PENGEMBALIAN MAT TYSON KE PENGAKUAN UMNO DISAMBUT SIAPA ?

Meski pun Tun Dr Mahathir saban masa dikritik jentera politik UMNO namun hakikatnya kelicikan politik Mahathir gagal dipatahkan oleh mereka. Beliau ada bapa politik Malaysia, antara 10 ahli politik, king maker dunia. Beliau adalah mahaguru politik Malaysia. Generasi politik UMNO yang ada kini berguru kepada beliau. Dari segi adab  mana mungkin anak murid melawan guru.Dalam politik UMNO semuanya tidak mustahil kerana sembahan dan pujaan mereka adalah wang dan dunia. Tepatnya  ketaatan mereka hanya berfokus kepada Tuhan bermata satu iaitu DUNIA YANG MENIPU tanpa ada sempadan dan taranya sehingga melanggar batas batas agama politik MICHIAVELLI THE END JUSTIFIE THE MEAN,MATLAMAT MENGHALALKAN CARA ,LANGGAR SEMUA UNDANG UNDANG, PERLEMBAGAAN,HUKUM,ADAB DLL KERANA MEREKA MENGATASI SEMUA SEBAGAI PIHAK YANG BERKUASA.

KEPULANGAN MAHATHIR KE PANGKUAN UMNO DISAMBUT OLEH HAMPIR KESEMUA PARA PEMIMPIN BESAR UMNO DAN MENIMBULKAN IMPAK YANG BESAR KEPADA POLITIK NEGARA. KEPULANGAN MAT TAIB KE PANGKUAN UMNO DISAMBUT SIAPA & MEMBAWA IMPAK APA.

Press conference yang dikatakan satu kejutan iaitu meruntuhkan kerajaan PAKATAN HARAPAN SELANGOR diambang PRU ke 14. Nampaknya  tidak menjadi. Skrip yang sama hendak diguna pakai, dikitar semula sebagaimana yang mereka lakukan ke atas Perak. Malangnya itidak menjadi .PC itu sebenarnya  bukan kejutan tetapi insiden yang menghampa dan memalukan.

 

KEPULANGAN MAT TAIB KE PANGKUAN UMNO DISAMBUT SIAPA ?

 

CELIK JAWI : CUBA BACA PERNYATAAN PENTING ULAMA BESAR UMNO INI !

 

Tuan  tuan sedia maklum beratus ratus tahun bahawa bangsa Melayu seMalaya ini dari peringkat ke bawah hingga peringkat ke atas awam,kadhi,ulama’ , menteri menteri, hingga raja raja sekalian mereka itu bermazhab dengan mazhab Al Imam Asy  Syafie ijmak tiada seorang pun yang bermazhab lain daripada mazhab Syafie ( yah runu qarkul ijmak ) :

Ambil mereka itu akan hukum hukum feqah Syafie daripada kitab Tuhfah dan kitab Nihayah hingga kitab Al Umm dan muktasar dan terjemah kepada  bahasa Melayu seperti SABILUL MUHTADIN, BAGHIYATUL TULAB dan MUTLAIL BADRIN dan lainnya.

Usuluddin atas perjalanan Abi Al Hassan Al Asyaari , diambilkan daripada syuruh dan hawasyi  UMMU AL BARAHIN, JUHRAH dan sebagainnya daripada kitab kitab Melayu.

Ilmu tasawuf atas perjalanan Al Imam Al Ghazali, diambil daripada MINHAJUL ABIDIN, IHYA ULUMUDDIN dan terjemah kepada bahasa Melayu seperti SIRUS SALIKIN.

Maha ini kitab kitab yang seumpamanya segala hukum dalamnya kesemua intinbad daripada Quran dan hadis yang dihalusi dan ditapis oleh ulama ulama diamal dengan dia sudah lebih daripada seribu  tahun dan diterjemah kepada bahasa Melayu  beratus tahun.

