PH WAJIB PENUHI HARAPAN TINGKATKAN SOSIO EKONOMI GOLONGAN MENENGAH MELAYU DAN KE BAWAH !

Liew: Harapan will only stay in power if people’s lives improve

Published on   |  Modified on 

The Pakatan Harapan government must address the economic issues faced by Malaysians – especially Malays from the middle- and lower-income groups – if it is to remain in power, says DAP political education chief Liew Chin Tong.

“We want to take care of the welfare of the Malay middle and lower class, let them live better,” he said in an interview with Sin Chew Daily

P.RAMLEE( 1929 – 1973 )KECEWA : UMNO KHIANATI RESOLUSI KONGRES KEBUDAYAAN KEBANGSAAN !

POKOK KAYU BERKEMATU JENALU,  DILIPUTI BAHAYA PENDEK USIA

MELAYU  SEDANG MENUJU KE SITU,  LENYAP  BUDAYA HILANG BANGSA

Pada tahun 1971 ,P.Ramlee sebelum meninggal pernah menyarankan kepada UMNO yang menjadi  tunjang kerajaan supaya mengangkat darjat dan martabat lagu lagu irama Melayu.Beliau melibat gejala ledakan lagu lagu irama barat dan Hindustan telah mendominasi muzik tanah air. Malangnya saranan beliau yang kemudian digelar seniman agong gagal dilaksanakan.

Lagu lagu Melayu lagu joget,orkes kombo,lagu lagu asli,gazal,dondang sayang tidak pernah dipertandingkan atau dipertunjukkan.Kalau lagu lagu ini tidak diberi galakan, lagi 10 hingga 20 tahun akan datang,lagu lagu ini akan dilupa terus  dan muzik barat akan masuk menguasai muzik kita.

MADAH MENYAMBUT 1 SYAWAL SEUSAi RAMADZAN AL MUBARAK !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dipanjatkan SELAMAT AIDIL FITHRI !

Bukan sunnah,bukan bidaah……..hanya adat

Bukan ibadah,bukan qurbah tetapi hormat

Sama juga lontong, sayur,  rendang ketupat

Dr Samsuddin Ariff

Inilah madah suatu shahadah
Mengarangkan syair seindah Syawal
Membetuli jalan tempat berpindah
Di sanalah i’tikad diperbetuli awal

Wahai insani kenali diri ini
Perjalanan syawal bentuk akhlakmu
Sepekan Ramadhah jadikan kesani
Supaya hidup tidak bersemu

Hai manusiawi arif budiman
Kemudi Syawal dengan pedoman
Laksana kemudi perahu jalanan
Jadikan Ramadhan penuh saranan

1 Syawal 1429, Kepong Baru Ismail Hashim Yahaya

JONGKONG MANA PEJUANG MUDA BELA ISLAM ?

 

 

MENUNGGU PETARUNG MUDA MEMBELA ISLAM

Pertarungan antara Islam dan ideologi sekular telah lama berlangsung. Bezanya pertarungan itu nampak ketara sekarang semenjak PH memerintah. Sebabnya ramai pemimpin PH memang penyokong tegar ideologi sekular. Bahkan ideologi sekular itulah yg dijadikan asas penyatuan puak2 yg berbeza agama dan budaya ini. Yg mereka masih tak faham adalah kenapa umat Islam secara umumnya susah sangat nak terima dasar2 pemikiran sekular itu.Akibatnya umat Islam berada di satu penjuru dan yg lain di satu lagi penjuru.

Guru pakcik ada tulis satu buku bertajuk Islam and Secularism pd tahun 70an lagi. Buku itu dia tulis utk anak2 muda sbg bekalan utk bertarung, dan pencabarnya adalah sekularisme. Lalu dijelaskan bagaimana ideologi ini boleh timbul dan berkembang dan bagaimana ia telah meruntuhkan dasar2 hidup dan akhlakiah yg diasaskan kpd agama. Kini akibat pensekularan, umat Islam pun turut menerima bahananya. Mereka telah dikelirukan ttg makna diri dan nasib akhir kerana akal fikiran telah dididik dgn pemikiran baharu yg berasaskan pembangunan, perubahan, dan kemajuan. Maka agama pun mahu dibangunkan, diubah, dan dimajukan, dan acuannya adalah ideologi sekular yg meresapi ilmu2 semasa itu.

