INGATAN KEPADA AHLI POLITIK : APAKAH TUJUAN MEMIMPIN ?

agus salimMEMIMPIN ADALAH MENDERITA BUKAN MENUMPUK NUMPUK HARTA

Ada pedoman daripada ayat ayat Al Quran sebagai nasihat dan pesanan kepada para pemimpin umat.  APABILA DIBERI KEKUASAAN USAH BERBUAT KESEWENANGAN DENGAN MENJADIKAN KEKAYAAN HANYA BERLEGAR LEGAR DI SEKITAR  SATU GOLONGAN SAHAJA.

Ulama Syeikh Abdullah Fahim telah menelah apa yang bakal berlaku selepas merdeka dengan berkata:

BILA KITA DAH MERDEKA JANGAN ADA PEMIMPIN YANG AMBIL KESEMPATAN BUAT KEKAYAAN DI ATAS BELAKANG RAKYAT.

Peranan kerajaan sebagai penanggung jawap sosial rakyat akan menjadikan kerajaan membela golongan yang teraniaya. Kerajaan menyeimbangkan semula kepincangan dan ketidakadilan.Mereka yang jadi mangsa dalam arus pembangunan komersial yang hanya mementingkan keuntungan semata.

Apabila kerajaan ubah dasar menjadi entiti korporat yang besar bermakna kerajaan juga bersaing dengan swasta. Sama sama bermatlamat keuntungan.Rakyat hendak mengadu kepada siapa ? Kata pepatah gajah sama gajah berjuang pelandok mati di tengah tengah. Harapkan pagar pagar makan padi. Trend kini kerajaan sangat cenderung pindahkan milik dan kepentingannya kepada korporat.Korporat jualkannya pula ke pasaran bebas. Tanah yang sepatutnya ruang dan kediaman untuk semua diperniagakan secara terbuka.

Harga tanah dan hartanah dispekulasikan sehingga di luar kemampuan rakyat untuk membelinya. Akibatnya harga hartanah melambong tinggi. Siapa untuk siapa rugi. Jelas korporat untung kerajaan hilang tanah sepatutnya digunakan untuk rakyat. Tanah sepatutnya anugerah tuhan untuk dinikmati semua menjadi sesuatu yang sangat susah untuk dimiliki oleh rakyat  biasa.

Justeru Tun Razak mengketengahkan DASAR EKONOMI BARU untuk memberi KEADILAN SOSIAL kepada rakyat jelata. Namun dasar ini telah diketepikan oleh parti yang mempeloporinya.Dasar itu pun tidak mahu disebut lagi. Mengapa ? ….kerana ia membela semua dan tidak menguntungkan segelintir golongan yang  menguasai tampuk dan panggung kuasa.Jadi kerajaan ini apa dan peranannya untuk siapa ?

Justeru negara perlukan  KERAJAAN DALAM ERTI KATA KERAJAAN YANG MENAUNGI RAKYAT. Istilah kini GOOD GOVERNANCE, urus tadbir dan tata kelola kerajaan yang telus ,mempimpin demi semua bukan yang berada dalam lengkongan kuasa.

Inilah penyakit sesebuah kerajaan apabila lama bertakhta, berkuku dan berkuasa.Kuasa bukan lagi amanah tetapi hak milik dan kesewenangan. Tujuannya untuk membina empayar kekuasaan walau dengan apa cara walau pun dengan menyalahgunakan AMANAH yang dipegangnya.

Dalam menilai rekod kerajaan kerajaan yang buruk dan membandingkannya dengan rekod  50 tahun merdeka terlalu banyak skandal yang berlaku. Kehilangan wang negara mencecah ke angka yang tidak terfikirkan.Dari BMF, PKZ, PERWAJA STEEL, NFC, …….?………………..Hilang yang tak berganti dan kehilangan itu diganti dengan bebanan cukai yang berterusan terhadap rakyat untuk menampung kebocorannya.

Justeru rakyat harus bijak menilai tentang fungsi kerajaan adakah membela mereka atau sebaliknya.Salah pilih kita memilih untuk merestui untuk meneruskan kepimpinan  yang terburuk sebagaimana sebelumnya.

