web analytics

KEMPEN ANTI KEGANASAN : PERANG DIPERBOLEH APABILA DISERANG DEMI KEDAULATAN

 

 

 

 

 

 

 

 

ISLAM adalah agama yang membawa perdamaian, keselamatan dan kesejahteraan sejagat. Islam adalah agama yang lengkap, sempurna dan valid hingga kini  dalam kehidupan dunia. Ia telah dibuktikan oleh Nabi Muhammad saw dan para penerusnya khalifah yang benar dan adil. Mereka telah membawa rahmat untuk semesta alam. Kehidupan seorang khalifah hampir sama dengan rakyat. Ia tidak memerlukan pegawai keselamatan kerana tidak ada rakyat ysng tergamak membunuhnya. Para perisik Romawi dan Parsi menyelinap ke Madinah untuk mencari cari rahsia kekuatan Islam.

Mereka tidak berjaya mengesan rumah khalifah. Ia hidup seperti rakyat biasa. Sedangkan Kisra Parsi dan Kaisar Romawi hidup di istana besar yang berpagar dan dikawal ribuan tentera bersenjata. Segala hasil negara perolehan zakat, ghanimah perang dll ditumpukan untuk membela kaum tertibdas, terabai dan berhak dibela golongan mustadhafin. Hasil kekayaan negara tidak dibolot ,ditompok tompok dan beredar  hanya disekitarpara  elit kekuasaan negara.Pada diri pemimpin tergambar kerendahan diri, kezuhudan bukan kebongkakan, pamir diri berlebihan dan ketamakan dan kebengisan.Pantang ditegur gunakan alat kekuasaan untuk menindas rakyat yang seharusnya diperlindungi.

Namun kini Islam dan umatnya menjadi agama yang bermasalah. Gagal difahami oleh para pemimpin negara dan ulamanya sendiri. Umatnya menjadi hina dina,diperkotak katikkan  dalam percaturan dunia.

Kini para pemimpin dunia Islam dengan gembira   rela dipermain dan diperalatkan oleh kuasa kuasa besar dunia.Hampir hampir tidak ada model dan negara umat Islam yang terbaik yang boleh dijadikan model contoh dan ikutan. Singapura sebuah negara kecil bukan Islam boleh dijadikan contoh dalam aspek aspek tertentu terutama urus tadbir negara yang terbaik dalam amalan melawan rasuah. Kita bagaimana ? Sabda rasulullas saw dalam hadis masyhur tentang punca kerosakan sesebuah negara memaklumkan bahawa:

Kerosakan umat dahulu kala berlaku berlaku kerana apabila sesutu kesalahan dilakukan oleh rakyat jembel/ bawahan mereka pemerintah akan menghukum dengan seberat berat hukuman. Apabila kesalahan itu dilakukan oleh  golongan mereka sendiri, mereka akan cari jalan keluar. Sesungguhnya aku Muhammad rasulullah sekiranya anakku sendiri Fatimah mencuri aku sendiri  akan memotong tangannya.

Islam agama yang lengkap, jika negara dan wilayahnya diserang ia wajib melawan dan ditolong bantu oleh sesama negara dan pimpinanan umat Islam. Bukan pula dituduh pengganas kerana melawan serangan mysuh di tanah air sendiri. Jika keadaan yang terbalik ini berlaku, kita sendiri membunuh roh jihad dan menghidupkan kebaculan untuk dijajah dan diberlakukan apa sahaja oleh musuh musuh Islam. Kini telah ada negara negara umat Islam sepertinTurki dan Pakistan  yang berupaya mengeluarkan senjata senjata berat  dalam industri peperangan.

Kita negara dan umat Islam wajib membeli senjata daripada negara negara tersebut. Bukanya membeli daripada AS yang menggempur dunia Islam untuk melemah, memecah dan mengkucar kacirkannya.Apabila kita menyokong negara negara kufar iaitu sebenar benarnya pengganas dan pencipta keganasan tunggulah balasan Allah yang keras dan tidak berkesudahan sebagaimana kini.Rahmat dan pertolongan Allah akan terjauh daripada kita. Kelemahan negara negara umst Islam kerana mereka tidak mampu menolong sesama sendiri.

