LAPORAN BANK DUNIA : KEHIDUPAN RAKYAT MALAYSIA DI BANDAR TERHIMPIT TERUK AKIBAT TEKANAN EKONOMI !

 

Kos sara hidup tinggi, miskin bandar Malaysia terjejas teruk, kata Bank Dunia

Kos sara hidup tinggi, miskin bandar Malaysia terjejas teruk, kata Bank Dunia
Kumpulan isi rumah berpendapatan rendah di bandar membelanjakan 40% pendapatan untuk makanan berbanding 25% yang dibelanjakan kumpulan berpendapatan tinggi. – Gambar fail The Malaysian Insight, 17 Disember, 2017.
ISI rumah miskin adalah kelompok paling terjejas disebabkan peningkatan kos sara hidup yang disebabkan peningkatan kadar inflasi yang tidak selari dengan peningkatan gaji, menurut laporan terbaru Malaysia Economic Monitor dikeluarkan Bank Dunia.Laporan itu menyebut yang tekanan inflasi bertambah sejak beberapa tahun lepas mewujudkan kesan buruk kepada isi rumah berpendapatan rendah, terutama sekali di kawasan bandar yang membelanjakan sebahagian besar pendapatan mereka untuk barangan dan perkhidmatan yang mencatatkan lonjakan harga paling besar.

Katanya, kajian perbelanjaan isi rumah tahun lepas menunjukkan wujud ketidaksetaraan perbelanjaan merentas kelompok, dan isi rumah berpendapatan rendah menghabiskan 40% pendapatan mereka untuk makanan dibandingkan dengan hanya 25% dalam kumpulan berpendapatan tinggi.

“Kesannya, isi rumah termiskin terjejas disebabkan tekanan inflasi yang meningkat sejak beberapa tahun lepas dengan peningkatan relatif harga makanan,” kata laporan itu yang diterbitkan Khamis lepas.

Peningkatan kos lebih dirasai oleh penduduk kawasan bandar kerana inflasi harga makanan yang lebih tinggi berbanding kawasan luar bandar. Di tambah lagi dengan kekurangan bekalan rumah mampu milik yang mengurangkan kemampuan memiliki rumah sejak 2012 seterusnya menyebabkan kelompok pendapatan rendah bandar adalah kumpulan paling teruk terjejas.

Bank Dunia mengatakan peningkatan kos sara hidup isi rumah berpendapatan rendah menyebabkan keperluan bantuan sosial tertumpu bagi membantu mereka terutama di kawasan bandar meningkat mendadak. – 17 Disember, 2017.

RAJA ADIL RAJA DISEMBAH RAJA ZALIM RAJA DISANGGAH – WARAS DI ZAMAN MERDEKA !