Nabi Muhammad saw  memimpin untuk menebarkan rahmat  untuk semesta alam.Mereka  yang mengaku sebagai umatnya mesti meneladi akhlak baginda.Mereka wajib bersifat benar bukan berdusta, amanah bukan khianat, telus bukan menipu dan bijaksana bukan bijaksini iaitu memikirkan sesuatu untuk kepentingan diri dan kroni sahaja.Saintis terkenal Albert Einsrein telah berkata bahawa dunia ini terlalu berbahaya untik diduduki bukan kerana terlalu ramainya orang orang jahat.Masalahnya kerana terlalu ramainnya orang orang yang baik dan suci yang merelakan kejahatan bermaharaja lela. Mereka mengambil sikap tidak peduli.

WAJIBLAH ADA SATU GOLONGAN DARIPADA UMAT MANUSIA YANG MENYERU KE ARAH KEBAIKAN DAN MENCEGAH KEMUNGKARAN MEREKA ITULAH GOLONGAN YANG DIBERI KEJAYAAN

KE MANAKAH KITA ? KE ARAH CELIK POLITIK ATAU BUTA POLITIK

Public Awareness and Participation

Thomas Jefferson wrote that a well-informed electorate is a prerequisite to democracy.” We agree.

Quran, Surah Al-i'Imran, Ayat 104

Asad : and that there might grow out of you a community [of people] who invite unto all that is good, and enjoin the doing of what is right and forbid the doing of what is wrong: and it is they, they who shall attain to a happy state!

Wajiblah ada satu golongan daripada umat manusia yang menyeru ke arah kebajikan dan mencegah kemungkaran . Mereka itulah orang orang  yang beroleh  kejayaan– Maksud dari n Al Quran  Al Imran 104

SEBUAH TULISAN BUAT DITELITI DAN DIMENGERTI

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

YUDI LATIFF DARI REPUBLICA

Bencana banjir yang melanda Jakarta dan kota-kota lain di Tanah Air mestinya menyadarkan para pemimpin bangsa, betapa rapuh perlindungan keamanan bangsa ini dengan potensi ancaman dari berbagai sumber.

Sebagian besar akar masalah dari keriskanan ini justru bermula dari mentalitas penyelenggara negara yang lebih mengutamakan kepentingan dirinya daripada melindungi segenap bangsa dan seluruh tumpah darah Indonesia. Dalam mentalitas pemimpin yang lebih mencintai kekuasaan ketimbang kesukaan untuk mencintai, pemimpin berpesta pora di tengah penderitaan rakyatnya.

Bagi para pemimpin sejati, hujan yg membawa banjir air mata kali ini mengingatkan pentingnya kredo Agus Salim, “leiden is lijden” (memimpin adalah menderita). Dengan kredo tersebut, segera terbayang penderitaan Jenderal Soedirman, yang memimpin perang gerilya di atas tandu. Setabah gembala ia pun berpesan, “Jangan biarkan rakyat menderita, biarlah kita (prajurit, pemimpin) yang menderita.”

Zaman sudah terjungkir. Suara-suara kearifan seperti itu terasa asing untuk cuaca sekarang. Kredo pemimpin hari ini, “memimpin adalah menikmati.” Menjadi pemimpin berarti berpesta di atas penderitaan rakyat. Demokrasi Indonesia seperti baju yang dipakai terbalik: mendahulukan kepentingan lapis tipis oligarki penguasa-pemodal, ketimbang kepentingan rakyat kebanyakan (demos).

Banyak orang berkuasa dengan mental jelata; mereka tak kuasa melayani, hanya bisa dilayani. Bagi pemimpin bermental jelata, dahulukan usaha menaikkan gaji dan tunjangan pejabat berlipat-lipat; bangun gedung dan ruangan mewah agar wakil rakyat tak berpeluh-kesah; transaksikan alokasi anggaran untuk memperkaya penyelenggara negara dan partai; pertontonkan kemewahan sebagai ukuran kesuksesan; utamakan manipulasi pencitraan, bukan mengelola kenyataan.

Cukup rakyat saja yang menanggung beban derita. Biarkan rakyat Lebak Banten tetap hidup mengenaskan seperti zaman Multatuli, terus meniti jembatan gantung Ciwaru yang reyot menantang maut. Biarkan jutaan harapan hidup terampas oleh perangkap narkoba yang kian menggurita.

