Kita ada PEMIMPIN yang Tiada KEPIMPINAN : Apakah maksudnya ?

Pemimpin datang dan pemimpin pergi. Tengku Abdul Rahman berundur secara terhormat. Tokoh yang berjiwa besar dan berlapang dada ini berundur apabila  tersedar tentang gaya kepimpinannya  yang lemah. Beliau   dapat membaca mood rakyat bahawa  pada ketika itu orang Melayu tidak memerlukan  corak kepimpinannya lagi.

Tun Razak pun mengambil alih tampuk KEPEMIMPINAN NEGARA. Beliau adalah seorang negarawan. Pemimpin   yang  mempunyai  idea-idea asas yang besar demi untuk membangunkan negara dan bangsa di atas asas yang kukuh. Beliau mencetuskan Dasar Ekonomi Baru, Rukunegara, Dasar Pelajaran Kebangsaan dan menubuhkan banyak agensi seperti Tabung Haji, FELDA, PETRONAS yang pada hari ini pokoknnya telah berbuah dan  dapat dipetik hasilnnya.

Di kala itru sumber hasil negara sangat terhad. Bergantung kepada getah dan bijih timah sahaja. Pun begitu kerajaan dapat mengkaji gaji pekerja setiap 5 tahun sekali, Biasiswa dijamin untuk pelajar bumiputera ke universiti, Harga barang terkawal. Gaji yang dibayar cukup untuk berbelanja. Bahkan ada lebihan.Harga rumah tidaklah begitu menggila sebagaimana kini.

Harga bilis masih jauh dibawah harga daging. Harga beras berganda-ganda  lebih mahal daripada harga gula. Harga pisang emas jauh lebih rendah daripada harga beras. Sekarang ini semuannya kucar-kacir. Harga ikan bilis terlalu mahal. Bukan lagi menjadi sajian makanan orang miskin. Hakikatnnya gaji tidakl ada lagi lebihan. Dihisap dan diserang inflasi yang membuak-buak.

Apa yang berlaku kini semuannya telah terbalik. Rakyat iaitu isi rumah  berhutang dannegara pun turut berhutang.Bayaran bunga untuk mebayar kadar faedah naik meningkat sehingga angka bilion RM. Apakah yang terjadi kepada pengurusan ekonomi kita.Adakah negara berada di atas landasan yang betul ?

Ucapan Tengku Razaleigh ahli parlimen terlama baru-baru ini banyak menyingkap punca kebobrokan  yang paling asasi. Adakah negara , pemimpin dan parti belajar sesuatu daripadannya. Tepuk dada tanya nawaitu. Tujuan utama  jadi pemimpin untuk membuat duit, menyalahguna kuasa atau mengambil kesempatan daripada peluang yang terbuka. Pemimpin wajar dan wajib berbakti kepada negara dan bangsa yang memerlukan berkat KEPIMPINANNYA. KEPIMPINAN yang baik membawa rahmat bukan sebaliknya. KEPIMPINAN yang baik dapat dirasai begitu juga dengan impak kepimpinan yang buruk.

ANALISIS POLITIK TENGKU RAZALEIGH : MAMPUKAH TUN MAHATHIR MENJATUHKAN PM NAJIB

SAYA PERLU BERFIKIR DENGAN MENDALAM KERANA, ANDA TAHU SAYA SAYA FIKIR  SAYA  SEMPURNA,  KATANYA BERSELOROH 

TUN MAHATHIR menjadi punca kejatuhan ramai tokoh No 1 negara.  PM pertama Tunku Abdul Rahman menjadi mangsa serangan politiknya menerusi surat terbuka. DR MAHATHIR DIPECAT DARIPADA UMNO. SELEPAS ITU TAR MELETAKKAN JAWATAN. KRITIKAN MAHATHIR MEMBUKTIKAN TUNKU TIDAK LAGI RELEVAN BUAT MENERUSKAN KEPIMPINANNNYA SESUAI DENGAN SEMANGAT ZAMAN.

