AMANAT TUN RAZAK TENTANG PEMBANGUNAN

TUN ABDUL RAZAK  MEMPUNYAI FALSAFAH TENTANG PEMBANGUNAN. BELIAU ADALAH PM KE 2 ( 1970- 1976)   DAN  PENGASAS  DEB. DEB YANG DITUJUKAN UNTUK  MEMBASMI KEMISKINAN ,MENGIMBANGKAN JURANG EKONOMI ANTARA KAUM DAN,MEMBAWA HARAPAN BARU KEPADA  PENEMPATAN SEMULA MELAYU DALAM BANDAR.

APAKAH TAKRIFAN DAN HALA TUJU BELIAU TENTANG PEMBANGUNAN

” BATU BATA DAN SIMEN  HANYA LAMBANG KEBENDAAN KEMAJUAN KITA. PEMBANGUNAN KEBUDAYAAN SAMA PENTINGNYA KERANA SESEBUAH NEGARA YANG TIDAK  BERKEBUDAYAAN SENDIRI ADALAH NEGARA YANG TIDAK BERJIWA”

“DEVELOPMENT IS LIKE FOUR DIMENSION FILM ; PURE HARD AND FAST ECONOMICS AND ECONOMY THEORY ARE NOT ENOUGH.ONE HAS GOT TO TAKE INTO CONSIDERATION EQUALLY IMPORTANT ASPECT, THE HUMAN ASPECT,THE  SOCIAL ASPECT AND THE  POLITICAL ASPECT”

Sepanjang aliran sejarah,

dalam kebangkitan  tamadun bangsanya 

Beliau tampil ke hadapan

Penuh hasrat memperbaiki nasib umatnya

Juga manusia sejagat

Hidupnya penuh bererti di bumi ini 

Kemudiaan mati meninggakan pengaruh yang abadi

Kian meluas ke arah perkembangan peradaban manusia

Ada kalanya orang sedar

Bahawa di kalangan mereka wujud seorang tokoh

Punya kudrat penuh tekad  meninggikan mutu kehidupan         

    untuk beberapa generasi  di hari  kemudian

Ia disanjung di negaranya sendiri

Mereka sedar dia telah meninggalkan jasa

           Beliau bukan hanya kepunyaan Malaysia   

           Malahan Kepunyaan seluruh negara-negara  membangun

Seluruh Dunia

Itulah sosok Tokoh Pembangun Bangsa Tun Abdul Razak.

Al fatihah untuknya. Selepas 35 tahun beliau meninggalkan  kita apakah DEB dan amanat beliau tentang pembangunan yang seimbang diikuti.

SIAPAKAH PENERUSNYA. KITA TIDAK LAGI BERJUMPA DENGAN PEMIMPIN SEPERTI BELIAU 

Amat sedih kerana DEB peninggalan Tun Razak digantikan dengan Dasar Pengkorpratan yang  menguntungkan segolongan Korprat politik yang dekat dengan pemerintah.  Sebahagian besar rakyat tidak mendapat faedah.

NIKMAT DIKAUT OLEH MEREKA SECARA MEWAH. BEBANAN EKONOMI DAN KERUNTUHAN EKONOMI AKIBAT AKTIVITI MEREKA DITANGGUNG OLEH RAKYAT  TERBANYAK

Mengenai ini Mahatma Ghandi telah berkata:

THE  EARTH  HAS  EVERYTHING  TO  CATER  FOR  EVERYONE NEEDS    BUT    NOT     ENOUGH  FOR     EVERYONE     GREEDS

BUMI  INI CUKUP    BUAT    MEMENUHI    KEPERLUAN    SETIAP    MANUSIA TETAPI    MENJADI     TIDAK     CUKUP     UNTUK     MEMENUHI   KEHENDAK NAFSU    SERAKAH    SETIAP   ORANG   YANG      HALOBA

Marilah kita bermuhasabah dengan corak pembangunan fizikal yang kita lalui kini. Pembangunan telah menjadi begitu kejam kepada sejarah, tamadun,kebudayaan dan nasib bangsa kita.

