web analytics

Dari Pokcik  JONG KONG

straw akan diharamkan tahun dpn utk elak pencemaran. LGBT lebih utama diharamkn utk elak pencemaran akhlak…tak gitu?

siapa kata wang tak penting? kalau tak ada wang tak adalah perjuwangan…

KUALA LUMPUR DULU DAN KINI DIMANAKAH TAPAK WARISAN TAMADUN MELAYU ?

MEMEGANG TALI MEMEGANG TIMBA                                                                             MEMILIKI EKONOMI MENCIPTA BUDAYA                                                                            MENJADI TUAN DI NEGARA MERDEKA  –  Penyair Usman Awang

SELEPAS MERDEKA ADAKAH KITA RELA MENERUSKAN SEPERTI INI ?

Sejarah selepas MERDEKA bukan saja wajar ditolak  malah wajib ditulis semula.Mengapa ? Nyata sejarah sebelumnya penuh dengan pemalsuan dan pengsoplapan fakta. Western sentrik yang secara totok   menyebelah ke barat. Mengapa ? ……..kerana ia  ditulis oleh para sarjana yang diupah  atau menjadi alat  proses penjajahan Eropa ke atas dunia. Mereka mengosongkan sejarah dan peradaban kita. Mereka meletakkan bahawa kita bangsa bangsa yang terjajah bergantung kepada orang barat demi menempa kemajuan.

Tanpa tamadun Barat kita tidak mungkin mengenal dunia.Bahawa selama ini kita tidak ada sejarah dan tamadun.Hanya  menerusi pertembongan dengan tamadun barat sahaja kehidupan kita mulai mengenal peradaban dan mengatur kehidupan menerusi proses pemodenan.Contohnya P.Pinang adalah pulau kosong yang dibuka oleh Francis Light, Kuala Lumpur dibuka dan diasaskan oleh Yap Ah Loy.

Nyata pergelutan untuk menobatkan sejarah dan peradaban tempatan di tangan kita  begitu lambat dan tenat.Sehingga Melayu menjadi bangsa yang lemah jatidirinya.Sejarah kita hampir kosong. Pejuang sebenar dikatakan pengkhianat dan pendurhaka kerana melawan penjajah. Tokoh yang bersubahat dengan penjajah digolongkan sebagai pejuang.Maka dimanakah sejarah kita yang sebenar.Di Amerika Syarikat GEORGE WASHINGTON diisytihar wira AS kerana melawan penjajahan Inggeris. Mereka satu bangsa tetapi kerana Inggeris enggan memberi kemerdekaan dan suka mengongkong mereka melawan dan menghalaunya keluar dari Benua Amerika utara.Meski pun kemerdekaan kita penuh dengan muslihat dan ketempangan. Ia masih lagi boleh diterima kerana itu saja jalannya kerana berhadapan dengan penjajah yang paling agong dan licik di dunia.Namun kita wajib mengubahnya mengikut versi kita. Ramai pejuang  yang mati, dipulau dan  dihilangkan jejak sejarah mereka sebagai pejuang sebenar. Pemimpin kita seperti Dr Burhanuddin, Ishak Hj Muhammad, Ibrahim Yaacob, Ahmad Boetamam, Mat Indera, Hj Abu Bakar Al Baqir, Tok Janggut, Hj Abdul Rahman Limbong, Si Bongkok Tanjong Puteri, Mustafa Hussein, Dato Bahaman dll tidak kurang pengorbanan mereka jika dibandingkan dengan para pejuang nasionalisme di Asia

BERANI AZMIN ALI SINDIR BEGITU ! : TOKSAH CIUM TANGAN TUNJUKKAN SETIA PADA SESEORANG !

Image result for Anwar Ibrahim cium tangan Sultan JohorAzmin Ali dalam perhimpunan ramai di Seberang Jaya, P.Pinang  

PKR deputy president Mohamed Azmin Ali (wearing garland) is surrounded by supporters and fellow party leaders at a PKR gathering in Seberang Jaya, Penang, yesterday night. – The Malaysian Insight pic, September 14, 2018.
PKR deputy president Mohamed Azmin Ali said he did not need to kiss the boss’ hand to show his loyalty, nor did he need to lean on others to get support.He said this when addressing hundreds of PKR members from the northern states at a gathering in Seberang Jaya, Penang, last night. 

