PANTUN TERBAIK MINGGU INI MENYAMBUT SINERGI PAS DENGAN UMNO !

picture2

ASAL KAPAS MENJADI BENANG

TALI  TERSIMPUL  SUKAR  DIRENTANG

PAS KEPINGIN UMNO MENANG

CUMA KESIPUAN BERTERUS TERANG

BENARKAH PAS TIDAK MEMPERJUANGKAN APA APA  PUN HANYA  RUU 355 SAJA ?

RUU 355 merupakan hasrat kemuncak PAS untuk mengangkat taraf Mahkamah syariah sejajar dengan Mahkamah Sivil.Selama ini kuasa mahkamah syariah amat terhad. Lebih rendah daripada mahkmah sivil. Ini tak selaras dengan kedudukan Islam menurut apa  yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Bahawa Islam adalah agama bagi persekutuan, Islam agama rasmi negara dan latar belakang negara ini sebelum era penjajahan adalah negara umat Islam.Batu bersurat Terengganu merupakan bukti tertulis bahawa hukum Islam telah berjalan di Tanah Melayu kira kira 700 tahun yang lampau.

Isu ini mendekatkan UMNO dengan PAS. Ia  menjadi penyebab runtuhnya PAKATAN RAKYAT apabila DAP bertentangan dengan PAS. Adakah PAS kini mempunyai pilihan terbaik untuk menang jika berkerjasama dengan UMNO  yang amat  matang sepak terajang politiknya. Tidak akan berbuat sesuatu melainkan ada muslihatnya. Niat dan hasrat UMNO memecah belahkan Pakatan Rakyat telah berjaya dengan memperalatan PAS. Begitu dengan perpecahan dalaman yang  melemahkan PAS amat menguntungkan UMNO.Jentera penggerak dan  barisan hadapan yang selama ini menentang UMNO – BN telah disapu bersih daripada kepimpinan tertinggi PAS. Perancangan UMNO telah kecapaian. Jadi  siapakah sebenarnya yang lebih memerlukan siapa ? PAS memerlukan UMNO atau UMNO amat terdesak dan perlukan PAS demi survival politiknya.

PAS kini dilihat sebagai parti dan wadah perjuangan sempit yang mewajahkan Islam terkurung kepada hukum hudud semata mata ? Bagaimana dengan tadbir urus kerajaan yang baik, membasmi rasuah, isu alam sekitar dll yang menjelmakan ISLAM YANG SYUMUL. Isu isu  seperti ekonomi muamalah yang halal, isu riba  berleluasa yang dibungkus atas nama Islam nampaknya tidak mendapat perhatian parti agama yang konservatif dan orthodoks ini.

Hampir tidak ada sentuhan dan garapan mengenai isu fundemental dan semasa mengenai GOOD GOVERNANCE. Contohnya pendekatan Islam yang diambil oleh ERDOGAN dengan AK partinya di Turki. Turki kini diterima sebagai negara umat Islam termaju di dunia. Namun PAS masih selesa dan  mesra dengan kepimpinan ulama tradisional.Bukannya ulama kontemporari yang memahami situasi zaman.Para pengikutnya terdiri daripada golongan fanatik dan tegar, mengikut ajaran Islam seperti mana yang diacuankan oleh para  ulama terpilih mereka.

Justeru PAS tidak sedikit pun khuatir dengan kehilangan sokongan.Demi survival,  PAS tidak mempunyai sebarang pilihan melainkah bersama dengan UMNO. Mungkin ini adalah  pilihan terbaik. Gentar untuk melakukan reformasi menyeluruh terhadap urus tadbir negara  yang rosak dan bobrok. Ini sebagaimana yang dilihat dan terlihat kini berdasarkan analisis tepat dan sahih. Perbandingan  tadbir  urus negara kita berbanding dengan Singapura, Brunei dan negara negara terbaik seperti negara negara Scandinavia. Mereka yang tidak pun Islam, namun nilai nilai Islam yang terbaik terserlah di sana.

Kesimpulannya  PAS dan UMNO, masing masing mempunyai fikrah kepimpinan yang hampir  sama.Begitu dengan para pengikutnya yang fanatik. Pengikut UMNO setia secara membuta tuli kepada pemimpin. Manakala penyokong PAS wala’  secara totok  kepada para  ulama walau dalam apa  situasi sekali  pun. Pengikut tidak dibenar untuk menilai secara tepat dan kritikal, benar atau salah, sah atau batilkah  keputusan dan tingkah para ulama tersebut dalam rangka melaksanakan Islam yang syumul ? Gambaran Islam yang syumul masih gelap dalam tafsiran ulama. Justeru layakkah mereka memimpin umat menuju pencerahan, keluar daripada zulumat – kegelapan.