SEDIKIT MASUKAN MENAMBAH PENGETAHUN MEMANTAPKAN TATA BAHASA MELAYU

Sedikit Pengetahuan Bahasa

KATA PENGUAT + KATA ADJEKTIF

Kata adjektif boleh dikenal pasti apabila sesuatu kata itu boleh menerima kata penguat. Kata penguat ada tiga jenis iaitu kata penguat hadapan yang hadir sebelum kata adjektif, kata penguat belakang yang hadir selepas kata adjektif dan kata penguat bebas yang hadir sebelum atau selepas kata adjektif.

Kata Penguat Hadapan

Cukup, kurang, terlalu, paling, agak, begitu, demikian, lebih

Contoh ayat:

 i. Pokok di belakang rumah Rahman terlalu rendang.

 ii. Masakan ibunya paling sedap.

 iii. Lukisan itu agak cantik.

Kata Penguat Belakang

sekali, benar, nian, betul

Contoh ayat:

 i. Kelakuan budak-budak itu nakal sekali.

 ii. Rumah di atas bukit itu cantik betul.

 iii. Pemandangan di situ indah nian.

Kata Penguat Bebas

amat, sangat, sungguh
Contoh ayat:

 i. Pakaian pemuda itu amat kemas.

 ii.Pakaian pemuda itu kemas amat.

 iii. Sungai itu dalam sangat.

 iv.Sungai itu sangat dalam.

Terdapat dua kata penguat yang boleh hadir berturut-turut sebelum kata adjektif.

Contoh;

terlalu amat

terlalu sangat

sungguh amat

agak kurang

sungguh kurang

amat sungguh

Contoh ayat;

i.Emaknya meninggal dunia kerana terlalu amat terkejut apabila mendapat berita kemalangan anaknya.

ii. Anaknya menjadi manja apabila terlalu sangat diberi muka.

Kata Penguat Bebas
Amat, Sangat, Sungguh
( Boleh digunakan dengan Kata Penguat Belakang….Sekali)

Cth:

Dia sangat cantik sekali✓
Dia sungguh cantik sekali✓
Dia amat cantik sekali✓

Dia paling cantik sekali (salah)

ABi…..18.9.17….Hoshin

DR SITI HASMAH : TRAGEDI KEBAKARAN MENGORBANKAN 23 KORBAN MA’HAD TAHFIZ

Di bawah ini kenyataan dan respons Dr Siti Hasmah Mohamed Ali  tentang tragedi yang berlaku :

Dah berapa anak anak , wanita yang terkorban, kan ? Kenapa melepaskan mereka begitu ? Orang yang bertanggung jawab itu terlepas !

Semua mayi syahid, mati syahid, searahkan kepada Tuhan.

Tak boleh ! Ibu bapa mesti sedar,dari segi agama kita salah, berdosa kita.Sekarang ini kita kata berdosa kita,benda yang mana baik dari Tuhan,benda yang buruk kita yang bertanggung jawab kan.

Ini semua yang buruk,semua  serah kepada Tuhan. Taqdir Tuhan lepaskan diri macam tu aje. It’s not right .Jangan kita ni malukan agama kita.       Iyelah anak anak kita, kita hantar kan.

Saya tak ada anak anak

 

SUBMARINE CHINA PAMIR KEKUATAN DI SABAH , DI MANAKAH KAPAL SELAM KITA ?

Kapal selam milik tentera laut China berlabuh di Sabah baru-baru ini, menjadikannya sebagai kapal  tentera laut kedua yang melawat Malaysia tahun ini.

Menurut majalah pertahanan Jane’s 360, kunjungan itu diadakan antara 8 dan 11 September di pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia di Teluk Sepanggar, Sabah.

Ini, kata laporan itu, dengan lawatan hampir sama awal tahun ini, adalah “tanda betapa erat hubungan pertahanan antara dua negara yang menuntut hak di Laut China Selatan.”

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...