TUN M TEGASKAN DS ANWAR IBRAHIM ADALAH PM SELEPAS BELIAU

 

Anwar is my successor, Dr Mahathir says it again


Kamles Kumar

Prime Minister Dr Mahathir Mohamad has reiterated that PKR president-elect will be his successor, adding that he is aware of his old age. – The Malaysian Insight pic by Hasnoor Hussain, September 14, 2018.
PRIME Minister Dr Mahathir Mohamad reiterated that incoming PKR president Anwar Ibrahim will be the next prime minister.The Pakatan Harapan (PH) chairman said he has no beef with the former deputy prime minister and is not going back on his promise to name him as replacement.

KADIR JASIN BERSUARA TENTANG BANGSAWAN YANG BERMAIN POLITIK

 

ULASAN | Kospirasi, plot, komplot dan intrig perkara biasa dalam politik. Semua ini juga biasa dalam dunia risikan yang gelap.

Ia memang wujud tetapi boleh juga jadi teori semata-mata. Zaman sekarang ada banyak teori konspirasi dan kita di Malaysia tidak kebal daripadanya.

Baru-baru ini seorang putera diraja dilaporkan secara meluas mengatakan beliau mengesyaki kegiatan media sosial dirinya dan bapanya dipantau.

Polis nampaknya memandang serius dakwaan itu sehingga Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun mengeluarkan kenyataan yang mengatakan tiada pantauan terhadap akaun media sosial keluarga diraja Johor.

Beliau begitu serius menafikannya sehingga berkata akan memohon mengadap Sultan.

Bagi saya, yang telah menjadi penulis selama 49 tahun dan menjadikan medium digital sebagai salah satu platform – ketika saya memulakan blog ini pada 2006 – saya tidak terlalu kisah tentang sesiapa memantau saya.

Malah, kerana ego, saya suka orang memantau saya. Ini bermakna mereka membaca tulisan saya. Jadi, nasihat saya kepada mereka yang aktif di atas talian adalah untuk mula menerima hakikat bahawa “anda dipantau”.

Anda mungkin tidak dipantau polis atau Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia. Tetapi bergantung kepada siapa anda, anda mungkin juga dipantau oleh agensi risikan dalam dan luar negara.

Anda mungkin diperhati kerajaan asing yang merasakan posting anda mencerminkan pandangan kerajaan atau organisasi besar tertentu.

Atau, lebih penting, kerana anda boleh digunakan sebagai alat tawar-menawar dalam rundingan dan risikan antarabangsa.

Perlu sedia dikritik

Ketika Perang Dingin, menjadi amalan lazim agensi risikan untuk menggoda tokoh politik penting dengan wanita cantik, wain dan wang.

Sebaik sahaja politik bernafsu kuat ini dirakam, mereka akan digunakan sebagai double agent dan boneka untuk menumbangkan atau melemahkan kerajaan mereka sendiri.

Tetapi dalam kes putera raja dan bapanya, kerisauan yang lebih utama adalah bukan tentang pemantauan kegiatan media sosial mereka.

Ia adalah tentang mereka memasuki arena politik di mana mereka akan dihentam, kekebalan mereka dipersoal dan status mereka direndahkan.

Sesiapa yang bermain politik perlu sedia untuk dilayan sebagai ahli politik termasuk ketika mereka menggunakan media – media sosial atau rasmi – untuk memberikan pandangan berpihak.

Misalnya, New Straits Times memetik seorang Tengku Mahkota sebelum pilihan raya umum 9 Mei lalu yang berkata, rakyat perlu membuka mata dan tidak terpedaya dengan individu berusia 93 tahun yang mahu menjadi perdana menteri. Orang tahu siapa individu berusia 93 tahun yang dirujuk putera itu.

Beliau meminta rakyat menggunakan kebijaksanaan, dan berkata beliau tahu perkara yang mereka tidak tahu.

“Inilah masanya untuk restore the order dan melaksanakannya kepada sistem yang telah dirosakkan oleh individu yang berumur 93 tahun ingin menjadi perdana menteri sekarang ini,” katanya seperti dilapor NST.

