PERBANDINGAN PRESTASI PAS SEMASA BERKERJASAMA DAN BERSENDIRIAN DARI 1974 – 2013 !

SIAPAKAH PRESIDEN PAS YANG BIJAK BERTAALUF SIYASI DAN YANG MEMUDARATKAN PARTI ?

Image result for PENGASAS pasImage result for pENGASAS   pasImage result for uSTAZ fADZIL nOORImage result for HADI AWANG

Carta di bawah menunjukkan prestasi PAS selama kurang lebih 40 tahun sepanjang 10 PRU. Dalam jangka masa tersebut 1974 – 2013,PAS memilih betahaluf siasi/ bekerjasama dengan BN – UMNO dari 1974 – 1977. Kemudian PAS  terpaksa bersendirian selepas ditendang keluar daripada BN sebelum PRU 1978. PAS gerhana dan merana sepanjang 12 th sehingga 1990. Pada tahun 1990, di bawah kepimpinan TG Nik Aziz – Mursyidul Am dan Ustaz Fadzil Nor – presiden,  prestasi PAS dalam PRU meningkat. Kedua pemimpin itu bijak membaca situasi. Mereka  berTAALUF SIYASI dengan barisan pembangkang yang menentang UMNO – BN.

Pada masa itu, PAS baru  mendapat nafas dan rentak apabila menjalin permuafakatan dengan Parti Melayu Semangat 46 pada tahun 1988 . Kesannya menerusi APU  Angkatan Perpaduan Ummah  berjaya tumbangkan BN – UMNO  secara pukal di Kelantan. Belum ada dalam sejarah PRU yang UMNO tidak menang 1 kerusi DUN pun. Ia berlaku di Kelantan pada tahun 1990. Ini membuktikan hanya dengan  kerjasama yang padu dan mantap di kalangan parti lawan membolehkan mereka menang pilihanraya. Ianya berlaku atas dasar 1 lawan 1.Adakah strategi & sifir ini gagal difahami oleh  TUAN GURU dan ALIM ULAMA dalam Parti Islam yang matang ini ?

CACATAN TAMBAHAN

Rekod awal menunjukkan PAS menjadi parti pembangkang   pertama menang 1 kerusi dalam PRU sebelum merdeka di kawasan Krian, Perak.. Dalam PRU Pertama 1959 selepas merdeka kerusinya terus meningkat dengan menguasai kerajaan Kelantan dan Terengganu.Di bawah kepimpinan Dr Burhanudin Al Helmi PAS jalin kerjasama dengan Parti Negara pimpinan Datuk Onn dan Barisan Sosialis ( gabungan Parti Rakyat dan Parti Boroh ) pimpinan Ishak Hj Muhammad.Begitu dalam PRU 1964. Dalam PRU ke 3,

1969 barisan pembangkang capai kemenangan besar.Hampir hampir menumbangkan PERIKATAN di peringkat pusat  dengan kemenangan di Kelantan, Terengganu, Kedah, P.Pinang dan Perak.Politik kerjasama ini bukanlah sesuatu yang baru dalam sejarah PAS. Kerjasama yang membentuk gelombang sehingga berjaya menumpaskan  parti saingan demi merebus kuasa untuk memerintah.

fb_img_1476694656849

Rekod kerjasama yang sangat berkesan dan cemerlang   ini berlaku  dalam pilihanraya ke 8.Ini membukti TAALUF SIYASI adalah satu keperluan dalam negara yang penduduknya berbilang bangsa dan agama.Undi bukan Melayu amat diperlukan untuk menang PRU.Inilah rahsianya BN dapat memerintah sekian lama – 59 tahun MERDEKA.

PAS mengalami peningkatan undi  pertambahan kerusi dalam PRU 2008 dan 2013. Di tengah tengah peningkatan sokongan undi bukan Melayu, PAS memilih bersendirian. Mula bermain mata dan percaya kepada UMNO yang ditentannya dan menganiaya PAS  selama ini.PAS melupakan pengalaman pahit ditipu parti KETUANAN MELAYU yang berjiwa feudal dan mengamalkan kronisme itu.

PAS hilang pertimbangan yang waras dan kembali dengan perjuangan yang melalut hanya memperjyabgkan satu agenda sahaja HUDUD semata mata. UMNO menjadikan modal ini untuk melagakan antara PAS dengan DAP. Muslihat UMNO yang menyokong HUDUD ini telah memecah belahkan PAKATAN RAKYAT yang berjaya mendapat undi popular 52 peratus mengatasi BN yang hanya meraih 47 % sahaja.

Sepak terajang dan siasat politik PAS sukar dimengerti dalam konteks TAALUF SIYASI – MAQASID SYARIAH  yang menguntungkan PAS dan sekutu dalam PR.Imej PAS dengan imej RAHMATAN LIL ALAMIN, PAS for ALL dan NEGARA BERKEBAJIKAN sudah boleh diterima semua pihak.Ia menjadi rosak dan pasti ambil masa yang panjang untuk dipulihkan semula.Mungkinkah ini berlaku selagi HAJI HADI menjadi presidennya dengan kepimpinan ulama yang totok dan  rigid menguasai PAS secara mutlak. Adakah PAS parti yang dihormati dan digeruni atau parti yang sedang meniti zaman kemuraman tetapi masih tidak nampak realiti ?

fb_img_1476700589164

 

 

RUSIA KINI KIAN TERHUBUNG – PERJALANAN MUDAH DARI VLADIVOSTOK DI TIMUR KE LONDON DI BARAT

Image result for Railway From vladivostok to Europe railway

RUSIA KINI LEBIH TERBUKA. BUKAN LAGI SEBUAH NEGARA YANG TERTUTUP. ZAMAN  PERANG DINGIN TELAH BERLALU. ERA KETIKA USSR BERPERANG DENGAN AS  DAN BLOK BARAT SELAMA LEBIH 50 TAHUN. KESUDAHANNYA EKONOMI USSR UNITED SOCIALIST  SOVIET RUSIA RANAP.