PM ke 3 Datuk  Hussein Onn orang yang melantik beliau sebagai TPM terpaksa meletak jawatan. Hussein Onn  tidak tahan dan cukup wsibawa untuk mengatasi  kelicikan politik Mahathir. Hussein Onn terpaksa  menyerahkan kuasa untuk diambil alih oleh beliau. Sejak itu satu demi satu,  sentiasa ada pemimpin yang menjadi mangsa politik beliau dalam memperkukuhkan kekuasaannya.

Paling teruk menjadi mangsa ialah  TPM diambang kuasa yang bakal menjadi PM,  Anwar Ibrahim. Karier politiknya dimusnahkan dengan kejam sekali. Selagi ada Tun M   perjalanan politik DSAI sentiasa terhalang.Ia seperti permusuhan yang tiada berkesudahan.Tidak ada maaf bagimu.  Malahan  PM ke 5 Tun Abdullah Badawi yang dilantiknya sendiri  juga terpaksa akur dan turun takhta. Berlaku apabila Abdullah yang lemah lembut itu mengubah beberapa rancangan Mahathir. Bila beliau tidak berkenan dan merestuinya  PM Abdullah terpaksa akur un tuk mengundurkan diri.

Paling mengejutkan belum ada sejarah dalam politik negara, mungkin juga di dunia seorang Ketua Hakim Negara dilucut jawatan dengan hina.  Tun Salleh Abbas terpecat hasil permainan politiknya. Rakan-rakan politik yang seangkatan dengannnya seperti  Tun Musa Hitam dan Tengku Razaleigh Hamzah terus terkeluar daripada real dan ril politik UMNO.

Mereka adalah rakan-rakannya dalam masa yang saya dianggap sebagai saingan dan musuh. Sebagai tokoh terbilang,mereka  tidak sanggup akur dan melulu menyokong gaya politiknya 100 peratus. Mereka yang menjiwai adab  Melayu dan syariat Islam tidak gamak untuk berpolitik sedemian rakus dan kejam sebagaimana yang diamalkan oleh Tun Mahathir.Tidak ada gaya politik sedemikian diamalkan oleh PM PM sebelumnya.

Mereka berpendapat keputusan adalah hasil konsensus dan muafakat bukannya secara diktator, keputusan seorang diri. Bila mereka berani menentang beliau dengan  gentlement maka  karier politik mereka pun dibunuhnnya. Pendek kata tidak sesiapa yang menentang Mahathir  selamat. Justeru apakah  nasib PM kini DS Najib Tun Razak bila Dr Mahathir mula menyerangnya secara terbuka. Mungkin di dunia ini tidak ada pemimpin yang sempurna  sesempurna Dr Mahathir dalam membunuh kepimpinan .Beliau walau secara berseloroh menyatakan Saya fikir saya sempurna.Tidakkah ini satu ketakburan ?

“I have to think very hard because, you know, I think I’m perfect,” he said in his trademark wit.  

“I am going through the list of things I did, and it is a very long list…most of the things I would do it again,” he told NGO Center for a Better Tomorrow (Cenbet) co-president Gan Ping Sieu after he posed the question to Mahathir. 

The former PM had earlier delivered an hour-long talk on “The Malaysian Dilemma”.  

These dilemmas, Mahathir said, included the impacts of a perceived weak leadership towards addressing socio-economic problems affecting the nation.  

“If I were the prime minister today, I would resign,” he said to a question from the floor.  

“If you don’t perform and people say you’re no good, please resign,” said Mahathir in an obvious swipe at Prime Minister Datuk Seri Najib Razak.

BOLEHKAN PM NAJIB BOLEH DIJATUHKAN ?