706034407_tp

sejarah-tulisan-jawi-kuliah-1-marsah-29-728

FAKTA KEBERADAAN ORANG ASLI DI MALAYA – KUAT KUASA UNDANG UNDANG BUKAN PENYELESAIANNYA !

orang_asli_pos_bihai_bernama-photo-2016

Orang Asli telah lama berada di Malaya.Justeru mereka disebut ORANG ASAL.Orang Melayu telah lama hidup bersama dengan mereka.Mereka tidak pun diganggu untuk meneruskan penghidupan.Tinggal lagi mereka tidak memiliki kerajaan. Manakala Melayu memerintah negeri dan menguasai kerajaan.Contohnya kesultanan Melayu Melaka, Kerajaan Kedah, Patani Darussalam,Kesultanan Johor Riau dll.

Kini selepas 59 merdeka Malaysia masih gagal mengiktiraf hak orang asal untuk bertahan di habitat mereka. Kehidupan mereka sedang digugat dengan penebangan balak secara rakus dan berleluasa.Kegelojohan menebang balak secara brutal, merosak kawasan tadahan air, merosakkan sungai dan membotakkan bukit dan menjadikan kawasan pembalakan padang jarak padang tekukur. Maksudnya menjadi seluruh kawasan dikosongkan daripada pokok, daripada balak hingga ke pokok kayu ditebang habis”CUCI MANGKOK”.

Siapakah sebenarnya  pengganas berlesen di hutan belantara ? Adakah orang Asli yang merupakan penduduk asal di hutan belantara yang menjadi penceroboh dan pengganas di hutan atau pihak yang memusnahkan hutan sehingga hilang sifat asalnya ? Hutan harus dikekalkan sebagai kazanah negara yang abadi, bukan diambil balaknya sehingga  pupus sifat aslinya sebagai peparu alam dan pembekal oksigen kepada makhluk manusia dan haiwan.

fb_img_1481215429192

BERITA GAMBAR : PERTEMUAN BERERTI SELEPAS PERHIMPUNAN AGONG UMNO DALAM BULAN INI

PERTEMUAN MESRA PM NAJIB, PRESIDEN UMNO DENGAN TG HAJI ABDUL HADI AWANG DALAM SATU DEMONSTRASI ANTI MYNMAR YANG MEMBUNUH RIBUAN MUSLIM ROHINGA DI RAKHINE  ATAU ARAKAN. KATA TUN M, MENGAPA NAJIB PERLU TURUN BERDEMONSTRASI ? YOU’RE PM , TUGAS KERAJAAN BERTINDAK HASIL DEMONSTRASI NGO,BUKAN KERAJAAN PULA TUNJUK PERASAAN UNTUK APA ? YANG TERBAIK MENURUT TUN M, MALAYSIA HARUS TUTUP PEJABAT KEDUTAAN DI YANGON SEBAGAI TANDA PROTES.BOLEHKAN MALAYSIA DI BAWAH KEPIMPINAN NAJIB MELAKUKANNYA !

2485b451085d7d42e0a9345ec8322e1b

AMAT MALANG KUASA ISLAM MENYERANG NEGARA UMAT ISLAM – DI KAWASAN AWAM YEMEN

Map of control of Yemen (10 October 2016)

mansour-hadi

Konflik perebutan kuasa di Yemen berlanjutan. Berlaku antara kekuasaan presiden lama yang dijatuhkan Ali Abdullah Salleh dengan presiden baru  Abdur Rabbah Mansour  Hadi.

pres-ali-abdullah-salleh

Ali Abdullah Salleh disokong oleh rakyat dan puak Syiah Houthi. Manakala Mansour Hadi disokong oleh para pengikutnya yang dibantu kuat  oleh Saudi dan negara -negara Arab beraja. Di belakang konflik ini ialah AS, Britain dan Perancis yang menyokong Saudi dan Presiden Mansour Hadi menerusi pengiktirafan antarabangsa.

Image result for caricature on conflict in Yemen

Konflik ini bertambah parah apabila berlaku serangan udara yang berterusan oleh Saudi dan negara -negara Arab yang bersekutu dengannya. Apakah penyebab punca peperangan ? Kedudukan strategik Yemen menjadi rebutan kuasa kuasa barat terutama AS. Kawasan yang berkonflik berdekatan dengan Laut Merah.Laut Merah adalah  jalan utama hubungkan laluan Timur – Barat ke Terusan Suez.Ia menjadi idaman AS dan Barat untuk dikuasai secara mutlak  dengan bantuan Saudi. Siapakah SAUDI ? Kuasa dominan penentu kesetabilan  dunia Arab yang disokong Barat, terutama AS.