DILEMA MELAYU
SIRI 520
RAJA ADIL RAJA DISEMBAH,
RAJA ZALIM RAJA DISANGGAH

Ini peribahasa Melayu yang diwarisi dari datuk nenek bangsa Melayu. Ia masih relevan kerana Malaysia mempunyai sembilan raja Melayu di atas takhta. Di Indonesia institusi kesultanan dihapuskan. Banyak raja dibunuh kerana dianggap  bersubahat dengan penjajah Belanda oleh puak komunis dan kiri. India juga hapuskan segala maharaja termaduk Nizam  Hydrabad dan sebagainya. China singkir rajanya pada tahun 1912. Norodom Sihanuk, raja Kambodia, hanya mengembara dalam fantasi sebagai raja yang hilang takhta dan kuasa. Jepun masih kekal emperornya disanjung tinggi, dipuja kerana raja Jepun tahu menyesuaikan diri dengan kemahuan dan cita-cita besar rakyat Jepun sendiri. Thailand juga rajanya disanjung tinggi, didewa-dewakan kerana baginda amat prihatin terhadap nasib rakyat Thailand, dan tidak bertitah menurut arahan mana-mana pemimpin yang berkuasa.
Dalam perlembagaan negara Malaysia dan juga negeri institusi kesultanan Melayu dikekalkan. British juga mengekalkan institusi ini menjadikan raja-raja Melayu sebagai ketua agama Islam dan adat istiadat Melayu di negeri masing-masing. Sudah 60 tahun negara merdeka institusi raja masih terjamin, dan mereka dihormati sebagai ketua agama Islam dan adat budaya bangsa Melayu.
Sebenarnya ‘kuasa’ raja-raja Melayu sebagai ketua agama Islam dan adat istiadat Melayu sangat penting. Mereka menjadi idola orang Melayu, pemimpin agama dan adat istiadat Melayu. Mereka menjadi contoh terbaik untuk rakyat. Sebagai ketua agama Islam mereka mesti memperlihatkan kehidupan, keadilan, kejujuran dan pengorbanan sebagai pemimpin Islam. Mereka mempunyai mufti yang alim dalam agama untuk memberi nasihat dan membantu sang raja menunaikan kewajipan sebagai ketua agama Islam di negeri masing-masing. Ini membuktikan raja Melayu bukan raja sepit, raja kelawar, raja daimen dan raja lekuk dalam mainan pakau.
Sebagai pelindung adat istiadat Melayu pula mereka perlu mempertahankan nilai-nilai terbaik dalam budaya Melayu, adat resamnya, baik dalam pergaulan dengan rakyat mahu pun dengan para pembesar negeri dan negara. Mereka adalah raja berperlembagaan, bukan raja yang ada kuasa eksekutif yang lebih tinggi dari PM atau pun Menteri Besar.
Dalam Islam semua makhluk bernama manusia sama taraf. Seorang miskin, seorang penyamun boleh sembahyang sama saf dengan raja Bila mati raja dan rakyat jembel hanya dibungkus dengan kain putih. Segala harta benda mereka tidak ditanam bersama mereka seperti mana yang dilakukan oleh Fir’aun. Seorang raja belum tentu dapat ‘visa’ terus ke syurga.
Sekali air bah sekali pasir berubah. Hari ini Allah dan rakyat Malaysia yang menentukan nasib bangsa, agama dan negara. Tidak ada yang abadi sebagai khazanah raja atau penguasa. Yang abadi hanya Allah, dan Allah akan menentukan nasib setiap makhluk apakah dia raja, menteri, mufti atau rakyat marhein yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang.

Sang raja boleh memberi pingat dan gelaran kepada siapa yang dia suka di atas muka bumi ini. Seorang penyamun, gangster yang diberi gelaran dan pingat tidak boleh disamakan dengan seorang pemimpin yang berjasa besar pada negeri dan negara. Segala pingat dan gelaran di atas dunia bukan pasport  menuju syurga di akhirat, kalau nawaitu yang memberi dan menerima tempang, nafsu maharajai dalam tindakan dan amalan.
Baik raja, pemimpin mahu pun rakyat biasa insaflah. Cermin diri dan bertanya pada diri sendiri apakah dosa lebih banyak dari pahala dalam usia sebelum menutup mata? Kuasa hanya pinjaman dari Allah. Jangan bangga dengan kuasa. Masing-masing ada kuasa yang dipinjamkan Allah. Gunalah kuasa itu untuk kebahagiaan ummah, rakyat jelata, memakmurkan agama dan membahagiakan negara. Raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah akan menghantui sejarah manusia bilamana nafsu kerakusan merajai dalam tindakan yang memperbodohkan diri sendiri.

MUFTI BESAR SAUDI TOLAK PENGGUNAAN BITCOM BAGAIMANADENGAN PENERIMAAN MUTLAK $ USD ?

