IKTIBAR DRPD SEORANG PM YG BERJAYA URUS EKONOMI DGN BETUL

LET US NEVER FORGET THIS FUNDEMENTAL TRUTH :       

The state has no source of money other than money which people                                earn themselves. If the state wishes to  spend more it can do so only                            by borrowing you savings or by taxing you more. It is no good                                      thinking  that someone else  will pay  that”s” some else” is YOU –                              MARGRETTE THATCHER 

THERE IS NO SUCH THING AS PUBLIC MONEY ; THERE IS ONLY TAX PAYER MONEY  :    DOES ALL MALAYSIAN KNOW THIS ?

PERKEMBANGAN LUAR NEGARA

BRICS New Development Bank Threatens Hegemony Of U.S. Dollar

BRICS – GABUNGAN KERJASAMA EKONOMI MELIBATKAN BRAZIL, RUSIA, INDIA, CHINA DAN SOUTH AFRIKA TELAH MENYUNTIK  100 BILION DALAM KOLAM SIMPANAN . GABUNGAN INI MEMBERI SAINGAN HEBAT  KEPADA HEGEMONI USD. MEREKA MENOLAK PENGGUNAAN USD  DALAM PERDANGAN SESAMA MEREKA DAN MELETAKKAN PERGANTUNGAN SESAMA ANGGOTA MENGGUNAKAN PERTUKARAN KEWANGAN SESAMA MATA WANG NEGARA AHLI.

graph1

NEGARA -NEGARA UMAT ISLAM BILA LAGI NAK BERGABUNG SESAMA SENDIRI MEMBINA SISTEM KEWANGAN BERSASKAN DINAR,  YANG BEBAS DARIPADA EKONOMI YANG DIKUASAI YAHUDI DAN AS ? 

PERKEMBANGAN DALAM NEGARA

SHAFIE AFDAL AKAN BERSUARA, KATA YANG SEBENAR  WALAU PAHIT – BUNYI MACAM HADIS NABI .KATA YANG SEBENAR TENTANG APA :

    1 MDB   2.  GST  3. ISU FELDA   I MDB                                                                           1.    1 MDB   –  Adakah kes selesai sebelum laporan   siasatan dikeluarkan  ? Dalam keadaan mereka sedang mempersiapkan laporan untuk didedahkan berlaku tangkapan di sini sana. Lebih pelik   pengerusi PAC dan anggotannya telah dihighjack oleh PM Najib dengan jawatan kabinet.

2. KES GST – Kenapakan dipaksakan ke atas rakyat jelata yang terbeban dengan inflasi, bebanan hutang isi rumah ,kejatuhan nilai RM dan berbagai petaka ekonomi. Apa tujuan sebenarnya GST ? Sesuaikah  cukai ditambah dalam keadaan cukai kerajaan terus meningkat ? Kutipan cukai terbesar ialah cukai pendapatan untuk orang dan syarikat yang berpendapatan tinggi. Kini tanpa  kecuali rakyat yang biasa pun akan dicukai apabila menjual atau terlibat dalam apa jua transaksi.Persoalannnya sampai bila keadaan yang serba menekan ini akan berterusan ?

3. ISU FELDA  – Felda adalah hak peneroka .Di bawah PM Najib FELDA jadi hak syarikat  FGV yang diapungkan di pasaran saham. Peneroka pula terpaksa pinjam bank untuk dapat unit-unit saham. Kini saham FELDA merudum , para peneroka berada dalam keadaan tertekan. Nak jual saham murah. Tak jual terpaksa tanggung pinjaman bank.Tak bayar bank akan lelong saham , peneroka hilang hak ke atas pegangan sahamnnya.