Org muda kena baca buku ni sbb pakcik tak larat nak cerita semua. Oleh kerana org muda yg kena masuk gelanggang dan bertarung maka mereka wajib mengenali musuh yg mereka kena hadapi itu baik2 supaya tak terkantoi. Dalam buku itu dijelaskan makna Islam yg telah banyak dikelirukan itu dan di mana kesilapan umat Islam dalam menghadapi cabaran semasa. Pakcik percaya bila dah khatam buku ini anak muda akan melihat dunia sekelilinya dgn pandangan dan semangat baharu. Lepas tu kalau nak borak politik pun taklah tersasar jauh sbb dah faham masalah sebenar…

CATATAN AHMAD BOESTAMAM( 1920 – 1963) PEMIMPIN BESAR,PEJUANG MARHAIN MEWAKILI GOLONGAN KIRI

Bab bab dalam buku Merintis Jalan ke Puncak oleh Ahmad Boestamam yang mengisahkan penubuhan Parti Kebangsaan Melayu (PKMM) pada tahun 1945.
1. Menerbitkan akhbar Suara Rakyat tanpa modal
2. Minta maaf pada British Military Administration setiap hari.
3. Menerbitkan akhbar bulanan Voice of the People.
4. Menubuhkan PKMM
5. Berdialog dengan golongan feudal
6. Kelahiran Angkatan Pemuda Insaf (API) dan sebabnya.
7. Rahman Rahim –_ Hero perjumpaan ramai
8. PKMM dengan Malayan Union
9. Menerbitkan akhbar harian Pelita Malaya dan Mingguan Suluh Malaya
10. Tenaga wanita dalam PKMM
11. PKMM dengan tenaga kaum tani
12. PKMM menarik diri dari UMNO
13. Inggeris mula mencurigai PKMM dan API
14. Tawaran untuk menjadi boneka Inggeris
15. PKMM menunjukkan kekuatannya di Melaka
16. Mula pertama penjajah Inggeris menunjukkan belang
17. Nyaris bergaduh dengan askar gurkha
18. Pusat Tenaga Rakyat (Putra) lahir
19. Tenaga kiri rakyat Malaya bersatu
20.. Perlembagaan Rakyat diluluskan
21. Hartal. kemuncak perjuangan Putera-AMCJA
22.. Ishak menggantikan Dr Burhanuddin memimpin PKMM
23. Kenapakah API tak sempat membakar?
24. Kemuncak penyertaan sesudah API diharamkan
25. Dijemput dengan kereta dan diharamkan menjadi ejen Inggeris.
26. Untuk mengisi vakum akibat perisytiharan Darurat

SEDIKIT PENCERAHAN SITUASI POLITIK TERKINI !

 

KRISIS POLITIK DIKALANGAN KELAS PENGUASA: BINA KEKUATAN POLITIK KELAS PEKERJA!

Ditulis oleh : Firman Hadi

Jurnalis berpengalaman, blogger dan juga merupakan Ketua Media dan Komunikasi Majlis Penasihat Kerajaan, Abdul Kadir Jasin telah mendedahkan bahawa negara telah membelanjakan sebanyak RM256.9 juta semenjak Januari 2017 hingga April 2018 untuk membiayai Yang diPertuan Agong. Ini bermakna, rakyat Malaysia telah membayar RM16 juta sebulan untuk menampung perbelanjaan kehidupan wakil kepada kelas monarki itu sepanjang tempoh tersebut.

Pendedahan ini, walaupun agak kontroversial, namun ia tidak sepatutnya memeranjatkan. Tidak kira berapa jumlahnya yang dibelanjakan, secara teori, semua boleh bersetuju bahawa kelas monarki tidak pernah menyumbangkan apa-apa secara ekonomi kepada masyarakat. Malah, sebaliknya masyarakat terutama sekali rakyat kelas pekerja lah yang memberi dan menampung kelas monarki. Tidak hanya di Malaysia, bahkan diseluruh dunia di negara-negara yang masih mempunyai antik purba ini, begitu jugalah realitinya. Hubungan ini boleh ditermakan sebagai ‘parasitik’ dari segi mengambil daripada ekonomi tetapi tidak menyumbang apa pun kepada ekonomi tersebut.

Yang menjadikannya seperti satu kejutan, pertamanya mungkin kerana perkara sebegini tidak pernah didedahkan kepada umum sebelum ini. Maka buat pertama kali rakyat melihat angka-angka ini, boleh membuatkan mata terbeliak! Terutama sekali disaat rakyat sedang digalakkan untuk menderma kedalam Tabung Harapan Malaysia yang dilancarkan baru-baru ini untuk demi membayar hutang negara. Keduanya, yang menjadikan pendedahan ini sangat luar biasa adalah ia didedahkan oleh A.Kadir Jasin yang diketahui umum adalah individu yang rapat dengan Mahathir.

