan dan bahan buangan supaya  menjadi kompos dalam kadar masa yang cepat. Solusi supaya dunia tidak tercemar dengan bau-bau busuk.Para MICROBA dikerahlkan Allah memakan segala sisa buangan sama ada tumbuhan atau haiwan untuk  mensejahterakan atau melestarikan kehidupan alam.

Projeknya untuk menghasilkan baja berasaskan teknologi EM dengan harga termurah sesuai dengan kemampuan negara membangun.Penemuan ini memakmurkan alam, menyediakan bumi dengan bahan pemakanan berkhasiat untuk tetumbuhan.Ia bakal menjadi revolusi yang mencetuskan perubahan besar dalam bidang pertanian terutama di negara mundur dan membangun. Menerusinya mereka akan berjaya menyediakan keperluan sandang dan pangan yang mencukupi.

Beliau percaya jika penduduk dunia meledak sehingga 10 biliion pun dengan teknologinnya ini  mamapu  memenuhi keperluan pemakanan yang mendesak di mana sahaja belahan bumi .Malangnya kita yang berpenduduk hanya 30 juta belum berjaya mengisi keperluan pemakanan sendiri terutamannya beras. Sedangkan negara  memiliki tanah yang begitu luas  tetapi terbiar. Sejak bertahun-tahun Malaysia telah membelanjakan   puluhan malahan ratusan bilion untuk membeli keperluan  bahan -bahan makanan daripada luar negeri. Kita sebenarnya mengkayakan para peladang di India, Vietnam, Thailand , Autralia dan New Zealand.

Kita membangunkan ekonomi orang sedangkan ekonomi para petani dan nelayan kita berada di takuk lama tanpa sebarang peningkatan.Dengan teknologi EM para petani tidak payah lagi membeli baja dan racun serangga. Terbukti pengamalannya bakal meningkatkan produktiviti dalam masa yang singkat. Paling utama tanah yang sakit akan sembuh dan sehat semula.

Negara akan dapat menyelamatkan puluhan bilion wang mengalir keluar negara. Wang tersebut akan tercurah kepada para petani dan nelayan kita. Inilah kaedah dalam membangunankan ekonomi kerakyatan secara tegas dan bermakna. Wang akan mengalir di kalangan para petani kita dan tidak lagi mengalir keluar. Sektor eknomi desa akan mengembang  dan menyekat perpindahan para beliau ke kota. Ekonomi dan pembangunan desa dapat digerakkan untuk membangunkan tulang belakang eknomi negara sesuai dengan pertambahan penduduk yang pesat.

Kita tidak pun kekurangan teknologi , modal, tenaga manusia dan segalanya. Soalnya adakah dasar kita menyokong usaha murni ini ? Enjoin ekonomi yang terlalu memberi  penumpuan yang berlebihan kepada ekonomi pengkorpratan dan komersialisma yang terlalu bertumbu di bandar-bandar utama ?  Renung dan fikir-fikirkanlah.

MEMANDANG KE NEGARA JIRAN: PERUBAHAN HASIL DARIPADA REFORMASI

 

JOKOWI  DODO  presiden terpilih Indonesia untuk tahun 2014 hingga 2019 telah menyampaikan ucapan sulung di Muktamar PKB  Surabaya. Beliau membentang arah Indonesia dalam masa 5 tahun ke depan. Tokoh yang menang PILPRES itu menggaris bawahi 3 TUJUAN BESAR  Indonesia maju ke depan menuju INDONESIA HEBAT INDONESIA yang bersedia menghadapi persaingan serantau dan global merangkumi :

KEDAULATAN DALAM POLITIK 

KEMANDIRIAN DALAM EKONOMI

KEPERIBADIAN DALAM JATI DIRI BANGSA 

Ikuti ucapan beliau yang penuh misi dan visi untuk bangsanya yang berpenduduk 250 juta orang. Satu jumlah yang besar dan merupakan negara umat Islam yang teramai di dunia :

IMEJ DAN PENAMPILAN PRESIDEN BARU INDONESIA “SEDERHANA – REAL BUKAN DIBUAT-BUAT”