MUFTI BESAR SAUDI TOLAK PENGGUNAAN BITCOM DALAM URUSNIAGA. PERSOALANNYA BAGAIMANA DENGAN PENERIMAAN SECARA MUTLAK  $ USD ? DUNIA TAHUKAH ANDA  BAHAWA USD ADALAH MATA WANG YANG DIPAKSA GUNA TANPA SANDARAN EMAS. INI BERMAKNA AS BOLEH MENCETAK SEBERAPA BANYAK USD DI LUAR NEGARANYA MENJADI ALAT PERTUKARAN.HAL

INI BERTENTANGAN DENGAN MATA WANG LAIN DI DUNIA.USD KINI MENGAWAL DUNIA KERANA IA MENJADI ALAT PERTUKARAN DALAM PEMBELIAAN DAN PENJUALAN PETROL.JUSTRU IA DIPANGGIL PETRO DOLLAR. DUNIA DITIPU DAN TERTIPU DENGAN PENGGUNAAN USD SEBAGAI MATA WANG DUNIA. MENGAPA ? SEKALI LAGI KERANA IA ADALAH MATA WANG YANG DIPAKSA GUNA OLEH AS  TANPA SANDARAN EMAS. HARI INI  $ USD TELAH DICABAR OLEH YUAN CHINA, DISAINGI OLEH EURO. INGAT MENGAPA SADDAM HUSSEIN DIGULINGKANKAN OLEH  28 NEGARA TENTERA BERSEKUTU DIKETUAI AS ? SADDAM MENOLAK USD  DAN BERTEKAD MENGGANTIKANNYA DENGAN EURO.BEGITU DENGAN  MUAMMAR GHADAFI. BELIAU DIGULINGKAN MENERUSI SERANGAN NATO KERANA MAHU MENGGANTIKAN USD DENGAN DINAR AFRIKA.  KINI SUDAH TIBA MASANYA DUNIA ISLAM MENGORAK LANGKAH DENGAN KEMBALI MENGGUNAKAN DINAR ISLAM. KITA WAJIB  MENOLAK USD WANG YANG DIPAKSA GUNA OLEH AS WALAU PUN TANPA SANDARAN EMAS.BERANIKAH DUNIA ISLAM MENGAMBIL PERANAN  KEMBALI KEPADA DINAR, MATA WANG ASAL YANG DIGUNA PAKAPAI DI ZAMAN NABI MUHAMMAD SAW SEBAGAI NADI PENGGERAK YANG MENJANA KEBANGKITAN EKONOMI UMAT ISLAM YANG TERUK TERTEKAN KERANA PERMAINAN AS,KUASA KUASA BARAT DAN ZIONIS ISRAEL.

SELAAMA INI KITA DIPAKSA GUNA $ USD YANG MEMPORAK PERANDAKAN EKONOMI KITA. SEDARLAH WAHAI UMAT RASULLAH !

 

USUL MENJADIKAN BAITUL MUQADDIS/ JERUSALEM IBU KOTA ISRAEL DITOLAK MAJORITI ANGGOTA PBB !

 

UNITED NATIONS. BALANCE OF POWER. JERUSALEM.

Seperti yang dijangka, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN Security Council – UNSC) sebulat suara mengecam kenyataan Trump yang mengiktiraf Jerusalem/Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel. Sebuah resolusi akan diusul selepas perjumpaan Liga Arab dan OIC pada minggu ini.

UNSC terdiri daripada 5 anggota tetap (US, Rusia, China, UK, Perancis) dan 10 anggota tidak tetap (Belanda, Bolivia, Ethiopia, Itali, Jepun, Kazakhstan, Mesir, Senegal, Sweden, Ukraine dan Uruguay). Susulan kecaman UNSC, Nikki Haley, duta US ke PBB menegaskan bahawa “US has not advocated changing any of the arrangements at the Temple Mount/Haram al-Sharif. The president specifically called for maintaining the STATUS QUO at the holy site”. Trump yang makan, Haley pula yang basuh pinggan.

“La… itu semua wayang je… PBB kan boneka Zionis-Freemason-Illuminati… tu semua undang-undang buatan manusia dibuat untuk kaburi mata dunia.”

Pernahkah anda terfikir, sekiranya tidak wujud undang-undang antarabangsa dan so-called komuniti antarabangsa (“international community”), Israel sudah pun memiliki Jerusalem secara sah selama 50 tahun sejak 1967.