Didalam masa yang sama, Anwar Ibrahim kelihatan sedang didalam misi “jelajah istana”. Daripada apa yang dikomunikasikan oleh Anwar kepada media, memberikan gambaran seolah beliau merupakan sosok perantaraan diantara kelas monarki dan kerajaan sekarang. Jadi, tempoh masa dimana pendedahan ini dibuat boleh menimbulkan bermacam spekulasi, terutama sekali terhadap motifnya apabila Anwar Ibrahim didalam masa yang sama sedang menjalinkan hubungan yang intim dengan istana.

Anwar Ibrahim didalam ulasan beliau terhadap pendedahan ini telah mengkritik A.Kadir Jasin sebagai mengeluarkan kenyataan yang tiada sebarang nilai dan boleh menggugat keharmonian hubungan diantara monarki dan kerajaan sekarang. Menurut Anwar lagi, A.Kadir Jasin sepatutnya memikirkan betapa mereka telah bertungkus lumus bagi memastikan monarki mengiktiraf kerajaan PH yang ada pada hari ini. Lalu tindakan A.kadir Jasin bagi Anwar adalah tidak tepat memandangkan kedudukan dan jawatan beliau didalam kerajaan hari ini dan juga hubungan beliau dengan Mahathir dan Daim Zainudin.

Tindakan A.kadir Jasin tersebut, secara politikalnya adalah seperti menterbalikkan sama sekali sebuah pepatah Melayu yang berbunyi “pukul anak, sindir menantu”, kepada “pukul mertua, sindir anak”! Ini sebenarnya adalah “pukulan” terhadap Anwar. Ini bukan serangan secara terus terhadap Yang diPertuan Agong. Serangan ini tidak lain tidak bukan adalah tanda keretakan hubungan Mahathir dan Anwar dan keretakan ini seterusnya akan menjadi permulaan kepada keretakan kerajaan PH itu sendiri.

RETAK MENUNGGU BELAH

Meminjam kata-kata Fathi Aris Omar, seorang jurnalis dan pengamal media berpengalaman, “sengketa Anwar-Mahathir, jika ada, selalu bermula dengan penafian”. Walaupun penafian selepas penafian, apa yang sedang berlaku sebenarnya menunjukkan terdapat “rekahan” yang kian menjelma di permukaan walaupun tampaknya seperti tenang. Anwar, didalam setiap peluang cuba menafikan bahawa adanya ketegangan diantara beliau dan Mahathir. Namun, bagi pemerhati politik, riak-riak perpecahan itu semakin jelas. Kerajaan PH yang dipimpin oleh Mahathir yang ditubuhkan pasca-PRU14 seolah-olah terikat dikakinya satu bom jangka yang bersedia untuk meletup pada bila-bila masa sahaja. Idealisme “politik maaf bermaafan”,“move on” dan “yang penting kalahkan BN, selepas itu lain cerita” ternyata hari ini sedang digigit secara tajam oleh realiti dan kondisi dunia yang bengkang dan bengkok.

Ini menunjukkan bahawa pemikiran singkat dan opportunism dikalangan kepimpinan parti-parti pakatan pembangkang (mantan) ketika mengambil keputusan untuk mendokong dan “memaafkan” Mahathir sedang kembali menjadi mimpi ngeri kepada mereka apabila keharmonian politik yang diharapkan dan cuba ditegakkan secara artificialdengan slogan “bina semula negara” kian meleset dan yang lebih parah adalah ia akan mengancam cita-cita program reformasi dan “bina semula negara” itu sendiri.

Didalam realiti, kelas yang berkuasa seperti monarki dan kapitalis mahukan kestabilan dan keharmonian politik demi kepentingan dan keberlangsungan kelas masing-masing. Mahathir, perdana menteri yang berbekalkan 13 ahli parlimen, bagi perspektif monarki, ternyata bukan calon terbaik untuk mengekalkan equilibrium politik yang diinginkan. Walaupun Mahathir yang mempunyai sokongan beberapa segmen kelas kapitalis, dan pada ketika yang sama sedang belayar didalam gelombang populariti dikalangan rakyat, kedudukan beliau sebagai perdana menteri daripada parti minoriti tidak boleh menjanjikan kuasa politik sebenar dari segi politik parlimentarian. Daripada hari pertama apabila Istana Negara kelihatan berkiat untuk menerima perlantikan Mahathir dan yang terbaru polemik perlantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara, cukup untuk membuktikan kesahihan terhadap pemerhatian ini.

