PUNCA KEJATUHAN DUNIA ISLAM-MUHASABAH=

Tun Razak bapa sebenar yang menjadi arkitek pembangunan negara. Pada masa itu ketika itu presiden ya ialah Park Chong Hee. Kedua-duanya dalam kelompok negara membangun. Mereka berjuang mengangkat bangsa dan negaranya beransur-ansur menjadi negara maju. Tun Razak, Ciang Kai Shek dan Park Chong Hee sedang berjuang membebaskan ekonomi daripada ketergantingsn kepada kuasa barat. Ketika itu kedudukan kita dengan Korea Selatan dan Taiwan adalah sepadan. Kini Korea Selatan dan Taiwan telah pun menjadi negara maju. Begitu jiran dekat di depan hidung dan mata kita Singspura. Telah jauh meninggalkan. Korea Selatan, Taiwan, Singapura dan kini Indonesa dan Vietnam sedang memintas kita. Apa dan di mana kedudukan kita yang dulu digelar Asian Tiger yang mengaum sebagai negara yang berjaya. Kini Malaysia diambang keruntuhan dan menjadi NEGARA GAGAL FAILED STATE. Mengapa????????????

APA JADI DENGAN PM KE 8

Pengawal dan pengukut kanan di belakangnya yg terpinga2. Orang ramai langsung tidak hairan, tidak peduli dgn kehadirannya wlpun dia seorang PM. Tidak spt PM-PM sebelum ini yg pernah menerjah Bazar Ramadan, dua dikerumuni, bergambar dan bertanya khabar. Amacam?

PAK ZAIM SAIDI DITANGKAP KERANA HIDUPKAN PERNIAGAAN ALA PASAR MADINAH DI ZAMAN RASULULLAH


Profil Zaim Saidi, Pendiri Pasar Muamalah Depok yang Tempuh Pendidikan hingga ke Luar Negeri

Pendiri Pasar Muamalah Depok Ajukan Penangguhan Penahanan karena Sakit Saraf

Adhyasta Dirgantara – detikNewsRabu, 10 Feb 2021 15:11 WIB

Zaim Saidi

Rabu, 3 Februari 2021 | 16:34 WIB   Komentar  Lihat FotoANTARA FOTO/ASPRILLA DWI ADHASeorang wartawan memfoto ruko pasar muamalah yang disegel polisi, di Tanah Baru, Depok, Jawa Barat, Rabu (3/2/2021). Badan Reserse Kriminal (Bareskrim) Polri menangkap pendiri Pasar Mualamah Zaim Saidi dan menyegel ruko yang digunakan sebagai tempat transaksi pembayaran menggunakan koin dinar, dirham, dan emas.

MENGAPA AHLI PARLIMEN ASEAN CAMPUR TANGAN DALAM URUSAN MALAYSIA ?

Jawapannya terletak pada Malaysia sendiri. Malaysia yang memilih sistem demokrasi mengapa mengenepikannya ? Adakah kerajaan PM Muhyiddin Yaseen sebuah keraaan yang sah? Beliau mesti membuktikannya di parlimen. Tidak ada alasan untuk beliau bermain teka-teki dengan parlimen. Mana mungkin seorang PM yang naik secara tidak betul boleh berbuat sesuka hati dengan mengisytiharkan darurat ? Sedangkan ternyata beliau telah hilang majoritinya Ini maknanya ahli parlimen ASEAN peka dengan apa yang erlaku terhadap politik Malaysia. Mereka memberi mesej tidak mengiktiraf kerajaan PM Muhyiddin Yaseen. Bila keabsahan kerajaan itu meragukan mana mungkin pihak-pihak luar ada keyakinan untuk berurusan dengan kita.Lebih-lebih lagi para pelabor terutama ahli perniagaan. Pihak berkuasa yang memerintah Malaysia harus peka dengan keadaan ini sebuah ia diyakini sebagai kerajaan yang sah dan absah, Jangan berbuat pekak badak.

APA KEPENTINGAN NAK JALAN KAN JUGA PSR:RAKYAT ATAU ADA APA-APA KE ?


PSR: TKM dan CEO PIC Pulau Pinang dibidas

‘Pertumbuhan ekonomi’ dicanang disifatkan retorik dan propaganda, sedangkan kemusnahan yang dibawaFebruary 8, 2021

GEORGE TOWN: Pertumbuhan ekonomi sepertimana dicanang daripada projek mega Tambakan Selatan Pulau Pinang (PSR) oleh pihak berkepentingan di negeri ini adalah satu retorik yang diada-adakan.

