LIPUTAN SEMASA : DI MANAKAH INTEGRITI – KE MANAKAH NEGARA SEDANG DIBAWA ?

Peguam pilih DAP kerana PAS undur ke belakang

pas,dap

Zulhazmi, 39, berkata, beliau kini melihat PAS memilih untuk mengundur ke belakang seperti tahun 1970an dan 1980an apabila kelihatan ingin bergerak sendiri dalam arena politik tanah air.

“Saya lihat PAS semakin mengundur ke belakang sedangkan DAP mengambil cara PAS membuka ruang kepada semua. “Sebelum ini ‘PAS For All’ tetapi sekarang sebaliknya, DAP pula yang seolah-olah gunakan ‘DAP For All’,”

Katanya kepada The Malaysian Insider. Zulhazmi menghantar surat memaklumkan beliau bukan lagi ahli PAS pada 15 Jun lalu. Zulhazmi turut mengakui sejak sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), beliau ingin menyertai DAP.

APA DAH JADI DENGAN NEGARA KITA DILANDA  SKANDAL DEMI SKANDAL YANG BERTERUSAN MELIBATKAN PEMIMPIN UTAMA NEGARA  !

Isu 1MDB, FELDA, MARA, TABUNG HAJI – Rakyat hanya mampu merintih…

Masakan ‘pokok bergoyang’ atau pun kata orang putih,’ there is no smoke without fire’.

OH MALANG SEKALI !  DAHLAH MELAYU P.PINANG TERPINGGIR. BERLAKU PENYLEWENGAN PENGENDALIAN  AMANAH  TANAH PEGANGAN PERDA DI P.PINANG – BENARKAH BERITA INI UNTUK MELAYU P.PINANG ! 

Rakyat Malaysia terutama orang Melayu  berhadapan dengan persoalan besar kualiti PEMIMPIN dan mutu KEPIMPINAN yang sedang memimpin negara kini . Adakah mereka daripada yang tidak mementingkan diri dan boleh dipercayai. Adakah pemimpin sedang membina masa depan umat atau menjerumus negara dalam  krisis yang  bertali arus.

Pemimpin yang memerintah kini adakah daripada jenis yang memegang amanah atau pemimpin yang memecah amanah.Dengan kata lain amanah   rakyat telah dikhianati. Rakyat terjerat dalam krisis kepimpinan yang terburuk selepas 57 tahun merdeka.Segala-galanya dalam kacau bilau , terbelit dalam krisis berterusan ,tak kunjung selesai.

Mudah untuk kita berkata kembalilah kepada Islam, kembalilah mencontohi akhlak nabi Muhammad , ikutan dan rol model kita . Kepimpinan unggul yang memiliki  sifat sidiq,amanah, tabligh dan bijaksana. Namun ini hanya penyedap kata . Siapakah yang hendak mengamal dan membuktikannya !

Al Quran bukan sahaja mencela pemimpin yang buruk malah mencemuh setiap muslim yang dikira pemimpin kerana berbuat tidak sebagaimana yang dikata ! Marilah kita memperbaiki diri supaya berkata yang benar.Sentiasa menunaikan amanah. Tolong menolong dalam melakukan kebaikan , bukan bantu-membantu dalam berbuat dosa dan kejahatan serta menebarkan permusuhan.Seru kepada kebaikan dan cegah daripada kemungkaran sekadar terdaya. Bilakah zaman yang paling kacau yang penuh dengan skandal ini akan berakhir ?

 

ADAM ADLI PEMIMPIN MUDA HARAPAN MASA MASA DEPAN NEGARA !

Adam Adli pushes on for political reform
adam adli
  • Throughout world history, student activism has played a significant role in bringing about political change. Malaysians, who have been slow to embrace democracy, see Adam as a catalyst for change.
  • In a recent interview with FMT, Adam was asked whether he subscribed to the widely held perception that Umno-Baru controls the appointment of vice-chancellors and their deputies, and that the promotion of university officials depends on Umno-Baru’s support.
  • “It is perhaps 80% true,” he said. “Not everyone gets promoted for political reasons, but the pattern is that they are closely related to the government and the ruling party. They cannot blame people for having this perception, especially when one deputy VC was an Umno-Baru candidate in GE13.”
  • Adam warned Malaysians that our universities are like cages. He said, “We have the University and University Colleges Act (UUCA) and other forms of government interference. These are walls around students. Students feel restricted.
  • “Compare this with overseas universities, which are seen as a public spaces where both students and the non-student communities learn. Universities are like small towns, where important matters are discussed. Malaysian universities can be promoted to such a level, once the walls are torn down, as was the Berlin Wall.”

