INI KATA NETANYAHU TERHADAP PEJUANG PALESTIN DI GHAZA

KUASA-KUASA BARAT SEPERTI BRITAIN, PERANCIS DAN AS MENUDUH NAZI JERMAN DI BAWAH HITLER KEJAM KERANA MELAKUKAN GENOCIDE KE ATAS YAHUDI. KINI APA KATA AMERIKA DAN BARAT,  BILA YAHUDI BERMAHARAJA LELA MEMBUNUH DAN MEMBULI  RAKYAT PALESTIN  DENGAN SEWENANG-WENANG.

[2:44] Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebaktian, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab

TIDAK ADA SEBARANG HUBUNGAN TIMBAL BALIK BERDASARKAN MORAL ATAU KEMANUSIAAN  ANTARA ISRAEL DENGAN KUMPULAN  PENGGANAS DI GAZA.  PARA PENGGANAS TERLIBAT DENGAN DUA BENTUK KEGANASAN.

PERTAMA MEREKA MENYERANG ORANG AWAM ISRAEL DAN

KEDUA MEREKA BERSEMBUNYI DI SEBALIK ORANG AWAM PALESTIN.

ITULAH SIFAT PENGGANAS YANG SEBENARNYA PENGGANAS.

JADI ISRAEL SIAPA ?  ADALAH MEREKA ADALAH BANGSA DAN KERAJAAN YANG MENYANJUNG PERDASMAIAN . KERAJAAN YANG TERPAKSA MEMPERTAHANKAN HAK DAN KEDAULATANNYA DARIPADA GUGATAN PENGGANAS YANG MANA KEDAMAIAN MEREKA SENTIASA TERGANGGU.

JADI PALESTIN INI SIAPA ? MENGAPAKAH MEREKA TERPAKSA BERPERANG. BERPERANG UNTUK MEMPERTGAHANKAN BANGSA YANG HENDAK DIMUSNAHKAN OLEH YAHUDI. PIHAK YANG MERAMPAS TANAH AIR MEREKA PALESTIN.

ADAKAH PERANG YANG TIDAK  GANAS ?  PERANG BERERTI MEMBUNUH ATAU DIBUNUH.TAK ADA PERANG YANG TIDAK MELIBATKAN SENJATA DAN PEMBUNUHAN. ITU TIDAK DINAMAKAN PERANG.

MUSUH HANYA AKAN GENTAR APABILA DILAWAN. LEBIH-LEBIH LAGI MUSUH KEMANUSIAAN SELURUHNYA IAITU ZIONIS. MUSUH YANG HANYA INGIN MENJAGA SYURGA UNTUKNYA DAN MEMBALAS NERAKA UNTUK ORANG LAIN.

TERBUKTI YAHUDI YANG TIDAK FAHAM ERTI DAMAI DAN HIDUP BERSAMA. SEJAK DARI ZAMAN BERZAMAN. APABILA YAHUDI HADIR AKAN BERLAKU KERIBUTAN DAN KEKACAUAN SEPERTI DI JERMAN, TURKI OSMANIAH,  DI EROPA DLL.

APA KATA TUN MAHATHIR TERHADAP SERANGAN ISRAEL YANG BERTALU-TALU KE ATAS GAZA ?

JENAYAH PERANG YANG ISRAEL LAKUKAN KE ATAS RAKYAT PALESTIN JAUH LEBIH KEJAM DARIPADA YANG HITLER LAKUKAN KE ATAS YAHUDI  SEMASA PERANG DUNIA KEDUA.

JENAYAH PERANG YANG HITLER LAKUKAN DILEBIH-LEBIHKAN SEDANGKAN APA YANG ISRAEL LAKUKAN SANGAT NYATA KEZALIMANNYA. MEMBAKAR REMAJA PALESTIN, MENGEBOM TEMPAT AWAM, MEMBUNUH PARA REMAJA, MELANCARKAN PELURU BERPANDU BERTALU -TALU. ISREAL TIDAK BERSEORANGAN MALAH IA DIBANTU OLEH AMERIKA SYARIKAT DAN KUASA-KUASA BARAT.

 Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyalahkan Eropah dan Amerika kerana mencipta  Israel sebagai ‘raksasa’ dan menuduh mereka memejam sebelah mata terhadap kekejaman dilakukan itu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Julai, 2014.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyalahkan Eropah dan Amerika kerana mencipta Israel sebagai ‘raksasa’ dan menuduh mereka memejam sebelah mata terhadap kekejaman dilakukan itu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Julai, 2014. 