HANYA DI MALAYSIA KEJADIAN INI BERLAKU

In politics, nothing happens by accident. If it happens, you can bet it was planned that way – Franklin D. Roosevelt

 

PERKEMBANGAN MUTAKHIR SIASAH /POLITIK NEGARA

MUHYIDDIN YASSIN REDZA DIGUGURKAN DARIPADA KABINET KERANA VOKAL DAN KRITIKAL  DALAM SKANDAL I MDB SEBUAH SYARIKAT YANG SARAT DENGAN HUTANG DEMI RAKYAT DAN INTEGRITI NEGARA

MUNGKIN MUHYIDDIN TERINGAT TENTANG MAKSUD HADIS NABI QULIL HAQ WALAU KA NA MURRAN – KATAKANLAH YANG SEBENAR WALAU PUN PAHIT, MAKA BELIAU SEDIA AMBIL RISIKO

MUHYIDDIN JUGA HARUS TERJAGA DENGAN AMANAT P. RAMLEE DALAM FILEM ALI BABA BUJANG LAPOK TENTANG RUKUN PENYAMUN DALAM KUMPULAN SESIAPA YANG BELOT KEPADA KETUA AKAN TERIMA PADAH !

  NJIB ON TATOOSH

GERAKAN HARAPAN BARU MENDAPAT SAMBUTAN MERIAH DAN HANGAT DI IPOH

GHB.jpg 1GERAKAN HARAPAN BARU MENJADI PEMULA KEPADA PARTI BARU YANG BERBASIS ISLAM UNTUK PILIHAN RAKYAT MALAYSIA .  INI BERLAKU KERANA 2 PARTI LAMA UMNO DENGAN KETUANAN MELAYU CARANYA  DAN PAS DENGAN KEPIMPINAN ULAMA YANG JUMUD  GAGAL MEMENUHI TANGGUNG JAWAP MEMIMPIN UMMAH MENUJU KESEJAHTERAAN.

IMPLIKASINYA MELAYU, ISLAM DAN MALAYSIA BERADA DALAM ERA MERUDUM. MAKA WADAH BARU WAJIB DILUNCURKAN KE PENTAS MASSA. PARTI ADALAH WAJAH PERJUANGAN AGAMA ,  BANGSA DAN NEGARA. PEMIMPIN ADALAH HAMBA KEPADA RAKYAT BUKANNYA MEMPERHAMBA DAN MEMERAS RAKYAT DENGAN BERBAGAI BEBANAN CUKAI  DAN KESULITAN SEHINGGA KEHIDUPAN RAKYAT MENJADI PERIT DAN SAKIT DALAM NEGARA YANG KAYA DAN MEWAH DENGAN REZEKI KURNIAAN ALLAH. 

Gerakan Harapan Baru sedang bergerak dari negeri ke negeri. Wakilnya di P.Pinang ialah DR Mujahid Yusuf Rawa, Di Perak Ir Nizar mantan Menteri Besar Perak dan  Ustaz Ahmad Awang, Di Selangor Dr Dzulkifli, Peguam Hanifa Mydin, Ir Khalid Samad, Dr Siti Mariah, Dr  Hatta Ramli dan Datuk  Mat Taib, Johor dengan tokohnya Sallehuddn Ayob, Kelantan dipimpin oleh Datuk Husam Musa dan Datuk  Kamarudin Jaafar. Kedah , Perlis, NS dan Terengganu sedang diisi dengan pemimpin berwibawa dan akan muncul tidak berapa lama lagi. Selamat maju jaya  semoga Islam membawa rahmat kepada ummat dan kesejahteraan untuk seluruh rakyat Malaysia.

 

 

KARTUN SENSASI : MAMPU MAMAK KERALA MENUMBANGKAN PAHLAWAN BUGIS YANG KAHAQ INI !

“Saya tidak akan patah semangat, darah dalam diri saya ini bukan darah sembarangan, saya mungkin dilihat ada kalanya bersemangat diplomatik, tapi semangat  kepahlawanan tetap ada dalam diri saya,” kata Najib menjawab serangan Dr Mahathir. 