Pengerusi Lestari Khazanah Alam Sekitar (LEKAS), Zikrullah Ismail membidas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Dato’ Ir Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman yang menyatakan projek itu akan dimulakan Mac ini.

Malah, beliau membidas Ketua Pegawai Eksekutif Penang Infrastructure Corporation Sdn Bhd (PIC), Dato’ Seri Farizan Darus yang turut mengangkat keyakinan kejayaan ekonomi bakal diraih menerusi PSR.Advertisement

Tegas Zikrullah, Dato’ Ir Zakiyuddin dan Dato’ Seri Farizan seharusnya bersikap telus tanpa konflik kepentingan peribadi, kedudukan atau politik selain kebijaksanaan dan latar belakang profesional mereka.

Menurutnya, menerusi kelulusan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) pada 25 Jun 2019 jelas bahawa PSR akan menyebabkan kemusnahan kekal dan kesan sampingan yang berupa impak negatif.

“Iaitu ke atas ekosistem dataran lumpur (muflat), fishing ground, kawasan pendaratan penyu dan sebahagian terumbu karang di Pulau Rimau yang merupakan ekosistem penting perikanan.

“Jadi kemusnahan ini akan signifikan kepada sumber perikanan, kepada nelayan dan juga kepada jaminan sumber bekalan makanan negara. Apa lagi bentuk pertumbuhan ekonomi kalau sumber makanan terjejas?” pertikainya.

Katanya, surat EIA tersebut sepatutnya sudah memadai untuk dua pemimpin itu memahami secara bijak dan profesional daripada mengelirukan orang ramai dengan ‘pertumbuhan ekonomi’ dicanang mereka.

Sedangkan ujar Zikrullah, jaminan sumber bekalan negara akan terjejas berdasarkan impak negatif sebagaimana dinyatakan dalam surat kelulusan EIA tersebut, serta menghilangkan hasil sedia diraih masa kini.

Beliau menunjukkan satu rakaman video tangkapan nelayan di sekitar Pulau Rimau dan Pulau Kendi yang mewah hasilnya, namun semua itu bakal lenyap apabila dilaksanakan tambakan tiga pulau PSR nanti.

“Apakah asas sehingga mereka yakin aktiviti tambakan laut selama 15 tahun hanya memberi impak minimum terhadap perikanan? Apakah ertinya kewujudan peluang pekerjaan berkaitan aktiviti penambakan laut ini sedangkan sumber perikanan terjejas?

“Apakah keutamaan antara jaminan sumber makanan dan peluang pekerjaan bukan bersifat ‘essential’ di era pandemik COVID-19?” lagi persoalan diterjah Zikrullah. 

Menurutnya, ketika negara luar semakin mengurangkan eksport dan memastikan kadar kecukupan makanan negara lebih terjamin, namun langkah diambil pihak kerajaan di sini dengan bertindak sebaliknya. 

Beliau seterusnya mempersoalkan sama ada CEO PIC itu tidak nampak bahawa jaminan makanan adalah keutamaan di era pandemik dan sama ada pandangan beliau itu berdasarkan kepentingan peribadi demi menjaga posisinya.

Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Ustaz Muhammad Fauzi Yusoff dalam pada itu turut mempersoalkan kenyataan Dato’ Ir Zakiyuddin bahawa kerja tambakan PSR akan bermula Mac ini sebagaimana lapor sebuah portal.

Beliau mempersoalkan sama ada kelulusan berkaitan termasuk juga dari Majlis Perancangan Fizikal Negara telah diperolehi, namun menyifatkan kenyataan tersebut jelas satu propaganda dan seperti lawan serta mimpi.

“Demi mencapai kemahuan mereka, sehingga sanggup paksa rakyat terima. Terdesak sungguh mereka ini. Tak tahulah bahasa apa nak kata, barangkali ini rupanya profesionalisma mereka jaja,” bidasnya. – HARAKAHDAILY 8/2/2021

share
Berita


Berita– Advertisement –

Popular© © Harakahdaily By Team HD

UMNO KINI >TERBUKA-MUNGKIN KERJASAMA DENGAN DAP&PAS

UALA LUMPUR: Peringkat akar umbi UMNO berpendapat peranan parti itu dilihat semakin mengecil dan akan terus tenggelam jika masih bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Pengarah Pilihan Raya UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, berkata perkara itu disampaikan sendiri oleh akar umbi parti pada mesyuarat bahagian yang berlangsung baru-baru ini.