1342499150218950896

Sederhana dalam Tingkah dan Bicara (Sumber photo : Merdeka Online)

MEMAKNAI SANG PEMIMPIN : MELIHAT LATAR BELAKANGNNYA 

ANAK RAKYAT YANG BILA BERKUASA TIDAK LUPA DIRI , MEMBALUTI DIRINYA DENGAN SIFAT-SIFAT NINGRAT, KEBANGSAWANAN. IA TIDAK BERJARAK DENGAN RAKYAT YANG MELAHIR DAN MEMBESARKANNYA.IA SEDAR ERTI MISKIN DAN MAHU MENGANGKAT DARJAT MARHAIN MENJADI GOLONGAN YANG BERPUNYA.  ADA HARGA DIRI UNTUK BERBAKTI DAN MENYUMBANG KEPADA NEGARA DAN MASYARAKAT BILA  DILIMPAHI RAHMAT.

1342499250202697106

Jokowi adalah Pekerja Keras, Ia tidak Mau Muluk-Muluk, yang Penting Lakukan semua Soal dan Riil. Setiap Langkah Sederhana akan Menghasilkan Sesuatu (Sumber Photo : Official Website Jokowi)

Karakter yang paling menonjol dari Jokowi adalah pekerja keras, ia cepat mematerialkan sesuatu dari nggak ada jadi ada dengan kerja kerasnya,cara kerja Jokowi amat mirip dengan Obama dalam soal pemecahan masalah, ‘Selesaikan mulai dari inti persoalannya’ –

                                      “Sesuatu yang rumit biasanya dimulai dari                                           persoalan- persoalan yang amat sederhana

Jokowi amat efektif soal waktu, ia sedari kecil harus menyelesaikan persoalan dengan cepat, karena setiap persoalan yang ditunda-tunda akan menghabiskan biaya dan energi, sementara ia tau dirinya orang miskin, jadi harus irit, demikian juga soal kerja.

Dalam bekerja Jokowi tampaknya menganut ilmu menanam Padi.

“Barangsiapa menanam padi, pasti ada rumput yang mengikuti, tapi barang siapa menanam rumput tak mungkin ada padi yang mengikuti”.

Artinya : Orang yang menanam kebaikan, pasti ada keburukan-keburukan baik sengaja atau tak sengaja, tapi orang yang menanamkan keburukan sudah pasti tak ada hal baik yang mengikuti”. Baginya kerja adalah menanam perbuatan, dan perbuatan pasti ada imbal hasilnya dari apa yang kita lakukan.

Kerja Jokowi dilandasi nilai-nilai baik, ia jujur dan dipercaya, ia juga bekerja keras, bila ia tak jujur mana ada orang Jerman percaya untuk ekspor meubel, di kalangan eksportir paling mengerti kalo orang Jerman itu amat keras soal kepercayaan.

JOKOWI DI TENGAH MASYARAKAT 

1342499394169005392

SELESAIKAN MASALAH PADA TEMPATNYA – JOKOWI TIDAK KEKOK DI TENGAH MASYARAKAT – IA TIDAK MENUNJUKKAN KUASA DENGAN IRING -IRINGAN YANG BESAR DAN MENAKUTKAN. IA ADALAH PEMIMPIN SIPIL-MASYARAKAT YANG MENJIWAI DERITA RAKYAT .ANUGERAH ALLAH UNTUK INDONESIA !

1342499623448671183

TENTERA AS DI TERENGGANU APA MUSLIHATNYA ?

PENULIS : IBNU MUSTAFA

Biasanya dunia gerun apabila AS menghantar  tentera ke sesuatu kawasan. Mengapa ? AS terkenal sebagai adi kuasa tunggal dunia yang mempunyai niat untuk mendominasi mana sahaja bahagian yang terstrategik seantero dunia.Kehadirannya bukan untuk maksud biasa. Pasti ada agenda di sebaliknya. Hakikatnny,  tidak ada sebuah negara pun  yang akan membenarkan kuasa asing lebih-lebih lagi seperti AS untuk masuk ke wilayahnya.