Orang Yahudi lebih teruk daripada Nazi, kata Tun Dr Mahathir Mohamad, berhujah mengenai konflik terbaru Israel-Palestin dalam entri terbaru di blognya. 

Dalam satu “serangan” panjang yang pedas terhadap bangsa Yahudi, bekas perdana menteri itu mengatakan orang Yahudi tidak belajar daripada kesilapan lalu.

“Bila orang Yahudi dianiayai oleh Nazi di Jerman, mereka memohon simpati dan sokongan dunia. Tetapi penderitaan mereka tidak mengajar mereka apa-apa, tidak membuat mereka lebih memahami erti penderitaan.

Katanya, orang Yahudi sepatutnya marah kepada orang Jerman dan Eropah lain atas kekejaman yang dilakukan terhadap mereka masa lalu, sebaliknya mereka membunuh orang Arab sebab “ia lebih senang dan menyeronokkan.”

Sebagai penyokong tegar Palestin, Dr Mahathir sering melepaskan kemarahannya terhadap Israel.

TERJAWABKAH MISTERI KEHILANGAN MH 370 SETELAH BERLAKUNYA KEMALANGAN NGERI MH 17 ?

4 bulan lalu berlaku kehilangan penuh misteri pesawat MAS MH 370 di angkasa kita. Ia dalam perjalanan biasa, mengikut laluan biasa menuju Beijing China.Persoalannya bagaimana pesawat sebesar  63.5 meter boleh lesap begitu saja? Di atasnya ada setelit yang sentiasa  berpusing. Setiap saat bekerja mencerap apa jua objek di bawahnya.

Berpuluh setelit seantero dunia  mengesahkan pesawat itu berpaling arah menuju ke lautan Hindi. Mustahil hilang daripada pengesanan setelit-setelit itu di zaman yang serba canggih ini. Dengan cerapannya,  objek sekecil seorang  manusia dilorong yang gelap masih boleh dikesan untuk ditembak. Ditembaki  jika ia dikenalpasti pengganas oleh Amerika atau Israel. Inikan  pula pesawat yang di atas angkasa.

Di bawahnya pula ada radar pengesan yang serba canggih di sempadan negara -negara yang dilalui,  dimasuki. Rahsia kehilangan pasti diketahui oleh pihak-pihak yang terbabit. Pihak Boeng pembuat pesawat ini pasti tahu. Juga adi kuasa dunia yang unggul yang punyai pengkalan tentera di setiap penjuru dunia.

Bila  berlaku kemalangan MH 17 Obama dengan cepat melantun dan bersuara  meminta tapak kemalangan jangan diganggu. PM Australia Tony Abbot memberi amaran jangan biarkan Rusia menutup atau mengganggu kawasan kemalangan. Dalam hal MH 370 berpuluh negara menyiasat tapi hasilnya kosong.

Marilah kita renungkan seperti kata pepatah pepatah Melayu yang menyebut kuman di seberang lautan nampak masakan gajah di depan mata tidak. Persoalannya sekali lagi dalam pertembungan antara adi kuasa Amerika – China dan Amerika – Rusia,  Malaysia pula sekali lagi menjadi mangsa. Kes kali ini dunia terutama AS mendesak meminta satu siasatan yang rapi dibuat.

Sebagaimana kata Tun Mahathir mereka terutama Boeng tahu tapi…………sengaja menyembunyikannya.Mengapa ? Ada rahsia besar yang hendak disorok. Jadi sekali lagi bangkai gajah bolehkan ditutup dengan nyiru. Di zaman yang serba terbuka dan canggih ini masih ada kuasa ghaib yang licik di dunia yang berfikir mereka masih mampu menipu semua manusia di seluruh dunia. Lakukanlah namun kejahatan dan konspirasi  tetap ter dihidu.

MENYINGKAP 100 TAHUN PERANG DUNIA PERTAMA – 1914-2014 BERDASARKAN UCAPAN PM BRITAIN

SAKSIKANLAH UCAPAN DI BAWAH INI DARI DAVID CAMEROON PM BRITAIN SEMPENA SAMBUTAN RAMADZAN 1435 H

DAVID CAMEROON PM UK mengungkap semula apa yang berlaku semasa Perang Dunia 1. Dunia Islam masa itu(1914-1918) menyebelahi penjajah Inggeris. Arab menyokong Inggeris untuk menjatuhkan Turki Osmaniah dan Inggeris dilayan teman yang menolong kerana menjanjikan PERMBEBASAN dan KEMERDEKAAN daripada konkongan Khalifah di Istanbul.Sedangkan Turki mengambil pendekatan bekerjasama demi menyelamatkan sebuah kekuasaan Islam yang terbina semenjak zaman Rasulullah supaya ti8dak berpecah – belah.