Menurut Tengku Razaleigh Hamzah :

“Saya tidak kira Mahathir berjaya untuk menjatuhkan Najib kerana beliau sendiri tidak cukup kuasa untuk berbuat begitu,”

“Apa lagi kalau usaha itu hendak dibuat menerusi undi tidak percaya menerusi parlimen, ia sukar menjadi kenyataan,”

“Hari ini ketua-ketua Umno atau ahli parlimen memperolehi pendapatan sampai RM50 ribu sebulan, malahan setengahnya ratus juta… jadi dengan kedudukan itu sukar untuk mereka meninggalkan Najib sebab politik Umno ialah politik perut,” ujarnya sambil ketawa.

“Atas dasar itu saya tengok sukar untuk Najib dijatuhkan,” tegas Tengku Razaleigh dalam satu pertemuan lewat petang semalam.

“1MDBB tidak akan memberi kesan kepada kedudukan Najib kerana rakyat bawahan tidak tahu apa itu 1MDB.”

“Rakyat tidak tahu apa isu 1MDB, dan mereka tidak peduli pun apabila sesekali mereka diberikan wang seperti BR1M dan sebagainya,” ujar Tengku.

Tengku Razaleigh tetap mempercayai Najib hanya boleh dijatuhkan menerusi secara pilihan raya, kerana kalau diharap orang-orang akan menjatuhkannya ia sesuatu yang mustahil.

PETA BARU KHILAFAT ISLAM -IMPIAN ISIS SIAPA PENERAJUNYA ?

PETA DUNIA ISLAM DARI SEPANYOL KE INDIA – IMPIAN ISIS 

PERMULAAN DAN PROSES DEKOLONIALISME DI DUNIA ISLAM 

TAR pakai Kolonial.jpg 1

SERUAN KE ARAH KEBANGKITAN ISLAM sering menjadi daya tarikan kepada para pemuda dan pejuang Islam seantero dunia. Seruan ini telah mengumpul ratusan ribu para pemuda dari seluruh pelusuk dunia Islam menuju ke Syria. Dari Eropah, Timur Tengah, Asia Tenggara dsbnya. Mereka datang untuk menghapuskan pemerintahan Basyar Al Assad yang dituduh sebagai kafir, penjenayah perang dan penghalang kepada ahli sunnah wal jamaah. Majoriti penduduk Syria adalah sunnah tetapi diperintah oleh puak Syiah.

Mereka ditekan dan dizalimi oleh rejim yang diperintah oleh puak monoriti Syiah Alawi. Membaca di paparan memang benar. Persoalannya  siapakah yang meletakkan keluarga Al Assad sebagai pemerintah Syria selepas perang dunia kedua ? Siapakah yang meletakkan Keluarga Ibnu Saud ditampuk kekuasaan di Hejaz sehingga menukar nama negara mengikut nama bani atau keluarga “SAUDI ARABIA”. SIAPAKAH YANG MENCIPTA NEGARA YAHUDI ISRAEL dengan mengahalau keluar penduduk dan pemilik negara ARAB PALESTIN ?  TIDAKKAH tindakan ini   DISOKONG DAN DIIKTIRAF OLEH PBB DAN 5 KUASA BESAR yang mempunyai kuasa veto ?

Siapakah pula yang menentukan tampuk kekuasaan di tangan orang-orang tertentu walau dengan apa harga dan risiko sekali pun. Juga siapakah pula yang melonjakkan parti Melayu yang berjiwa feudal dan pro penjajah secara melulu  “UMNO” ditampuk kekuasaan untuk memerintah Malaya ? Begitu juga dengan siapakah yang menjatuhkan Sukarno dan menaikkan Jeneral Suharto di Indonesia pada tahun 1965 ?  Bila dikaji ini semua adalah permainan kuasa-kuasa besar yang dikepalai oleh adikuasa dunia Amerika Syarikat.Setuju atau tidak ia adalah REALITI. Suatu yang terpampang di depan mata dan menjadi sejarah. Sejarah tidak dapat ditukar tetapi boleh dimanipulasi tafsirannya.