Negara sekecil Cuba menentang kehadiran AS di wilayahnya. Namun kerana terpaksa, Guantanamo sebahagian daripada wilayahnya telah dijajah oleh AS.Kononnnya ada perjanjian pajakan di antara kedua negara tersebut. Sebenarnya satu kengkuhan, tunjuk kuasa. Apa kamu boleh buat ?  Itulah gambaran wajah AS yang menjadi polis     ( baca penjajah ) dunia dengan gagasan dan tindakan New World Order.

Sebelumnnya AS telah terlibat langsung dalam perang Vietnam sehingga dikalahkan oleh Vietcong dengan kekalahan yang amat memalukan. Dikalahkan oleh negara kecil pimpinan  tentera rakyat Vietnam di bawah pemimpin berani, bermaruah  Ho Chin Minh. Vietnam Utara dan Selatan bercantum semula menjadi sebuah negara bangsa yang bersatu. Akibatnya AS terpukul keluar daripada Cochin China tanpa mendapat apa-apa. Namun AS mempunyai pengkalan besar di Subic Bay, Fillipina. Amerika terpaksa menarik diri dari sana kerana pergolakan dalaman dan penentangan rakyat Filipina yang nasionalistik. Benci dengan kehadiran kuasa asing.

Tambahan pula kedudukan di situ sangat berbahaya. Dekat dengan kawah gunung berapi yang dikuatiri bila-bila masa akan meletup. AS terkial-kila mencari pengkalan baru untuk mengawal rantau ASIA-Pasific . Ia mendapat undangan dari Singapura. Pengkalan di Singapura amat terhad, begitu kecil dan terbatas untuk mengawal  satu wilayah yang begitu luas. Amerika sama sekali tidak dapat melupakan Asia Tenggara iaitu jatung Asia.  Jadi tempat yang paling sesuai dan   terstrategik tidak dapat tidak ialah MALAYSIA.

Negeri-negeri Pantai Timur dari Kelantan ke Johor tiba-tiba menjadi amat penting sekali bagi AS dalam menghadapi kebangkitan China dan armada tentera lautnya. China mula bangkit  untuk mengawal wilayah dan sumber minyak yang kaya di kepulauan Sprately,  Laut China Selatan. Sebagai kuasa ekonomi yang terkuat selepas AS ia terpaksa memperkasakan ketenteraan laut dan udaranya daripada ancaman luar.China sama sekali tidak akan tunduk kepada AS.Ia ada maruah dan pendirian.Sama -sama kuasa besar. Lebih-lebih lagi kedudukannya di Asia.

obama-najib

Secara tiba-tiba Malaysia menjadi sangat terkenal di mata dunia. Ia  menjadi permata tumpuan dunia. Sudah menjadi satu kenyataan dan dunia seumumnya akur  bahawa negara ini amat penting dalam pergolakan dan lalu lintas  dunia. Manakan tidak Presiden Obama sendiri mengakuinya dalam lawatan rasmi ke Malaysia pada tahun 2013. Dengan bahasa diplomatik dan lembut Obama mengatakan Amerika sebenarnya lebih dekat dengan Asia Pasifik. Pantai Barat kita mengadap dan bersambung dengan China, Jepun, Taiwan, Filipina dan Malaysia.

Kita berkongsi lautan yang sama. Bermakna rakan sekutu dan kepentingan ekonomi yang bertimbal balik dengan AS. Kepentingan yang lebih banyak di wilayah ini berbanding dengan dunia lama iaitu Eropa Barat. Kita terperangkap di antara kebangkitan kuasa dunia yang baru iaitu China dan kuasa dunia yang sombong dan tamak iaitu AS. AS yang tidak senang dengan kebangkitan China.China  yang kini membentuk satu gabungan bersama dengan Rusia dan Iran atas kepentingan bersama

Apakah tujuan 300 tentera AS mendarat di Terengganu ? Khabarnya diterbangkan khas dari DIEGO GARCIA  pengkalan misteri ADI KUASA itu di lautan Hindi. Pengkalan yang dari sana Amerika menghantar jet pejuang untuk memusnahkan Iraq. Pengkalan yang mengawal lalu lintas di Lautan Hindi. Amerika kini ada pengkalan di serata pelusuk dunia termasuk di Teluk Parsi, Turki, Jepun dan sedang terlibat untuk mengawal Laut Hitam dengan memperalatkan pergolakan di Ukraine untuk  berhadapan dengan Rusia.