Berusaha menyelamatkannya supaya kekal di bawah satu kesatuan DAULAH ISLAMIAH. Demi membuktikan kebaikan Turki Osmaniah telah membina jalan keretapi dengan bantuan teknologi Jerman dari Damsyik ke Madina untuk menyenangkan umat Islam mengerjakan haji. Malangnya hasil hasutan Inggeris, prasarana yang bermaksud baik itu dimusnahkan oleh Arab yang fanatik

Manakala Umat Islam India begitu terasuk untuk membantu mempertahankan empayar Great Britain sehingga sanggup berkorban jiwa  menghantar 1 juta tentera terdiri daripada anak-anak muda ke Eropa untuk berjuang menentang German dan sekutunya.Termasuk melawan   Turki Osmaniah saudara seagama mereka sendiri.

Di Tanah Melayu tokoh Tok Janggut atau Haji Mat Hassan yang menyokong Khalifah Turki dituduh pengkhianat. Akibat tekanan Inggeris Sultan Kelantan pada ketika itu Sultan Muhammad ke 4 telah mengeluarkan surat mengisytiharkan Tok Janggut penderhaka. Ini adalah isyarat untuk Inggeris memburu dan membunuhnya.

Untitled-1

Asyshahid Tok Janggut                     Sultan Muhammad ke 4

Tok janggut

Akibat kekalahan Turki dalam Perang Dunia 1 , wilayah kekuasaannya dirampas dan berpusu-pusulah penjajah barat masuk menakluk wilayah Islam di Timur Tengah. Inggeris mengukuhkan kuasa di Mesir,Sudan, Hejaz, Iraq, Palestin, Perancis di Syria, Lebanon, Algeria dan Tunisia , Itali di Libya. Pemerintahan khalifah Islam terakhir ditamatkan pada tahun 1924.

Pemerintah baru yang naik  menentang Islam dan benci kepada Arab.Pemerintah  baru yang tebal  dengan sentimen Turki yang melulu. Turk berubah i menjadi negara SEKULAR di bawah kekuasaan Mustafa Kamal Pasya atau Mustafa Kamal Atatturk yang merobah seluruh kondisi Turki.Turki moden yang meninggalkan syariat Islam sebagai tonggak negara dan menerima tamadun barat sepenuhnya sebagai syarat untuk maju.Ini menjadi model negara Islam yang kemudiannya menjadi ikutan kebanyakan negara Islam yang dimerdekakan oleh penajah barat.

Akibatnya walau pun merdeka tapi sebenarnya  tidak bebas untuk menentukan siapa yang bakal berada di tampuk kuasa. Dunia Islam sentiasa dipantau untuk memp[eastikan mereka tidak lepas  daripada pengawasan dan cengkaman barat terutama dalam menentukan siapa yang menjadi pemerintah. jika yang naik tokoh yang agresif atau yang pro Islam, dia akan bermasalah dan dijatuhkan menerusi pemeberontakan dari dalam atau menerusi kekacauan yang sengaja dicetuskan.Contohnya apa yang berlaku di Mesir kini.

 

 

PERKEMBANGAN DI SELANGOR APA DAH JADI DENGAN MB KHALID IBRAHIM ?

Najib Khalid

Khalid Ibrahim MP Pakatan Rakyat yang mendapat sanjungan MB Selangor paling berjaya di sepanjang sejarah. Sepanjang tempoh perjawatan selama 6 tahun berturut-turut Selangor telah menikmati lebihan hasil menjangkau 3 bilion lebih. Ini rekod cemerlang yang patut dibanggakan. Kerajaan Malaysia pun boleh terkedu dengan rekod dan prestasi sedemikian,  yang sangat memberangsangkan.

Bertahun-tahun lamannya belanjawan negara sentiasa defisit dan hutang luar negara semakin melonjak  tetapi Khalid menjadikan keadaan sebaliknya. Selangor menjadi contoh tata kelola dan urus tadbir kerajaan yang terbaik.Dengan kekuatan dan kelebihan ini PKR lebih berjaya dalam PRU 2013 berbanding 2008. Rakyat menilai berdasarkan prestasi dan kewibaan Khalid yang nyata terserlah. Beliau nampaknya diterima semua. Baginda Sultan Selangor, PR, PAS, DAP Kerajaan Persekutuan dan rakyat seumumnya. Namun selepas kejayaan beliau menghadapi situasi terburuk dalam partinya sendiri.