PENAMAT KEPADA ZAMAN USSR BERAKHIR APABILA RUSIA TEWAS TERUK DI AFGHANISTAN. SELEPAS ITU DI BAWAH PIMPINAN GORBACHEV RUSIA MENGAMALKAN DASAR TERBUKA DAN MEMBEBASKAN JAJAHANNYA.TIMBUL NEGARA NEGARA MERDEKA SEPERTI KAZAKHSTAN, TAJIKISTAN, UZBEKISTAN, TURKIMINISTAN, ESTONIA, LATVIA,  DLL.

Image result for CENTRAL ASIA BEFORE RUSSIAN COLONY INDEPENDENT

IA KEKAL SEBAGAI RUSIA SAHAJA. RUSIA  MULA MENERIMA DEMOKRASI DAN EKONOMI PASARAN BEBAS. KINI RUSIA SEMAKIN TERBUKA DENGAN DUNIA LUAR .BUKTINYA RUSIA MEMBUKA SEMULA MASJID DAN GEREJA. DI BAWAH VLADIMIR PUTIN, KEBEBASAN AGAMA DIPULIHKAN. MASJID TERBESAR EROPA DIBINA DI MOSCOW.

RUSIA GIAT MEMBANGUNKAN INFRASTRUKTUR  TERHEBAT MERENTASI BENUA.  TERKINI RUSIA DAN CHINA BERCADANG MENGHUBUNGKAN ANTARA HUJUNG ASIA KE ALASKA DI BENUA AMERICA. JALAN KERETAPI YANG BERMULA DARI LONDON KE MOSCOW. PERJALANAN PANJANGNYA MELINTASI SELAT BERRING TERUS KE SEBUAH BANDAR BERNAMA NOME , FAIRBANKS DAN DISAMBUNG DENGAN LALAUAN KERETAPI MENEMPOH KANATA , MASUK KE AS DAN LANGHSUNG KE NEW YORK.

ITULAH REALISASI DUNIA TERBUKA DAN GLOBALISASI – WILAYAH TANPA SEMPADAN.PERJALANAN DARI ASIA KE AS MENJADI LEBIH DEKAT DAN PANTAS DENGAN MENGGUNAKAN JALAN DARAT DAN LAUT MENGGUNAKAN  KERETAPI SAHAJA. RASANYA LEBIH CEPAT DAN MENATRIK.

Image result for TRAINS PROJECT FROM VLADIVOSTOK TO SIBERIA CROSS ALASKA

2 EX ORANG KUAT DSAI – EZAM MOHD NOOR & KAMARUDDIN MOHD NOOR MENYEBERANG KE PARTI PRIBUMI BERSATU MALAYSIA

DALAM POLITIK TIDAK ADA MUSUH DAN TEMAN YANG KEKAL.HARI KAWAN, ESOK MUSUH DAN LUSA MUNGKIN  MENJADI SEKUTU  POLITIK SEMULA

Politics is the art of possible and impossible – Siasah ialah seni serba kemungkinan dan kemustahilan. Siapa sangka  Mahathir boleh berdamai dengan Anwar  Ibrahim ?

Ezam sertai PPBM, yakin mampu bawa impak besarGAMBAR DI BAWAH : Dari kiri Datuk Kamaruddin Mohd Noor, Tan Sri Muhyiddin, Ezam Mohd Noor dan Zahid Mat Arif

fb_img_1476451544922

Bekas senator, Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor telah menyertai Parti Pr

ibumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dengan menyerahkan borang keahlian kepada Presiden parti serpihan Umno itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Ya benar, saya serah borang ahli parti kepada (Tan Sri) Muhyiddin pagi semalam.

“Sehari sebelum itu saya telah berjumpa Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau telah menyakinkan saya perjuangan melawan rasuah lebih berkesan melalui platform politik,”

Beliau yakin PPBM mampu membawa impak besar dalam perjuangan melawan rasuah di negara ini.

Beliau berpendapat PPBM merupakan parti yang paling fokus melawan rasuah khususnya dalam isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan SRC International.

“Saya pilih PPBM kerana pada ketika ini PPBM saya lihat sebagai parti yang paling fokus melawan rasuah khususnya isu 1MDB dan SRC.

“Pada saya ini merupakan isu paling kritikal dalam menentukan masa depan negara dan perlu penyelesaian segera,”

DATUK KAMARUDDIN MOHD NOOR sertai BERSATU. Beliau dilantik menjadi KETUA PENERANGAN Parti Peribumi BERSATU MALAYSIA. 

DATUK KAMARUDDIN MOHD NOOR KETUA PENERANGAN BERSATU MALAYSIA.40 % SERTAI BERSATU GOLONGAN MUDA YANG TIDAK BERPARTI !

Datuk Kamaruddin Mohd Nor disambut orang ramai di majlis sambut menantu rumah ketua Amanah Pasir Puteh

“Untuk negeri Kelantan saja kita telah menerima lebih 20 ribu permohonan menjadi ahli setakat ini,”

Menurutnya, jumlah ahli untuk menubuhkan semua bahagian-bahagian di Kelantan sudah mencukupi dan sekarang sedang diuruskan oleh bahagian masing-masing.

“Permohonan untuk menubuhkan cawangan juga kita terima dari hampir semua peringkat

“Kita terbuka dan sedia bertemu dan berbincang dengan semua pihak demi merealisasikan kemenangan.

