PEMILIHAN PKR NOVEMBER INI ADALAH PERGOLAKAN DALAMAN: KUMPULAN PRO MAHATHIR LAWAN KUMPULAN REFORMASI ANWAR IBRAHIM ?

Rafizi-Azmin clash imminent in PKR elections, say party sources

Some of the grassroots feel Rafizi Ramli better represents PKR’s ‘spirit of reform’. – The Malaysian Insight file pic, July 21, 2018.

The rise of Azmin

Photo Credit: tunkuaisha.blogspot.com

Photo Credit: tunkuaisha.blogspot.com

Writer: Cheah See Kian

Oriental Daily, July 28, 2016

Selangor Menteri Besar Azmin Ali’s political influence and status have been on the rise since he took over the post. If I’m not mistaken, Azmin, who is at his prime at 52, is the last influential supporter of Anwar in his camp and has remained faithful.

When Anwar was at his peak, Azmin was his secretary. The funny thing is it was Mahathir who recommended Azmin to Anwar when the latter returned from his studies in the US in the 80’s. Anwar trusted him and later they become both the mentor and friend.

PERJANJIAN AIR MALAYSIA-SINGAPURA : MENGAPA SANGAT MENGUNTUNGKAN SINGAPURA ?

PERJANJIAN AIR  MALAYSIA DGN SINGAPURA ANTARA SIAPA DENGAN SIAPA ? :

Negeri dengan negeri

Negeri dengan Negara

Negara dengan Negeri

Sultan Johor dengan Singapura

Baru baru Tun Dr Mahathir telah menyuarakan kepincangan dan ketidak munasabahan dalam Perjanjian Air Malaysia – Singapura.Malaysia menjual air ke Singapura dengan harga 3 sen untuk 1000 liter . Kadar ini sangat tidak masuk akal.Beliau mahu mengkaji semula perkara ini kerana sangat merugikan negara. Perkara ini mendapat tindak balas daripada Tengku Mahkota Johor.

  • TMJ tuntut ‘hak’ air Johor, harap ‘tiada campur tangan kerajaan persekutuan’

Dalam wawancara eksklusifnya dengan Mediacorp hari ini (19 Jul), beliau menekankan bahawa air adalah isu di mana kerajaan mempunyai hak dan kerajaan negeri Johor perlu mencapai perjanjian yang “saling menguntungkan” dengan Singapura.

“Air di Johor milik Johor… Jika menyentuh tentang agama, tanah, air, ia semuanya milik negeri. Oleh sebab itu, saya fikir kerajaan negeri Johor yang patut putuskan. Saya lebih suka jika kerajaan persekutuan tidak campur tangan apabila ia melibatkan isu air antara Johor dengan Singapura,” kata Tunku Ismail.

Pada bulan lalu, Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad ada mengatakan bahawa kerajaan Malaysia perlu berbincang tentang air yang dijual pada harga “tidak munasabah” kepada Singapura.

Ketika diminta mengulas tentang isu harga, Tunku Ismail berkata kerajaan negeri Johor “perlu mengkajinya”.

Namun, beliau menegaskan, “tidak kira keputusan yang diambil, ia patut saling menguntungkan Johor dan Singapura”.

“Kami sememangnya berjiran. Kami ingin membuat keputusan yang akan saling menguntungkan. Kami tidak inginkan hubungan kerjasama yang hanya terjalin selama 10 tahun, tetapi kami inginkan hubungan berkekalan selama 50 tahun, 100 tahun akan datang,” kata Tunku Ismail.

Ketika ditanya tentang penilaiannya terhadap hubungan dua hala di bawah kerajaan Pakatan Harapan pula, beliau berkata: “(Malaysia) tidak harus menumpukan perhatian kepada isu-isu yang remeh – itu pandangan saya, misalnya cuba mempertikaikan isu-isu yang tidak penting atau mengeluarkan kenyataan yang akan mencetuskan ketegangan antara kedua-dua negara – antara Singapura dengan Malaysia.”

Beliau menambah, rakyat Johor mempunyai pemahaman lebih mendalam tentang hubungan dua hala kerana jarak yang dekat.

“Rakyat Johor memahami sentimen hubungan antara Johor dengan Singapura lebih baik daripada mana-mana rakyat Malaysia yang lain kerana kami berjiran dan kami mempunyai hubungan yang bermakna selama 200 tahun.”

Beliau menegaskan lagi bahawa kerajaan baru Pakatan Harapan perlu mengutamakan usaha “membawa kemajuan kepada negara” dan bukan “cuba memecahbelahkan kerajaan mahupun sebarang individu”.

PENGANGKUTAN FERI DAN KOSWE KETIGA BAGI TANGANI MASALAH KESESAKAN

Tunku Ismail juga menyarankan beberapa huraian untuk mengurangkan kesesakan di Pusat Pemeriksaan Woodlands dan Link Kedua Tuas – laluan seberang tambak yang dilalui beratus ribu orang setiap hari.