Kendati tergantung awan di langit
Telah terlanjur ku bentang layar
Walau badai datang menggunung
Walau berdentum guruh di langit
Walau bumi berkeping dua
Takkan mungkin ku berbalik haluan
MADAH BUDIS PEGANGAN PM NAJIB RAZAK YANG BERDARAH PAHLAWAN !

LIPUTAN POLITIK SEMASA

HUBUNGAN dengan DAP adalah sebagai rakan pembangkang yang bercita-cita untuk meneruskan kembali tahaluf siyasi yang terkubur dan bakal menumbangkan Umno-Barisan Nasional (BN).

Demikian ucap Setiausaha Gerakan Harapan Baru (GHB), Dr Dzulkefly Ahmad lapor The Malaysian Insider, petang tadi.

“Tidak ada siapa dari ahli kami Harapan Baru yang ‘berwalikan’ DAP.
“Dulu, yang kerap membuat tuduhan PAS diperkudakan dan menggadaikan prinsip perjuangan demi mencapai kemenangan politik, ialah Umno.
“Kini nampaknya giliran PAS pula membuat tuduhan terhadap kami,” katanya.

“Adalah lebih baik kalau kita sama-sama ‘berlumba-lumba’ menumbangkan Umno bagi menamatkan kebobrokan tadbir urus parti pemerintah yang sarat dengan kemungkaran rasuah, salah guna kuasa, kerakusan, pembolotan, pembaziran, ketidakadilan dan kezaliman, daripada mengulangi fitnah Umno,” katanya

RAFIDAH TIBAI NAJIB 

Sekat media sekadar alih perhatian isu sebenar, kata Rafidah

Susulan penggantungan akhbar kewangan harian The Edge Financial Daily dan mingguan The Edge, bekas menteri Kabinet  Rafidah Aziz menyifatkannya sekadar mengalih perhatian daripada isu sebenar dan hanya akan membuatkan orang ramai lebih kecewa dengan kerajaan.
Dalam tulisan di akaun Facebooknya, bekas menteri industri dan perdagangan antarabangsa yang juga bekas ketua Wanita Umno itu berkata, perkataan “sekat” perlu dibuang daripada “kamus politik” Malaysia
PM NAJIB ZIARAH HARON DIN DI HOSPITAL IJN- MERINTIS TAALUF SIYASI KEDUA UMNO-PAS , SELEPAS TAALUF SIYASI PERTAMA 1974-1978. APAKAH PAS TIDAK SERIK LAGI DENGAN POLITIK TERDESAK UMNO ? Hadis menyatakan

Seorang Mukmin Tidak Akan Jatuh Pada Lubang Sama Dua Kali !

JAWAP MUJAHID YUSUF RAWA KEPADA MURSYIDUL AM PAS TG HARUN DIN 

Walaupun bergelar ulama dan berstatus Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din tetap perlu berhati-hati mengeluarkan kenyataan, termasuk memberikan ‘fatwa’ haram kepada wakil rakyat tertentu yang menyertai Gerakan Harapan Baru

“Saya ingin bertanya semula kepada beliau (Haron), ada wakil rakyat dalam PAS yang tidak mesra kepada Pakatan dan kadang-kadang menyerang Pakatan.

“Adakah ia sah? Adakah mereka memenangi kerusi itu atas tiket Pakatan atau PAS semata-mata? Jawapannya, mereka menang atas tiket Pakatan,” kata Mujahid yang juga Pengerusi Penaja GHB Pulau Pinang.

