KINI CHINA SEDANG MENGHIDUPKAN JALAN SUTERA – LALUAN DAHULU KALA REMPAH, SUTERA, TEMBIKAR DARI TIMUR KE BARAT

NEGARA REPUBLIK  CHINA SEDANG MENGHIDUPKAN JALAN PERDAGANGAN LAMA IAITU LALUAN SUTERA . CHINA MENGHIDUPKAN JALAN TERSEBUT DENGAN PEMBINAAN KERETAPI.

RUSIA JUGA PESAT MEMBINA JALAN KERETAPI MENGHUBUNGKAN VLADIVOSTOK HINGGA KE MOSCOW SETERUSNYA KE NEGARA EROPAH

Image result for trans siberian railway map

MALANG LALUAN KERETAPI  DI NEGARA NEGARA ASEAN YANG BERDEKATAN GAGAL DISAMBUNG. SEHINGGA KITA BERASA TERASING DENGAN BURMA. KITA BERASA TERLALU JAUH DENGAN VIETNAM DAN TIDAK TERHUBUNG DENGAN LAOS. PENDUDUK ASEAN BERJUMLAH :

Image result for ASEAN RAILWAYS PROJECT

633 million people

Based on the World Population data prepared by United Nations Population Division, the population of ASEAN will increase from 633 million people in 2015 to 717 million in 2030 and 741 million people in 2035, a rate of 0.85% per annum.
ADAKAH NEGARA NEGARA ASEAN MEMPUNYAI PERANCANGAN UNTUK MENGHUBUNGKAN SESAMA MEREKA SEHINGGA ASIA TENGGARA TERHUBUNG DENGAN BAIK SEBAGAIMANA NEGERA NEGARA EROPAH TERHUBUNG MENERUSI JAJARAN JALAN KERETAPI.

GREAT BRITAIN DAULATKAN BAHASA MELAYU !!! – ENTAH KE MANA SLOGAN BAHASA JIWA BANGSA

1904045_735095526508965_1014566207_nOLYMPUS DIGITAL CAMERARAF Patch Royal Air Force 100 Squadron Crest Canberra PIbahasa copySumbangan dalam pendidikan Sebelum menjawat jawatan Perdana Menteri, Tun Abdul Razak bin Dato’ Hussein telah  banyak memberikan sumbangan antaranya dalam bidang pendidikan.  Pada tahun 1955, kerajaan perikatan telah membentuk sebuah Jawatankuasa Pelajaran yang dipengerusikan oleh Tun Abdul Razak selaku Menteri Pelajaran ketika itu.

Tindakan awal Tun Razak apabila memegang jawatan tersebut adalah merombakkan sistem pelajaran penjajah yang mengamalkan dasar pecah dan perintah. Beliau mendapati sekolah-sekolah Melayu serta sekolah-sekolah vernakular Cina dan Tamil tidak memberi sebarang keuntungan kepada pembentukan masyarakat yang bersatu padu sebaliknya mewujudkan perbezaan ras dalam masyarakat pelbagai kaum.

Hasil usaha Tun Razak, telah membawa kepada terhasilnya Penyata Razak pada tahun 1956, yang berjaya menyatupadukan sistem pelajaran untuk membina sebuah bangsa  yang bersatu padu dengan harapan, Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan menjadi bahasa pengantar utama.

Penyata Razak telah mengemukakan dua elemen penting dalam dasar pendidikan, iaitu sistem persekolahan yang sama untuk semua dan penyeragaman kurikulum yang bercorak kebangsaan. Beliau menganggap bahawa dasar tersebut mampu menyuburkan semangat perpaduan negara. Penyata Razak kemudiannya dijadikan Ordinan Pelajaran 1957.

TUN MAHATHIR MOHON MAAF BENTANG PINDAAN AKTA PARLIMEN BOLEH DILULUSKAN TANPA PERKENAN AGONG

download (20)

Tun Mahathir memohon maaf kepada YDP Agong kerana meminda perlembagaan yang membolehkan pindaan undang prrlu kelulusan dan  tanda tangan baginda  tidak lagi menjadi keperluan untuk menjadikan suatu akta sebagai  undang undang .

mahathir-raja

 

Pada bulan Febuari 2016 Majlis Raja raja meminta akta Rang Undang undang RUU MKN untuk diperhalusi tetapi tidak dilaksanakan.

SURAT HUSAM MUSA KEPADA YANG DIPERTUAN AGONG

 Image result for Yang Dipertuan Agong

Image result for Surat husam kepada Agong

17 Ogos 2016
14 ZulKaedah 1437

Mengadap Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIV Almu’tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu’adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah

Yang bersemayam di atas takhta Kerajaan Malaysia dengan kebesaran dan kemuliaan yang dikurniakan Allah, Raja Segala Raja.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Ampun Tuanku,

Dengan segala hormat dan takzimnya patik merafakkkan sembah dan berdoa ke Hadrat Allah Subhanahu Wataala, mudah-mudahan Tuanku Seri Paduka Baginda sentiasa berada dalam bimbingan, perlindungan, afiat dan kerahmatan dari Allah setiap masa dan berlanjutan sampai akhirat nanti.