BERITA LUAR NEGARA 2 JULAI 1436 H / 14 RAMADZAN 2015

EGYPT AT WAR – Sinai 1st July 2015                                                                                 MESIR DALAM KANCAH PEPERANGAN  World denounces assassination of Egypt’s Attorney-General

The late Attorney-General,  HISHAM BARAKAT 65, died due to severe injuries after a bomb attack targeted his convoy; three others were injured. The attack was perpetrated one day before the second anniversary of the June 30 anti-Muslim Brotherhood mass protests, after which the military overthrew Islamist President Mohamed Morsi in July 2013.                                                                                                                         PEMBUNUHAN HISHAM BARAKAT  APA PUNCANNYA ?                                    The death of Hisham Barakat marked a broadening of an antigovernment insurgency – Kematuian Hisham Barakat menandakan meluasnnya kebangkitan  anti kerajaan di Mesir

Militants attack Egyptian soldiers, kill at least 53

A wave of almost simultaneous terror attacks swept across Egypt on Wednesday, leaving scores dead and some battles still raging. Meanwhile, a special forces raid on a Cairo apartment left nine Muslim Brotherhood members dead, including a former member of parliament.

About 70 fighters from a group called the Province of Sinai led the attacks in the northern Sinai Peninsula, Al Jazeera news agency reported, citing security sources.

The Egyptian army told Reuters that five checkpoints in the Sinai were attacked and three vehicles equipped with anti-aircraft guns were destroyed.

The death toll was unclear and pockets of fighting continued into the day. The Associated Press, citing government officials, said at least 53 soldiers were killed. Al Jazeera said at least 22 militants were also dead.

GAMBARAN KEADAAN MESIR KINI

BERITA PANAS HARI INI RABU 1 JULAI 2015 / 13 RAMADZAN 1436 H

1. RAFIZI SAMAN NAJIB DAN ROSMAH 

2. HARGA MINYAK NAIK  1 JULAI 2015        

TERIMA KASIH BUAT PM NAJIB DAN HAJI HADI DAN SIAPA SAJA SUKU SAKAT DAN KRONI  YANG MENYOKONGNYA ! NAIK LAGI ! RAKYAT SEDANG MENDERITA INFLASI, GST, PENURUNAN RINGGIT YANG BERTERUSAN, KENAIKAN HARGA RUMAH YANG MEMBIMBANGKAN, KENAIKAN KADAR FAEDAH/ RIBA  DAN MANIPULASI BANK YANG KETERLALUAN , BEBAN HUTANG NEGARA YANG MENINGKAT . ADAKAH EKONOMI NEGARA BERADA ATAS LANDASAN YANG BETUL  DAN URUS TADBIR TATA KELOLA NEGARA YANG TERBAIK  ?

MENGAPAKAH HARGA MINYAK NAIK LAGI ? JAWAPANNYA KERANA KEJATUHAN RM. JIKA BERLAKU BERTERUSAN RAKYAT  TERPAKSA MEMBAYAR LEBIH LAGI !  HARGA BARANG  TERUS MELONJAK ! SIAPA TANGGUNG RAKYAT , PUNCANYA KERANA SIAPA ? TATA KELOLA DAN URUS TADBIR NEGARA YANG BURUK. PENDAPATAN TIDAK MENINGKAT TETAPI KOS TERUS MEMBEBANKAN DAN MENGHIMPIT KEHIDUPAN KIITA. 

3. ANAK FADZIL NOOR MANTAN YDP PAS 1989-2002 BERBICARA KEWUJUDAN PARTI BARU ISLAM YANG INKLUSIF /TERBUKA – MENERIMA BUKAN ISLAM UNTUK MENYERTAINYA SECARA LANGSUNG !