Anwar ramal Malaysia jadi negara gagal jika pentadbiran sekarang diteruskan. Sebelumnnya Rustam A Sani tulis buku  MALAYSIA: FAIL NATION 

DSAI MALAYSIA MENJADI NEGARA YANG GAGAL DI BAWAH KEPIMPINAN UMNO -BN . TRENDA MENNJUKKAN KITA MENUJU KEBANGKRAPAN DALAM SEGALA PERKARA – URUS TADBIR TATA KELOLA NEGARA YANG TERBURUK, KEJATUHAN MATA WANG YANG BERTERUSAN, RASUAH, PEMBOROSAN, KEHILANGAN WANG NEGARA, HUTANG MENINGKAT, DEFISIT BELANJAWAN, JURANG KAYA MISKIN YANG LUAS, INFLASI , GST DAN BERBAGAI MUNGKAR !
Failed Nation? Concerns of a Malaysian Nationalist

KPN DATUK KHALID ABU BAKAR GAGAL MENDAPAT EKSES BERTEMU DENGAN JUSTO, WARGA SWITERLAND – BELIAU DISEKOLAHKAN KPN THAILAND IKUT SALURAN YANG BETUL – JUSTO BUKAN RAKYAT MALAYSIA 

JANGAN JADIKAN DAP WALI /KETUA -TAASUBLAH KEPADA AL USTAZ HAJI HADI SEORANG SAJA

HAJI HADI INGATKAN AHLI PAS JANGAN JADIKAN DAP “WALI” ATAU KETUA

KUALA LUMPUR: Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini mengingatkan anggota parti itu tidak menjadikan DAP sebagai “wali” atau ketua. Beliau berkata hanya anggota parti yang sedar mengenai perjuangan Islam bersama fadilatnya dapat membezakan antara kawan dan wali.

“(Mereka) boleh berkawan dengan kalangan DAP dan sepertinya, tetapi tidak boleh berwalikan DAP kerana tidak beriman dan budiman,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

 “Mereka yang tidak ada kefahaman dan kemanisan (perjuangan Islam) tersebut, sanggup hidup dan mati bersama kalangan DAP dan yang sewaktu dengannya, kerana tidak membezakan di antara kawan dan wali,” katanya dalam kenyataan media bertajuk “Kepada sesiapa yang berkenaan PAS sahaja.”

Kenyataan TG Haji Abdul Hadi itu sebagai reaksi kepada tindakan sekumpulan pemimpin PAS yang diketuai oleh bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu yang telah menubuhkan parti serpihan, Gerakan Harapan Baharu (GHB) yang diuar-uarkan akan menggantikan PAS dalam gabungan parti pembangkang.

GHB dijadual ditubuhkan pada 14 September depan.

KOMEN DAN ULASAN  :

Dalam PR TIDAK ADA SESIAPA yang mengambil DAP sebagai ketua ?  Ketua Pembangkang ialah DSAI. Keputusan dibuat secara konsensus, MENERUSI PERBINCANGAN DAN MUAFAKAT. Malangnya Haji Hadi selalu tak hadir. Dahlah tu semedang  buat komen di luar sidang.

Yusuf RawaImage result for fadzil noor and haji hadi awang ADAKAH HAJI HADI IKUT JEJAK ASRI BERTAALUF SIYASI DENGAN UMNO ?

Selepas kepimpinan  Presiden PAS Haji Yusuf Rawa,   gerakan pembangkang diterajui Ustaz Fadzil Noor. Atas nama PAS beliau diterima semua. Diterima oleh Melayu dan bukan Melayu sebagai pemimpin dan wakil pembangkang dalam parlimen. Lim Kit Siang juga pernah jadi ketua pembangkang.Begitu dengan Haji Hadi. Mengapakah dijadikan isu berlebihan. Orang sokong kerana wibawa kita. Bila kepimpinan cemerlang  kita diterima. Dibawah  Ustaz Fadzil Noor PAS berjalan dengan  sangat baik.

