ANALISIS DUN AIR TAWAR YANG KOSONG – KEMATIAN YB KAMAROL ZAKI ABDUL MALIK

Adun-Sungai-Air-TawarDUN SUNGAI AIR TAWAR N1  DALAM PARLIMEN P92 dimenangi oleh BN dengan kelebihan 1416 undi dalam PRU 2013

prselangor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P92 SABAK BERNAM

Jumlah Pengundi: 37,318
Mohd Fasiah Bin Mohd Fakeh (BN) – 16,387
Dr Abdul Aziz Bin Bari PKR – 14,743
MAJORITI: 1,644
Jumlah undi: 31,697 | Peratus mengundi: 84.94% | Undi rosak: 567

400px-Sabak_Bernam,_Federal_Parliament_and_State_Assembly_Seats.svg

 

 

 

 

 

 

 

Kamarul Abdul Malik BN  7096

Wahid Rais PAS                 5689

Majoriti kemenangan        1416

N2 SABAK
Jumlah Pengundi: 22,131
Abdul Halim Bin Udin (BN) – 9,022
Sallehen Bin Mukhyi (PAS) – 9,421
MAJORITI: 399
Jumlah undi: 18,742 | Peratus mengundi: 84.69% | Undi rosak: 299

Dalam PRU 2013, Pakatan Rakyat terlepas 2 DUN secara percuma kepada UMNO apabila PAS masuk bertanding di kerusi DUN Kota Damansara dan DUN Semenyih. Ini menyebabkan berlaku pertandingan 3 penjura antara PKR, PAS dan UMNO. Situasi ini menyebakan berlakunya pemecahan undi yang merugikan PR dan menguntungkan BN.

Dalam PRU 2013, ada 5 kawasan parlimen yang gagal dimenangi atau ditembusi di Selangor. Ada kawasanyang dahulu dimenangi oleh PR / PAS ditawan semula  oleh UMNO/BN – parlimen Kuala Selangor. Kerusi parlimen Kuala Selangor pada 2008 diwakili oleh YB Dr Zulkifli.Kini dimenangi oleh YB  Irmohizam pada tahun 2013. Ada 4 kerusi yang tak dapat ditawan lagi semenjak 2008 dan 2013.Kerusi kerusi parlimen itu ialah Tanjong Karang, Sungai Besar ( kalah dengan majoriti kecil di bawah 400 undi- calon PAS  ) , Hulu Selangor dan Sabak Bernam.

Parlimen P 93 Sungai Besar

Noriah Kasnon  BN  18693        Mohd Salleh M Hussein PAS      18296

Parlimen  P 92   Sabak Bernam

Mohd Fasiah Mohd Fakeh  BN  16387    DR AZIZ BARI  PKR  14743   Majoriti  1443

Parlimen  P  95 TANJONG KARANG

Datok Noh Omar  BN  20548   Mohd Rashidi Deraman 16154

Majoriti   4394

Parlimen P94 Hulu Selangor

Kamalanathan   BN  37403   Khalid Jaafar  PKR  33989

Majoriti 3414

 

 

pdunsgor13

selangor

 

 

 

 

Continue reading

ADAKAH ABANG JOHARI AKAN MENERUSKAN DASAR DASAR MALAYSIASASI ADNAN SATEM

ADNAN SATEM AND ABANG JOHARI

TEMPOH SINGKAT CM  TAN SRI ADNAN SATEM

Mansuhkan TOL seluruh Sarawak

Tak setuju maktab perguruan di Serawak yang sedang berfungsi dimansuhkan

Hak royalti Sarawak dinaikkan dari 5 % ke 20 % – belum berjaya

Hak Sarawak dikembalikan kepada rakyatnya

Lesen Penebangan balak dibekukan

Hak tanah adat anak negeri Sarawak diktiraf

Sarawak tuntut autonomi yang lebih luas

Kemasukan para pemimpin  yang bermotif politik dariSemenanjong disekat

Limpahan kemakmuran Sarawak untuk rakyat dan anak anak Sarawak

APA YANG ABANG JOHARI AKAN TERUSKAN ?