ISLAM BUKAN SEKADAR HUDUD SAHAJA. ISLAM ADALAH AGAMA YANG LENGKAP MELIPUTI SETIAP RUANG LINGKUP DAN ASPEK KEHIDUPAN.ISLAM ADALAH TATA KELOLA NEGARA YANG BAIK, NEGARA BERKEBAJIKAN, KEADILAN UNTUK SEMUA.

“Bagi saya, dasar perjuangan Islam mesti ada, dan ia lebih bersifat pragmatik, progresif dan inklusif semua kaum. Tidak ada paksaan untuk memeluk Islam tapi ada individu yang melihat kepada baiknya Islam dan dia boleh sertai (parti baru itu),” katanya.

Menurutnya, Islam adalah sebuah agama yang lengkap dan harus melihatnya dalam konteks pentadbiran, keadilan, urus tadbir yang baik dan kebajikan rakyat dan bukan semata-mata hudud.

“Bagi ahli-ahlinya, ia mestilah inklusif dan buka keahlian kepada umat Islam, dan bukan Islam yang menyokong dasar perjuangan Islam. Sebelum ini PAS pun buka DHPP, satu sayap yang menyokongnya (tapi), ia tak buka keahlian.

“Parti baru ini, saya berharap, akan membuka keahliannya kepada bukan Islam, yang juga harus dibenarkan untuk mengundi,” kata Faiz dalam wawancara dengan Malaysiakini minggu lepas.

4. PENAHANAN JUSTO EKSEKUTIF PSI  PETRO SAUDI  SEKADAR SATU MUSLIHAT UNTUK MENGALIH PERHATIAN TERHADAP SKANDAL 1 MDB !

Tokoh wartawan, Datuk A Kadir Jasin berkata penahanan bekas eksekutif PetroSaudi International (PSI), Xavier Justo hanyalah satu helah untuk mengelak perhatian kepada isu 1MDB.

Katanya, pemimpin Umno mungkin suka dengan penahanan warga Switzerland itu, namun tidak membantu memulihkan keadaan ekonomi negara yang terjejas dengan hutang 1MDB.

“Penahanan bekas eksekutif PSI, Justo oleh polis Thai mungkin mencetus kegirangan di kalangan elit Umno, tetapi ia tidak membantu meningkatkan keyakinan dalam ekonomi kita.

1.5 JUTA WARGA BANGLA AKAN DIBAWA MASUK KE NEGARA KITA -MENTERI DALAM NEGERI DATUK ZAHID HAMIDI 

CAKNA SIASAH : POLITIK GENERASI BARU ! DEMI MALAYSIA BARU ! KEADILAN BUAT SEMUA !

G 18 HARAPAN MASA DEPAN RAKYAT !

suhaizankayat-L

KITA TELAH MENCUBA UNTUK MEMBAWA PERUBAHAN  DI ATAS PARTI LAMA. JELAS UMNO DAN PAS MASIH TEGAK DI ATAS PARADIGMA PURBA. BIARKAN MEREKA MENYATU KERANA KEDUANYA SENASIB DAN AKAN DITINGGALKAN. TIDAK AKAN DAPAT DIPULIH DAN BERUBAH. MENGAPA ? MEREKA ADALAH PARTI-PARTI USANG YANG KETINGGALAN ZAMAN. TEGAK DI ATAS SEMBOYAN DAN PRAKTIK YANG JUMUD DAN KOLOT. PAS DENGAN KEPIMPINAN ULAMA DAN UMNO DENGAN KETUANAN MELAYU.

UMNO DENGAN TAAT SETIA MELULU  DULU KINI SELAMANYA DAN  PAS DENGAN WALA’ YANG MEMBABI BUTA . JUSTERU TENAGA MUDA GENERASI BARU JANGAN DIBAZIRKAN. WADAH BARU MESTI DIBENTUK UNTUK DILUNCURKAN KE PERSADA NEGARA ! PEMIMPIN TUA YANG KERAS KEDEKIANG TINGGALKAN , YANG TUA CERAH MINDA SILAKAN, YANG MUDA BERJIWA TUA USAH DATANG, YANG MUDA JIWA DINAMIK DAN TAHAN UJI MARA DAN MAJU KE DEPAN ! MALAYSIA DIAMBANG REFORMASI SEBENAR ! BANGKITLAH DENGAN GERAKAN REFORMASI  MENGUBAH & BERUBAH DEMI MALAYSIA !