Mereka tidak mampu mencipta sistem kewangan sendiri iaitu dinar emas. Mereka gagal membina sistem dan blok  perdagangan sesama umat Islam. Malah gagal sama sekali  membina  perbankan/ mal Islam  berasaskan muamalah  yang terbebas daripada riba.Pemimin dunia Islam rela menghambakan dan berkiblat ke AS dan Barat yang menjadikan dunia Islam sumber hasil,  kekuatan dan eksploitasi mereka.

PROF JOMO 3 DEKAD MALAYSIA ABAIKAN PELUANG EKONOMI BANGUNKAN INDUSTRI BIODISEL BERASASKAN SAWIT

 
 3 DEKAD MALAYSIA SIA SIAKAN PELUANG BANGUNKAN BIODIESEL
 Idea membangunkan tenaga bio diesel daripada kelapa sawit mula dibicarakan sejak 30 tahun lalu, tetapi tidak ada komitmen penyelidikan menyebabkan ia gagal dicapai.

Prof-Jomo-Kwame-Sundaram. KUALA LUMPUR: Walaupun sudah 3 dekad dalam industri kelapa sawit, penyelidikan yang kurang menyebabkan Malaysia gagal membangunkan tenaga biodiesel daripada sumber itu, kata pakar ekonomi Prof Jomo Kwame Sundaram.

Beliau berkata tenaga biodiesel yang boleh terhasil daripada kelapa sawit sudah dibincangkan sejak 30 tahun lalu, tetapi usaha penyelidikan dan pembangunan (R&D) terlalu sederhana.

“Malaysia dalam kedudukan yang baik (sebagai pengeluar utama dulu) tetapi malangnya usaha penyelidikan, pembangunan serta perbincangan berkaitan perkara ini masih tidak mencapai tahap sepatutnya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program syarahan umum “Pembangunan Mapan di Malaysia?” anjuran Institut Strategik dan Kajian Antarabangsa (ISIS) hari ini.

Jomo berkata negara tidak meletakkan asas yang cukup kuat untuk membangunkan tenaga biodiesel daripada minyak sawit.

Beliau membandingkan kegagalan itu dengan beberapa negara antaranya Cuba, Brazil dan Amerika Syarikat yang mempunyai dasar khusus bagi membangunkan tenaga itu, seperti biodiesel daripada minyak soya dan bioethanol daripada tebu.

Pada era 1960-an, negara beralih daripada pengeluaran getah kepada perladangan sawit, seterusnya menjadi pengeluar utama dunia sebelum dipintasi negara jiran, Indonesia.

Beliau berkata negara pasti dapat berdepan kritikan terhadap industri kelapa sawit jika dapat menyumbang bukan saja dalam tenaga boleh diperbaharui, tetapi juga dalam aspek pembangunan mapan.

“Saya berharap isu pembangunan mapan ini bukan saja membangkitkan tentang permasalahan, tetapi juga peluang besar kepada negara dan untuk masa depan,” katanya.
Kritikan terhadap perladangan kelapa sawit biasanya berhubung kesannya ke atas alam sekitar, seperti penebangan hutan, mengancam hidupan liar dan pencemaran karbon.

Pertubuhan alam sekitar antarabangsa Greenpeace sebelum ini lantang membangkitkan isu kebakaran hutan di Sumatera, Indonesia untuk penanaman kelapa sawit.

Ketika sesi soal jawab, Pengerusi Yayasan Noah Datin Paduka Faridah Abdullah berkata kenyataan tersebut tidak adil memandangkan penyelidikan memerlukan dana besar.

“Dan penyelidikan di universiti bergantung kepada (dana) kerajaan, tidak seperti di negara barat apabila syarikat gergasi memperuntukkan wang yang besar untuk tujuan itu.

Jomo kemudian membangkitkan tindakan kerajaan memotong peruntukan terhadap universiti untuk 2 tahun terakhir dalam bajet negara.

Namun, beliau bersetuju dengan Pengerusi United Malacca Berhad Datin Paduka Tan Siok Choo yang pada sesi itu berkata kerajaan sebelum ini melepaskan peluang untuk memperuntukkan lebih wang bagi penyelidikan dengan mengenakan “cukai keuntungan” kepada syarikat kelapa sawit yang mengaut untung besar satu ketika dulu, tetapi tidak berbuat demikian.