Beliau berkata, pengangkutan laut, atau dengan menaiki feri, adalah “sangat, sangat penting” kerana ia sangat mudah diakses negeri.

“Secara perbadi, saya berasa jika kami mempunyai koswe ketiga, ia akan dapat mengurangkan kesesakan antara Johor dengan Singapura kerana kami mempunyai beratus-ratus ribu orang yang masuk negeri ini setiap hari,” tambahnya.

Tunku Ismail sendiri perlu mengharungi kesesakan yang memanjang ketika berada di bangku sekolah. Beliau menutut di Sekolah Antarabangsa Australia di Singapura pada waktu itu.

“Saya sangat memahami bagaimana rasanya terkandas dalam kesesakan lalu lintas, ia memakan masa agak lama,” ujar Tunku Ismail.

Beliau turut menyuarakan sokongannya bagi Projek Sistem Transit Laju Johor Bahru-Singapura (RTS) yang akan menghubungkan Stesen Utara Woodlands Singapura dengan Bukit Changar Johor.

“Ia akan membawa banyak manfaat. Anda boleh lihat ramai rakyat Singapura dan rakyat Malaysia menggunakan koswe dan ada banyak kesesakan di sana sini,” katanya.

“Apa sahaja yang akan memudahkan rakyat atau kedua-dua pihak untuk meraih keuntungan, ya, ia perkara yang baik dan perlu diteruskan.”

– CNA/AQ/aq

BERITA SEPANJANG MINGGU INI

Balakong rep dies in crash

Balakong assemblyman Eddie Ng Tien Chee has died in a car crash. — Picture via Facebook/Eddie Ng Tien Chee
Balakong assemblyman Eddie Ng Tien Chee has died in a car crash. — Picture via Facebook/Eddie Ng Tien Chee

KUALA LUMPUR, July 20 — Balakong assemblyman Ng Tien Chee was killed in an accident at KM 11.7 of the Grand Saga Highway early today.

 In the 12.30am incident , Ng, 40, died at the scene of serious head injuries.

Kajang police chief ACP Ahmad Dzaffir Mohd Yussof who confirmed this said Ng was on his way from Kuala Lumpur to Kajang.

BALING 19 JULAI 2018. Mohd Zubir Abd Wahab, 29, (kanan) membantu bapanya menaikkan tapah seberat 100 kilogram ke tebing Sungai Ketil. STR/SABARUDDIN ABD GHANI.

 DISANGKA BUAYA ! YANG MUNCUL  IKAN TAPAH 100 kgm

BALING 19 JULAI 2018. Mohd Zubir Abd Wahab, 29, (kanan) membantu bapanya menaikkan tapah seberat 100 kilogram ke tebing Sungai Ketil. STR/SABARUDDIN ABD GHANI

Pencerobohan Nelayan Asing; Terengganu Kaji Hantar Bantahan Melalui Wisma Putera 

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Asas Tani dan Pembangunan Desa, Terengganu Dr Azman Ibrahim

Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Kerajaan Terengganu mengkaji akan menyampaikan nota bantahan kepada pemerintah Vietnam melalui Wisma Putra bagi menyelesaikan masalah pencerobohan nelayan dari negara itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Asas Tani dan Pembangunan Desa, Dr Azman Ibrahim berkata, beliau mengucapkan terima kasih kepada pihak Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) yang telah berjaya menangkap dua bot nelayan Vietnam pada minggu lepas yang merompak khazanah negeri dengan jutaan ringgit.

“Sebenar Negeri Terengganu terdedah kepada pencerobohan asing kerana bentuk fizikal dengan pantai yang terbuka dan paling panjang di Semenanjung Malaysia kira 244 kilometer daripada Kemaman sehingga ke Besut.

“Pencerobohan nelayan asing dan nelayan pukat tunda sehingga ke satu tahap nelayan kita putus asa untuk ke laut terutama nelayan pantai

Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah  dan Penimbal Menteri Luar  Senator Marzuki Yahya.Kenyataan bersama mereka yakin PDRM mampu jejaki di mana Jho Low berada

Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah menerima kunjungan Timbalan Menteri Luar Senator Marzuki Yahya di Wisma Putra hari ini. – Foto BERNAMA

Yakin kemampuan PDRM jejak Jho Low

PUTRAJAYA: Wisma Putra berkeyakinan penuh terhadap keupayaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mengesan ahli perniagaan, Low Taek Jho atau Jho Low yang kini dipercayai sudah menyusup masuk ke China.

Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, isu Jho Low adalah di bawah kendalian pihak berkuasa khususnya PDRM dan mereka (PDRM) mempunyai segala keupayaan untuk mengesan, mencari, menangkap dan membawa balik ahli perniagaan itu ke negara ini.