Sesiapa yang tidak akur, serasi dan menentang  Saudi akan dijatuhkan menerusi permainan dan gempuran AS, NATO, Barat. dan konco-konco mereka. Ini sebagaimana yang berlaku dalam pergolakan di Timur Tengah.Contohnya kejatuhan SADDAM HUSSEIN di Iraq, presiden MORSI di Mesir, Muammar Ghadafi di Libya. Begitu dengan konflik do Yemen. Saudi dan negara negara beraja ingin mempastikan sekutu mereka presiden Abdur Rabbah Mansour Hadi kekal di tampok kuasa.Apakah balasan yang Saudi, AS dan Barat mahukan hasil pelaboran dalam perang di Yemen itu. Mereka mahukan lempahan  hasil petrol di bumi Yemen.

Kawasan itu terletak dekat dengan daerah “RUBAAL KHALI” terletak di sempadan Saudi dengan Yemen. Kedua mereka ingin membersihkan kawasan dekat dengan Laut Merah daripada kekuasaan yang tidak berpihak kepada mereka. Saudi dan AS mempunyai perancangan untuk membina jembatan dari hujung Yemen ke Jibouti, Afrika Timur. Projek ini AL NOOR CITY akan menyambung laluan Dunia Arab hingga ke Afrika Barat.

Projek ini juga akan  meletakkan laluan sepanjang Laut Merah,Terusan Suez dan perjalanan ke Eropa 100 peratus dalam kekuasaan mereka dari segi ekonomi, sosial dan politik. Justeru YEMEN sangat penting bagi AS, SAUDI dan BARAT kerana kawasan ini ingin menjadi negara bebas yang merdeka daripada kekuasaan AS, Saudi dan Barat.

Image result for Saudi airstrikes on Hodeidah Yemen

Laporan UPI pada 23 Septemeber 2016 – Serangan pesawat pengebom  Saudi  di kawasan Hodiedah , Yemen telah mengorbankan 34  orang awam termasuk kekanak menjadi mangsa pengeboman dari udara.

Image result for Saudi airstrikes on Hodeidah Yemen

 

KERAJAAN PAS MENGAPA PILIH PEMBALAKAN TOTAL BUKAN TERPILIH DEMI KELESTARIAN HUTAN KELANTAN!

mini-suk

KERAJAAN PAS KELANTAN ! MENGAPA PILIH PEMBALAKAN TOTAL ( RAKUS dan BUAS) BUKAN PEMBALAKAN TERPILIH MESRA ALAM DEMI MASA DEPAN KELESTARIAN SUMBER HUTAN KELANTAN ?????????????

Tanah tidak bergeran iaitu hutan rimba adalah kurniaan Allah.Ia perlu dijaga  dengan BENAR, penuh AMANAH disertai KEBIJAKSANAAN.Ini bererti bukan dibinasakan dengan rakus. Digondol dan dirogol  semata mata kerana hendakkan balaknya. Hutan bukan semata mata kayu kayan. Di dalamnya ada ribuan flora dan fauna. Takkan kerana nak mengambil balak kerana hasil negeri tega memusnahkan alam seluruhnya. Termasuk manusia yang ribuan tahun menghuni hutan sebelum wujud kerajaan. Mengapa sebegitu bebal dan brutal.

Begitu dengan laut. Kita dilarang merosakkan sumber laut secara ganas. Manusia adalah khalifah iaitu wakil Allah di atas muka bumi. Contohnya pukat yang menangkap apa saja termasuk anak anak ikan hendaklah dimansuhkan. Akibatnya sumber laut berkurangan dan hampir pupus. Begitu dengan hutan. Ia adalah peparu alam. Ia menapis udara kotor dan memulangkan oksigen untuk diserap  peparu manusia.

Pembalakan yang paling baik adalah pembalakan terpilih. Mengapa ? Ia mengekalkan hutan supaya kembali ke asalnya. Pokok yang ditebang dikira cukup umur. Bukan tebang sebarangan seperti padang jarak padang tekukur sebagaimana dilakukan kini oleh Kerajaan PAS, Kelantan Darul Naim ” Negeri penuh kenikmatan”. Tidakkah mereka mereka sedar ada larangan  Allah dalam Al Quran.Apakah mereka rela dengan pembotakan hutan dan  tidak mahu mengambil iktibar tentang kesan akibatnya ?

Sebagai ulama pimpinan PAS tentu kenal batas halal dan haram, makruf dan mungkar, ganas dan mesra terhadap alam.Pihak yang mengkritik bukan kerana benci tetapi sayang kerana perbuatan menebang hutan sscara rakus tidak dilakukan oleh kerajaan kerajaan yang beradab. Malu kita kepada negara negara seperti Kanada, New Zealand, Norway, Sweden dan Findland yang sangat mesra dengan alam.Lautnya ada masa rehat, ikan tidak ditangkap sepanjang masa musim ikan bertelur. Mungkin ini ganjil bagai kita yang melazimkan keganasan.Meski pun selalu rujuk Al Quran, dalam kes pembalakan brutal mesej Al Quran tentang akibat kerosakan hutan dituli dan dibutakan mata. ALLAHU AKBAR !!!!!!!