Semua perkembangan yang berlaku akhir-akhir ini  mengesahkan bahawa negara masih berada ditakuk lama, paradigma yang melesukan. Ia berlaku meski pun 57 tahun MERDEKA. Golongan lama yang mewarisi  semangat dan cara yang dibentuk penjajah yang anti kebangkitan anak-anak rakyat masih kuat mengkudrat. Mereka masih menguasai  tampuk kepemimpinan negara ini dalam segala segi. PAS sebuah parti lama yang direformkan untuk lebih terbuka kembali kepada corak lama yang ganas. Mereka telah membongkar dan membungkam habis  tenaga dinamiik, golongan  profesional, generasi muda  dan krim bagi rakyat Malaysia. Generasi yang membawa PAS ke ufuk baru real politik baru negara. Hanya berjaya di bawah kepimpinan Ustaz Fadzil Noor saja.

PEMIMPIN MUDA YANG TERKORBAN DAN DIKORBANKAN DALAM PERJUANGAN  !    PERBUATAN SIAPA ? ELIT/NINGRAT  BANGSA SENDIRI !                                                                                                                                      1 DAN 2                                                   3 DAN 4

 ABDUL SAMAD GOL  KETUA PEMUDA PAS DAN PROF ZULKIFLI MUHAMMAD

Hakikatnya golongan muda ini pandai bermain politik sehingga PAS diyakini dan diterima oleh bukan Melayu. Mereka bijak membaca realiti dalam politik sebuah negara yang berbilang kaum dan agama. Dibentuk sikap saling menghormati dan memerlukan   di antara satu sama lain. Hasilnya terbukti apabila politik kerjasama yang menyakinkan dan menguntungkan semua pihak meraih  kemenangan. Pertentangan kutub antara PAS dengan DAP dapat direda dan diperbaiki. Kenyataannya pertama kali dalam sejarah, 5 negeri tumbang, majoriti 2/3 dinafikan dan undi popular – majoriti menyebelahi di pihak rakyat. Ternyata berlaku   dalam PRU ke 12 -2008  dan ke PRU ke 13,  2013.

Petanda ini dengan momentum yang sedia  ada menunjukkan pertukaran kerajaan sudah berada diambang kuasa untuk  mengambil alih  teraju pemerintahan  negara. Namun perkembangan yang berlaku selepas itu amat tragik dan menyedihkan. Golongan jumud tunjuk kuasa bahawa parti itu milik mutlak mereka bukan hak bersama. Mereka  kerana takut kehilangan kuasa telah menyah habis golongan yang berjasa untuk  dimangsakan. Ini bermakna politik lama yang serba mencengkam dan ketinggalan zaman masih bercokol dan menunjukkan taring kuasa bila saat memerlukan. Tepatnya apabila terancam dan  berasa mereka tidak lagi berwibawa untuk berpolitik mengikut rentak semasa . Jasa dan pengorbanan anak-anak, para bijak pandai – profesional tidak dikenang lagi. Tumpaskan dengan kefanatikan dan fitnah  bahawa mereka ini duri dalam daging bukannya isi dan otot yang menguatkan parti. Justeru fatwa dan hukum dijatuhkan.

Mengapakah  tragedi ini terjadi  di saat Pakatan Rakyat diambang untuk mengambil alih kuasa ? Legasi mereka terancam untuk menghadapi generasi baru bakal penerus era kebangkitan negara. Realitinnya antara PAS dan UMNO tiada beza.  Keduanya parti lama yang terbentuk hasil percaturan penjajah untuk memecahbelahkan kekuatan orang Melayu. Masih tenggelam dalam politik kolot yang memualkan.Keduannya tidak dapat diperbaiki lagi dan akan dihukum oleh sejarah.Negara perlukan wadah baru oleh generasi baru .Justeru parti baru dengan jiwa baru adalah tuntutan yang sangat diperlukan.G 18 ! March ahead to  reform  New Malaysia for our brighter  future !