Ia telah meranapkan segalanya atas nama PEMBANGUNAN. Terutama nasib rakyat terpinggir di PP. Satu demi satu  kampung-kampung Melayu dimusnah,dicabur akar tunjang dan pohonnya.

Tidak ada apa-apa sebelumnya.Mereka tidak ada apa pun  hak di sini dan tidak boleh menuntut apa-apa lagi. Ini dilakukan oleh kaum bangsa kita dengan berani tanpa perasaan bahawa mereka sedang memusnahkan kaum bangsa mereka sendiri.

ITUKAH NAMANYA PEMBANGUNAN. APA YANG KITA TINGGALKAN UNTUK GENERASI KITA KINI DAN AKAN DATANG.

BANGSA-BANGSA YANG MAJU MEBELI DAN  MEMBINA MASA DEPAN

KITA MENJUAL MASA DEPAN UNTUK SEDIKIT KEMEWAHAN MASA KINI

BENAR SEBAGAIMANA KATA SEORANG PENGANALIS SOSIAL YANG TERKENAL PROF DIRAJA UNGKU AZIZ  :

KINI   TERLALU   BANYAK   DI KALANGAN   BANGSA   KITA    GOLONGAN KACANG LUPAKAN KULIT DAN JENIS MANUSIA PEMENTING DIRI NO  SATU  DI  DUNIA.  ASAL  AKU  KAYA  PEDULI  APA  PADA   BANGSA !

 

SYABAS KETUA MENTERI ! : JADIKAN TANJUNG TOKONG KAMPUNG WARISAN

Ini adalah  antara isi kandungan  ucapan penggulungan yang dibuat oleh YAB Ketua Menteri PP Tuan Lim Guan Eng,  menyentuh tentang isu di atas.

Ia dibuat  dalam persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, Mesyuarat Kedua penggal keempat DUN ke 12 pada bulan Oktober 2011 :

Perkara ke 50,51 dan 52

YB ADUN Permatang Pasir mencadangkan Kerajaan negeri memelihara dan membaik pulih WARISAN  MELAYU dan INDIA di Pulau Pinang.

Sememangnya Kerajaan Pakatan Rakyat sentiasa memastikan TAPAK WARISAN Dunia UNESCO yang telah dianugerahkan kepada George Town sentiasa memelihara bangunan-bangunan warisan tidak kira sama ada ia melibatkan warisan MELAYU, INDIA MAHU PUN CINA

Ini terbukti di mana Kerajaan Negeri melalui Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan George Town World Heritage Incorprated(GTWHI) telah mengambil pelbagai langkah untuk memastikan bangunan-bangunan warisan ini terus wujud dan kekal di negeri Pulau Pinang .

MALAH KERAJAAN NEGERI TELAH MEMUTUSKAN UNTUK MENGKLASIFIKASIKAN     SEMULA   KAMPUNG    TANJUNG  TOKONG   KAMPUNG     MELAYU  YANG TERTUA DI PULAU PINANG  SEBAGAI KAMPUNG   WARISAN, SELEPAS STATUS INI DIGUGURKAN OLEH KERAJAAN BN DAHULU.

Soalnya kerajaan negeri yang dituduh perkauman telah membuka laluan untuk menjadikan Kampung Tradisi Tg Tokong sebagai KAMPUNG WARISAN.

Bolehkan Kerajaan Pusat mengarahkan UDA Holdings untuk berbuat demikian. Selama ini warisan yang difahami oleh GLC tersebut hanya galeri yang menempatkan warisan mati.

Persatuan Penduduk Kampung Tg Tokong bersama penduduk yang terlibat dan NGO -NGO di PP mendesak supaya Kerajaan Pusat mengarahkan UDA Holdings menghentikan  sebarang bentuk pembangunan dengan segera.