Paling akhir siapa yang bertanggung jawab menjatuhkan Presiden  Morsi yang terlantik secara sah menerusi proses DEMOKRASI di Mesir ? Siapakah yang menaikkan Presiden Al Sisi yang membunuh ribuan rakyat ke kedudukan sekarang ? Segala perbalahan, peperangan , percaturan politik di Timur Tengah sejak dari dulu hingga kini tidak terpisah daripada agenda barat untuk memporak perandakan pusat dunia Islam di Timur Tengah. Kuasa penentu di Timur Tengah dan pemainnya yang utama ialah SAUDI ARABIA ! Di belakang Saudi ialah AS.

Membaca  realiti sebenar ada  3 kuasa  yang menjadi penentu kepada masa depan Timur Tengah iaitu TURKI, IRAN dan SAUDI ARABIA. Kekuasaan Ikhwanul Muslimin di Mesir menerusi Presiden Mohamad Morsi telah dilumpuhkan dengan campur tangan  Raja Abdullah dari Saudi. Morsi, Erdogan dan pemerintah Qatar adalah rakan sekutu . MEREKA MENYOKONG GERAKAN  IKHWANUL MUSLIMIN.

Kerajaan – kerajaan beraja mutlak di Timur Tengah sangat memusuhinya sejak dari awal kebangkitan gerakan tersebut. Kini muncul pula ISIS sebagai kekuatan baru unutk menegakkan pemerintahan KHALIFAH ISLAM. Apakah ini terlepas daripada permainan dan percaturan AMERIKA SYARIKAT,  ISRAEL, SAUDI  dan BARAT ? Ini semua kerja di belakang tabir oleh DEEP STATE atau DAULAH terpendam. Pemain-pemainnya boleh ditentukan, dinaik atau diturunkan untuk   memunculkannya  di paparan.

China dijajah 1885-imperialismo1

TURKI : POLA KEPIMPINAN DALAM MASA 100 TAHUN (1914-2014)

SEJARAH BERGAMBAR  KHALIFAH/SULTAN OSMANIAH TURKEY (1300-1924 M)

TIGA SULTAN/KHALIFAH TERAKHIR OSMANIAH : 1. SULTAN ABDUL HAMID 2 -1876-1909   2.  Sultan Mehmed V 1908 – 1918


3. SULTAN MEHMED VI 1918-1923 .SELEPASNYA MUSTAFA KAMAL  1923- 1938

ERA PEMERINTAHAN SEKULAR DI TURKI DIMULAI OLEH MUSTAFA KAMAL ATATURK . TURKI MENAMATKAN PEMERINTAHAN KHALIFAH OSMANIAH PADA TAHUN 1924. 

Image result for PRESIDENT OF TURKEY FROM ATATURK TO ERDOGAN

foto ruangan kerja erdogan

SENARAI PEMIMPIN TURKI YANG TERPENTING DARI ATATURK HINGGA KE ERDOGAN.Bermula dengan  ATATURK 1923   hingga ERDORGAN  2002 ( 79 TAHUN ) PENGGANTI MUSTAFA KAMAL ATATURK ISHAK INONU 1938-1950 

                                         PRESIDENT CELAI BAYAR 1950-1960     CEMAL GURSEL(1960-1966)

                             President Kenan Evren  (1982-  1989 ) seorang  General

                                                                    PM TURKEY Bulent Ecevit (1978-79) SEMASA KRISIS CYPRUS dan  1999 -2002

  TURGUT  OZAL ( 1989- 1993 )

President SULAEIMAN DIMIRAL  1993-2000.SERING  MUNCUL  UNTUK MENYELAMATKAN KERAJAAN SEKULAR TURKI 

                             PM   NECMETIN ERBAKAN (1997-1999) MENJADI MANGSA PUAK SEKULAR!