“Mereka (PDRM) juga mempunyai protokol antarabangsa yang perlu diikuti, malah mereka juga lebih mahir dari kita

Menteri Pendidikan Akur Kepada Tekanan Himpunan Rakyat. Terpaksa Ubah (U-Turn) Pendirian Pengiktirafan UEC

Majlis Pembangunan Pendidikan Islam Malaysia (MAPPIM) dan gabungan 300 Ngo Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) melihat Menteri Pendidikan terpaksa akur dan mengubah sikap serta pendiriannya ( u -turn ) berkaitan pengiktirafan UEC apabila terpaksa menerima tekanan daripada himpunan bantahan rakyat yang dicadangkan pada 28 Julai nanti, semasa beliau menjawab soalan seorang peserta Majlis Wacana Pendidikan Malaysia Baru hari ini di studio Sinar Harian.

Pendirian beliau bahawa UEC akan dikaji dan tidak terburu – buru untuk diiktiraf masih tidak cukup untuk meyakinkan gerakan himpunan bantahan daripada rakyat berhenti untuk berhimpun.

PH HARI KE 70 -TINGGAL 30 HARI UNTUK TUNAIKAN JANJI !

 

Day 70 of Pakatan in government: How are they faring? (VIDEO)

Mahathir and the PH administration are racing against time to deliver on 60 election manifesto pledges, including 10 that are meant to be realised within 100 days of winning the general election. — Picture by Azneal Ishak
Mahathir and the PH administration are racing against time to deliver on 60 election manifesto pledges, including 10 that are meant to be realised within 100 days of winning the general election. — Picture by Azneal Ishak

KUALA LUMPUR, July 19 — It’s Day 70 of the new Pakatan Harapan (PH) government. With only 30 days to go, how has the new administration fared in delivering its 100-day election pledges?

Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad and the PH administration are racing against time to deliver on 60 election manifesto pledges, including 10 that are meant to be realised within 100 days of winning the general election.

AHLI PARLIMEN GAGAL ANGKAT SUMPAH BAKAL HILANG JAWATAN !

 

YAMANI Hafez Musa. – Foto Edmund Samunting

UMNO Sabah ‘terputus hubungan’ dengan Yamani Hafez                                            AHLI PARLIMEN SIPITANG ATAS TIKET UMNO

Persoalan mengenai kedudukan anak bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman itu mula timbul selepas Yamani Hafez tidak hadir bagi mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen, semalam.

Yang di-Pertua Dewan Negara, Tan Sri SA Vigneswaran (tengah) bergambar bersama Ahli-ahli Dewan Negara selepas Majlis Mengangkat Sumpah Ahli-ahli Dewan Negara di Dewan Negara, Bangunan Parlimen, semalam. – Foto Asyraf Hamzah

Ahli Parlimen tak angkat sumpah mungkin hilang kelayakan

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang), Datuk Liew Vui Keong, berkata mereka mungkin hilang kelayakan dalam tempoh enam bulan bermula 16 Julai lalu, jika gagal mengangkat sumpah.

“Ahli Parlimen yang dipilih, yang tidak mengangkat sumpah pada Isnin lalu, mungkin hilang kelayakan dalam tempoh enam bulan dari 16 Julai sekiranya mereka gagal untuk mengangkat sumpah seperti mana termaktub di bawah Perkara 59 Perlembagaan Persekutuan,” katanya menerusi kenyataan  hari ini.

Kelmarin, Ahli Parlimen Sipitang, Yamani Hafez Musa, yang juga anak bekas Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman gagal hadir di Dewan Rakyat untuk mengangkat sumpah.

Mengulas lanjut, Vui Keong berkata, Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Ahli Parlimen Pagoh telah menghantar notis yang menyatakan beliau ketika ini cuti sakit selama sebulan.

“Dewan Rakyat akan membuat sesi lain untuk Muhyiddin mengangkat sumpah.

“Bagi Ahli Parlimen Sipitang, kita tidak menerima sebarang pemberitahuan menerusi surat mengenai sebab beliau tidak dapat hadir untuk mengangkat sumpah pada Isnin,” katanya

 

RESAM DUNIA : DARI TPM MENJADI PEMBANGKANG, SYABAS ZAHID !

Ketua Pembangkang yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bersama (kanan) dan Ahli Parlimen Ketereh Tan Sri Annuar Musa dilihat keluar dari Dewan Rakyat selepas persidangan ditangguhkan, hari ini. – Foto BERNAMA

 ZAHID BARU TERSEDAR NASIB BAHASA MELAYU YANG TERPINGGIR DI BUMI SENDIRI. GAYA PUCUK PEIMPIANAN UMNO KENYATAAN YANG BIASA DAN MUDAH PUN PINGGIRKAN BM. SELESA MENGGUNAKAN BAHASA INGGERIS ! .TENGOK  PEMIMPIN INDONESIA BANGGA DENGAN BAHASA KEBANGSAANNYA !