ANALISIS KEDUDUKAN EKONOMI NEGARA ADAKAH BERADA DI ATAS LANDASAN YANG BETUL

Apa yang betulnya ? Apa luar jangkanya
1.Kos sara hidup semakin naik mach 2017 inflasi tertinggi dlm 8 tahun.
2.Graduan tanpa kerja beratus ribu..
3.Rating pendidikan Msia tidak bolih disenaraikan dlm kajian PISA.
4.Hutang negara semakin meningkat hampir satu trillion.
5.Ringgit jatuh berbanding matawang antarabangsa.
6.Rakyat B20 catu pendapatan bulan.
7.Penerima BRIM meningkat bermakna rakyat semakin susah..

Apa hebatnya …pengurusan negara bukan sekadar tanda aras pertumbuhan GDP…lebih dari itu…..pembahagian kekayaan yg lebih adil keselamatan rakyat kesejahteraan rakyat adalah perkara2 yg perlu di beri fokus…

 

PERBANDINGAN SAIZ MENTERI & KAKI TANGAN AWAM DI MALAYSIA DENGAN NEGARA MAJU !

 

Negara membelanjakan banyak dana untuk menanggung kos perbelanjaan  kaki tangan perkhidmatan awam yang terlalu ramai, Negara juga memiliki bilangan kementerian dan menteri yang keterlaluan dibandingkan dengan saiz penduduk. Penduduk Malaysia hanya 30 juta.Sehingga 2017, saiz kakitangan awamnya melebihi 1.6 juta. Dari segi nisbahnya 1 kakitangan awam bagi setiap 19.37 orang.. Bermakna  bagi setiap 1937 orang terdapat 100 orang kaki tangan awam.

Begitu juga negara memiliki bilangan  menteri dan kementerian !! yang keterlarlaluan ramai. JPM yakni Jabatan Perdana Menteri sahaja seperti sebuah kabinet mengandungi 10 menteri dan 3 penimbal menteri. Itu tidak termasuk PM dan TPM. Jumlah kementeriannya 25, Menterinya 38 ( termasuk PM& TPM) dan penimbal menterinya  34 orang.

Friday, 3 February 2017

Bloated civil service

High amount of taxpayers money is used to pay salaries and pensions of govt staff

FINALLY Malaysia has a superlative – we are the country with the largest civil service relative to our population in the world.

To hear such frank remarks from Second Finance Minister Datuk Johari Abdul Ghani is eye-opening.

I hope that this acknowledgment will give the Government the political will to do something about it. It takes a very brave politician to say this as the civil service and their families represent a large number of votes.

So how big is the Malaysian civil service? We have a total of 1.6 million civil servants – that is one government servant to service 19.37 Malaysians. For comparison, the proportion of civil servants to the national population in other countries is 1 to 71.4 people in Singa-pore, 1:110 in Indonesia, 1:50 in Korea, 1:108 in China, 1:28 in Japan, 1:84 in Russia and 1:118 in Britain.

In 2009, Malaysia’s civil servants-to-population ratio was the highest in Asia Pacific. The ratio was 4.68%, compared with Singapore’s 1.4%, Indonesia’s 1.79%, South Korea’s 1.85% and Thailand’s 2.06% – all of which were less than half our ratio.

So we have improved from Asian champions to world champions.

Read more at http://www.thestar.com.my/metro/views/2017/02/03/bloated-civil-service-high-amount-of-taxpayers-money-is-used-to-pay-salaries-and-pensions-of-govt-st/#hvMDrtzwt7ddBYZQ.99

WASIAT SULTAN ISKANDAR MUDA MAHKOTA ALAM(1607 -1636 waktu pemerintahan)

8 WASIAT “SULTAN ISKANDAR MUDA MAHKOTA ALAM”

-Sultan Acheh1607-1636-Diperturunkan wasiat Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam dari Kesultanan Acheh Darussalam (1607-1636M) kepada waris baginda seperti berikut :

“… dan lagi raja-raja hendaklah mengamalkan lapan perkara….
1) Hendaklah selalu ingat akan Allah dan meneguhi janji dengan sekelian wazir-wazir dan menteri hulubalang dan sekelian pegawai dan dengan sekelian rakyat.2) Janganlah raja-raja menghinakan alim-ulama dan yang ahli akal bijaksana.3) Segala yang datang pada pihak musuh daripada seterunya jangan sekali-kali raja percaya.4) Hendaklah raja memperbanyak alat senjata dan membeli kesayangan rakyat dan wazir sipahi (tentera), supaya jauhlah musuh raja, sebab ada yang menghalaukan dengan sayang.