KRISIS DIKALANGAN KELAS-KELAS YANG BERKUASA

Anwar, tanpa berlengah terus menggunakan peluang ini demi keberlangsungan politiknya. Didalam jawab balasnya terhadap tulisan A.Kadir Jasin, jelas menunjukkan bahawa beliau berpihak kepada Istana dan cuba memberi gambaran dan jaminan kepada Istana bahawa beliau adalah orang yang boleh istana dan raja-raja Melayu harapkan untuk keharmonian dan keselamatan kepada kedudukan monarki dalam masyarakat Malaysia.

Polemik perlantikan Peguam Negara digunakan sebaiknya sebagai “kulit” kepada gerakan beliau . Untuk itu, Anwar cuba untuk menggambarkan kepada monarki dan segmen konservatif dikalangan rakyat Malaysia bahawa beliau merupakan calon terbaik demi menjaga kelangsungan hidup kelas monarki. Ini sudah tentu tidak boleh dilakukan tanpa berdampingan dengan unsur-unsur sayap kanan dan reaksionari seperti ketuanan Melayu, Islam dan penyokong institusi beraja.

Kemarahan beliau terhadap pendedahan perbelanjaan Yang diPertuan Agong oleh Kadir Jasin cukup untuk menjelaskan kepada kelas mana sebenarnya Anwar berpihak. Tidakkah canggong bunyinya apabila Anwar yang selalu bercakap tentang nasib orang miskin yang papa kedana dan reformasi secara tiba-tiba menjadi sangat marah dengan pendedahan pembaziran harta negara oleh kelas monarki disaat rakyat diminta mengikat perut? Tidak kah unsur-unsur pembaziaran itu salah satu isu pokok didalam agenda reformasi beliau dan PKR?

Namun, dalam masa yang sama Mahathir bukanlah juga kawan kepada rakyat miskin dan kelas pekerja. Obsesi terhadap isu hutang negara yang diwar-warkan semenjak hari pertama PH mengambil alih tampuk pemerintahan adalah tidak lain tidak bukan merupakan “tembakan amaran” dan juga justifikasi kepada dasar-dasarausterity yang akan datang. Mahathir tidak akan menyakiti kapitalis dan kroni beliau tapi akan lebih rela menyakiti rakyat yang akan dipaksa untuk mengikat perut. Tabung Harapan Negara contohnya adalah contoh yang baik untuk menilai kemana dan kepada siapa pentadbiran Mahathir akan pergi demi menangani masalah ekonomi negara. Beliau lebih rela menggunakan candu patriotisme supaya rakyat mengisi tabung daripada memburu dan memaksa kapitalis seperti Robert Kuok, Vincent Tan dan ramai lagi untuk membayar balik kepada negara yang telah mengkayakan mereka.

Harus diingatkan, terutama sekali kepada kaum kiri bahawa pendedahan perbelanjaan Yang diPertuan Agong oleh A.Kadir Jasin bukan petanda bahawa kerajaan Mahathir adalah anti-monarki atau jauh sekali mahu menghapuskan monarki. Apa yang sedang dilakukan oleh Mahathir adalah usaha untuk menjadikan monarki sedikit “menikus” dan menjarakkan diri daripada pentadbiran beliau sambil diam menikmati kesenangan didalam istana. Yang lebih penting adalah supaya monarki tidak menyokong Anwar Ibrahim. Apa yang ideal bagi Mahathir adalahkeseimbangan diantara kelas monarki, kelas kapitalis dan rakyat dengan cara memastikan bahawa monarki in check, kapitalis senang dan rakyat kelas pekerja terus setia dibelakang beliau dengan memberikan gula-gula reformisme sedikit disana dan disini.

SIAPA SOKONG SIAPA?