DUA HARI LEPAS MB KHALID IBRAHIM  MENGUNJUNGI  PRES PAS HAJI HADI AWANG  DI HOSPITAL  IJN KUALA LUMPUR 

Parti yang menang kerana imej dan kecemerlangan dalam rekod mengurus negeri yang termaju di Malaysia. Mengapakah dalaman PKR tidak dapat menerima beliau sehingga Khalid kalah dalam pemilihan jawatan KETUA CABANG DI PERINGKAT KUALA SELANGOR. Mengapakah beliau dimalukan sampai sebegitu ? Khalid sebagai MB jadi sasaran dan sangat-sangat bukan saja dicemburui tetapi tersangat dimusuhi di dalam partinya sendiri.Ada tangan-tangan ghaib yang sedang merentap Khalid turun secara keras.

Namun sehingga kini Khalid masih selesa dan tidak tergugat untuk mengundurkan diri.Apa pun kita tunggu apa yang bakal berlaku. Nampaknya  falsafah tarik rambut dalam tepung, rambut tidak putus dan tepung tidak berselerak seperti  tidak menjadi.Ini ujian terbesar dihadapi  DSAI di Selangor ! Walau pun Kajang Move telah dibuat sebagai isyarat awal untuk menggantikan Khalid nampaknya ia seperti kantoi di tengah jalan.Apa pun langkah yang dilakukan ia pasti memberi impak kepada kesetabilan PR di Selangor.

Pihak -pihak yang hendak ambil kesempatan sedang menunggu untuk menimbulkan ketegangan untuk diambil kesempatan. Ini sebagaimana krisis dalaman PAS yang hendak membuang MB Kelantan Datuk Mohd Nasir yang tidak disenangi partinya sendiri pada tahun 1977.

                           DATUK HAJI MOHAMAD NASIR MB KELANTAN   KRISIS 1977

dato-muhammad-nasir4_thumb[4]

Harap perkara dan episod seperti ini tidak akan berlaku apabila diambil kesrmpatan oleh UMNO yang bijak memanfaat keadaan dengan menggunakan peruntukan darurat dan apa-apa pun yang berpihak kepada mereka atas nama keselamatan tetapi bermotifkan politik.Duluan tersebut tentu telah dimaklumat oleh PR. Lebih-lebih lagi apa yang telah berlaku di Perak pada tahun 2009.Semoga ia tidak berulang di Selangor.

Soalan :

Adakah Khalid Ibrahim tidak disenangi kerana ia memisahkan dan menghalang campur tangan parti dalam pentadbiran ?

KHUTBAH PERTAMA KHALIFAH IBRAHIM ABU BAKAR AL BAGHDADI DI MOSUL,IRAQ

KHUTBAH PERTAMA "KHALIFAH" ABU BAKAR AL-BAGHDADI

KHUTBAH PERTAMA “KHALIFAH” ABU BAKAR AL-BAGHDADI

 · by  · in 

(Diterjemahkan oleh Muhamad Hussein)

Abu Bakr Al-Baghdadi dalam khutbah Jumat di Mosul, Irak (Gambar: www.aa.com.tr)

Terjemah Lengkap Khutbah Jum’at Abu Bakar Al Baghdadi di masjid Jami’ Mosul Iraq

(Muqoddimah)

Allah telah memerintahkan kita untuk menyembah-Nya dan mengesakan-Nya. Allah juga telah memerintahkan kita untuk memerangi musuh-musuh-Nya dan berperang di jalan Allah demi mencapai kesempurnaan ibadah dan menegakan syari’at Islam. Wahai sekalian umat manusia, sesungguhnya agama Allah tidak akan tegak tanpa berhukum dengan syari’at Allah dan menegakan hukum-hukum-Nya. Dan hal tersebut tidak akan tercapai tanpa menggunakan kekuatan dan kekuasaan.

Allah berfirman:

لقد ارسلنا رسلنا بالبينات وانزلنا معهم الكتاب والميزان ليقوم الناس بالقسط، وأنزلنا الحديد فيه بأس شديد ومنافع للناس

Inilah kitab yang menunjuki dan pedang yang memenangi. Dan sesungguhnya saudara-sudara kita pra mujahidin telah di karuniai pertolongan dan kemenangan. Dan setelah bertahun tahun berjihad dan bersabar akhirnya mereka berhasil menegakkan khilafah dan mengangkat seorang imam. Dan hal ini merupakan hal yang wajib syar’i. Ini adalah kewajiban yang telah hilang di makan waktu, dan telah lama hilang dari dunia nyata sehingga banyak dari kalangan umat Islam tidak faham akan kewajiban (menegakan khilafah) ini.