“Saya sendiri akan menghadiri majlis mana-mana parti pembangkang termasuk Pas jika menerima jemputan,” katanya

KERJASAMA ANTARA TUN DR MAHATHIR DENGAN DS ANWAR IBRAHIM SEMAKIN TERSERLAH.- DUA ORANG KUAT ANWAR PADA SUATU KETIKA DULU TELAH MENYERTAI PARTI PRIBUMI BERSATU MALAYSIA.

APAKAH IMPLIKASINYA KE TAS POLITIK MALAYSIA ?  ORANG YANG INGINKAN PERUBAHAN DAN KESINAMPUNGAN URUS TADBIR NEGARA YANG BAIK AKAN BERSIKAP POSITIF.

MEREKA YANG INGIN MEMPERTAHAN STATUS QUO SECARA MELULU AKAN MELIHAT INI SEBAGAI ANCAMAN. DUA KUTUB YANG BERTENTANGAN TELAH BERSINERGI MEMBENTUK KEKUATAN BARU.

BAGI YANG MEMUSUHI KEDUANYA,   WALAU DENGAN APA JUA ALASAN DAN KEWAJARAN  AKAN MEMANDANG SERONG. WALAU PUN DEMI MASA DEPAN MALAYSIA YANG LEBIH BAIK MEREKA  AKAN MELIHATNYA  DARIPADA SUDUT YANG NEGATIF.


Image result for LATEST KEPIMPINAN bERSATU

 

INI MASANYA YANG TEPAT BUAT UMNO TAWAN KELANTAN

fb_img_1476335358801

Perkembangan semasa menunjukkan PAS tidak lagi mahu bertentangan dengan UMNO. PAS kini semakin mesra dan lunak  bercendol cendol dengan UMNO. Bukan sekadar itu sahaja. Terlihat  ia menjadi suara dan bertindak sebagai  jurucakap UMNO. UMNO tidak payah lagi menentang DAP. Agenda PAS  menyerang DAP, musuh  tradisi UMNO secara secara konsisten,  bertubi-tubi. Kejahatan UMNO yang sejak tahun 1951  berseteru dengan PAS luput.UMNO di9kira baik dan segala kemungkarannya dipandang baik.

Husam Musa mantan Naib Presiden PAS, menyatakan kerajaan PAS Kelantan kini tidak berfungsi dengan baik. Tidak nampak  sebagai kerajaan negeri yang bertanggung jawab, telus dan peka terhadap rakyat. Lebih ketara selepas berlakunya banjir besar Disember 2015. Terbukti negeri hilang punca.Hanya balak yang menjadi sumber ekonomi. Banjir 2015 mendedahkan bagaimana hutan dimusnahkan dengan rakus.Pokok-pokok yang belum cukup umur ditebang.Sungai sungai tercemar dan kehidupan orang asli tergugat.

Sumber UMNO menyebut PAS Kelantan   lemah,  tidak bermaya disebabkan beberapa faktor  yang sangat nyata.UMNO   berani mencemuh  musuh tradisinya.Namun kelemahan itu tidak dirasai atau diambil hirau oleh PAS.  Dalam sejarah  kejatuhan UMNO bermula pada tahun 1959(PRU 1 selepas merdeka).UMNO menang balik pada tahun 1978 -1990. PAS menang semula tahun 1990 hasil kerjasama dengan Parti Melayu 1946. Bermula era kebangkitan PAS.  TG Nik Aziz menjadi  MB  1990 hingga 2013.

Apakah punca kelemahan PAS mengikut cerapan UMNO :

PERTAMA :  Berpulangnya MURSYIDUL AM, TG NIK ABDUL AZIZ ke rahmatullah. Beliau adalah pemimpin spiritual dan tonggak utama pemimpinan  PAS. Fatwanya digeruniDalam apa jua pergolakan kata TG jadi  penentu  hala tuju parti mereka. Kehilangannya membawa kelompongan dalam tonggak kepimpinan PAS.  Wibawa TG membawa  kegerunan kepada UMNO. Sepanjang kepimpinannya PAS tak lut dengan sogokan dan umpanan terutama selepas kemenangan tipis tahun 2004. Tak seperti lani

KEDUA : Perpecahan dalam PAS dengan lahirnya AMANAH.Jentera PAS yang menjadi barisan hadapan melawan UMNO telah dikeluarkan 100 peratus. PAS tidak bertaring lagi dan menjadi parti jinak.

KETIGA : Terkeluarnya  HUSAM MUSA tokoh dinamik PAS Kelantan selepas dipecat daripada parti tersebut.

Semua kelompongan kelompongan ini menguntungkan UMNO walau pun UMNO berpecah juga. Kehadiran pertubuhan siasah baru, PARTI PRIBUMI BERSATU MALAYSIA kurang menggugat Kelantan.Apa lagi meningkat sebagai pesaing di Kelantan.

konvensyen-umno-1

APA MAKSUD TERSIRAT HJ HADI BERI AMARAN JANGAN IMPORT ARAB SPRING KE SINI !

fb_img_1476330888030

APA MAKSUD HJ HADI PRESIDEN PAS BERKATA BEGITU ? Niat baiknya sejauh yang dapat diselami ialah beliau tidak mahu huru hara berlaku sehingga mencetuskan kekacauan yang berpanjangan.Ini  seperti yang berlaku di negara negara Arab pada tahun 2011.Sejauh ini dalam pengalaman Malaysia, rakyat tidak mempunyai kecenderungan ke arah itu. Tidak  terbetik niat, langkah atau tindakan yang dilakukan ke arah itu.Kita telah memilih sistem demokrasi dan raja berperlembagaan.Ia berjalan dengan sangat licin dan sejahtera.Jika berlaku perubahan yang dilakukan oleh rakyat menerusi peti undi, apa masalahnya.Ia wajib dihormati.Malangnya proses yang sihat ini menjadi asing dan jengkel oleh sebahagian elit kekuasaan di negara ini.