Persengketaan antara Anwar dan Mahathir semakin tidak boleh disembunyikan dan sekarang semakin terang dan pertempuran semakin terbuka walaupun masih ada dikalangan kepimpinan dan penyokong yang masih dalam keadaan tidak menerima hakikat. Lalu, apabila pertempuran ini semakin terbuka, ia tidak dapat tidak akan menimbulkan satu soalan yang tidak dapat dielakkan oleh kepimpinan, parti-parti dalam PH dan juga penyokong, iaitu; siapa yang akan berpihak kepada siapa? Pilihan mesti dibuat dan ini besar kemungkinan akan menimbulkan perpecahan antara parti-parti dan juga didalam parti terutama sekali PKR. Mahathir dilihat siap membuat pertemuan dengan Hadi Awang (presiden PAS) dan juga Zahid Hamidi (UMNO). Mahathir juga memberitahu media bahawa “Zahid berminat untuk menyokong kerajaan”. Kenyataan ini dibuat bukan kerana Mahathir berniat untuk menghina UMNO seperti beberapa komentator fikirkan. Ini adalah cara Mahathir mengingatkan kepada semuao rang bahawa beliau tidak selemah yang difikirkan kerana beliau hanya ada 13 orang ahli parlimen. Tetapi beliau cuba mengkomunikasikan bahawa beliau masih ada “senjata”!

Setakat ini, mungkin masih terlalu awal untuk meramalkan bagaimana perpecahan yang akan berlaku tapi jika kita ambil kira isu hubungan monarki ini, perpecahan yang akan timbul akan mengikut garis ini; mereka yang setia kepada monarki (Ini akan terorganisasi dengan garis sayap kanan, Melayu, Islam dan ketaatan kepada raja) yang akan dimanipulasi oleh Anwar, dan yang kedua adalah Mahathir yang dalam masa yang sama menggunakan saduran reformism dan populism yang akan mendapat tempat dikalangan liberal kelas pertengahan.

Kedua-dua garis perpecahan ini langsung tidak akan membantu rakyat kelas pekerja. Di dalam keadaan ini, rakyat kelas pekerja adalah mangsa yang akan berada dan terhimpit ditengah-tengah dan dipijak-pijak oleh kesemua pecahan kelas yang berkuasa. Keadaan ekonomi kapitalis yang secara umum sedang tenggelam dan lemas didalam krisis yang mendalam, akan menjurus kepada dasar-dasar austeriti atau pemotongan perbelanjaan belanjawan kerajaan. Tiada peluang pekerjaan, kenaikan harga barang dan sebagainya.

TOLAK POLITIK KELAS PENGUASA, BINA KEKUATAN POLITIK KELAS PEKERJA!

Sesetengah pihak walaupun yang mengaku kiri seolah melonjak gembira dan ada yang mengatakan bahawa Mahathir perlu disokong didalam hal ini. Bagi Marxist, ini adalah satu pegangan yang salah dan hanya mengulangi kesilapan kepimpinan parti-parti pembangkang ketika mendokong Mahathir. Ini adalah pandangan singkat. Mahathir bukan kawan kepada kaum kiri didalam apa jua keadaan sekali pun. Kepentingan Mahathir adalah kaum kapitalis yang berada dibelakangnya dan serangan beliau terhadap monarki adalah atas kepentingan itu. Bukan untuk melihat monarki dihapuskan akan tetapi untuk memastikan bahawa monarki hanya diam didalam istana menikmati kesenangan hidup mereka dan segala urusan lain seperti politik mesti ditinggalkan kepada Mahathir. Rakyat kelas pekerja bagi Mahathir hanya lah alat momokan yang digunakan untuk memastikan monarki diam dan beredar dari politik.

Begitu juga Anwar yang terus menerus terjerumus kedalam politik opportunism. Dengan Mahathir sekarang mengepalai kerajaan yang kononnya ingin menjalani proses reformasi, Anwar mendapati bahawa dirinya sudah hilang fungsi didalam gerakan reformasi tersebut. Lalu, dengan fitrahopportunist nya, Anwar cuba memanipulasikan kerenggangan monarki dan pentadbiran Mahathir untuk kepentingan politik singkat beliau.

Apa yang perlu dilakukan bagi kaum kiri adalah memastikan wujudnya kebebasan politik kelas pekerja daripada kepentingan kelas-kelas penguasa seperti kapitalis dan monarki. Keadaan krisis politik yang berterusan seperti sekarang hanya akan mengecewakan rakyat kelas pekerja yang mengundi untuk mengalahkan BN kerana faktor kesukaran hidup. Keadaan krisis ekonomi kapitalis secara global membuatkan rakyat akan mencapai konklusi dan kesedaran tentang pertentangan kelas secara lebih cepat daripada dalam keadaan sebelum ini dan ia akan meradikalisasikan rakyat kelas pekerja dengan lebih mendalam.