“Rasa tidak puas hati terhadap BERSATU tidak dapat dinafikan lagi dan ini boleh dilihat apabila 142 ketua bahagian di seluruh negara menyatakan pendirian mereka tidak mahu bekerjasama dengan BERSATU pada pilihan raya akan datang.

“Jadi ini menunjukkan situasi politik sekarang yang mana UMNO di semua peringkat, menyatakan pendirian mereka tidak mahu lagi dengan BERSATU,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai keputusan Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakob yang meletak jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Difahamkan, peletakan jawatan itu berkait dengan polemik politik yang berlaku ketika ini khususnya membabitkan hubungan kerjasama antara UMNO, BERSATU serta gabungan Perikatan Nasional (PN).

Justeru, Tajuddin yang juga ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO tidak menolak sebarang kemungkinan untuk parti itu bekerjasama dengan mana-mana pihak termasuk PKR dan DAP.

Beliau berkata, ia bukan perkara yang mustahil memandangkan situasi politik tidak menentu yang berlaku ketika ini.

“Apa sahaja boleh berlaku dalam politik. Kita tidak boleh membuang sebarang kemungkinan. Ini tak habis-habis meratib ‘No Anwar, No DAP’.

“Sekarang ini UMNO merasakan seperti akan dikuburkan oleh perkembangan politik mutakhir ini kerana UMNO tiada kedudukan dalam kerajaan yang boleh membantu memperkasakan parti berbanding parti lain,” katanya.

MALAYSIA BACKWARD IN FOOD DAN FEED SECURITY

Huge unfulfilled potential in Malaysia’s agrofood sector, says World Bank 17 DEC 2020

PETALING JAYA:Concerns about food security and supply amid economic shutdowns in containing the Covid-19 pandemic have thrust the agricultural sector into the spotlight as a potential driver of sustainable long-term economy growth and shared prosperity, but there is underexploited potential in serving the demands of a modern agrofood economy in Malaysia.

According to the latest edition of the World Bank Malaysia Economic Monitor: Sowing the Seeds launched today, Malaysia’s agrofood sector is at a surprisingly early stage of modernisation and diversification. The country’s policies have focused primarily on meeting self-sufficiency in rice, causing an increased reliance on exports for higher-value foods.

“Malaysian households spend three times more on fruits and vegetables and more than twice as much on bread and cereals compared to rice. Thus, a more encompassing view of food security, agricultural competitiveness and rural development is needed, beyond the focus on paddy production. Modernising and diversifying this sector promises to boost incomes of rural households, which make up a majority of the country’s farmers,” the report said.

It said Malaysian agriculture has not diversified to the extent seen in many high-income countries around the world, nor has it yet become a top exporter of a diverse set of high-value food products.

While Malaysia has demonstrated its cutting-edge capabilities in the transformation of palm oil production, it ranked only 69th out of 101 countries (below Mozambique, Egypt, Ethiopia, and Zimbabwe) in an agribusiness benchmarking exercise conducted by the World Bank in 2019; with the food side of its agricultural sector experiencing attrition.

“While Malaysia has taken steps to address environmental issues in its palm oil sector, it still has more ground to cover and it has been slow to take on mounting environmental challenges on the agrofood side.”

In the rice sector, Malaysia has performed relatively poorly in terms of productivity, profitability, and quality if the effects of subsidies are discounted. The rice-centricity of the government’s policies has led to lopsided public support, with it allocating more public resources to rice than to any other agricultural product.

ADVERTISEMENT

Furthermore, public support for the rice sector in particular has been provided largely through distortionary and protectionist instruments. Public expenditure has also been heavily channelled towards the subsidisation of private goods, including fertilisers and pesticides, farm equipment, irrigation and drainage hardware, and planting material.

Despite its natural advantages, Malaysia has not become a major exporter of fruits and vegetables, as many other countries have at similar points in their development trajectory.

Meanwhile, the World Bank expects Malaysia’s economy to grow by 6.7% in 2021 following a projected contraction of 5.8% in 2020 caused by the Covid-19 pandemic.

“The successful containment of the third wave of Covid-19 infections and effective rollout and distribution of vaccine could lead to a faster-than-expected recovery in consumer demand, greater investor confidence, and consequently a more robust recovery in domestic economic activity in 2021.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...