SEJARAH BAGAIMANA ARAB DIHASUT MERUNTUHKAN KHILAFAH USMANIAH & DIPERKOTAK KATIKKAN BARAT HINGGA KINI !

IKTIBAR ARAB SPRING: POLITIK MATANG DAN SEJAHTERA

maparabind

Seluruh dunia termasuk rakyat Malaysia yang tidak ada musim bernama ‘spring’ juga berminat dengannya. Musim yang dibandingkan dengan perkembangan politik dunia Arab yang diharapkan berbuah yang lazat dan menyegarkan, tiba-tiba buahnya berulat dan beracun, membunuh mangsanya lebih dahsyat daripada wabak penyakit biasa yang meragut mangsanya tanpa batas. Banyak darah yang mengalir, korban yang gugur, menjadi pelarian melarikan diri dan yang menunggu giliran.

Sebenarnya peristiwa seperti ini pernah berlaku di awal abad yang lalu, mereka namakan Revolusi Agung Bangsa Arab pada tahun 1916. Kini telah berlalu seratus tahun peristiwanya. Apakah iktibarnya?

Revolusi Arab Spring yang pertama berlaku apabila Syarif Husain, Raja Wilayah Hijaz (Mekah, Madinah, Ta’if, Jeddah dan sekitarnya) dibawah Khilafah Uthmaniyyah memulakan tembakan pertama di Mekah sebelum subuh pada tanggal 9 Syaaban 1334H bersamaan 2 Jun 1916, mengisytiharkanThaurah ‘Arabiyyah Kubra (Revolusi Agung Bangsa Arab) terhadap kerajaan Turki Uthmaniyyah yang berlaku zalim kerana mengalami kelemahan di era keuzurannya menyertai Perang Dunia Pertama dan dikepung oleh Eropah dan Rusia.

wwi-territorial-chansges-3-728

Revolusi dicetuskan dengan penuh semangat bersama dokongan negara musuh yang diketuai British menyokong supaya Arab diselamatkan daripada Turki dan menukar Khalifah Islam kepada bangsa Arab, dan calonnya ialah Syarif Husain yang berpusat di Mekah (dikira pilihan yang dapat menarik Islam dan Arab). Golongan Nasionalis Arab dan kumpulan Islam yang buta politik menyokong dengan penuh semangat bersama senjata yang dibekalkan daripada negara yang sedang berperang menentang Turki Uthmaniyyah di Eropah, seterusnya dihantar penasihat mereka seperti Lawrence dan lain-lain.

ibn-saud-1

Akhinya gerakan ini berjaya menjatuhkan Khilafah Turki Uthmaniyyah. Tiba-tiba, Raja Abdul Aziz Ibnu Saud bersama gerakan Wahabinya (Salafi) akhirnya sekadar menjadi raja negara baru yang dinamakan Arab Saudi setelah berjaya menggulingkan Ibnu Rasyid, pemerintah Riyadh yang bernaung dibawah Khilafah Uthmaniyyah yang tidak bermazhab Wahabi. Seterusnya, Syarif Husain dan anak-anaknya dihalau oleh Ibnu Saud daripada negara Hijaz yang dihapuskan, kerana pihak British yang diharapkannya tidak membantunya lagi bagi menentang Ibnu Saud walaupun dia mencabar menarik diri daripada menjadi calon Khalifah yang dijanjikan sokongannya. Lalu putera-putera Syarif Husain didokong menjadi raja-raja. Putera Faisal dilantik menjadi Raja Syria dan Putera Abdullah menjadi Raja Iraq.

ak_003

Apabila pihak Perancis yang mendapat bahagian Syria dan Lubnan dalam Perjanjian Sykes-Picot menolaknya, maka Faisal dipindah menjadi Raja Iraq, lalu dibentuk negara baru bernama Jordan bagi dilantik Abdullah bin Syarif Husin menjadi rajanya dengan mengambil sebahagian daripada Syria dan Tebing Barat.

palestine

Adapun Israel wajib diwujudkan mengikut Perjanjian Balfour yang berasingan daripada Arab. Pemimpin-pemimpin lain yang bersama menentang Uthmaniyyah mendapat bahagian masing-masing. Syiah Iran diperkasakan Syahnya menjadi Syahan Syah negara Iran, Yaman diteruskan Imam (raja) daripada kalangan Syiah Zaidiyyah. Agendanya ialah negara yang bersatu kepada berbagai negara qabilah, mazhab dan ideologi yang menjadi bom jangka meneruskan pecah dan perintah.

2013-634986894217478115-747

Adapun Arab Spring mutakhir terkini bermula di akhir tahun 2010, apabila pemuda bernama Mohamed Bouazizi di Tunisia membakar diri kerana menganggur. Akhirnya mencetuskan kebangkitan Arab menentang diktator di negara masing-masing di atas nama demokrasi dan pilihanraya bersih, menentang penyelewengan rasuah dan lain-lain, dengan sokongan daripada negara-negara besar yang mendokongnya. Arab Spring berakhir dengan kejatuhan Presiden Tunisia, Mesir, Libya dan Yaman, seterusnya terbakar di Syria dan huru-hara dikebanyakan negara Arab.

Muhasabah yang bijak, ikhlas dan adil hendaklah difikirkan, mengapa gelombang boleh berlaku seperti berulang dengan natijah yang memusnahkan dan boleh menenggelamkan mangsanya ke dalam bumi sejarah. Contoh masih paling panas ialah Syria yang menjadi medan perlumbaan paling sengit dikalangan kuasa besar perlu difahami.