Sementara bagi mereka yang sadar akan hilangnya dan lenyapnya kewajiban ini,  wajib hukum untuk berusaha menegakkan khilafah ini. Dan ini dia , mereka dengan izin Allah telah berhasil menegakkannya. Dan saya telah di berikan ujian dalam hal ini. Sungguh saya sedang di uji melalui amanat yang berat ini. Maka dari itu di sini saya tegaskan kepada kalian bahwa saya tidak lah lebih baik dari kalian dan bukan yang terbaik dari kalian.

Maka apabila kalian melihat saya sedang berada di atas haq maka bantulah saya. Dan jika kalian melihat saya dalam kesesatan maka nasehatilah saya. Maka ta’atilah saya selama saya mentaati Allah. Dan apabila saya sedang dalam ma’siat kepada-Nya maka tidak ada ketaatan atas kalian. Dan saya tidak akan pernah menjajikan kalian sebagai mana yang telah dijanjikan oleh para raja dan para wazirnya. Janji akan kesenangan, keamanan, dan kenyamanan. Akan tetapi saya menjanjikan kalian apa yang telah Allah Tabaraka wa Ta’ala janjikan kepada hamba-hamba-Nya yang beriman.

Firman Allah: “Allah telah menjajikan orang-orang yang beriman dan beramal shaleh diantara kalian bahwa mereka akan berkuasa di muka bumi sebagaimana telah berkuasa orang orang sebelum mereka….” “jangan lah kalian putus asa dan bersedih karena sesungguhnya kalian lebih mulia dari mereka jika kalian beriman” “barang siapa yang Allah tolong maka tidak akan pernah kalah, …”

Ini adalah janji Allah, dan barang siapa menginginkan janji Allah maka bertaqwalah kepada Allah di setiap hal dan kondisi. Komitmen terhadap kebenaran baik itu yang disukai atau pun yang dibenci. Dan jika kalian menginginkan janji Allah maka berjihadlah di jalan Allah. Barang siapa menyadari tingginya kemuliaan berjihad di jalan Allah, maka niscaya tidak akan pernah meninggalkan jalan jihad ini. Karena jihad adalah perniagaan yang tidak akan pernah merugi.(K01/K02/P03/R2)

(Do’a)

 

APA KATA TUN MAHATHIR TENTANG PERGOLAKAN DI TIMUR TENGAH KINI !

Orang Melayu Islam sanggup berbunuhan sesama sendiri untuk berebut masuk syurga – Tun Mahathir

Secara tepatnya kenyataan itu ditujukan kepada siapa ? Memang diakui Tun Mahathir seorang  pemimpin Islam yang sangat berpengalaman dan amat arif dengan pergolakan dunia sejagat. Kenapakah beliau menyasarkan serangan  ke atas anak-anak muda. Mereka yang sedang berjuang tepatnya berjihad diperbatasan Syria dan Iraq. Termasuk dalam kalangan mereka ialah anak-anak muda yang berasal dari Malaysia.

Mereka kini bergabung untuk membentuk satu kebangkitan demi  mengembalikan semula pemerintahan Islam kepada  sistem Khalifah sebagaimana yang terwujud di awal zaman para sahabat. Anak-anak muda tersebut rela mati di jalan Allah demi untuk merealisasikan cita-cita murni yang telah lenyap daripada pegangan, ufuk pemikiran dan lintasan niat para pemimpin Islam di zaman mutakhir ini. Memerintah berdasarkan acuan yang ditentukan oleh bekas penjajah mereka. Memerintah dengan menolak syariat Allah dan berbuat kesewenangan tanpa tanggung jawab kepada Allah subhanu wataala.

Akibatnya Islam diperintah bukannya memerintah. ISLAM DIKUASAI BUKANNYA MENGUASAI. Persoalan ini bukannya kerana syurga atau neraka. Perjuangan ini untuk membela maruah Islam yang teruk tercemar tanpa tindak balas daripada  para pemimpin yang sedia ada. Hanya membuat komen tanpa niat dan tindakan untuk  melawan musuh-musuh Islam dan konco-konconya.Mereka  yang terang-terang membunuh umat Islam secara brutal. Hal ini juga sedang berlaku di banyak negara Islam seperti di Syria,Mesir dll.

Ini adalah satu kebangkitan. Tepatnya  tentang niat dan tindakan sebagai individu Islam yang bertanggung jawab terhadap Allah subhanahu wata’ala. Sebagaimana ikrar kita dalam solat wajib 5 waktu Sesungguhnya solahku, ibadat pengorbananku, hidupku dan matiku semata-mata kerana Allah Rabbul alamin. Syurga dan neraka adalah ganjaran,  balasan di atas kerja buat yang menjadi dasar kepada iman kepercayaan kita.