TIMUR TENGAH YANG BERGOLAK : KITA DI MANA ?

image (1)

 

 

 

 

 

 

 PETA TIMUR TENGAH PASCA KERUNTUHAN TURKI UTHMANIYAH 1926

TIMUR TENGAH PUSAT PERGOLAKAN DUNIA

Sebelum menyentuh tentang pergolakan di Timur Tengah kini, kita bukan saja harus mengenal pasti bahkan  wajib membongkar punca dan penyebab kepada krisis yang berterusan ini. Krisis yang tidak pernah reda malah makin meledak. Bilakah ianya bermula dan mengapakah terjadi separah ini ke atas dunia Islam ? Adakah ianya sebuah musibah atau sengaja dirancang sebegitu. Perkembangan daripada pergolakan yang kini  berlaku semakin membesar.Ia  telah memecah belah dunia Islam. Semakin berkemungkinan besar  akan  memicu dunia terjerumus dalam WW3/Perang Dunia ke 3 !

LATAR BELAKANG SEJARAH TIMUR TENGAH

1600 tahun yang lampau,sebelum kerasulan Nabi Muhammad saw ( 571 M-622 M),  TT dalam kekuasaan Rom dan Parsi. Ianya berlangsung untuk satu tempoh yang panjang silih berganti.Itulah kuasa dunia pada ketika itu.Selepas itu muncul  kekuasaan baru yang tidak diduga Islam yang membawa rahmatan lil alamin. Kuasa baru yang memerintah dunia hasil dakwah yang di bawa Nabi Muhammad saw. Timbul zaman baru yang membawa pencerahan ilmu dan membawa ketamadunan untuk dunia.

Implikasinya  Islam berkembang dengan begitu hebat sehingga ke Sepanyol, perbatasan China, memasuki India dan Alam Melayu. Dakwah Islam berkembang dari Zaman Nabi dan khulafah Ar Rasyidun di bawah sahabat Rasulullah saw ( 40 tahun), zaman Bani Umaiyyah (90 tahun – 661 – 750 M),Bani Abbasiyah ( 508 tahun – 750 hingga 1258 M) dan kemudianya Osmaniah Turki sehinggalah ke suku pertama abad ke 20- tahun 1925 M(668 tahun).

Dari sinilah bermulanya pergolakan yang berlaku pada hari ini selepas berlakunya Perang Dunia I 1914 – 1918. Perang Continue reading

ADENAN SATEM DAN JASA JASA DALAM MASA SINGKAT MEMIMPIN SARAWAK

                                                   Dr Mujahid Yusof RawaKETUA Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem, 73, meninggal dunia akibat komplikasi jantung di Pusat Jantung Sarawak, jam 1.20 tengah hari tadi. - Foto NSTP
Ketua Menteri Sarawak Dato’ Adenan Satem punya prinsip yang sama dengan perjuangan PH walau berada dalam BN dan beliau cuba membawanya di Sarawak. Beliau menolak perkauman sempit (racism) dan beliau menolak fahaman agama sempit (bigotory). Negara kehilangan sinaran di Sarawak untuk politik baharu.

AL FATIHAH

Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa
Ahli Parlimen Malaysia
Naib Presiden Parti Amanah Negara

11 Jan 2017
12 Rabiul Akhir 1438

Saya berharap pemimpin ” Sarawak menunaikan harapan & impian Adenan Satem untuk memajukan lagi Sarawak & Malaysia yang lebih sejahtera untuk semua rakyat
Malaysia & bukan untuk kemegahan peribadi,”

Hank Abdullah pula, menulis : “Bagi saya, Adenan Satem adalah pengubah permainan dalam erti kata sebenar-benarnya dalam tempohnya yang singkat itu.”

JASA  JASA DATUK PATINGGI TAN SRI HAJI  ADENAN SATEM

Tuntut royalti minyak Sarawak dinaikkan

 • Sebelum ini Sarawak cuma mendapat 5 peratus daripada royalti hasil petroleum namun selepas memerintah negeri itu, Adenan minta jumlah royalti tersebut dinaikkan sebanyak 20 peratus walaupun ada sebilangan pihak kurang senang dengan tuntutan tersebut.