Adakah negara Barat yang mahu menjatuhkan Basyar Asad itu sangat ikhlas bersama kumpulan Islam yang sedang bersemangat mengisytiharkan jihad di bumi Syria sangat ikhlas membantu jihadnya?

Begitu juga negara yang membantu sengitnya peperangan, ditambah pula dengan Yaman, adakah kerana kerana Sunni dan Syiahnya atau demokrasi dan adilnya?

Sebenarnya negara yang berusaha menjatuhkan Basyar Asad juga tidak akan memberi kemenangan kepada Islam yang dikira dapat menegakkan negara Islam yang sebenar, mengembalikan negara Islam yang berdaulat dan adil serta menjadi ancaman kepada mereka, khususnya Zionis-Israel yang menguasai politik negara kuasa besar, lebih khususnya Amerika dan sekutunya yang bernafsu menjadi kuasa besar tunggal. Israel juga bercita-cita menjadi pusat kuasa besar dunia selepasnya. Semua calon ketua negara tersebut, terkini di US berlumba untuk mendapat sokongan Zionis dalam setiap Pilihanraya Umum.

article-2210759-0e75d43100000578-740_468x361

Maka negara Arab yang gelombang Arab Springnya berjaya menjatuhkan kerajaan masing-masing, menjadikannya lebih huru-hara daripada kezaliman kerajaan sebelumnya serta mengalami kesukaran huru-hara politik, keselamatan dan seluruh kehidupan yang lebih parah sehingga memaksa yang dapat berlari terpaksa melarikan diri menjadi pelarian yang hina, meninggalkan negara yang kaya hasil buminya, menjadi peminta sedekah di negara lain, sehingga negara Arab sendiri tidak menerima sahabat seagama dan sebangsa dengan mereka. Atau yang berada di dalam tanah airnya pula berperang sesama sendiri atau menunggu kematian, kelaparan dan wabak.

images-4

Hubungan kerajaan dan rakyatnya dengan negara Zionis juga menjadi ukuran menerima nasib daripada Arab Spring dan suhu kepanasannya. Mana-mana negara yang mengiktiraf negara haram Israel serta mengadakan segala hubugan di antara kerajaan dan rakyat adalah paling selamat. Taraf keduanya ialah negara yang mengadakan hubungan asmara atau hubungan secara rahsia dengan Israel juga selamat. Adapun negara yang menolak Israel atau gelombang rakyatnya menolak Israel secara terbuka, atau tidak menerima hubungan dan perjanjian damai dengan negara haram itu pasti menerima nasibnya ditumbangkan.

Iran negara jiran bukan Arab dibawah Syahan Syahnya dahulu juga menerima tempiasnya, ketika dianggap negara Islam sahabat yang akrab kerana hubungan yang semangat akrab dengan negara Israel dan Barat, maka aman tanpa ganguan dapat menunaikan haji paling ramai jumlahnya. Ada pun Iran kini, yang dinamakan Republik Islam selepas Revolusi Islamnya dianggap musuh yang sesat bahkan ada yang menamakannya Majusi selepas memutuskan hubungan dengan Israel, serta membuat persediaan menghadapai serangan Isreal kerana mengisytiharkannya (Israel) negara haram, walaupun mengajak negara Arab dan Islam bersama menentang Israel itu. Rakyat Iran diharamkan hajinya ke Makkah, hanya layak menyertai musabaqah bacaan Al-Quran dan anggota OIC sahaja.

Kini buah yang dihasilkan daripada Arab Spring lebih meloyakan akal dan mungkin memabukkan fikiran yang waras, seterusnya boleh mematikan jati diri Ummah. Banyak negara yang terlibat mencetuskan keganasan sama ada memberi kemudahan senjata, menghantar pejuang dan duit yang dibelanjakan kerana membunuh di atas nama menegakkan kebenaran. Ada yang melakukan secara terbuka, ada yang membaling batu sembunyi tangan.

Pihak media pula mencelarukan maklumat dan kefahaman dalam media baru tanpa sempadan, sama ada menyebarkan kebenaran atau pembohongan ke seluruh ufuk dunia. Lebih parah lagi, sekiranya benar maklumat yang dipetik secara rakaman bergambar adanya penglibatan Israel secara langsung memberi kemudahan bekalan dan rawatan kepada perjuangan yang dinamakan jihad. Inilah kalau dilihat daripada sudut politik.

Ada pun sudut agama paling hangat, dikeluarkan fatwa daripada kalangan ulama di negara masing-masing, hujahnya ialah Mazhab Sunni yang wajib melawan Syiah dan dipihak Syiah pula wajib melawan Sunni. Ada juga yang membawa isu takfiri (mengkafirkan) kerana adanya perkara khurafat yang dikaitkan dengan aqidah atau terhadap yang tidak peduli agama pula kerana sekular ideologinya menolak Syariat Allah.

Ada pun ummah yang sudah lama tenggelam di dalam kejahilannya walaupun beramal dengan agama mengikut mazhab masing-masing atau buta agama sejak zaman penjajah, walaupun semuanya masih bersembahyang dan mengerjakan rukun Islam yang asasi, tetapi masih banyak melakukan perkara kurafat yang tidak ada dalam semua mazhab.

Semua kumpulan ini berada dalam kalangan Sunni dan Syiah, kini menjadi sasaran senjata hukum menghukum. Di sana pula ada kalangan ulama’ rasmi atau ulama’ jadian yang bangkit mendengar gendang perang Sunni dan Syiah yang dipalu oleh pemimpin kerajaan di negara masing-masing yang tidak ada mazhabnya Sunni dan Syiah. Para pemimpin itu agamanya di musim perayaan rasmi atau apabila bersama rakyat. Apabila bersama-sama syaitannya didalam negara atau luar negara agamanya dibelakang. Semuannya menjadi bahan bakar yang sedang dinyalakan.