Biarkan petani tergusur dan terbunuh oleh keculasan aparatur negara, seperti kebiadaban pangreh praja yang menyerahkan tanah dan rakyatnya kepada tuan-tuan perkembunan kolonial di zaman tanam paksa. Biarkan petani, nelayan, perajin terus merugi: menjual murah sebagai produsen dan membeli mahal sebagai konsumen.

Biarkan rakyat di sekitar pertambangan mengalami kerusakan ekologis, kehilangan penghidupan, dan kelumpuhan sosial-budaya. Biarkan kekerasan agama berlangsung dengan menolerir segolongan pemeluk agama menikam kebebasan berkeyakinan kelompok lain asal tidak mengganggu kekuasaan.

Seperti suasana kehidupan nusantara pascaperang Jawa, kelas penguasa tersedot pusaran kolonialisme-kapitalisme, membiarkan rakyat hidup tanpa kepemimpinan. Rakyat yang menderita tanpa gembala menanti juru selamat. Maka, ketika Sarekat Islam muncul dengan pembelaannya terhadap kaum tani dan buruh yang terempas dan terputus, pemimpin utamanya seperti Tjokroaminoto sontak disambut sebagai ratu adil.

Sekarang, dari manakah sumber kepemimpinan itu bisa diharapkan? Partai-partai politik yang berkembang bukanlah solusi melainkan sumber masalah. Bung Karno berkata, “Sebuah partai harus dipimpin oleh ide, menghikmati ide, memikul ide, dan membumikan ide.” Adapun partai-partai hari ini dipimpin oleh uang, menghikmati uang, memikul uang, dan membumikan uang.

Tak ada partai yang sungguh-sungguh memperjuangkan aspirasi kolektif kewargaan demi kemasalahatan hidup bersama. Partai-partai gagal melahirkan kepemimpinan yang dapat mengemban amanat hati nurari rakyat. Hubungan politik digantikan oleh hubungan konsumtif. Politik mengalami proses konsumerisasi dan privatisasi.

Dengan konsumerisasi, branding recognition lewat manipulasi pencitraan menggantikan kualitas dan jati diri. Dengan privatisasi, modal menginvasi demokrasi dengan menempatkan aku dan kami di atas kita yang menimbulkan penolakan atas segala yang civic dan publik.

Kepentingan oligarki penguasa-pemodal nyaris selalu dimenangkan ketika nilai kebajikan sipil dan ideal kewargaan tak memiliki sarana yang efektif untuk mengekspresikan diri. Ketika politik terputus dari aspirasi kewargaan, pemimpin tercerabut dari suasana kebatinan rakyatnya. Pemimpin asyik meluncurkan album nyanyian keberhasilan, sementara rakyat kebanyakan meratapi penderitaan.

Mereka lupa, tak ada kemajuan bangsa tanpa pengorbanan kepemimpinan. Dari keterpurukan ekonomi Amerika Serikat, begawan ekonomi Jeffrey Sachs menulis bukuThe Price of Civilization (2011). Ia mengingatkan bangsa-bangsa lain agar tidak meniru jalan sesat yang membawa kemunduran AS.
Menurutnya, pada akar tunjang krisis ekonomi AS saat ini terdapat krisis moral: pudarnya kebajikan sipil di kalangan elite politik dan ekonomi. Suatu masyarakat pasar, hukum, dan pemilu tidaklah memadai bila orang-orang kaya dan berkuasa gagal bertindak dengan penuh hormat, kejujuran, dan belas-kasih terhadap sisa masyarakat lainnya dan terhadap warga dunia. “Tanpa memulihkan etos tanggung jawab sosial, tidak akan pernah ada pemulihan ekonomi yang berarti dan berkelanjutan.”

Bagi para pemimpin Indonesia, yang menjadi epigon setia fashion Amerika, kesimpulan Sachs itu bisa menjadi dering pengingat, tak ada kemajuan tanpa jangkar moral. Pilihan-pilihan kebijakan politik dan ekonomi harus dijejakkan pada kesanggupan para pemimpin mengorbankan kepentingan egosentrismenya, demi memuliakan nilai-nilai moral kenegaraan, yang menekankan nilai-nilai ketuhanan, kemanusiaan, persatuan, kerakyatan, dan keadilan

ANWAR SUDAH 8 BULAN TERPENJARA : ADAKAH MAHATHIR AKAN BERJIRAN DENGANNYA !