Meminjam kata – kata Dr Burhanuddin Al Helmi.Beliau tokoh yang menggerakkan PERLEMBAGAAN RAKYAT 1947  yang mendapat dokongan rakyat secara menyeluruh. Perlembagaan ini  merupakan  asas perlembagaan rakyat yang digubal oleh para nasionalis kita yang tulin kerana berani melawan penjajah untuk menuntut sebuah kemerdekaan yang penuh. Apa kata Pak Doktor Burhanuddin ( 1911-1969):

MENJADI :

DI ATAS ROBOHAN KEKUASAAN LAMA

KITA BANGUNKAN JIWA MERDEKA

PERPADUAN RAKYAT MAJULAH KE MUKA

KEMBALIKAN KEADILAN UNTUK SEMUA

BERITA BERGAMBAR HARI INI KHAMIS 25 JUN 2015

1.HAJI HADI :ADA ORANG CEMBURU HUBUNGAN UMNO DENGAN PAS 2.  SUHAIZAN KAYAT PENOLONG SU G 18 -MENJAWAP DENGAN IRAMA SELARAN TG HAJI HADI PRESIDEN PAS 

Penolong Setiausaha G18, Suhaizan Kayat menyifatkan,                                   Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang agak ketinggalan                                   apabila memberi peringatan                                                                                             bahawa ahli dan pemimpin parti Islam baharu itu akan ‘tenggelam’                               apabila ia ditubuhkan.

“Zaman sekarang sudah berubah. Lanskap politik sudah bertukar. Apa yang bakal ditubuhkan G18 ini berbeza dengan sejarah lama.

G18 bukan dibentuk atas inisiatif satu dua pemimpin serpihan PAS. Ia sebaliknya adalah gerakan rakyat, hasil sokongan rakyat,” katanya kepada mStar Online.

3. HAJI HADI DITEMPELAK KE MANA PRIVATE BILL YANG NAK DIBAWA ?

4. ‘BAYAR LEBIH BUDAYA KITA ’, DR  MAHATHIR  sindir pembelian hartanah Australia OLEH Mara

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tiba di majlis berbuka puasa oleh Pertubuhan Peribumi Perkasa (Perkasa) di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, hari ini. Beliau menyindir sikap orang Melayu yang tidak kisah membayar lebih termasuk sebagaimana dalam skandal pembelian pangsapuri oleh Mara di Melbourne, Australia. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim Malaysia, 25 Jun, 2015.

5. Mahathir Mula Mengalah, Mahu Najib Dihukum Dalam Pilihanraya?

6.  1.5 juta pekerja Bangladesh akan dibawa masuk – ZAHID HAMIDI MENTERI DALAM NEGERI 

7. Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berang dengan laporan Malaysiakini dan menuduh portal itu sebagai Yahudi dan Nasrani.

Menerusi twitternya, beliau yang juga Menteri Wilayah Persekutuan mendakwa, portal tersebut cuba memutar-belitkan berita yang disiarkan.“Ingat-ingatlah laman-laman web yg putar belit. Salah kita kunjungi mereka. Ini kerja Yahudi Nasrani dan pengintipan CIA terhadap kita,” katanya.

Kenyataan itu dikatakan merujuk kepada laporan portal berkenaan mengenai gambar bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad di perkarangan ibu pejabat UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di ibu negara yang tidak kelihatan.

Tengku Adnan atau lebih dikenali dengan panggilan Ku Nan mendakwa portal itu sengaja mahu mencetuskan provokasi.

Katanya, secara realiti kesemua wajah Presiden UMNO disimbahi cahaya lampu lapor FreeMalaysiaToday

8. Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Awam Negara (PAC) Datuk Nur Jazlan Mohamad meminta supaya peguam Umno Tan Sri Shafee Abdullah supaya tidak masuk campur dengan urusan jawatankuasa itu.

Nur Jazlan berkata Shafee juga tiada hak untuk meminta MP Petaling Jaya Utara Tony Pua supaya meletakkan jawatannya dalam PAC kerana menjadi terlalu kritikal terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Beliau (Shafee) tidak mempunyai hak untuk meminta ahli PAC yang merupakan ahli badan perundangan, cabang ketiga daripada kerajaan serta dipilih oleh rakyat.

“Secara peribadi saya fikir dia (Pua) telah membantu untuk mengetengahkan isu 1MDB yang mana majoriti rakyat Malaysia percaya bahawa PAC akan menolak isu ini dan memihak kepada kerajaan.