Malangnya dalam persengketaan ini Malaysia terperangkap dan dimangsakan menerusi tragedi MH 17. Tragedi kehilangan MH 370 masih lagi satu misteri yang tiada jawapan. Apakah ia satu plot yang sengaja dirancang kerana ada muslihat di sebaliknya. NEGARAWAN AMERIKA  pernah berkata :

 Franklin Rossevelt

Mengapa AS perlu mengadakan latihan ketenteraan  bersama dengan membawa senjata- senjata  berat ke Malaysia. Malaysia tak bermusuh pun dengan Indonesia, kita bersahabat dengan THAILAND, begitu dengan Vietnam. Kita juga mempunyai hubungan yang mesra dengan China. Rantau ini selamat darpada sebarang ancaman. Ini adalah antara rantau yang paling damai  di dunia selepas kemunduran AS dari Vietnam dan menerusi kerjasama sesama ASEAN.

Di Korea  Selatan ada tentera Amerika. Kehadirannya mencetuskan ketegangan yang berpanjangan dan memisahkan kedua negara yang sebenarnya satu bangsa, Korea Utara dan Selatan . Begitu juga dengan Afghanistan yang hancur lebur  kerana campur tangan Amerika yang menjajah Afghanistan dengan meletakkan pemimpin boneka.

Hari itu semasa  Obama datang , dengan bahasa lembut memujuk beliau menyatakan ada hubungan rapat antara AS dengan Malaysia. Kedua-dua kononnya berada di rantau yang sama. Rantau yang paling maju dan makmur di dunia iaitu RANTAU ASIA – PASIFIC. Adakah AS memerlukan sesuatu dari Malaysia ? Apakah yang diingini oleh kuasa besar itu ?

Adakah AS sedang mengugut mahukan sebuah pengkalan tentera untuk diletakkan di Pantai Timur di negara paling strategik di Asia Tenggara ini ? Pepatah Melayu ada berkata sesuatu.  Adakah pemimpin negara kita tidak faham  dengan kehendak AS. Terkilat ikan di air sudah tahu jantan betinanya.

Penganalisis politik berat menyatakan kehilangan pesawat MH 370 ada kaitan dengan kuasa besar itu ? Terdapat persaingan sengit antara Amerika dengan China di rantau Pasific . Begitu juga dengan pergeseran di antara Amerika dengan Rusia di UKRAINE.Dalam kedua peristiwa tersebut nampaknya yang jadi mangsa ialah MALAYSIA . Persaingan di antara Amerika dengan China dan Amerika dengan Rusia. Tidakkkah ini selaras dengan ungkapan ini.  Gajah sama gajah berjuang pelanduk mati ditengah-tengah. 

Kita terpanggil untuk berpedoman dengan ayat-ayat Allah dalam menghadapi senario ini dalam surah ke 2 ,  Al Baqorah ayat ke 120 yang maksudnya bererti :

WAN AZIZAH MENJADI MB : MENGAPA TIDAK DISENANGI OLEH SEORANG HADI AWANG ???

HADI AWANG MASIH DALAM KEPOMPONG LAMA :

BETAPA BANYAK WANITA MENJADI PEMIMPIN NEGARA SEANTERO DUNIA 

Krisis MB Selangor masih berlarutan. Keputusan dalam Majlis Pakatan Rakyat adalah jelas.Kesepakatan 30 ADUN PR  mahukan Dr Wan Azizah ADUN Kajang menjadi MB yang baru, menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim. Namun ianya menemui kebuntuan apabila ada permainan politik dalaman dalam keluarga PR. Politik antara PAS dengan PKR.  Akhirnya menjemput campur tangan Baginda Sultan Selangor untuk meredakan keadaan.

Amalan biasa dalam politik demokrasi ialah apabila parti yang menang pilihanraya mengetengahkan nama calon MBnya, pihak istana harus akur dan menerima. Itulah prinsip demokrasi dan raja berlembagaan. Raja bersama dengan kehendak rakyat yang memilih wakilnya untuk menerajui kerajaan. Amalan itu turut dilakukan oleh BN secara berterusan.