  • export_361DR M DISIASATDSAI tetap ceria walau pun terpenjara.Semalam ia dikeluarkan sebentar. Hadir di mahkamah tinggi KL untuk kes saman terhadap Nallakaruppan.Dulu regu tenisnya semasa menjadi TPM. Ini berkait dengan tuntutan saman fitnah RM 100 juta ke atas musuhnya itu kini. Anwar di kawal ketat. Pun begitu tetap santai. Beliau  cuba melayan respons daripada  para penyokongnya ketika hadir di mahkamah tinggi KL.
  • Dalam perkembangan terbaru Tun Dr Mahathir menyatakan gaya hidup mewah melebihi pendapatan cukup untuk membuktikan amalan rasuah.Kenyataan ini dijawab oleh menteri kabinet Tan Sri Salleh Keruak. Dr Mahathir dan anak-anaknya juga amalkan gaya hidup mewah.Adakah ini bermaksud sama-sama rasuah atau Kata dulang paku serepih kata orang kita yang lebih.
  • Baru baru  ini Tawfiq Ismail anak bekas TPM Tun Dr Ismail , menempelak bekas PM 22 tahun itu. Beliau berkata  bahawa kehilangan wang masa Mahathir memerintah  jauh lebih banyak berbanding dengan RM 2.6 bilion kini. Adakah ini membawa  petanda bahawa beliau akan didakwa sebagai tindak balas terhadap kritikannya yang bertali arus terhadap PM Najib.

Kita tunggu perkembangan seterusnya. Dulu Anwar Ibrahim terpenjara selama 5 tahun atas kesalahan salahguna kuasa yang tidak melibatkan wang. Khir Toyo dihukum penjara 1 tahun sahaja atas salahguna kuasa atau rasuah yang melibatkan jutaan ringgit.

Macam mana boleh jadi salahguna kuasa tanpa wang derita 5 tahun penjara. Sedangkan salaguna kuasa libatkan berjuta RM di penjara 1 tahun  sahaja. Banyak angkara dan perkara yang pelik dan bertentangan boleh berlaku di negara kita ini.

Mungkinkah Tun Dr Mahathir yang punya kekebalan tinggi juga akan didakwa ? Ingat beliau adalah TUN , kelas pertama. Tidakkah  beliau kebal , tak lut atau tak mempan dengan undang undang ? Sama sama kita saksikan episod yang seterusnya.

Dr Mahathir juga berkata sukar melawan pihak yang berkuasa. Pihak yang ditentang mempunyai macam macam  kelebihan kuasa dan kleistimewaan.Sukar untuk menekan ,apa lagi mencabar mereka. Ingat apa yang beliau telah lakukan terhadap DSAI dan musuh musuh politiknya dulu. Adakah hukum karma akan berlaku ? Ibarat bomerang, kejahatan yang kita lakukan dulu akan berpatah balik menimpa si yang memulakan semua episod yang membusukkan negara ini.

DS ANWAR IBRAHIM BELA TUN DR MAHATHIR

Tun Dr Mahathir Mohamad (right) was questioned by police yesterday in relation to statements made on 1MDB. – The Malaysian Insider pic, November 7, 2015.Tun Dr Mahathir Mohamad (right) was questioned by police yesterday in relation to statements made on 1MDB. – The Malaysian Insider pic, November 7, 2015 

Tun Dr Mahathir Mohamad did nothing wrong in asking questions and criticising the prime minister over debt-ridden 1Malaysia Development Bhd (1MDB), the retired statesman’s former political foe, Datuk Seri Anwar Ibrahim, said in a message from jail today.

“I am gravely concerned by the news that former prime minister of Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad is the subject of a police investigation for criminal defamation and was questioned by the police on November 6,” Anwar, who is serving a sentence for a second sodomy conviction, said in a statement issued through his lawyers. “He committed no crime when he asked questions and voiced criticism against the prime minister on the 1MDB crisis.