Macam zaman dulu-dulu Mongol nak menakluk Baghdad atau Tentera Salib nak menakluk Baitulmaqdis, mereka tak perlu persetujuan daripada sesiapa. “Might is right”. Siapa kuat dia benar.

Undang-undang antarabangsa tidak diwujudkan untuk mengeksploit umat Islam seperti naratif teori konspirasi. Undang-undang diwujudkan untuk membela pihak yang lebih lemah. Kalau nak menegakkan keadilan melalui perlawanan “brute force”, tentera Arab (gabungan Mesir-Syria-Jordan) ketika tahun 1967 yang berada dalam keadaan paling “fit” pun dikalahkan oleh Israel, apatah lagi dengan keadaan hari ini yang berpecah, lemah dan mundur dari segi teknologi dan strategi.

Tapi kerana adanya sistem PBB, segengster-gengster Israel pun tak berani langgar Resolusi UNSC ke-478 tahun 1980. Maka Israel main taktik kotor iaitu memperluaskan penempatan (“settlement”) Yahudi di Jerusalem Timur dan Tebing Barat dengan harapan ia akan mengubah demografi penduduk di Jerusalem Timur dan Tebing Barat dan membolehkan Israel menjadi pemilik kawasan tersebut secara sah menurut undang-undang antarabangsa.

Namun perancangan Israel terganggu dengan Resolusi 2334 Disember 2016 yang mengecam penempatan Israel. Netanyahu punya bengang sampai menggantungkan hubungan kerja dengan beberapa anggota UNSC yang menyokong resolusi tersebut. Kalau undang-undang antarabangsa tidak berkesan, tak perlulah dia bengang.

Hakikatnya undang-undang dan rejim antarabangsa telah membentuk satu “normative constraint” ke atas tindak tanduk negara. Ini adalah hujah konstruktivisme dalam teori hubungan antarabangsa (ayat ini ditujukan kepada pelajar IR, kalau tak faham pun tak apa). Perasan tak sebelum Perang Iraq, kedua-dua pihak Bush dan Saddam merayu kepada PBB walaupun mereka tahu perang tak dapat dielakkan, kerana mereka sedar PBB itu mempunyai autoriti dan “moral ground” yang lebih tinggi.

Masalah PBB ialah ia kurang berkesan (“ineffective”), bukannya tidak berguna (“useless”). Resolusi tidak dapat dikuatkuasakan kerana tidak wujud penguatkuasa (“enforcer”) mutlak di peringkat antarabangsa. Tiada satu kuasa besar yang mampu menguatkuasakan undang-undang sebagaimana kerajaan menguatkuasakan undang-undang di dalam negara. Yang ada hanya beberapa kuasa besar yang setara dari segi kekuatan.

Di UNSC, kelima-lima anggota tetap mempunyai kuasa veto untuk menghalang penguatkuasaan resolusi. Resolusi hanya dapat jalan sekiranya wujud konsensus di kalangan kuasa-kuasa besar. Jadi selalunya resolusi melibatkan kecaman ke atas Syria atau Korea Utara akan diveto oleh Rusia dan China, manakala resolusi melibatkan kecaman ke atas Israel akan diveto oleh US. Masing-masing nak melindungi sekutu mereka.

Walaupun konsensus sukar dicapai, tapi bukannya tak mungkin dicapai. Ia bergantung kepada imbangan kuasa (“balance of power”) dalam kalangan kuasa-kuasa besar. Macam baru-baru ini, keadilan ditegakkan apabila Ratko Mladic, pemimpin kaum Serb semasa Perang Bosnia (1992-1995) disabitkan kesalahan jenayah perang oleh Tribunal Jenayah Antarabangsa. Kalau Perang Bosnia berlaku pada hari ini, agak mustahil untuk penjenayah Serb dan Serbia ditahan dan dibicara kerana Rusia pasti akan menghalangnya.