Syurga bukan matlamat perjuangan  kepada orang yang berjuang di jalan Allah. Matlamat yang sebenar ialah MARDZATILLAH, mencari keredhaan Allah. Mematikan niat untuk berjihad dengan jiwa dan harta bermakna setuju dengan  propaganda Barat untuk membunuh jiwa Islam daripada dalam. Ini yang sedang dilakukan oleh musuh-musuh Islam menerusi kerjasama dengan para pemimpin Islam. Siapa saja yang berani mencabar musuh-musuh Islam secara automatik ia akan digelar PENGGANAS.

Mengapa ? Para pemimpin Islam mengesahkannya mereka  PENGGANAS.Termasuk mereka yang sedang melawan kafir harbi di Afghanistan. Musuh-musuh Islam yang terang-terang  menyerang negara umat Islam. Menurut prinsip PBB ia adalah satu pelanggaran namun dibiarkan apabila berlaku ke atas bumi Islam.Berlaku di Bosnia, Iraq, Afghanistan dan  Palestin.

Jadi  umat Islam dan pemimpinnya  hendak mencipta sejarah apa apabila tidak tolong sesama sendiri dalam berbuat kebajikan tetapi saling membantu dengan berbuat kerosakan . Mereka nampaknya saling membantu dengan berbuat kejahatan apabila secara majoriti telah menyokong serangan AS ke atas Iraq untuk menjatuhkan Sadam Hussein,  pemimpin sunnah daripada kalangan  mereka sendiri. Akibatnya berlakulah pergolakan yang wujud dan melarat sehingga  kini.

Kempen anti keganasan rekayasa AS disambut ,diterima secara totok  oleh kebanyakan para pemimpin negara umat Islam. Mereka secara sedar menerima  fitnah daripada musuh-musuh Islam untuk membunuh jiwa untuk berjihad iaitu  menolong negara-negara umat Islam yang kedaulatannya dicabut  . Mereka dengan mudah menuduh semua individu yang mengangkat senjata melawan kafir harbi yang menyerang negara-negara umat Islam sebagai pengganas.Sedangkan semut pun melawan apabila sarangnya dicerobohi. Inikan pula manusia yang berakal dan bermaruah.,Terpaksa melawan demi kedaulatan dan menolak penjajahan kuasa asing yang memaksakan ketaatan melulu.

Peliknya kafir harbi yang menyerang negara Islam berhak dan tidak ganas tetapi orang yang melawan serangan keganasan ke atas kedaulatan negaranya itu pula PENGGANAS. Ini mengembalikan umat Islam seperti di era PENJAJAHAN. Betapa berkesannya kempen ini kerana ia mematikan jihad dan mencabut roh Islam.Matlamatnya supaya umat Islam tidak berkutik lagi. Rela untuk dijajah dan diperlakukan apa saja sepanjang masa. Kepada para pemerintah yang rela menjadi boneka Amerika ini tidak mengapa.

Mereka rela menjadi alat  Amerika asalkan berkuasa dan  menerima  bantuan ketenteraan daripada musuh-musuh Islam untuk memperkukuhkan kedudukan mereka. Termasuk dengan membunuh rakyat sendiri tanpa ampun. Semua yang melawan pemerintah zalim yang  menjadi alat AS dan Barat  halal darahnya.  Ini sebagaimana yang sedang berlaku di Mesir.Tidak ada pun suara daripada OIC atau para pemimpin dunia Islam  yang bersimpati untuk membantu mereka yang yang sedang dizalimi oleh pemerintah yang terang-terang bersifat sangat   zalim. Zalim  terhadap rakyat sendiri. Dalam hal ini PBB bungkem , diam.

Sekali lagi kita sebagai orang Islam  harus mendengar semua pandangan terutama daripada para pemimpin dan ulamak kita yang bersetuju atau menentang. Sesudah itu barulah   mengambil  pendirian yang paling baik iaitu yang datang daripada Allah. Sebagaimana firmanNya di dalam Al Quran surah Al Baqarah ayat 120 yang bermaksud :

Sekali-kali orang Yahudi tidak akan menyenangi engkau dan tidak pula orang-orang Nasrani kecuali engkau mengikuti agama mereka .Katakanlah  Rasul hanya mengikuti petunjuk Allah ,sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk yang benar. Dan demi Allah sesungguhnya  jika engkau turuti keinginan mereka setelah kepada engkau datang agama yang diyakini kebenarannya tentulah engkau sekali – kali tidak mendapati perlindungan dan tidak pula pertolongan daripada siksaan Allah.