“Kami bekerja dengan baik sebagai satu pasukan,” kata Nur Jazlan kepada Malaysiakini.

9.  DR MAHATHIR PENANGKAPAN JUSTO SANGAT MENCURIGAKAN 

Katanya, penangkapan bekas pengarah PetroSaudi International Ltd di Thailand sangat mencurigakan. Menurutnya seperti satu konspirasi peringkat tinggi.

Mahathir berkata beliau tidak nampak mengapa seorang pelancong ke Thailand perlu ditangkap kerana jenayah yang didakwa dilakukan di Arab Saudi tanpa sebarang permintaan ekstradisi dari kerajaan itu.

“Mungkin kerana dia seorang pengganas, itulah sebabnya dia ditangkap oleh Thailand. Jika dia hanya mencuri rahsia syarikat, dia tak perlu ditangkap.

“Orang ini datang ke Thailand jelas sebagai pelancong melainkan Arab Saud minta Thailand menangkapnya. Saya tidak nampak mengapa Thailand harus menangkapnya,” katanya kepada pemberita selepas satu majlis di Kuala Lumpur malam ini.

10Datuk Seri G Palanivel bukan lagi ahli MIC manakala Datuk Seri Dr S Subramaniam kini menjadi pemangku presiden parti itu, demikian menurut Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Ini dinyatakan dalam sepucuk surat ROS kepada jawatankuasa kerja pusat (CWC) MIC yang dipilih pada 2009, yang diiktiraf oleh ROS sebagai penyandang jawatan yang sah parti itu.

Surat itu juga menyatakan bahawa Subramaniam mempunyai mandat untuk memimpin CWC dalam mengadakan pemilihan semula kepimpinan MIC.

 

MESKI TERPENJARA : DSAI TETAP MENDEPANI POLITIK MALAYSIA

Seorang penganalisis politik berkata ada rahsia mengapa DSAI sanggup mengambil risiko ke penjara. Beliau menjangka akan berlaku krisis dalaman  yang kritikal dalam KEPIMPINAN  PAS.  Masalah dan pertentangan yang parah antara kumpulan progresif penyokong PR  dengan kepimpinan ulama pasti berlaku. Tidak dapat dihindarkan lagi. Bermula sejak muktamar tahun lepas di Muar Johor apabila golongan progresif dan profesional disorak. Dua tahun sebelumnya kemenagan golongan profesional tidak disenangi oleh barisan ulama. Mereka memegang jawatan penting yang strategik dalam PAS. Tokoh-tokoh seperti Mat Sabu, Dr Hatta Ramli, Dr Mujahid, Ir Khalid Samad mula disigung sebagai lebih mirip kepada DSAI berbanding dengan Haji Hadi Awang.

Krisis dalam PAS iaitu pertentangan antara ulama kian parah dan mesti diselesaikan. Biarkan masalah dalaman  PAS  itu selesai sebelum PRU ke 14. Jika berada di luar beliau akan dituduh campur tangan masalah dalaman PAS. Tujuannya untuk menyususn semula PR yang bercelaru supaya  wujud keserasian di antara keluarga PR.  Aplikasinya yang diduga akan muncul komponen yang kompak dan padu menghadapi UBN yang kini sedang bergolak. Justeru tidak hairan DSAI mengeluarkan  kenyataan yang meyakinkan tentang masa depan PR.

“Saya percaya bahawa Pembangkang, setelah disusun semula dengan kekuatan baharu termasuk NGO-NGO, akan muncul bersatu dan lebih kuat selepas ini.

“Yakinlah, saya tidak akan sesekali meninggalkan perjuangan ini selagi nyawa dikandung badan,” katanya dalam satu perutusan melalui peguamnya yang diedarkan oleh PKR, 

“Kita sekarang sedang berusaha untuk menjalin kesepakatan yang lebih kukuh dan yang kekal, supaya rakyat dapat diberi khidmat yang lebih baik.

“Pada masa yang sama, walau apa pun, pembangkang masih berfungsi dan teguh di peringkat kerajaan-kerajaan negeri dan Parlimen,” katanya.