Jadi saya tidak terkejut jika orang kini mula “memantau” kegiatan media sosial putera mahkota ini dan bapanya untuk melihat jika mereka terus menyuarakan pandangan berpihak berbanding menjadi royal dan regal.

DS ANWAR IBRAHIM SANGGAH DASAR LUAR ASEAN YG ABAIKAN MUSLIM.ROHINGYA

 

Anwar slams Suu Kyi, China’s Muslim camps in HK interview

353Shares
The treatment of Rohingya in Buddhist-majority Myanmar is one of the issues raised by Anwar Ibrahim in his interview. (Reuters pic)

HONG KONG: Anwar Ibrahim, who’s in line to become Malaysia’s next premier, blasted Myanmar leader Aung San Suu Kyi’s treatment of the Rohingya and called for formal talks on China’s crackdown against its Muslim minority.

“I was appalled by the attitude of Suu Kyi these days,” Anwar said in an interview with Bloomberg Television’s Sophie Kamaruddin in Hong Kong. “Buddhists, Muslims, Christians all supported her. Why must she continue to be seen to be condoning crimes against the minority?”

The United Nations has said the treatment of Rohingya in Buddhist-majority Myanmar may amount to genocide, a report that Suu Kyi’s government has rejected. The crisis, which has seen more than 700,000 minority Muslims in Myanmar flee to Bangladesh, didn’t even make it onto the agenda of an Asian leaders meeting in Nepal last month.

Anwar, who has an agreement to take over from Prime Minister Dr Mahathir Mohamad in a year or two, also spoke out about China’s treatment of Turkic-speaking Uighurs. Multiple accounts have emerged of secretive “re-education camps” that have detained tens of thousands to “upwards of 1 million” Uighurs, according to a UN committee’s assessment

DS ANWAR IBRAHIM SANGGAH PENDIRIAN AUNG SAN SUU KYI YG ZALIMI MUSLIM ROHINGYA

 

Anwar slams Suu Kyi, China’s Muslim camps in HK interview

 
The treatment of Rohingya in Buddhist-majority Myanmar is one of the issues raised by Anwar Ibrahim in his interview. (Reuters pic)

HONG KONG: Anwar Ibrahim, who’s in line to become Malaysia’s next premier, blasted Myanmar leader Aung San Suu Kyi’s treatment of the Rohingya and called for formal talks on China’s crackdown against its Muslim minority.

“I was appalled by the attitude of Suu Kyi these days,” Anwar said in an interview with Bloomberg Television’s Sophie Kamaruddin in Hong Kong. “Buddhists, Muslims, Christians all supported her. Why must she continue to be seen to be condoning crimes against the minority?”

The United Nations has said the treatment of Rohingya in Buddhist-majority Myanmar may amount to genocide, a report that Suu Kyi’s government has rejected. The crisis, which has seen more than 700,000 minority Muslims in Myanmar flee to Bangladesh, didn’t even make it onto the agenda of an Asian leaders meeting in Nepal last month.

Anwar, who has an agreement to take over from Prime Minister Dr Mahathir Mohamad in a year or two, also spoke out about China’s treatment of Turkic-speaking Uighurs. Multiple accounts have emerged of secretive “re-education camps” that have detained tens of thousands to “upwards of 1 million” Uighurs, according to a UN committee’s assessment

JONGKONG ULAS POLITIK KONTEMPORARI : APA DAH JADI DENGAN PEMIMPIN MELAYU – ISLAM KINI ?

 

(Nota: apa yg ditulis di bawah ini hanyalah rekaan semata2, dan bukan utk menyindir sesiapa yg masih hidup ataupun yg tak ingat nak mati)

Pakcik takde selera nak menulis skrg. Asal tulis aje ada org melapor dan macam2 hal akan timbul. Ada org dibayar gaji dgn duit rakyat utk buat kerja mcm tu. Nak buat mcm mana itulah kerja barua. Dia bukan kira dosa-pahala atau halal-haram. Masalahnya bukan kerana pakcik cakap benda salah atau menyesatkan…tapi sebab pakcik bantah benda yg salah dan menyesatkan. Pakcik rasa lebih selamat kalau pakcik mengajar ajaran sesat agaknya…tak ada org nak kacau….ataupun promosikan gaya hidup LGBT…baru trending.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...