PEMBENTUKAN NEGARA ISLAM BERASASKAN KHALIFAH DIUMUMKAN

Pembentukan negara apa yang dinamakan sebagai republik ISLAM yang mengembalikan sistem KHALIFAH telah diumumkan oleh Kumpulan Islamic State For Iraq and Syria atau Levant.Kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai ISIL atau ISIS tidak menggunakan nama-nama itu untuk negara yang diumumkan. Mereka hanya menyebutnya Negara Islam yang berpemerintahan KHALIFAH tanpa batas sempadannya.Ia bermula dengan kawasan-kawasan yang ditawan di perbatasan Syria dan Iraq.

al-qaeda-leader-abu-bakr-al-baghdadiAbu-Bakr-al-Baghdadi-Al-Qaeda-Iraq-ISIS-400x330

Buat permulaan dari Alleppo di Syria hingga ke Diyala, Iraq.Negara baru tanpa batas sempadan maksudnya wilayahnya akan berkembang kemudian. Mereka telah bersetuju membaiah Bakar Al Baghdadi menjadi  KHALIFAH yang pertama. Kita tunggu perkembangan selanjutnya siapa dan negara mana  yang akan mengiktirafnya ? Adakah Saudi akan menyokong pembentukan negara yang cenderung kepada Sunnah dan anti Syiah ini. Sebelumnya Saudi menyokong tindakan Amerika menyerang dan menjatuhkan Saddam Hussein di Iraq.Pemimpin yang berjaya menyekat kemaraan kuasa Syiah Iran di Timur Tengah. Kini apabila sunnah kembali kuat adakah Saudi akan membantu ?

Akibatnya selepas kejatuhan Saddam terbentuk jaringan kuasa Syiah dari Iran ke Iraq seterusnya Syria dan Hizbollah di Lebanon. Kini fenomena di Timur Tengah sedang bergolak. Apa puncanya ? Adakah puak-puak yang sedang berjuang di Syria merasai sukar untuk menjatuhkan Basyar di Syria . Mereka lalu mengubah strategi untuk menyekat bantuan dari Iran dengan mara menguasai kawasan perbatasan yang menghubungkan Syria dengan Iraq terlebih dahulu. Soalnya siapakah mereka ini ?

Mereka adalah anak-anal muda Islam seantero dunia Islam yang jelak dengan kerajaan-kerajaan Islam yang sedia ada. Ini sama ada Sunnah atau Syiah.Kerajaan-kerajaan yang menjadi boneka Barat sebagaimana yang sedang berlaku di Mesir kini.Adakah mereka ingin mengembalikan pemerintahan khalifah selepas kejatuhan kekhalifahan Turki OSMANIAH pada tahun 1925 ? Realitinya sama ada diakui atau tidak negara-negara umat Islam adalan hasil rekayasa penjajah Barat selepas Perang Dunia Pertama dan Kedua.

Jelas apa yang berlaku di Iraq, Afghanistan dan Pakistan ialah hasil campur tangan Barat khususnya AS sejak dari zaman Bush hingga kini.Ramai penganalis Barat yang menyalahkan Tony Blair yang menyokong Bush menyerang Iraq pada tahun 2003 sebagai penyebab apa yang sedang berlaku kini.Kebangkitan anak muda seluruh dunia Islam yang sedang berkumpul di Syria dan Iraq adalah satu perkembangan baru yang amat memberangsangkan. Satu usaha untuk menterbalikkan sejarah yang menghina umat ini yang sejak ratusan tahuin dipermainkan Barat dan para pemerintah yang zalim.

Ia memberi harapan , membuka jalan kepada kemunculan kuasa baru di Timur Tengah yang tidak lag rela lagi menjadi boneka,  diperkotak-kotikkan oleh pihak Barat terutama seperti apa yang sedang berlaku di Mesir kini.Mengikut strategi Barat mereka ingin memecah belahkan T. Tengah  kepada 3 bentuk negara bangsa dan agama iaitu Kurdistan, Syiah dan Sunnah. Jadi senang bagi Barat untuk mengadu dumba dan mengawalnya.

Dalam semua pergolakan dari dulu hingga kini Saudi menjadi kunci utama pergolakan di Timur Tengah. Kita lihat ke manakah arahnya ? Adakah Saudi akan jadi punca ketidakstabilan atau sebaliknya. Selama ini umat Islam memandang Saudi sebagai pemimpin dunia Islam kerana kedudukan dua bandar suci, Mekah dan Madinah di sana. Adakah Saudi akan menyokong perkembangan ini atau mengambil pendirian bahawa kemunculan kuasa baru adalah gugatan. Gugatan kepada kedudukan  kerajaan raja mutlak yang menjadi pegangan dan corak pemerintahan yang mendominasi pemerintahannya.