“If this is how Tun Dr Mahathir is treated, the democratic right of ordinary Malaysians to question and criticise the government is in serious jeopardy,” Anwar said. “Our constitution and the democratic rights therein guaranteed to our people must not be disregarded or interfered with by government or enforcement agencies. I have watched with increasing concern the worsening strain of authoritarianism by those in power.”

“This heavy-handed response will only worsen the crisis of confidence in the PM, the government and institutions involved in trying to silence critics. “I call for an end to this harassment against Dr Mahathir and all others, who have merely done their duty by our country by voicing out against the errors and wrongdoings of the government and its leaders.” 

Bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini  diambil keterangan oleh sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, di pejabatnya di Yayasan Al-Bukhary.

“Saya sangat bimbang apabila mendapat tahu Dr Mahathir telah disiasat polis pada 6 November. Beliau tidak melakukan sebarang jenayah apabila bertanyakan soalan dan menyuarakan kritikannya terhadap Najib mengenai krisis 1MDB.

“Jika beginilah caranya layanan terhadap Dr Mahathir, hak demokrasi rakyat Malaysia dalam mempersoal dan mengkritik kerajaan berada di tahap yang sangat terancam,” tambah Anwar dalam kenyataan yang sama.

“Saya telah menyaksikan ketegangan kuasa autoritarianisme yang berada di tahap buruk dan sangat membimbangkan,” jelas Anwar.

“Daripada menyiasat Dr Mahathir, kerajaan seharusnya menjawab soalan yang diajukan itu, yang turut menjadi tanda tanya oleh rakyat biasa,” tambah Anwar.

PEGUAM KATA PELIK MENGAPA DR MAHATHIR DISIASAT TIDAK DIDAKWA !

 

DR M DISIASAT

PEGUAM TUN DR MAHATHIR MOHD HANIF KATHRI ABDULLAH 

Tun Dr Mahathir Mohamad menyerahkan kepada polis untuk mengambil tindakan terhadapnya.

“ Tiada apa, tiada apa…dia menyoal, saya enggan menjawab,” katanya.

Dalam maklum balas yang sama ketika ditanya selepas menunaikan solat Jumaat di Masjid Negara, Dr Mahathir berkata, beliau akan terus mengkritik kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.
 
“Saya akan cakap apa yang perlu saya cakap,” jawapnya ringkas

 

 

SENTUHAN TERBAIK DARIPADA PUTIN TERHADAP KEBAJIKAN RAKYATNYA

putin

Dahulu Russia digeruni , dijauhi oleh kebanyakan negara-negara  dunia. Dikenali sebagai negara komunis walau menyebut negaranya SOSIALIS – negara kuasa rakyat atau anti feudal kaum borjuis/bangsawan dan golongan pemeras,pemodal. Nama negaranya disebut USSR, United Soviet Sosialist Russia,Persekutuan negara negara Sosialis Russia. Sama dengan Amerika yang dikenali USA United State of America. Dalam bahasa Melayu Amerika Syarikat bermaksud Amerika yang bersekutu.  Mengapa persepsi buruk ditudingkan penuh kepada Russia dan negara yang seideologi dengannya ?

Dunia semasa perang dingin dikawal oleh Amerika dan kuasa kuasa Barat. PROPAGANDA barat sangat berkesan. Berkesan dalam melabel dengan motif menggelapkan wajah negara musuh. Terutamanya kepada saingan dan musuhnya yang seru. Ketika itu Barat  berada di kemuncak kegemilangan.Imej Barat yang makmur hasil garapan  teknologi moden yang ditunjangi  kapitalisme yang kelihatan baik. Imej barat sangat cantik kerana disulam dengan  jubah DEMOKRASI yang bererti kebebasan walau pun banyak melakukan eksploitasi ekonomi dan kesewenangan.

Semasa perang dingin blok Russia yang dikenali Pakatan Warsaw dipulaukan. Mereka dijenamakan sebagai paksi kejahatan.Semasa itu ekonomi Russia muram. Sukar mencari negara sahabat melainkan China, Korea Utara, Vietnam Utara, Cuba dan negara negara Eropa Timur yang ekonominya mundur. Russia gagal mendapat  teknologi baru yang sedang berkembang seantero dunia. Bukan teknogi perang malahan teknologi peti ais dan mesin penyejukan yang moden pun  disekat eksport ke Russia di bawah  kawalan Amerika.