Tapi kerana “balance of power” ketika 1990-an memihak kepada US, maka US boleh “push” untuk membela Bosnia. Walaupun niat sebenar US adalah lebih kepada memperluaskan kepentingan geopolitiknya di kawasan Balkan, bukannya atas faktor kemanusiaan. Ada kalanya US bertindak “unilateral” seperti hari ini, ada kalanya bertindak “internationalist” seperti di era Clinton dan Obama. Negara-negara kecil perlu menari mengikut rentak kuasa-kuasa besar demi membela nasib sendiri.

Masalah dengan umat Islam hari ini ialah kita tak tahu cara untuk memain “balance of power”, dan tak reti nak “manoeuvre” pertembungan kepentingan kuasa-kuasa besar sebagai “advantage”, jauh berbeza dengan Israel.

Itu sebabnya ada pentingnya umat kita belajar untuk memahami realiti sistem dunia dan belajar untuk menelaah isu-isu dunia secara realis. Bila kita “overlook” benda-benda macam ini, Yahudi lah yang akan mengambil kesempatan ke atasnya.

*untuk memahami UN dengan lebih kritis, sila merujuk buku Paul Kennedy berjudul “The Parliament of Man: The Past, Present and Future of the United Nations” (2006). Untuk ketahui cara-cara nasib Palestin boleh ditegakkan melalui undang-undang antarabangsa, sila merujuk buku Richard A. Falk berjudul “Palestine: The Legitimacy of Hope” (2014) dan “Palestine’s Horizon: the Struggle for a Just Peace” (2017)

p/s: sebelum kata undang-undang antarabangsa tidak relevan dan tidak penting, harus sedar bahawa pengasas undang-undang antarabangsa moden, Hugo Grotius dipengaruhi oleh tulisan Muhammad al-Shaybani, anak murid Imam Abu Hanifa.

DOKUMEN INI MEMBUKTIKAN SAUDI SETUJU PENUBUHAN NEGARA HARAM ISRAEL KE ATAS UMAT ISLAM SEJAK DARI AWAL LAGI !

Sultan Abdul Aziz, the founder of Saudi Arabia assured Britain of creating a Jewish state on Palestine.

” I am the Sultan Abdul Aziz  bin Abdul Rahman Al Saud Al Faisal and I conceded and acknolewdged a thousand times to Sir Percy Cox, delegate of Great Britain, that I have  no objection to giving Palestine to the poor Jews, and  I will never ever violated their ( the UK ) orders,”

icoxsir001p1

Bahawasanya Beta Sultan Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al Saud Al Faisal mengakui dan memperakui 1000 kali kepada Sir Percy Cox,perwakilan dari Great Britain bahawa saya tidak ada sebarang bantahan atas pemberian Palestin kepada penduduk Yahudi yang lemah. Saya sama sekali tidak akan menggangu gugat perintah yang datang dari UK ini.

ANAK MUDA PENENTU MASA DEPAN SAUDI – SEBUAH NEGARA YANG PUTAR BELIT POLITIKNYA HANYA UNTUK KELUARGA AL SAUD SEMATA !

 

 

Bill Gates: Pemuda Saudi Adalah Kunci Masa Depan Arab Saudi

Para pemuda Saudi pada pembukaan Forum Global Misk, yang bertujuan untuk menghubungkan pemuda Saudi untuk ekonomi global di Riyadh

RIYADH (Arrahmah.com) – Pendiri Microsoft dan filantropis Bill Gates percaya bahwa anak-anak muda Arab Saudi adalah kunci agar negara itu mencapai visi reformasi 2030-nya.

Bill Gates, yang merupakan ketua salah satu yayasan filantropi swasta terbesar di dunia, baru membuka Forum Global MiSK di Riyadh.

Dalam pidato pembukaannya, Bill Gates mengatakan, “Masa depan negara manapun adalah tentang anak-anak mudanya, di Arab Saudi pun begitu, karena kalian adalah mayoritas dan lebih berpendidikan dan memiliki keingintahuan yang lebih daripada generasi yang datang sebelumnya.”