Timbul masalah semasa Tan Sri Ghazali Jawi  dicadangkan menjadi MB Perak. Sultan nampaknya tidak bersetuju.Krisis ini sehingga mencetuskan  krisis perlembagaan di zaman PM Mahathir Mohamad. Perkembangan yang berlaku  menyebabkan berlaku pindaan ke atas perlembagaan.Baginda Sultan diberi tempoh untuk satu jangka masa buat menanda tangani persetujuan. Selepas tempoh itu perlantikan MB yang diusulkan adalah sah walau pun tanpa persetujuan baginda. Ini menunjukkan kuasa demokrasi atau pilihan rakyat mengatasi segalannya.

Negara kita kini bukan lagi diperintah oleh kerajaan feudal secara mutlak. Raja adalah simbol kerana latar belakang negara yang pada suatu masa dulu diperintah oleh baginda. Namun keadaan sudah berubah.Ini adalah satu hakikat yang telah difahami oleh semua. Di zaman pemerintahan British pun walau pun Tuanku mempunyai kuasa mutlak, baginda menerima nama Residen yang diusulkan tanpa bantahan. Begitu juga dengan undang-undang yang diusulkan oleh British semuannya diterima. Malahan orang -orang yang tidak disenangi oleh Inggeris dinyahkan atas surat yang dikeluarkan sultan dengan nasihat daripada penjajah.

Namun orang Melayu adalah bangsa yang paling beradab yang memnjujuh titah sultan. Apabila konsensus dan parti yang menang pilihanraya memilih seseorang menjadi MB maka ia adalah isyarat itulah pilihan rakyat. Krisis ini boleh difahami dan diselesaikan dengan mudah apabila pihak-phak yang terbabit  memegang prinsip demokrasi berparlimen dan raja berlembagaan. Se3dikit nasihat daripada Datuk Onn kepada raja-raja ” RAJA ADALAH RAKYAT DAN RAKYAT ADALAH RAJA !

Apa peliknya untuk Dr Wan Azizah menjadi MB. Khir Toyo jaga menjadi MB walau pun ia tidak dikenali dan tiada pengalaman dalam mentadbir. Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim muncul ke pentas kuasa tanpa penglibatan dalam pentadbiran negara dalam jangka masa yang lama. Di seluruh dunia termasuk dunia Islam betapa banyak  wanita menjadi pemimpin negara. Apa peliknya dengan seorang Wan Aziz  untuk menjadi MB Selangor sehingga mencetuskan pelbagai kontroversi di dalam keluarga terdekat PR ?

Adakah Hadi Awang berpegang pada prinsip Islam bahawa apabila ada pemimpin lelaki yang berwibawa mengapa harus dilantik pemimpin wanita.  Azmin Ali yang banyak berkorban akur dengan ketuanya. Tan sri Khalid Ibrahim dalam kritikan pedasnya menyatakan Jangan lantik MB yang diremot . Ini cakapan-cakapan yang tidak ada nilai demokrasi. Apabila kesepakatan menyatakan sikap secara menyeluruh itulah keputusan yang paling baik. Selangor tidak akan dipimpin oleh Wan Azizah seorang diri. 

Ini antara pemimpin wanita yang terkenal mengepali negara .

MESEJ KEPADA PEMUDA MENYAMBUT KEMERDEKAAN YANG KE 57

“Tidak akan mendapat kemajuan sesuatu bangsa itu jika pemudanya ‘tidak berdiri di barisan hadapan – Chandra Bose

TOKOH NASIONALIS INDIA  YANG BERPERANG MELAWAN PENJAJAHAN INGGERIS DENGAN GERAKAN BERSENJATA-MENUBUHKAN INDIAN NATIONAL  ARMY-SUBHAS CHANDRA BOSE (1897- 1945 )