Perbezaan Sunni dan Syiah di zaman dahulu menjadikan semuanya bersatu bersama Khulafa’ Rasyidin dan mengutuk pembunuh Umar (mertua Rasulullah S.A.W.), Uthman (menantu Rasulullah S.A.W), Ali (keluarga terdekat dan menantunya pula), Hasan dan Husain (kedua-duanya cucu Rasulullah S.A.W) Radhiyallahu ‘Anhum.

Para ulama’ kedua belah pihak di zaman awal selepasnya bersaudara dan bersama. Memulakan semuanya adalah para syuhada yang mulia dan bersama menentang pemerintah zalim di zaman masing-masing di era Umayyah dan Abbasiyyah. Menjadi sepakat Ulama’ Sunni dan Syiah bersedih dan mengutuk pembunuhan Husain, cucu kesayangan Rasulullah S.A.W. yang disebut Penghulu Pemuda di Syurga yang dibunuh syahid di Karbala.

Imam Abu Hanifah di penjara kerana bersama Imam Jaafar al-Sadiq. Imam Syafie diheret bersama Imam Zaid kerana menentang kezaliman khalifah zamannya, menunjukkan betapa Sunni dan Syiah boleh bersatu dengan satu Al-Quran dan satu Sunnah Rasul serta satu kiblatnya ke arah Kaabah dalam semua urusan. Barangkali, zaman terkini sudah berubah, kiblat sembahyangnya lain dan kiblat politik dan ekonominya lain pula.

Di zaman awal, walaupun adanya kecelaruan pemikiran dan ada yang merosakkan selepasnya, namun tetap hanya menjadi masalah dalaman umat Islam yang tidak menghalang dakwah Islam ke seluruh pelosok dunia. Bersatu menentang musuh bersama, melupakan perbezaan kaum dan mazhab, bahkan ada negeri yang bergilir mazhabnya, walaupun salah dan sesat, namun mereka tidak mengizinkan campur tangan pihak luar, jauh sekali menjemputnya.

Arab Spring Pertama (Revolusi Arab 1916) yang menentang kezaliman Turki, menjemput musuh menjadi tetamu yang dikatakan ikhlas menentang kezaliman, menyokong pertukaran Khalifah sehingga menerima bala tentera dan membina pengkalan. Akhirnya, melenyapkan Khilafah dan menjadikan dunia Arab berkecai walaupun tenggelam dalam kekayaan dan kemewahan di bawah bayangan Kaabah, bermakna kini genap seratus tahun pada tahun ini (2016).

Apakah Arab Spring kali kedua ini yang menentang kezaliman sesama arab akan menimbulkan apa-apa yang besar kepada dunia Islam setelah ditimpa bencana Arab Spring yang tidak menjadi dahulu?

Di Malaysia tiada musim bernama ‘spring’, yang ada hanya musim hujan dan kemarau. Maka jangan ciptakan musim yang tidak ada disini. Tunggu dan beristiqamah bersama Islam, nescaya selamat, adapun tanpa Islamnya menjadi laknat.

“Inilah Penyelesaian Kita”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
11 Muharam 1438H / 12 Oktober 2016M

POLITIK LANGIT TERBUKA LAWAN POLITIK KATAK DI BAWAH TEMPURUNG

POLITIK BARU, PROGRESIF, PEKA-RESPONSIF TERHADAP TUNTUTAN RAKYAT

POLITIK LAPOK DAN TERPURUK MENGGANTIKAN POLITIK TERBUKA DAN RESPONSIF KEPADA TUNTUTAN RAKYAT UNTUK DAPAT PEMBELAAN DALAM NEGARA YANG MAKMUR. SELAMA INI RAKYAT MENDERITA DI BAWAH KEKUASAAN UMNO-BN. PARA PEMIMPIN YANG PRO RAKYAT BUKAN BERTINDAK MENJADI ALAT  KORPORAT YANG MEROMPAK HARTA NEGARA DAN MERAMPAS ATAU MENUTUP NPELUANG DAN  HAK-HAK RAKYAT .

MENGIKUT HUKUM KEHIDUPAN DAN KELAZIMAN, ULAR JIKA GAGAL MENYALIN KULIT PASTI AKAN MATI.  FITRAH MANUSIA JIKA TIDAK MENGUBAH FIKIRAN DAN MEMBEKU DI ALAM FIKIRAN LAMA PASTI AKAN JATUH KE JURANG KEHANCURAN. TERBENAM DALAM LUBUK KEKOLOTAN, DICENGKAM KEJUMUDAN DAN TERBELIT DALAM KEBEKUAN YANG BERKEPANJANGAN.

AKHIRNYA  MUNDUR KEBELAKANG. KEHIDUPANNYA   MENJADI ALAT PERMAINAN PIHAK YANG DIBERI KUASA.  PASTI JADI MANGSA PENYALAH GUNAAN KUASA OLEH ALAT KEKUASAAN/ AUTORITI YANG  JAHAT, GANAS DAN SERAKAH. ITULAH HUKUM KEHIDUPAN  survival of the fittest. YANG LEMAH DAN BODOH MENJADI MAKANAN YANG LICIK DAN CERDIK.