Ampun Tuanku,

*MEMOHON SEMBAH MAKLUM TINDAKAN SAMAN ‘CLASS ACTION’ DI AMERIKA SYARIKAT ATAS KEHILANGAN WANG 1MDB*

Patik dengan penuh takzim menerusi warkah ini, ingin merafakkan sembah mengenai tindakan patik atas nama rakyat Malaysia dan mewakili rakyat Malaysia serta benefisiari-benefisiari yang berhak ke atas faedah-faedah dari 1MDB di negara ini, bersama bersama seorang lagi hamba rakyat Tuanku, Mathias Chang, telah memfailkan saman yang dipanggil ‘class action’ ke atas pihak yang dikira melarikan wang berkait 1MDB.

Saman ini telah difailkan di Mahkamah Daerah Selatan New York, Amerika Syarikat pada Khamis lalu, 11hb Ogos 2016.

Patik mengguna pakai khidmat Peguam Louis F Burke untuk tujuan ini.

Patik berdua telah menamakan lapan (8) Defendan yang terdiri daripada Riza Shahriz Bin Abdul Aziz, Low Taek Jho, Goldman Sachs Group Inc., Timothy Leissner, Christopher Joey McFarland, Red Granite Pictures Inc, Debra Whelan Johnson dan Metropolis IX Capital Advisors, LLC.

Secara ringkasnya, pemfailan tindakan saman tersebut adalah bertujuan untuk menuntut ganti rugi terhadap wang yang dicuri daripada 1MDB dan mendapatkan semula hartanah dan aset lain yang dibeli dengan menggunakan wang curi tersebut.

Bank pelaburan Goldman Sachs turut dinamakan bersama bekas pengurus banknya Timothy Leissner, yang mengatur bon dengan nilai berbilion dolar untuk 1MDB sebelum ini.

Ampun Tuanku,

Patik memberanikan diri mengambil tindakan ini Demi Malaysia.

Seberapa banyak wang yang telah hilang itu, jika dapat dipulangkan kepada negara kita, tentulah sedikit sebanyak memberikan faedah kepada rakyat kita sendiri.

Memandangkan sebahagian dari wang itu telah dibelanjakan untuk bermewah-mewah dan berpoya-poya, ketika mana masih ada rakyat Malaysia yang memerlukan pembelaan dan bantuan negara – tentulah menimbulkan kekesalan dan kehibaan.

Adalah aib pada hemat patik, jika tidak ada satu pun rakyat Malaysia bertindak mengunakan saluran undang-undang untuk mengesahkan laporan-laporan atas tindakan berkenaan dan seterusnya mengembalikan wang negara yang jumlahnya begitu besar itu.

Ampun Tuanku,

Senaskhah Palintif’s Original Complaint berkenaan, patik sertakan bersama warkah ini untuk tatapan Tuanku jua.

Terdapat lima ‘Course of Action’ di bawah Claims for Relief yang patik pohon, seperti tertera pada muka surat 26 – 31.

Ampun Tuanku,

Patik pohon Ke Bawah Duli Tuanku mendoakan kejayaan tindakan patik ini Demi Malaysia.

Doakan jua supaya urusan ini dipermudahkan dengan segala bentuk pertolongan dari Allah s.w.t dan hamba-hamba dan makhlukNya.

Patik suka menyembahkan, bahawa patik tahu ianya sebuah usaha yang sukar tetapi tidak lah wajar rakyat Malaysia hanya berputih mata atas apa yang telah dan akan merugikan negara ini.

Ampun Tuanku,

Patik juga meminta diampunkan atas tindakan patik menjadikan warkah ini sebuah warkah terbuka untuk tatapan rakyat jelata Malaysia juga.

Ampun Tuanku,

Patik akhiri warkah yang tidak sepertinya ini dengan sekali lagi mempersembah pohonan ampun atas apa jua kekhilafan patik menerusi warkah ini.

Payungan Duli Yang Maha Mulia Tuanku berserta Duli-Duli Raja-Raja seluruhnya, akan meletakkan negara ini kekal merdeka, berdaulat, aman makmur dan diredhai Maha Pencipta.

Mudah-mudahan Allah Subhanahu Wataala melanjutkan usia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan seluruh kerabat Tuanku dan semoga sentiasa berada di dalam kesejahteraan dan kebahagiaan yang berkekalan.

Amin Ya Rabbal Alamin

Ampun Tuanku,

Patik dengan segala hormat takzimnya;

YB Dato Hj Husam bin Musa

#DEMIMALAYSIA