Ini pasti menjadikan PR lebih bersedia setelah membuang ranjau di perjalanan. Proses yang berlaku ini lebih mematang dan memperkuat PR setelah menyelesaikan pertikaian – pertikaian yang wujud  di dalam permuafakatan .Jika dibiarkan ia akan menjadi bencana. PR pecah dan belah sebelum bertarung dengan UBN dlm PRU ke  14 nanti. DSAI sebagai strategis dan nakhoda bahtera PR tidak kelihatan peranannya kerana di dalam penjara. Bagaimana pun tangan ghaibnya masih berfungsi

ULASAN CEO HAL EHWAL DEMOKRASI DAN EKONOMI TENTANG KEMUNCULAN PARTI BARU ISLAM

Mampukah Parti Islamik Baharu akhiri polemik golongan konservatif dan progresif PAS?

CEO Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (IDEAS) Wan Saifol Wan Jan berkata :

Tindakan penubuhan parti ini boleh dilihat sebagai satu perkara yang sihat untuk mengakhiri polemik antara golongan konservatif dan golongan progresif PAS.

“Pertembungan antara golongan konservatif dan golongan progresif dalam PAS sebenarnya satu pertembungan yang sudah lama berlaku sejak dulu lagi. “

Sebelum ini apa yang dilihat oleh orang luar ialah beberapa orang daripada golongan progresif diberi jawatan atau memenangi jawatan dalam peringkat PAS Pusat tapi PAS sememangnya tidak pernah berubah sebagai sebuah parti yang konservatif.

“Melihat keadaan ini, boleh dikatakan bila-bila sahaja golongan progresif ini boleh ‘dibersihkan’,” jelas Wan Saiful dalam satu sesi temu bual bersama Astro AWANI pada Selasa.

Tambah Wan Saiful, tindakan G18 ini bakal mempunyai sejarah tersendiri memandangkan ia mendokong ideologi demokratik islamik yang pertama di Malaysia.

“Kalau melihat parti-parti yang sedia ada di Malaysia sekarang, tidak ada yang mendokong idea tersebut. Jadi sekiranya mereka nak masuk DAP, atau masuk PKR, saya rasa ini satu perkara yang tidak sesuai kerana apa yang diperjuangkan oleh mereka adalah berbeza.

“DAP jelas dengan agenda demokrasi sosialnya, PKR pula mungkin agak kurang jelas sikit dengan perjuangan mereka sendiri, jadi G18 ini tidak sesuai untuk masuk mana-mana parti tersebut

APA KATA DR DZULKIFLI : BENARKAH ADA RAHMAT DI SEBALIK KEKALAHAN ?

Kekalahan secara blok puak yang digelar, jebon, liberal, Anwaris, Erdogan dalam PAS bagi Dr Dzulkifli membawa rahmat di sebalik ketewasan.Mengapa ?

Mereka meneruskan tekad  ‘Pakatan Harapan Rakyat’, ‘New Hope and Dream’ sebagai kenderaan untuk mengkuhkan  dan menggerakkan semula PAKATAN RAKYAT menuju PUTERAJAYA !

Pemimpin PAS yang tewas dalam pemilihan PAS baru-baru ini menyifatkan kekalahan mereka secara blok dalam pemilihan itu menjadi “rahmat yang terselindung” apabila ia membuka ruang membina sesuatu lebih kukuh untuk Malaysia selepas ini.

Setiausaha jawatankuasa bertindak kumpulan 18 (G18) yang tewas itu, Dr Dzulkefly Ahmad berkata penyingkiran mereka menyebabkan satu wadah baharu yang lebih kukuh dan inklusif/terbuka  dibina untuk semua rakyat Malaysia.

“Sejak sekian lama kita bergaduh dalam PAS dengan pendekatan dan pandangan yang berbeza berhubung beberapa perkara, sekarang kita bebas untuk membentuk wadah baharu lebih inklusif untuk semua rakyat negara ini,” katanya kepada The Malaysian Insider.

“Kami yakin wadah ini akan lebih diterima masyarakat Malaysia kerana sifatnya yang inklusif dalam sebuah negara berbilang agama dan bangsa ini,” katanya yang juga bekas ketua pegawai eksekutif Pusat Penyelidikan PAS itu.

“Kita akan melihat masa depan dan cuba melupakan perbezaan pendapat kita dalam PAS. Kita akan membawa gagasan masa depan dan lupakan masalah lama kita,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...