BULEN ECEVIT DAN SULAIMAN DEMERAL PENEGAK SEKULARISME TURKI SEBELUM NAIKNYA ERDOGAN DAN ABDULLAH GOL MEMIMPIN TURKI BARU

 

                                                                PRESIDENT ABDULLAH GOL (2007-2014 )

 PM KINI AHMET DAVUTUGLU ( 2014-        )

                                                       PRESIDEN RACEEP TAIYIB ERDOGAN ( 2014-     )

KINI TURKI BERADA DI ATAS LANDASAN YANG BETUL DARI SEGI EKONOMI, POLITIK DAN SOSIAL.ERDOGAN DIKENALI SEBAGAI PEMIMPIN ISLAM YANG MODERAT DAN SESUAI UNTUK MEMIMPIN TURKI DI ZAMAN MODEN !

 

 

FAKTA TENTANG KEBANGKITAN EKONOMI TURKI DI BAWAH PIMPINAN ERDOGAN

Sultan abdul Hamid 2  telah dijatuhkan  oleh Mustafa Kamal Ataturk .Ataturk mula memerintah Turki secara sekular dengan membuang warisan  Islam daripada kepimpinan Othmaniah Turki .

Turki semenjak naiknya kerajaan sekular di bawah pimpinan Mustafa Kamal Ataturk pada tahun 1923 tidak pernah mengalami pertumbuhan ekonomi yang begitu hebat .Kini untuk pertama kali termasuk dalam kalangan 20 negara yang palinmg maju di dunia. Kenyataan – kenyataan di bawah ini memaparkan kedudukan ekonomi Turki di mata dunia. Turki menjadi negara yang dilimpahi pengunjung paling ramai di dunia.Ia mengatasi AS, Perancis dan Great Britain. Erdorgan berjaya menggarap sektor ekonomi Turki dengan baik terutama dalam bidang pelancongan.

Image result for Erdogan remove the portrait of Mustafa Kemal AtaturkSultan Muhamad al Fateh

Erdorgan has transformed Turkish positioned for the  first time as an anchor of stabality and economic growth both in Europe and in the Middle East

GDP ( GROSS DOMESTIC PRODUCT ) atau  KDNK  (PENDAPATAN DALAM NEGARA KASAR) Turki telah meningkat 3  kali ganda  antara tahun 2002 hingga 2012. Dari  USD 231 Bilion   ke angka  USD  786  bilion .

 Sultan Muhammad Al Fateh idola Erdorgan 

Keazaman Presiden Erdogan  :

GOD Willling we will keep up the momentum and reach our goal od USD 2 Trilion economy by 2023 .

Rekod kejayaan yang memberansangkan ialah pada tahun 2003 untuk pertama kalinnya ekonomi Turki telah berkembang sebanyak 11 % mengatasi tahap perkembangan ekonomi termaju iaitu China .

Pada tahun 2010 tahap perkembangan ekonominnya mencapai  8.9 % dengan GDP melonjak USD  740 Bilion . Turki mencipta sejarah termasuk dalam lengkongan 20 negara termaju di dunia. Kedudukannya di tangga ke 16.

BERITA BAIK DARI KOTA BAHRU -ADA ORANG BERANI CABAR HJ HADI PRESIDEN PAS

“Saya akan bawa perkara ini dalam mesyuarat pertama PAS kawasan 9 Mac ini dan Insya Allah kita akan calonkan seorang presiden yang lain daripada yang ada,” kata Rahim kepada The Malaysian Insider ketika ditemui selepas mesyuarat agung hari ini.