Ini siapa punya minyak, …siapa punya gas. Ini hasil bumi Sarawak. Justeru, ini adalah hak kita yang seharusnya dituntut dan diperjuangkan untuk masa depan Anak Sarawak.

 • Perangi pembalak haram

  Hanya selepas setahun pemerintahan beliau, pelbagai langkah drastik telah diambil meliputi perlbagai aspek. Sebagai contoh tiada lagi pengeluaran lesen balak di Sarawak dan tiada lagi pembukaan ladang kelapa sawit kerana hutan di Sarawak harus dipelihara.

  Selain itu beliau tegas memerangi habis-habisan kesemua pembalak-pembalak haram dan juga mana-mana kilang yang bersekongkol dengan mereka.

 • Hapus tol di Sarawak

  ade8

  Bagi meringankan beban rakyat Sarawak, Adenan mengambil keputusan untuk menghapuskan tol-tol yang ada di negeri itu. Pada penghujung 2015, tol terakhir iaitu Jambatan Tun Salahuddin telah dihapuskan.

  Tambah allahyarham lagi, Lebuh Raya Pan Borneo nanti juga tidak dikenakan sebarang tol kerana kerajaan negeri mahu mengurangkan beban kos sara hidup rakyat.

  Sebelum ini tol Lanang Sibu telah dimansuhkan pada Mei lepas diikuti tol Jambatan ASEAN Baram yang dimansuhkan pada Jun 2015.Adenan Satem

 • Menurut tulisan seorang wartawan terkenal tanah air Syahril A.Kadir, Adenan merupakan seorang pemimpin yang sangat dinantikan kerana mempunyai aura tersendiri.

  Yang pasti sejak aku ulang alik ke Sarawak, aku perasan satu macam gelombang yang agak luar biasa yg aku sifatkan sebagai ‘gelombang Tan Sri Adenan Satem’ di kalangan rakyat Sarawak. Gelombang ini mmg lain macam.

  Adenan menjadi semacam idola, kehadirannya ditunggu, ucapannya dinanti dan setiap dasar dan polisi yang diperkenalkannya sentiasa dirai dan disambut dengan penuh keterujaan.

 • Perjuang hak autonomi Sarawak

  Memperjuangkan hak autonomi seperti yang termaktub di dalam Perjanjian Malaysia 1963 seperti dasar pendidikan dan sebagainya dikembalikan kepada Sarawak daripada Kerajaan Persekutuan

 • “Cukup panggil CM”

  ade7

  Menurut laporan akhbar utusan, Adenan agak kurang selesa apabila disebut sebagai ‘Ketua Menteri yang kami sayang’ semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN). Menurut Adenan, perkataan ‘tersayang’ adalah istilah penghargaan yang hanya patut digunakan isteri dan keluarganya apabila merujuk kepada beliau.

  Adalah sangat membosankan apabila seorang demi seorang yang berucap menyebut saya sebagai Yang Berhormat Datuk Patinggi Tan Sri Dr. Haji Adenan Satem pada sesuatu majlis rasmi. Panggil saja saya CM (Ketua Menteri), cukuplah. Jadi, tolonglah panggil saya CM atau Adenan saja, walaupun orang bahagian protokol mungkin tidak menyukainya.

  Tiada ‘kaum pendatang’

  Menurut Adenan, di Sarawak tiada isu mana-mana kaum dikatakan sebagai “kaum pendatang” kerana bumi Sarawak ini luas untuk semua.

BERITA MENGEJUT DAN SEDIH: CM SARAWAH TUTUP USIA

CM Serawak TAN SRI ADNAN SATEM baru sebentar meninggal dunia tengahari tadi. Sebelumnya beliau dimasukkan ke hospital untuk rawatan jantung.Adnan Satem Ketua Menteri yang mengganti kedudukan Tan Sri Abdul Taib Mahmud. Hasilnya BN menang cemerlang dengan berjaya merampas kerusi kerusi pembengkang. Beliau akan diingat sebagai CM yang memperjuabgkan hak hak dan autonomi Serawak dalam persekutuan Malaysia. Dari Allah kita datang kepadaNya kita pasti kembali. Al Fatihah

f4e978c9835349caa325b7bf86b397c5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...