JUSTERU BILA KITA MEMILIH DEMOKRASI IA MEMBUKA PELUANG BUAT RAKYAT MEMILIH DAN MENGGANTI YANG BURUK DENGAN YANG LEBIH BAIK. INILAH PELUANG  UNTUK MENGAGANTI SESUATU YANG BURUK DENGAN YANG LEBIH MURNI DAN DIPERCAYAI. ITULAH MAKSUD DEMOKRASI JIKA RAKYAT FAHAM,  BIJAK DAN CELIK BERPOLITIK.PENGGANTIAN ADALAH KEPERLUAN DALAM PROSES DEMOKRASI UNTUK DAPATKAN YANG TERBAIK.

JADI  APAKAH PILIHAN TERBAIK JIKA INGIN MAJU KE DEPAN ? KITA HARUS BERUBAH DAN MENGUBAH KEADAAAN. PILIHAN TELAH ADA DI TANGAN KITA UNTUK MAJU KE DEPAN. KITA BERHADAPAN DENGAN PARTI PARTI TUA YANG TELAH LAPOK DAN KETINGGALAN ZAMAN. PARTI YANG OBSELETE YAKNI LAPOK. SENARIONYA SETELAH 18 TAHUN ATAU HAMPIR 2 DEKAD BERLALU PKR SEBAGAI PARTI PENJANA REFORMASI TELAH HILANG MOMENTUM -DAYA

PERCUBAAN PKR SEBAGAI PARTI REFORMASI UNTUK MENGUBAH KEADAAN TELAH GAGAL. TAK NAMPAK JALAN UNTUK MARA KE DEPAN.PAKATAN RAKYAT YANG MENANG BESAR PADA PRU 2008 DAN PRU 2013 TELAH HANCUR BERKECAI. SEKUTU PR SENDIRI TERMAKAN DENGAN HASUTAN UMNO UNTUK BERTELINGKAH SESAMA SENDIRI.UMPAN UMNO UNTUK MENYOKONG HUDUD TELAH MENGENA.

DAP TERPANCING DENGAN UMPAMAN UMNO UNTUK BERTELINGKAH DENGAN PAS YANG KEHILANGAN HALA TUJU. HANYA NAMPAK SATU SATUNYA PERJUNGAN HANYA HUDUD SAHAJA. DALAM KEADAAN PAS TELAH DITERIMA OLEH PELBAGAI KAUM, PAS TELAH MUNDUR KE BELAKANG DENGAN MENGAMBIL JALAN POLITIK YANG BUNTU,  KOLOT DAN JUMUD.

TERKURUNG DALAM HUKUM HUDUD.SEBELUMNYA SLOGAN PAS FOR ALL, NEGARA KEBAJIKAN DAN ISLAM RAHMAN LIL ALAMIN TELAH MEMIKAT HATI PARA PENGUNDI BUKAN MELAYU.MEREKA MENGUNDI  PARTI AGAMATERSEBUT KERANA BERADA DALAM BAHTERA PR . PELUANG DAN KEMENANGAN YANG DINANTI SEKIAN LAMA TELAH DIRAIH. SETELAH MENANG IA DISIA SIAKAN OLEH PEMIMPIN PAS YANG MEMILIH POLITIK KEPURITANAN . BUKANNYA POLITIK  BARU YANG PRAKTIKAL DAN RESPONSIF KEADAAN.

MENGENAI PKR SEBAGAIMANA KATA PROF CHANDRA MUZAFFAR BAHAWA YANG LAMA HARUS PERGI TETAPI YANG BARU BELUM MUNCUL LAGI. BERMAKNA  PKR MASIH TEBAL DENGANN IMEJ KEUMNOAN. JUSTERU PARTI ITU TERSEKAT DI TENGAH JALAN KERANA PARA PEMIMPINNYA PUN BANYAK BERMAIN POLITIK ALA UMNO UNTUK SALING MEMBUNUH KARIER POLITIK SATU DENGAN YANG LAIN. DALAM PERJALANAN POLITIK PKR RAMAI YANG BERWIBAWA TERCICIR LALU MENYEBERANG KE UMNO.

KINI APA YANG BELUM  TERCAPAI OLEH PKR  SEBUAH  PARTI REFORMASI YANG TELAH BASI  AKAN DISEMPURNAKAN OLEH AMANAH DAN PARTI PRIBUMI BERSATU MALAYSIA SEBAGAI REFORM-PERGERAKAN  BARU UNTUK MENGGANTIKAN TEMPAT UMNO DAN PAS. DUA PARTI TUA INI MENJADI PENGHALANG PERUBAHAN. DUA PARTI TUA YANG EMOSIONAL DAN TRADSIONAL INI TIDAK AKAN MEMBAWA KITA KE MANA TERPURUK DALAM LINGKARAN KEJUMUDAN DAN EKSPLOITASI AGAMA DAN RACISM YANG BERTERUSAN ATAS NAMA KETUNAN BANGSA YANG MENGISTIMEWAKAN GOLONGAN ELIT ATASAN ATAU KEBANGSAWANAN.

INILAH SAJA PILIHAN YANG ADA UNTUK MASA KINI DEMI KESELAMATAN POLITIK MASA DEPAN. KITA MEMERLUKAN TANAH BARU DAN BENIH BARU UNTK BERCAMBAH-BERKEMBANG DEMI  MAJU MENDEPANI ZAMAN.DI ERA YANG PENUH DENGAN PERGOLAKAN, JIKA PARTI DAN PEMIMIPN TIDAK BERUBAH MALAYSIA AKAN MENANGGUNG BEBAN YANG MAHA BESAR DAN MUNDUR KE BELAKANG. PEMIMPIN KINI YANG TERLALU BANYAK KEPENTINGAN DAN TIDAK AMANAH AKAN TAMBAH MEMBURUKKAN KEADAAN.MALAYSIA DALAM KEDAAN YANG SANGAT TENAT MEMERLUKAN KEPEMIMPIN BARU SEBAGAIMANA TURKI DI ERA KINI. NAIKNYA PARTI BARU MEMBAWA DARAH BARU YANG BEBAS DARIPADA PENYAKIT.