HIMPUNAN KITA LAWAN 7 MAC 2015 BERJAYA WALAU PUN TANPA KERAHAN PARTI . PERMULAAN YANG BAIK.PERSEDIAAN MANTAP SEBELUM PRU KE 14 . MOMENTUM MESTI DITERUSKAN. KITA LAWAN KEZALIMAN KITA TEGAKKAN KEADILAN UNTUK RAKYAT. KEBOBROKAN SISTEM TERUTAMA KEHAKIMAN DI BAWAH KUASA EKSEKUTIF YANG DITUNGGANGI KORPORAT POLITIK SEJAK ZAMAN DR MAHATHIR BERKUASA  MESTI DIHENTIKAN !AYUH MAJU DENGAN AMAN . TIADA MUSUH MELAINKAN YANG ANGKUH !

ZAKRI ALI

AL QURAN : Surah Hud Ayat 113 – BERMAKSUD : “Dan janganlah kamu cenderung kepada orang yang berlaku zalim yang akan menyebabkan kamu dibakar api neraka, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun selain daripada ALLAH SWT. Kemudian kamu tidak akan diberi pertolongan”

Layakkah Turki Di bawah Pimpinan Erdogan Menjadi Pemimpin Dunia Islam

Apakah pencapaian Turki melayakkannnya menjadi negera Muslim yang paling maju di dunia ? Turki yang sekular di bawah pimpinan Mustafa Kamal Ataturk yang sangat membenci agama Islam tidak berjaya melonjakkan ekonomi Turki separas negara Eropah yang ketinggalan seperti Sepanyol. Semenjak tahun 1925 hingga tahun 1990an Turki kekal dengan ekonomi yang malap.Ia mulai bangkit selepas Turki dipimpin oleh parti  AKP di bawah pimpinan Recep Thaiyyib Erdorgan. 

  • Di bawah kepimpinannya GDP Gross Domestic Produk atau KDNK Keluaran dalam Negara Kasar  Turki telah meningkat tiga kali ganda dalam jangka masa 10 tahun. Ia mengatasi  KDNK  negara  negara ekonomi terkuat di Timur Tengah; Arab Saudi, Emirat Arab bersatu dan Iran 
  • Turki menjadi negara No 1 dalam industri pelancongan . Negara yang paling ramai dikunjungi para pelancong daripada seluruh pelusuk  dunia. Memiliki daya tarikan istimewa. Tinggalan sejarah Islam yang kaya,sejarah zaman Byzantium yang mempesonakan, pemandangan indah, kedudukan strategik antara Asia dan Eropah. Ada sesuatu yang orang hendak lihat di sana yang menggambarkan pertembungan Islam dengan Sekuralisme Barat dan Timur dengan Dunia Barat .
  • Membawa Turki melakukan  lompatan ekonomi yang  mengkagumkan. Daripada kedudukan tangga  ke 111 ekonomi dunia ke tangga ke 16. Turki masuk dalam lengkongan 20 negara termaju di dunia.  AS, Britain, Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Holland, Denmark, Sweden, Norway, Finland, Switherland, Jepun, Korea, Singapura, Australia, New Zealand, Rusia, Taiwan

  • Turkish Airline menempati kedudukan syarikat penerbangan terbaik dunia selama 3 tahun berturut-turut 
  • Pertama kali sebuah negara Islam  di era  modern berjaya mengeluarkan sendiri Tank/ kereta kebal, pesawat terbang dan pesawat tempur tanpa pemandu , serta satelit ketenteraan  moden pertama yang mempnyai  multi fungsi.
  • Dalam 10 tahun terakhir, pendapatan perkapita penduduk Turki telah meningkat  dari USD 3500  setahun, meningkat pada tahun 2013 menjadi USD 11.000 setahun, lebih tinggi dari perkapita penduduk Perancis.  Erdogan berjaya naikkan nilai tukaran mata uang Turki Lira meningkat sebanyak  30 kali ganda !
  • Di negara Turki, gaji dan upah meningkat mencapai 300%. Gaji pegawai baru meningkat, dari 340 lira Turki menjadi 957 lira. Jumlah pencari kerja menurun dari 38%  tinggal  2% sahaja. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...