Namun dengan ketiadaan kekuatan politik yang boleh mewakili rakyat miskin dan kelas pekerja secara umum, akan menimbulkan bahaya kearah babarisme seperti kemunculan kuasa-kuasa reaksionari. Mengorganisasikan sebuah parti massa yang mewakili kepentingan kelas pekerja dan rakyat biasa seharusnya menjadi tugas penting bagi semua kaum kiri. Hanya kekuatan politik yang bebas daripada kepentingan kelas-kelas yang berkuasa, yang boleh membawa kelas pekerja kedepan iaitu kearah revolusi pekerja yang akan mendorong kepada pembinaan sosialisme dan memberikan keadilan kepada setiap insan.

Bangunkan parti kelas pekerja!

Bina kuasa politik yang bebas daripada kepentingan semua kelas yang berkuasa!

Kearah revolusi kelas pekerja, di Malaysia, Asia dan seluruh dunia!

IFTAR KAUM PLURALIS

 

IFTAR KAUM PLURALIS

MD. ASHAM AHMAD
Felow Kanan
Institut Kefahaman Islam Malaysia

Sebuah gereja di Petaling Jaya, seperti yang dilaporkan oleh portal berita Malaysiakini yang memetik sumber Bernama, telah menganjurkan apa yang dinamakan majlis “berbuka puasa antara agama” di samping acara memasak dan mengedarkan bubur lambuk untuk masyarakat sekitar dan forum antara agama. Menurut Chandra Muzaffar, Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan 1Malaysia yang merupakan penganjur program itu, tujuan majlis itu adalah “untuk membina jambatan antara rakyat Malaysia daripada latarbelakang berbeza untuk mempelajari tentang nilai positif yang wujud dalam pelbagai agama.” Tambah beliau lagi “Kami mahu menunjukkan bahawa berpuasa tidak hanya diamalkan umat Islam, malah ia bersifat inklusif di mana penganut agama lain juga boleh bekerjasama untuk menyediakan makanan serta menikmatinya bersama-sama selepas itu.”

Program yang seumpama ini mungkin baru di negara kita, tetapi telah lama dibuat di negara jiran kita Indonesia. Dengan “keterbukaan” kerajaan baru, kita juga boleh menjangkakan lebih banyak lagi program sebegini pada masa hadapan. Melalui program sebegini mesej utama yang cuba diberikan kepada umat Islam adalah supaya mereka lebih bersikap “terbuka”, ataupun “inklusif” menurut istilah yang digunakan oleh kaum pluralis yang menganjurkan fahaman bahawa semua agama adalah sama sah dan sama benar. Menurut ajaran ini, perbezaan yang wujud antara agama adalah semata-mata pada bentuk luarannya sahaja, sedangkan pada hakikatnya ia adalah merupakan jalan-jalan yang berlainan bagi menuju matlamat yang satu.

Mesej itulah yang cuba disamarkan dengan kenyataan di atas bahawa puasa tidak hanya diamalkan oleh umat Islam, tetapi bersifat inklusif. Kebetulannya mesej inilah juga yang disebut oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pidato sulungnya sebaik diampunkan dan dibebaskan dari penjara tempoh hari. Beliau memetik sepotong ayat al-Quran yang menjadi asas kewajiban berpuasa dalam Islam iaitu ayat 183 dari Surah al-Baqarah: “Wahai orang-orang beriman, difardukan keatasmu puasa sebagaimana difardukan ke atas orang-orang yang datang sebelummu agar kamu bertaqwa.” Anwar telah mentafsirkannya sebagai menunjukkan bahawa bukan umat Islam sahaja yang berpuasa tetapi penganut agama lain juga lebih dahulu lagi berpuasa. Ia tafsiran yang salah. Kalau kita lihat baik-baik, pertama, ayat ini ditujukan kepada “orang-orang beriman”, dan yang dimaksudkan dengan orang-orang sebelum mereka juga adalah “orang-orang yang beriman”, iaitu mereka yang beriman kepada para Rasul yang diutuskan kepada mereka, bukan yang engkar atau yang telah menyeleweng dari ajaran Rasul itu. Kedua, puasa telah difardukan ke atas umat terdahulu, dan jika benar agama Kristian hari ini adalah kesinambungan dari itu maka kefarduan itu pastilah masih ada sedangkan umum mengetahui bahawa tiada kefardhuan puasa dalam agama Kristian sekarang. Ketiga, kefarduan itu dinyatakan di dalam kitab yang ditanzilkan kepada umat terdahulu, kalau sekiranya ia tidak lagi ditemui sekarang maka sahlah bahawa ia telah dibuang.