PKR SEBAGAI PARTI PELBAGAI KAUM KEKALKAN APA YANG ADA. JANGAN JADI SEPERTI UMNO YANG TIDAK PEDULI KESUSAHAN RAKYAT. BUKTIKAN IA MAMPU MENJANA REFORM DARI DALAM DI KALANGAN PARA PEMIMPIN SENDIRI. TUNJUKKAN BUKTI SUPAYA RAKYAT YAKIN BAHAWA PKR BUKAN MEMAKAI JUBAH  UMNO. SEMATA – MATA  BERPOLITIK KERANA KUASA DAN BENDA. PKR MEMPUNYAI AGENDA YANG LEBIH BESAR UNTUK RAKYAT DAN NEGARA. KUASA TIDAK DISALAH GUNA UNTUK FAEDAH PERIBADI.

ELAKKAN POLITIK KERANA KUASA UNTUK MEMBURU KEKAYAAN DAN MEMUSATKAN KUASA DI KALANGAN LINGKUNGAN TERTENTU SECARA EKSKLUSIF. BUKTIKAN BAHAWA PKR SEBUAH PARTI YANG INKLUSIF “TELUS” DAN “TERBUKA”.PARTI YANG SENTIASA  PEKA BUKAN PEKAK KEPADA KRITIKAN. SEDIA TERIMA PANDANGAN DARIPADA SEMUA PIHAK TERUTAMA DARIPADA AHLI-AHLI DI PERINGKAT AKAR UMBI.TUJUANNYA  UNTUK MEMPERBAIKI KEROSAKAN DARI DALAM.

MENGENAI DAP YANG JUGA MAHU MEWAJAHKAN DIRI SEBAGAI PARTI PELBAGAI KAUM NAMPAKNYA MASIH TEBAL DENGAN CHAUVINIS KECINAAN. APA YANG DILAKUKAN OLEH BN DITERUSKAN OLEH DAP DENGAN MENGUTAMAKAN GOLONGAN KORPORAT TETAPI MULA MENGABAIKAN RAKYAT. BUKANNYA RAKYAT SEMAKIN TERTEKAN DAN HILANG MASA DEPAN AKIBAT PROJEK PROJEK MEGA YANG TIDAK PEKA DENGAN KEHIDUPAN RAKYAT BAWAHAN SEPERTI NELAYAN DAN PENDUDUK AWAL & ASAL HILANG HAK APABILA PEMBANGUNAN KOMERSIAL MENGAMBIL TEMPAT.

SETELAH 8 TAHUN MEMERINTAH PP RAKYAT SEMAKIN KEHILANGAN PELUANG MEMILIKI RUMAH. KERAJAAN PP SEBOK MELULUSKAN PROJEK MEWAH UNTUK PASARAN TERBUKA. SASARANNYA KEPADA PARA  PEMBELI SERATA DUNIA. PROJEK PERUMAHAN BUKAN UNTUK RAKYAT TETAPI UNTUK GOLONGAN TERPILIH YANG KAYA RAYA MENAMBAHKAN KEKAYAANNYA LAGI. SEPNJANG 8 TAHUN MEMERITAH KERAJAAN PP YANG DITERAJUI DAP KETARA SANGAT MELULUSKAN PROJEK PINGGIR BUKIT , PANTAI HINGGA KE BUKIT BUKIT YANG KELIHATAN SEMAKIN MEMBOTAK.

DEMIKIAN JUGA PANTAI DAN LAUT TELAH DIKAMBUS UNTUK RECLAIMATION. ADAKAH RAKYAT MEMPUNYAI BAHAGIAN DI DALAMNYA ? NAMPAKNYA TANAH PROJEK DIJUAL KEPADA SWASTA. TANAH PDC YANG MENJADI HARAPAN RAKYAT PUN DIJUAL KEPADA SEKTOR SWASTA JUGA. JUSTERU DI MANAKAH TANAH MILIK KERAJAAN UNTUK PERUMAHAN DAN KEMUDAHAN RAKYAT  !

PP MENJADI SEMAKIN PADAT DENGAN BANGUNAN.JALAN SEMAKIN SESAK DAN SEMPIT, PELUANG PERUMAHAN MAMPU MILIK SEMAKIN TERSEKAT. APA YANG BERLAKU DI ZAMAN BN MENJADI JADI DI ZAMAN PR/HARAPAN. MAKA HARAPAN TINGGAL HARAN.TAK MENJADI KENYATAAN.RUMAH YANG TERBINA HANYA MAMPU TENGOK SAHAJA.

DI MANAKAH KEUTAMAAN UNTUK MEMBELA KEHIDUPAN  RAKYAT ?  BILA TIBA PRU UNDI RAKYAT DIBURU DENGAN PELBAGAI JANJI MANIS .SELEPAS MENANG DAN BENTUK KERAJAAN TUNTUTAN RAKYAT DILAMBATKAN PERMINTAAN SWASTA DIPERCEPATKAN. 

KERAJAAN MANA PUN BILA CAKAP TAK SERUPA BIKIN DAN MENGABAIKAN RAKYAT DENGAN SIKAP BERPILIH KASIH PASTI AKAN GAGAL. MALAYSIA MEMERLUKAN SEBUAH KERAJAAN YANG RESPONSIF KEPADA TUNTUTAN RAKYAT UNTUK DIJADIKAN CONTOH. HANYA DENGAN ITU PERGANTIAN KERAJAAN MENJADI BERMAKNA. JIKA TIDAK PI MAI PI MAI  DOK TANG TU JUGA.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...