Kemuncak daripada pertembungan Amerika dengan Russia ialah peperangan di Afghanistan. Russia kalah dan Taliban yang dibantu Amerika menang. Russia tewas  dan dihalau keluar daripada bumi Afghanistan dengan daif dan hina. Ekonominya runtuh dan persekutuan negara negara yang membentuk USSR hancur lebur. Pakatan Warsaw dibubarkan apabila negara negara Eropa Timur membebaskan diri.

Mereka tidak lagi mahu berada di bawah kawalan Soviet. Negara-negara di luar Russia yang membentuk USSR berpisah dan  diberi kemerdekaan. Di kala itu Imam Khomeini pada awal tahun 1980an  menyatakan ideologi komunis hanya layak disimpan di muzium sejarah. Jika dunia kapitalis membahagi bahagikan kekayaan,  komunisme hanya mengagih – agihkan kemiskinan.Semenjak itu Russia telah mengubah dasar dasarnya yang keras secara drastik .

Di bawah Gorbacheb  ia memperkenalkan dasar liberal PERESTROIKA and GLASNOST. Russia termasuk China mula menyedari kelemahan mereka berhadapan dengan kegemilangan dan hegemoni Barat. Mereka mengangkat tirai besai dan  mula membuka pintu kepada dunia. Mereka mula bermesra dengan negara negara Barat yang maju seperti Jerman, Perancis dan Itali. Sebagai tanda persahabatan tembok Berlin diruntuhkan dan Jerman Timur dipulangkan semula menjadi Jerman Bersatu .

Berlatar belakang inilah  VLADIMIR PUTIN muncul setelah percubaan-percubaan yang dibuat pemimpin pemimpin sebelumnya kurang menjadi. Kini Russia tidak lagi digeruni atau ditakuti untuk didekati. Ia menggalakkan perbukaan  masjid dan gereja. Baru-baru Putin bersama Erdogan telah merasmikan masjid terbesar Eropah di Moscow. Ekonomi Russia tumbuh dengan pesat dan mula dikagumi kerana prestasi gemilang dalam segala segi.Hasilnya negara-negara Eropa mulai mesra untuk berkawan dengan Russia yang telah mulai mempraktikkan DEMOKRASI iaitu mengadakan pilihanraya.

Russia bersahabat dengan Jerman untuk mendapat teknologi canggih manakala Jerman pula memperoleh bekalan petrol dan gas daripada Russia. Imej Russia mula kelihatan bersih dan lunak berbanding dengan imej Amerika yang kelihatan kotor dan bengis kerana menjadi polis dunia yang jahat dan kejam.Mengapa ? Sikap ceroboh, suka  campur tangan dan menggugat keamanan seantero dunia . Russia yang komunis iaitu menolak agama  mula marak menghormati kebebasan  beragama dengan membenarkan gereja dan masjid berfungsi seperti biasa. Amerika yang demokrasi pula menjadi ganas kerana mengisytiharkan perang terhadap sesiapa yang berani mencabar atau cuba membebaskan diri daripada cengkamannya. Ada presiden yang dibunuh kerana menolak USD, dolar AS dalam urusniaga minyak.Ada negara yang diceroboh dan digulingkan hasil campur tangan AS. Ia telah pun berlaku di Iraq, Libya dan Mesir.

Justeru berdasarkan video di bawah kita dapat menilai apa yang sedang berlaku di Russia. Putin bertindak membela hak hak pekerja daripada dieksploit oleh para majikan.Saksikanlah bagaimana Putin membela rakyatnya yang teraniaya berhadapan dengan para korporat yang keparat. Jika Russia yang keras dan liat dengan ideologi komunisme boleh berubah kenapa kita yang berpegang dengan ISLAM masih berada ditakuk lama . Bersifat fanatik, degil, jumud dan sangat  anti perubahan demi untuk terus berkuasa mengongkong rakyatnya.Mereka dipuja seperti tuhan,maksum tidak ada cacat cela  umpama nabi. Benarkan sifatnya begitu ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...