                             SIAPAKAH SUBHAS CHANDRA BOSE –                                HUBUNGANNYA DENGAN  NASIONALISME   DI MALAYA

Beliau seorang nasionalis tulin yang berjuang secara militan untuk menghalau British keluar daripada India.  Beliau percaya bahawa kemerdekaan harus direbut, diperjuangkan dengan berani.  Pasti  ada hargannya dengan bayaran yang melibatkan pengorbanan dengan darah. Kemerdekaan ada nila pengorbanan yang mesti dibayar.Ia tidak pernah diberi dengan percuma oleh pihak yang menjajah kita.  Semasa zaman pendudukan Jepun (1942-1945) , Subhas Chandra Bose pernah tinggal di Malaya buat seketika. Beliau menyebelahi Jepun dan Jerman sebagai rakan sekutu untuk melawan British dan Amerika di Asia.

Seorang nasionalis kita yang terpengaruh dengan beliau ialah Ahmad Boestaman. Nama sebenarnya ialah Abdullah Thani bin Raja Kecil ( 1920 – 1983)

Beliau menggunakan nama Ahmad Boestamam kerana minat dan sanjungannya kepada seorang pemimpin India yang bernama SubhasChandra Bose.Nama Boestamam lekat kepada namanya sehingga menenggelamkan nama yang asal.

Testamen Politik API  dengan semboyan Merdeka Dengan Darah sedikit sebanyak mengambil inspirasi daripada perjuangan Suibhas Chandra Bose yang menyatakan :

Give me your blood I will give you freedom

MESEJ SEBUAH PUISI DARI RAKYAT KEPADA PENGUASA- SEMPENA HARI MERDEKA

PUISI ORANG KECIL ORANG BESAR KARYA GUSMUS

Saya terpanggil untuk berkongsi puisi ini setelah pulang dari kembara saya tempohari.
Orang Kecil
jika ikhlas diperas
Jika diam ditikam
Jika protes dikentas
Jika usil dibedil
Orang Kecil
jika hidup dipersoalkan
Jika mati tak dipersoalkan
Lebih baik jadilah orang besar
Baginya selalu besar
orang miskin
Orang Besar
jujur-tak jujur makmur
Benar-tak benar dibenarkan
Zalim-tak zalim dibiarkan
Orang besar boleh bicara semuanya
Orang kecil paling jauh dibicarakan saja
Orang kecil jujur dibilang tolol
Orang besar tolol dibilang jujur
Orang kecil berani dikata kurang ajar
Orang besar kurang ajar dikata berani
Orang kecil memperkatakan hak disebut pembikin onar
Orang besar merampas hak disebut pendekar

- Orang Kecil Orang Besar, karya Kiyai A. Mustofa Bisr

 

“MERDEKA” – MENGENANG PARA PEJUANG YANG DILUPAKAN

Kata Presiden Sukarno :

Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor menyarankan supaya sejarah kemerdekaan dikaji dan ditulis semula.

Ramai yang berkongsi pandangan dengannya kerana selama 56 tahun kemerdekaan, sejarah itu seolah-olah hak Umno saja. Perjuangan kemerdekaan digambarkan bermula dari penolakan Malayan Union  dan dikepala oleh Tunku Abdul Rahman saja.

AMBANG MERDEKA KE 57 : MENUNTUT MUHASABAH MENYELURUH TENTANG HALATUJU NEGARA !!!

MERDEKA 100 PERATUS

Sambutan merdeka kali ini paling ISTIMEWA dan amat bersejarah. Kemerdekaan negara dan bangsa  pada 31 Ogos 1957 membawa makna besar kepada rakyat. Tahun 1957 membawa implikasi berakhirnya era penjajahan menuju pembebasan. Ulang tahun kemerdekaan yang ke 57 pada kali ini tepat dengan tahunnya kemerdekaan. Pada kali ini kita menyambut MERDEKA dengan agka 57 muncul sekali lagi.  Persoalannya yang besar, amat perlu dikaji semula apakah ertinya kemerdekaan buat rakyat. Bebaskah mereka daripada berbagai belenggu yang masih mencengkam ?