5) Hendaklah raja menurun tangan, yakni murah. Hendaklah mengingat kesetiaan rakyat, wazir dan alim-ulama dan sekelian sipahi dengan membalas jasanya masing-masing dengan tertib.

6) Hendaklah raja menjalankan hukum dengan hukum Kitab Allah dan Sunnah Rasul, iaitu seperti yang telah tetap di dalam Qanun Al-Asyi Darussalam; Pertama Al-Quran, kedua Al-Hadis, ketiga Ijma’, keempat Qiyas, maka… keluar daripada itupun empat perkara: Pertama hukum, kedua adat, ketiga qanun, keempat resam.

7) Janganlah raja-raja itu duduk dengan orang yang jahat budi dan jahil.

8) Hendaklah raja-raja itu memeliharakan hati orang yang berbuat baik kepada raja dan kepada negeri dan kepada rakyat. Maka hendaklah raja memandang kepadanya serta memaniskan muka raja memandang mereka itu senantiasa senang hati, kerana ia banyak kebaktian kepada raja. Hendaklah raja itu memeriksa sekalian wazir-wazir dan hulubalang dan segala orang yang jahat dan durhaka dan tiada ia mengikut Qanun kerajaan. Maka tiap-tiap yang salah itu hendaklah dihukum dengan tertib supaya jangan zalim menjatuhkan hukum. ”

” Dan demikian lagi raja-raja hendaklah senantiasa ia memandang sekalian ulama dan bermesyuarat dengan alim ulama dan mendengar nasihat ulama. Dan hendaklah raja-raja itu menjauhkan diri dari bersahabat dengan ulama jahat dan ulama jahil dan ulama tamak, iaitu ulama-ulama yang suka memuji-muji raja dan maghzul*kan dia dan mengharap minta keridhaan raja. Maka ulama itu tamak, yakni tamak kepada dunia. Maka ulama itulah yang membikin huru-hara negeri dan yang memecah-belah rakyat, seperti dajjal…”

Hamka : Dari Perbendaharaan Lama.

TERKINI PERKEMBANGAN PM NAJIB DI TIMUR TENGAH

US President Donald Trump (C-L), Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz al-Saud (C-R), Jordan's King Abdullah II, Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi and other officials pose for a group photo during the Arabic Islamic American Summit at the King Abdulaziz Conference Center in Riyadh on May 21, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGANSiapakah yang hadir dalam pertemuan ini ? Wakil wakil dari Negera negara Teluk  beraja pro America, Kuwait, UAE, Bahrain, Oman,Mesir, Negara negara Afrika, Indonesia, Malaysia, Brunei Darussalam dan kebanyakan negara yang masuk dalam blok AS seperti King Abdullah II Jordan, Pres Al Sisi.

Image result for PM Najib,King Salman, Trump and Al Sisi at Islamic Summit

Selepas di Riyadh beliau pergi ke Tel  Aviv pula bersama dengan Donald Trump

Image result for PM Najib, Netanyahu and Donald Trump

Sepentas Bersama  Donald Trump dan Netanyahu

DI MANAKAH PM NAJIB DALAM PERTEMUAN BESAR TRUMP DENGAN PARA PEMIMPIN TIMUR TENGAH

U.S. President Donald Trump and other leaders, including Saudi King Salman bin Abdul-Aziz al-Saud Salman, Egyptian President Abdel-Fattah el-Sissi and Malaysian Prime Minister Najib Razak, react to a wall of computer screens coming online as they tour the Global Center for Combatting Extremist Ideology in Riyadh on Sunday. | REUTERS