Persoalannya, pertama, adakah mereka telah dengan sengaja mengengkari kefarduan itu? Jika demikian maka mereka bukanlah dari golongan beriman seperti yang disebut dalam ayat di atas. Ataupun, kedua, mereka tidakpun mengetahui tentangnya sehinggalah datang Islam menjelaskannya? Jika demikian maka mereka telah menjadi jahil tentangnya. Sama ada mereka sengaja mengengkari puasa ataupun telah lupa tentangnya kerana penyelewengan yang besar telah telah mereka lakukan terhadap agama, dan kitab agama mereka yang sepatutnya mengandungi kefarduan itu. Itulah yang sepatutnya mereka akui dan pelajari dari umat Islam. Namun mereka enggan mengakui hakikat itu, sebaliknya cuba pula mengelirukan segelintir umat Islam yang jahil tentang hakikat agamanya supaya bersifat inklusif, kononnya ibadat puasa itu bukan khusus untuk umat Islam. Hakikatnya puasa yang merupakan rukun Islam dan antara syiarnya yang paling utama telah menjadi hujah ke atas mereka yang telah menyelewengkan ajaran Para Rasul yang terkandung dalam kitab-kitab yang ditanzilkan sebelum ini.

Sebenarnya sikap mereka sebenarnya tidak pernah berubah dari dahulu sehingga sekarang. Al-Quran telah memberi peringatan kepada Bani Israil supaya beriman kepada al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad dan tidak menjadi golongan yang pertama mengengkarinya. Mereka diingatkan supaya tidak cuba samarkan kebenaran dengan kebatilan denan tujuan menyembunyikan kebenaran, sedangkan mereka tahu. Itulah yang mereka cuba lakukan dengan menyeru umat Islam kononnya supaya bersikap inklusif, bukan sahaja dalam soal kefarduan puasa, bahkan matlamat akhirnya adalah dalam soal kebenaran Islam itu sendiri, ia mesti merangkumi semua agama. Tulisan ini tidak sama sekali bermaksud menafikan usaha memupuk perpaduan di negara ini. Ia boleh dilaku dengan berbagai cara, tetapi bukanlah dengan cara berselindung di sebalik sesuap makanan dan sebungkus bubur lambuk bagi memperdayakan segolongan umat Islam yang jahil dan keliru tentang hakikat sebenar puasa dan kefarduannya.

SAMBUTAN AIDILFITHRI ALA KAUM LIBERAL

Gereja anjur majlis buka puasa antara agama

Diterbitkan   |  Dikemaskini 

Sebuah gereja di Petaling Jaya hari ini menemukan individu daripada pelbagai agama pada satu majlis iftar atau berbuka puasa antara agama.

Dianjurkan Yayasan 1Malaysia dan Gereja Assumption, majlis itu turut melibatkan acara memasak dan mengagih bubur lambuk ke kawasan berhampiran serta satu forum antara agama.

Kira-kira 150 hadirin disajikan dengan makanan oleh sukarelawan di sebuah dewan di belakang gereja berkenaan.

Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan 1Malaysia, Dr Chandra Muzaffar berkata objektif utama majlis itu ialah untuk membina jambatan antara rakyat Malaysia daripada latar belakang berbeza untuk mempelajari tentang nilai positif yang wujud dalam pelbagai agama.

“Kami mahu menunjukkan bahawa berpuasa tidak hanya diamalkan umat Islam, malah ia bersifat inklusif di mana penganut agama lain juga boleh bekerjasama untuk menyediakan makanan serta menikmatinya bersama-sama selepas itu,” kata beliau.

Zuliana Hamdan, 18, berkata, ia adalah kali pertama beliau menghadiri majlis berbuka puasa anjuran sebuah gereja dan ia merupakan pengalaman bermanfaat baginya kerana beliau boleh berkongsi mesej positif di sebalik berpuasa dengan penganut agama lain.

“Bukanlah menjadi kesalahan menghadiri majlis iftar di gereja kerana umat Islam di negara Arab pun menghadiri majlis serupa di sana,” kata Zuliana yang turut menjadi sukarelawan bagi acara itu.

Sementara itu, Anggota Parlimen Petaling Jaya, Maria Chin Abdullah, yang menghadiri majlis itu, berkata program tersebut merupakan suatu inisiatif mulia kerana ia dapat memupuk semangat kebersamaan dan memberi peluang kepada hadirin untuk mempelajari tentang kepentingan Ramadan.

“Kami ingin melihat lebih banyak inisiatif seperti ini diadakan di mana manusia daripada agama berbeza dapat berbual mesra dan menjalin perpaduan melalui makanan,” katanya.