“Saya ucapkan tahniah kepada rakan di sini, yang lama dan yang baharu, begitu juga di sebelah sana, yang lama dan yang baru dapat kita bersama di dewan yang mulia ini.

“Allah SWT sudah mentakdirkan kami (BN) di sini (blok pembangkang) tetapi ingatlah kami akan berpindah ke sana (blok kerajaan).

“Ini satu hakikat dan kita harus tahu ada hikmahnya di sana dan di sini termasuk di sana harus belajar dengan di sini yang saya fikir harus ada jalinan baik di antara di sana dengan di sini,” katanya.

Sementara itu, antara isu disentuh Ahmad Zahid dalam ucapannya adalah kepentingan semua pihak memelihara dan menjaga perkara termaktub dalam perlembagaan khususnya kedudukan agama Islam, hak keistimewaan Melayu dan bahasa kebangsaan.

“Adakah kita menjadi rasis jika perkara termaktub dalam Perlembagaan mahu dikekalkan. Adakah kita ‘terrorist’ jika hendak tegakkan agama Islam.

“Adakah akan ketepikan bahasa lain kalau kita memperjuangkan Bahasa Kebangsaan. Kita harus rasional walaupun berbeza pendapat, tetapi ini soal prinsip bersama,” katanya.

JONGKONG Siri Ke 4: KORUPSI ILMU ADALAH BENTUK RASUAH TERBESAR

 

Bila pakcik timbulkan soal korupsi ilmu pakcik bukan niat nak bedal sesiapa. Pakcik hanya nak cakap itulah punca sebenar korupsi, oleh itu ia masalah kita semua yang mesti kita fahami dan selesaikan. Tak terlarat kita nak tangkap semua yang korup itu. Setengah tu memang pandai…berpuluh tahun makan duit haram dia tetap lepas. Undang undang mungkin menakutkan sesetengah orang tapi undang undang  ada kelemahannya dan yang pandai akan gunakannya untuk melepaskan diri. Korupsi ilmu adalah masalah zaman moden, yang disebarkan dengan pendidikan moden. Akibatnya manusia jadi jahil dan keliru tentang hakikat walaupun telah mendapat pendidikan tinggi. Maka pendidikan tinggi mesti diperbetulkan bagi melahirkan pemimpin masa depan. Yang pakcik cakap bunyinya sempoi aje sebab pakcik tulis untuk  bacaan FB. Tapi isunya bukan isu sempoi. Ia adalah soal masa depan pendidikan negara…khususnya umat Islam. Kalau pendidikan kita tetap di takuk lama masalah korupsi dalam berbagai lapangan hidup takkan selesai kerana kilang masalahnya adalah universiti. Kalau universiti hanya menghasilkan pekerja pekerja yang mahir buat kerja tapi tak kenal diri dan tak reti berfikir masalah akan makin parah. Pada masa yang sama pemikiran sekular materialistik semakin kuat menjerut akal budi manusia. Habis tu mana tak korup?.Dahlah…malas dah nak sambung.

CHIN TONG, RAJA KAMARUL BAHRAIN & WAYTHA BAKAL DILANTIK PENIMBAL MENTERI !

Chin Tong, Waytha and Raja Bahrin among senators to be sworn in

Published:   |  Modified: 

According to a parliamentary invitation sighted by Malaysiakini, the trio are the choice of the federal government and will be appointed by the Yang di-Pertuan Agong..

PEMBUKAAN PARLIMEN 16 JULAI 2018 – UMNO TINGGAL 2 WAKIL DALAM DEWAN ! !

Umno, PAS MPs stage walkout to protest appointment of speaker

Kow Gah Chie  |  Published:   |  Modified: 
  PARLIAMENT | Umno and PAS lawmakers have staged a walkout protest to oppose the appointment of Dewan Rakyat speaker Mohamad Ariff Md Yusof.

This follows the MPs questioning if Ariff’s appointment fulfilled the stipulated 14-day notification to the house before the sitting.

A moment of chaos was witnessed when Dewan Rakyat secretary Rosmee Hamzah said a letter dated July 2 was received from Prime Minister Dr Mahathir Mohamad naming Ariff as the candidate for speaker..

Najib arrives at Dewan Rakyat, sits at the back of opposition bloc


Yasmin Ramlan

The former Umno president is seated at the front row of the opposition bloc, but he headed for the back row as the session today began with a ruckus by Barisan Nasional lawmakers protesting the nomination of the new speaker, Mohamad Ariff Md Yusof, a former Court of Appeal judge. – The Malaysian Insight pic by Seth Akmal, July 16, 2018.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...