U.S. President Donald Trump and other leaders including Egypt’s President Abdel Fattah al-Sisi (bottom, 2nd L) and Malaysia’s Prime Minister Najib Razak (4th R) react to a wall of computer screens coming online as they tour the Global Center for Combatting Extremist Ideology in Riyadh, Saudi Arabia May 21, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Continue reading

MADAH DAN KITTAH SEORANG NEGARAWAN BERNAMA MAHATHIR MOHAMAD

Tun Dr Mahathir lahir pada bula Julai 1925. Kini berusia hampir 92 tahun. Sudah mendekati 1 abad. Beliau lahir pada suku pertama abad ke 20 kini menjangkau ke suku pertama abad ke 21. Seorang yang cerah pandangan politiknya. Pada tahun 1946 beliau berusia 21 tahun. Pada ketika itu Malayan Union telah  dilaksanakan. Diberlakukan oleh penjajah Inggeris sebaik sahaja memerintah semula Tanah Melayu sepenuhnya pada 1 April 1946. Bermakna berlaku penjajahan langsung.Maknanya Tanah Melayu menjadi milik mutlak  Inggeris bukan lagi kepunyaan raja raja Melayu.

British adalah pihak yang menang perang mengalahkan Jepun. Malayan Union adalah bentuk penjajahan langsung Ingeris. Tidak ada lagi negeri negeri Selat, negeri negeri Bersekutu dan Negeri negeri Bernaung. Semuanya disatukan di bawah satu pemerintahan berpusat yang diketuai Residen General di Kuala Lumpur.

Beliau telah dapat membawa percaturan politik Inggeris  pada ketika itu. Beliau berkata Tanah Melayu telah hilang kedaulatannya, bukan lagi milik bumiputeranya bangsa Melayu. Raja dan sultan Melayu hilang kuasanya di negeri negeri Melayu.British akan meramaikan Tanah Melayu dengan bangsa asing daripada seluruh dunia. Mereka akan dapat kerakyatan mudah apabila menduduki Tanah Melayu selama 10 tahun.

Tanah Melayu menjadi milik mutlak Inggeris sepenuhnya. Beliau telah dapat membawa apa ada di dalam Malayan Union dan apa implikasinya ke atas hak dan ketuanan Melayu. Pada ketika itu beliau bergerak dalam Persatuan Melayu Kedah. Badan yang dikenali sebagai SABERKAS. Slogannya SAYANGKAN BANGSA BERKORBAN APA SAJA. S.E.B.E.R.K.A.S.Beliau menggerakkan massa rakyat untuk menentang Malayan Union.Hasilnya terbentuklah United Malays National Organisation atau UMNO menggabungkan semua persatuan persatuan Melayu bersifat kenegerian menjadi pertubuhan yang bersifat kebangsaan.Di dalamnya juga termasuk Parti Kebangsaan Melayu Malaya yang tertubuh lebih awal daripada UMNO. Demi untuk bangsa semuannya BERSATU.

Kini Tun Dr Mahathir terus aktif. Menurut rakan karib sepengajian dengannya Politis is his blood and flesh . Politik telah mendarah   darah daging dengannya. Jadi Tun akan bersuara sepanjang masa. Dari zaman Tengku, zaman penyingkiran, zaman Tun Razak, zaman Hussein, zaman beliau selama 22 tahun, zaman Abdullah dan kini zaman PM. Sebagai negarawan sejati apa yang tak kena akan ditegur dan singgah kepada teraju dan pimpinan negara apabila urus tadbir negara berjalan dalam keadaan gelong daripada landasannya yang betul.

An aerial port bow view of the aircraft carrier USS AMERICA (CV 66) during its transit through the canal.

The canal that will sink S’pore’s maritime-trade dominance is one step closer to fruition

The Kra Canal may become a reality in Thailand with China helping with the construction bill.

For the uninitiated, the canal in question is Thailand’s Kra Isthmus Canal, or simply known as the Kra Canal.

Unlike the Suez Canal depicted in the photograph above, the Kra Canal does not exist yet. For centuries (yes, centuries), the Thais have been mulling about the possibility of building a deep-water canal cutting through Thailand’s long peninsula to link the Indian Ocean with the South China Sea.

If the Kra Canal is built, it will cut the journey between the Indian Ocean and South China Sea by up to 1,200 km:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...