 

 

 

 

 

ADAKAH PEMBANGUNAN NEGARA BERERTI PEMBANGUNAN JUGA BUAT RAKYATNYA !

APA ERTINYA PEMBANGUNAN BUAT RAKYAT 

TELITI KATA-KATA RINGKAS DARIPADA ORANG-ORANG YANG  MENJADI MANGSA PEMBANGUNAN. PEMBANGUNAN YANG REALITINYA MENGUNTUNGKAN SATU PIHAK TETAPI SERING MERUGIKAN  PIHAK YANG KONON HENDAK DIBANGUNKAN.

HAKIKATNYA MEREKA TELAH DIPINGGIRKAN  OLEH ARUS PEMBANGUNAN YANG DIBAWA OLEH PIHAK YANG MENANG. PIHAK YANG CENGKAMANNYA KEJAP DAN KEMAS MENGUASAI KERAJAAN. MEREKALAH YANG MENDAPAT PULANGAN DAN HASIL DARIPADA PEMBANGUNAN.

PEMBANGUNAN YANG DILONGGOKKAN DISATU TEMPAT UNTUK TUJUAN MENAIKKAN NILAI TANAH DAN HARTANAH. IA MENGAKIBATKAN KEHADIRAN RAKYAT YANG TERLIBAT DI SEKELILINGNYA TIDAK  DISENANGI.

SEKALI LAGI KITA INGIN BERTANYA ADAKAH PEMBANGUNAN NEGARA BERERTI PEMBANGUNAN JUGA UNTUK RAKYATNYA. SEPERTI YANG TERJADI SELALUNYA RAKYAT DIKETEPIKAN DAN GAGAL DIBERIKAN KEUTAMAAN UNTUK MENDAPAT PELUANG MENIKMATI PEMBANGUNAN PEMBANGUNAN YANG SEIMBANG.

I do not think the measure of a civilization
is how tall its buildings of concrete are,
But rather how well its people have learned to relate
to their environment and fellow man.
~ Sun Bear of the Chippewa Tribe ~

SAYA TIDAK FIKIR UKURAN TAMADUN ITU DINILAI                                     BERDASARKAN   BETAPA TINGGIKAH BANGUNAN KONKRIT  YANG TERSERGAM TELAH DIBINA.  PEMBANGUNAN WAJAR DINILAI SEJAUH MANAKAH  MANUSIA TELAH MEMPELAJARI  IMPAK PEMBANGUNAN  TERHADAP  ALAM SEKITAR DAN KESEJAHTERAAN  MANUSIA YANG  TERLIBAT DI DALAMNYA.

ANALISIS PRESTASI EKONOMI SELAMA PM NAJIB BERKUASA

Wartawan veteran Kadir Jasin  turut membariskan kelemahan ketara Najib sepanjang beliau menjadi menteri kewangan.
“Antaranya, sejak Najib menjadi menteri kewangan pada 2009, pertumbuhan ekonomi negara terus terperangkap dalam lingkungan 5%. Antara 2009 dan 2013, ekonomi negara tumbuh purata 4.28% saja,” katanya.
Kadir berkata, seorang bekas menteri kewangan memberitahunya kadar itu adalah “biasa” saja kerana ekonomi Malaysia mempunyai potensi untuk berkembang dengan lebih pesat.
Dalam tulisannya, Kadir berkata, defisit belanjawan juga meningkat daripada 3.2% Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 (zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi) kepada 6.7% pada 2010 yang berupa belanjawan pertama Najib sebagai menteri kewangan dan purata defisit belanjawan antara 2010 dan 2014 adalah 5%.
“Hutang kerajaan persekutuan pula meningkat dengan mendadak sejak Najib menjadi menteri kewangan, iaitu daripada 41.24% KDNK pada 2009 kepada 52.8% pada 2010. Tahun ini (2014) hutang kerajaan dianggarkan naik kepada 54.8% KDNK,” kata Kadir.
Katanya, jumlah hutang kerajaan juga meningkat daripada RM362.3 bilion pada 2009 kepada RM519.3 bilion pada akhir tahun lalu.
“Defisit belanjawan yang tinggi dan hutang kerajaan yang semakin meningkat menyebabkan agensi penarafan antarabangsa Fitch menurunkan penarafan hutang Malaysia daripada stabil kepada negatif pada Julai lalu.
“Ia adalah tamparan kepada Najib,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...