“Visi 2030 adalah saat yang tepat untuk mencapai tujuan, tetapi anak-anak muda yang memiliki karya inovatiflah yang diperlukan untuk mencapai tujuan tersebut.”

Forum Global MiSK bertujuan untuk menghubungkan anak-anak muda Saudi dengan ekonomi global.

APA KATA ORANG POLITIK TERHADAP SAINGANNYA !

 

IBRAHIM ALI tidak menyertai parti PRIBUMI BERSATU walau pun NGOnya  PERKADA lebih dulu menggunakan perkataan PRIBUMI, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia. Sebelumnnya Tun Dr Mahayhir menjadi penaung PERKASA dan sering bersama dalam majlis mzjlis anjuran pertubuhan tersebut. Malah ramai juga para pemimpin PERKASA yang menyertai parti PRIBUMI itu. Meski Ibrahim bukan pemimpin yang berdiri atas platform politik tetapi cakap cakapnya seperti ia berdiri atas platform politik walau pun asas pergeraka nya NON GOVERMENT POLITICS.. Datuk Musa Hitam kini TUN MUSA pernah berkata dalam memberi penilaian betapa liciknya permainan politik Ibrahim Ali. Di Kelantan Ibrahim Ali adalah orang yang paling pandai bermain politik. Beliau pernah bersama Tebgku Razaleigh Hamzah menjadi Ketua Pemuda Paryi Melayu Semangat 46. masuk semula UMNO dan menjadi menteri di zaman Dr Mahathir, pernah bertanding atas tiket PAS atas restu Tuan Guru Nik Aziz, dipecat dari UMNO, meninggalkan pakatan pembangkang walau pun bertanding atas tiket PAS, bergerak dalam PERKASA atas platform NGO Melayu yang paling perkasa di Malaysia dan boleh menggugat kepimpinan UMNO kerana kritikan kritikannya yang pedas, tepat dan bettwnaga.

Dalam mengocak perkembanga  politik semasa mari kita lihat komentar Ibrahim Ali tentang faya politik Nik Bduh, anak TG Nik Abdul Aziz,mantan Ketua Pemuda PAS sebelum diambil alih oleh anak Tuan prside  PAS ,Hj Hadi Awang

IBRAHIM ALI SINDIR NIK ABDUH AGAR SERTAI UMNO KERANA BELIAU GAGAL MENEGUR KELEMAHAN PAS

KUALA LUMPUR, 13 Jun 2017 — Datuk Ibrahim Ali menggesa ahli parlimen PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz meninggalkan parti itu dan menyertai Umno.

Presiden Perkasa berkata Nik Abduh wajar menyertai Umno kerana dilihat mesra dengan parti Melayu itu dan gagal menegur kelemahan PAS.

“Cara dia bercakap macam dia ini wakil rakyat Umno. Jadi saya cadangkan Nik Abduh keluar PAS dan masuk Umno,” katanya kepada ProjekMMO dalam wawancara.

“Sebab suara dia berbeza jika dibandingkan dengan wakil rakyat PAS yang lain.

“Dia berani bercakap menegur musuh PAS seperti Amanah tetapi dia tidak berani menegur kerajaan pimpinan Umno BN. Puji pula adalah.”

 

MENGAPAKAH KEPIMPINAN ISLAM MASA KINI AMAT TERKEBELAKANG MENURUT KIYAI HAJI AHMAD DAHLAN & ERDOGAN !

DUNIA INI MEBJADI ROSAK,BINASA DAN TAK TERKENDALIKAN BUKAN KERANA RAMAINYA PARA PEMIMPIN JAHAT DAN BEJAT YANG BERMAHARAJA LELA. PENYEBABNYA KERANA TERLALU RAMAINYA ORANG ORANG BAIK YANG MELIHAT KEDURJANAAN BERLAKU DI DEPAN MATA  ME,BIARKAN DAN MERELAKANNYA.KAMI ORANG ORANG SUCI TIDAK MASUK MASUK DALAM URUSAN YANG BERKAIT DENGAN ORANG LAIN. SEDANGKAN AL QURAN BERPESAN :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...