PERINGATAN: 

SEJARAH LAGU SELAMAT HARI RAYA 1957

Image may contain: 2 people, people smiling

SEJARAH DI SEBALIK LAGU “SELAMAT HARI RAYA”.

Setiap kali menjelang Aidilfitri sudah pasti akan kedengaran lagu-lagu Raya berkumandang di corong-corong radio. Antara lagu yang sering dimainkan ialah lagu klasik “Selamat Hari Raya” yang dipopularkan oleh Ahmad Jais.

Tahukah kamu lagu ini telah dicipta oleh P. Ramlee dan Jamil Sulong pada tahun 1957 untuk menyokong perjuangan pekerja-pekerja filem yang mogok pada Hari Raya tahun itu?

P. Ramlee dan Jamil Sulong yang kita kenali sebagai pelakon dan pengarah filem-filem Melayu klasik juga merupakan pemimpin kesatuan pekerja-pekerja filem Malayan Artistes’ Union yang dikenali dengan nama PERSAMA (Persatuan Artis Malaya).

Pada bulan Mac dan April 1957, pekerja-pekerja studio filem MFP (Malay Film Productions) milik Shaw Brothers telah melancarkan mogok untuk menuntut gaji yang lebih berpatutan. Mogok mereka telah berlarutan sehingga Hari Raya yang jatuh pada 1 Mei 1957.

Image may contain: text

Salah satu aktiviti yang telah dijalankan oleh PERSAMA ialah menganjurkan konsert amal untuk mengutip dana bagi membantu perjuangan pekerja-pekerja yang sedang mogok.
Sempena Hari Raya tahun itu, P. Ramlee dan Jamil Sulong telah menggubah sebuah lagu Raya baru untuk dinyanyikan semasa konsert amal tersebut.

Menurut penulis liriknya, Jamil Sulong:
“Lagu “Selamat Hari Raya” ditulis khas untuk Persatuan Artis Malaya atau PERSAMA. Lirik lagu ini saya tulis dalam masa 10 minit sahaja. Kisahnya, ketika itu artis dan pekerja di Studio MFP Jalan Ampas mengadakan mogok. Jadi, dalam majlis sambutan Aidilfitri tahun itu, kerana mahu memungut dana persatuan, PERSAMA mengadakan pertunjukan pentas di Taman Hiburan Happy World. Sedang saya menolong kawan-kawan membuat persiapan, P. Ramlee datang menyerahkan sekeping kertas yang ada nota suku kata sebuah lagu dan menerangkan bahawa nota itu untuk lagu pembukaan pertunjukkan pada malam itu dan saya mesti menyiapkannya sebelum pertunjukkan bermula. Keadaan memaksa, maka saya menyiapkan lirik lagu itu dalam waktu singkat. Hinggalah kini lagu ini masih berkumandang pada setiap kali Hari Raya menjelma.”

Sumber: Akhbar The Straits Times dan http://datukjamilsulong.blogspot.com/

MANTAN PM NAJIB RAZAK KINI APA DAH JADI !

 

Siasat Saya Kes 1MDB ‘Kerana Dendam’, Kata Najib

17:46  Najib RazakSemasa

Datuk Seri Najib Razak menyifatkan siasatan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebagai satu tindakan “balas dendam”.

Dalam kenyataan di Facebook hari ini, bekas perdana menteri berkata “siasatan terhadap saya sebenarnya bersifat dendam politik.”

Selain itu, beliau juga akan membuka pejabat untuk menjalankan urusan peribadi dan memudahkan orang ramai bertemunya.

Dua kali memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), beliau akan terus memberi kerjasama kepada pihak berkuasa jika diminta, lapor Malay Mail.

Najib turut mengumumkan bertanding pemilihan parti dengan mempertahankan jawatan ketua bahagian Umno Pekan.

“Kita kena bangkit dan masa untuk bersedih telah berlalu. Kita mesti ambil iktibar, kuatkan iltizam dan perbaiki kelemahan serta kuatkan Umno, agar kita dapat kembalikan keyakinan rakyat kepada Umno.

“Oleh itu, ahli Umno hendaklah kuatkan semangat, perkukuhkan ketahanan diri untuk terus menyuburkan dan memulihkan Umno,” katanya.

Mahu menyambut Aidilfitri di Pekan, Pahang, beliau menyifatkan waktu ini sebagai masa yang bernilai untuk bersama keluarga terutama anak-anak dan cucu kerana terlalu sibuk dengan urusan negara selama ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...