Adakah MERDEKA kita berjaya menyelesaikan masalah kehidupan rakyat yang paling asasi ? Masalah kemiskinan, taraf hidup yang masih rendah, kebebasan bersuara yang disekat-sekat, keadilan dalam hukum di mana rule of law dilaksanakan. Paling utama ialah  dan  rakyat terbebas untuk berfikir dan memilih para pemimpin mereka yang terbaik. Para pemimpin yang   beramanah untuk mengurus  tadbir negara yang maha kaya ini  secara telus dan berintegriti.

Demokrasi yang melibatkan 150 juta rakyat di negara jiran kita,  Indonesia telah berjalan dengan lancar tanpa menimbulkan keributan.Apakah amalan demokrasi yang lebih adil dan telus akan  berlangsung di negara yang merdeka dan berdaulat  ini. sesuatu yang tidak menyimpang daripada amalan demokrasi yang paling asasi.  Alat-alat negara tidak menjadi hak mutlak  yang dimonopoli dan dimanupalasi oleh satu pihak sahaja menenggelamkan suara-suara kebenaran. Demokrasi bererti check and balance. Tanpanya demokrasi akan pincang.

Antara masalah serius yang mencengkam ialah perumahan yang sukar dibeli oleh sebahagian besar rakyat di kota-kota besar. Saiz penduduk kita tidaklah besar sangat.Hanya 30 juta,dibandingkan dengan jiran serumpun kita 250 juta. Sukar sangat rakyat untuk memiliki rumah di bandar-bandar besar. Ruang tanah dipergunakan untuk projek komersial dan mewah untuk pasaran antarabangsa. Jadi di mana ruang untuk rakyat mengambil tempat di tanah airnya sendiri ? Sedangkan rumah adalah keperluan yang asasi. Di Pulau Pinang orang Melayu telah menjadi rakyat yang terpinggir. Mereka kehilangan habitat asal tanpa menimbulkan kegusaran kepada para pemimpin atasan bahawa pembangunan telah menghambat dan bersifat zalim terhadap rakyatnnya kerana kegelojohan terhadap keuntungan semata-mata.

Masalah ekonomi yang tidak kurang parahnya   ialah jurang ekonomi yang sangat besar antara golongan yang paling kaya dengan golongan bawahan yang amat perit menderita dengan melonjaknya inflasi.Belanja hidup sangat tinggi.Segalanya harus dibayar, tidak ada yang percuma. Rakyat mesti membayar bil kadar letrik yang tinggi, kadar sewa rumah yang melonjak, cukai ini dan itu, khidmat kesihatan yang tinggi untuk penyakit kritikal , yuran pengajian yang mahal dan berbagai bebanan langsung dan tidak langsung  yang merimas dan memerangkap kehidupan di negara yang makmur ini.

Rakyat  belum terbebas daripada belenggu kemiskinan dalam sebuah negara yang melimpah kekayaannya . Amat malang apabila rakyat perlu bergantung kepada titisan subsidi. Jika upahan yang dibayar adil dan mencukupi mengapa sebahagian rakyat terutamanya Melayu mesti mengharapkan BRIM ? Bila dikaji fenoemana ini negara yang menjadi milik kita semua belum berjaya mengagihkan limpahan kekayaannya  secara adil kepada rakyat jelata.

Dalam keadaan beban hutang negara begitu mencemaskan dengan defisit yang memanjang, timbul persoalah daripada manakah wang untuk BRIM diperolehi ? Adakah daripada sumber hutang luar negara kita ? Kini bunga untuk hutang tersebut sahaja mencecah bilion ringgit.  Tindakan ini akan menambahkan lagi  beban kepada rakyat di kemudian nanti. Akhirnya segala beban negara nescaya akan terpikul dan terbeban ke atas mereka. Nilai sebenar pendapatan mereka kini  terus merosot.Perangkaan menunjukkan ramai rakyat Malaysia yang muflis akibat bebanan hutang.

Sejenak marilah  kita mendengar pesan seorang ulama tersohor yang sempat hidup ketika negara mencapai kemerdekaan pada 31 0GOS 1957:

BILA KITA DAH MERDEKA JANGAN ADA PEMIMPIN YANG  AMBIL KESEMPATAN BUAT KEKAYAAN DI ATAS BELAKANG RAKYAT

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...