Ustaz Fadzil berjaya menyatukan ulama dengan profesional. Beliau memadukannya, saling melengkapkan ulama dengan profesional. Memprofesionalkan ulama dan mengulamakan Profesional. Beliau menjadi pengasas GERAK yang menyusuli PAKATAN RAKYAT  hari ini . menerusi penubuhan Parti Keadilan Nasional.Disatukannya  semua NGO menjadi kekuatan politik untuk mencabar keangkuhan UMNO-BN

Tidak berlaku pun label melabel. Tdak  timbul pun  krisis kepimpinan yang parah sehingga PAS kehilangan satu jamaah  kepimpinan ulama-profesional  yang berwibawa. Para pemimpin yang telah berjaya memecahkan kubu UMNO. Saf kepimpinan yang membawa PAS untuk diterima semua PAS FOR ALL. Tidakkah kejayaan PAS melebihi PKR terutama di Selangor? PAS melalui momentum perjuangan yang dinamik dan mulai diyakini oleh bukan Melayu. PAS telah memecah keluar dan bercambar di luar kawasan tradisi Pantai Timur melangkah ke mpantai barat.Apa yang lagi yang PAS mahu ?

Di tangan Haji Hadi semuanya hancur. Patutkah DAP dipersalahkan ?  Seperti kata oleh Naib Presiden  PAS  sendiri  Idris Ahmad bercermin atau bermuhasabahlah kepada diri sendiri. Jangan meroyan, usah mamai disiang hari dengan mengucapkan kalimat yang serupa, wali, wala’, sekhah, kepimpinan ulama dll untuk mengelabui mata umum tentang kelemahan beliau.

Di bawah Haji Hadi semuannya berkecamuk . Semasa TG Nik Aziz masih  ada keadaan masih terkawal.Bila TG Nik Aziz meninggal, TG Haji Hadi mula menunjukkan taringnya. Ini menyebabkan mercu kejayaan PAS yang unggul  merudum. PAS tenggelam dan berkecamuk  dengan krisis yang s

Jadi semua krisis yang berlaku kerana masalah dalaman PAS sendiri . Kemelut kepimpinan yang gagal ditangani dengan baik. Lebih tepat kerana kepimpinan Haji Hadilah yang sangat bermasalah. Beliau bertanggung jawab memecahbelahkan perpaduan PAS. Senang saja menggunakan gaya ala politik UMNO yang memangsakan dan membunuh peribadi pemimpin yang tidak disenangi.

DAP dan kumpulan berwibawa di sekelilingnya dijadikan mangsa dan sasaran. Dengan mempergunakan modus operandi itu, beliau memimpin PAS. Adakah PAS dan umat Islam mendapatkan manfaat daripadanya ? Islam itu sempurna. Bukan hanya HUDUD saja ! Melawan riba juga hukum, melawan rasuah juga keutamaan, Urus tadbir dan tata kelola kerajaan yang baik juga model Islam, melawan pembaziran j sangat diseru oleh Islam dan negara berkebajikan juga rahmat dalam  Islam.

Tidakkah tujuan PAS ditubuhkan kerana melawan UMNO yang totok sekular.UMNO yang menolak Islam yang syumul. Kini setelah 64 tahun ditubuhkan kenapa berjinak-jinak pula dengan UMNO ? Apakah PAS dan Haji Hadi masih tidak kenal watak dan sifat UMNO bila tersepit ? Sangat malang di saat Pakatan Rakyat sedang kuat dengan sokongan 52 peratus undi popular, Haji Hadi memainkan politik yang mengkucar kacirkan PR yang membawa kemenangan PAS secara bersama.Politik bijak sama-sama untung.

Beliau menjadi punca kemusnahan PAKATAN RAKYAT.Jadi bila ada yang mahu memulihkan kekuatan PAKATAN RAKYAT semula, mengapa timbulkan masalah lagi. Lagi pun mereka telah dikeluarkan daripada kepimpinan PAS menerusi politik kotor memfitnah dan memburuh peribadi menerusi label. Corak politik ini tak pernah wujud semasa kepimpinan presiden PAS yang terdahulu. Haji Hadi yang mencorakkannya kemudian berlindung di sebalik KEPIMPINAN ULAMA yang gagal membawa rahmat untuk semua

amanat hj hadi  2

Amanat Haji Hadi