Mengarahkan Kementerian Penerangan Multimedia dan Kebudayaan mewartakan sebahagian  Kampung Tradisi Tg Tokong sebagai  Zon Warisan

Pelan pembangunan yang baru yang hendak digubal wajiblah memasukkan :

a) PEMBANGUNAN WARISAN HIDUP   di atas sebahagian kampung Tg Tokong. Mulakan dengan membina 30 buah rumah warisan di tanah kosong seluas 2 ekar disebelah Masjid Tg Tokong yang memang merupakan warisan asal Tg Tokong.

b) Membina premis perniagaan ala Pekan Rabu dengan bangunan berrtingkat yang menempatkan para peniaga dan penjaja menjadi pusat perniagaan dan kebudayaan Melayu di P.Pinang. Daya penarik kepada industri pelancongan.

c) Warisan institusi seperti Madrasah Al Taqwa mesti dikekalkan. Begitu juga dengan Persekutuan Setia Tg Tokong yang ditubuhkan pada tahun 1911 mesti dikekalkan sebagai warisan institusi.

d) Kawasan selebihnya boleh dibangunan flet bertingkat bersekala tinggi 30 tingkat bagi menempatkan penduduk yang memerlukan rumah.

e) Peruntukan buat permulaan RM 100 juta  mesti dikeluarkan oleh Kerajaan Pusat di bawah RMK 10 bagi pembangunan warisan dan mengatasi kemiskinan dalam bandar. UDA hanya perlu menyediakan tapak  dan pembangunannya boleh dibuat oleh SPNB ,  Badan Warisan  dan Koperasi tempatan.

Kerjasama di antara Kerajaan Pusat dan negeri demi kesejahteraan rakyat amatlah dialukan. Penduduk mendambakan PEMBELAAN.

Politik politik juga Namun nasib rakyat janganlah diperkotak katikkan dan dijadikan mangsa pembangunan. Politik matang di negara-negara demokrasi yang maju tidak sepanjang masa menganggap pembangkang sebagai musuh. Bolehkah iklim politik jernih yang membolehkan rakyat memilih yang terbaik dilaksanakan ?

PM NAJIB TUN RAZAK SELAMATKAN MELAYU PULAU PINANG

 

ATAS NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH MAHA PENYAYANG

BADAN BERTINDAK  “BERSATU”- SELAMATKAN MELAYU PULAU PINANG (Email:mohdsalleh.yahaya@gmail.com)

ALAMAT  : 282-H  JALAN SHEIKH IBRAHIM TANJONG TOKONG   10470 PULAU PINANG       TEL: O164344504    0124578172                                                                                                                                                                                           MOTO“SUARA AKAR UMBI”              

MISI: “ SELAMATKAN RAKYAT DEMI  NEGARA”        

Tarikh : 26 Januari 2012

PENASIHAT : PROFESOR AHMAD MURAD MERICAN,                           

PENGERUSI: PROFESOR MOHAMD MD YUSUF

SETIAUSAHA: MOHD SALLEH YAHAYA                                                            

AJK: SELURUH WAKIL KAMPUNG-KAMPUNG MELAYU P.PINANG

Salam 1 Malaysia,

KEPADA,

Y.A.B. DATUK SERI MOHD NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Perdana Menteri Merangkap Menteri Kewangan,
Pejabat Perdana Menteri,
Bangunan Perdana Putra,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 PUTRAJAYA.
Talian Am : 03-8888 8000

 MELAYU P. PINANG –   PM  TOLONG  SELAMATKAN!

KAMI DENGAN PENUH TAKZIM MEMOHON EHSAN  Y.A.B. DATUK SERI SEBAGAI KETUA TURUS TERTINGGI KERAJAAN MALAYSIA DAN ULIL AMRI YANG BERKUASA  MEMBUAT SESUATU UNTUK MENYELAMATKAN  MASA DEPAN MELAYU PULAU PINANG YANG KINI DALAM KEADAAN NAZAK.

MEREKA TELAH DIPINGGIRKAN DAN MUNGKIN PUPUS DALAM ARUS PEMBANGUNAN KOMERSIAL TIDAK BERAPA LAMA LAGI. MEREKA INI PENYOKONG SETIA  KERAJAAN  DARI PRU 1- 12(1955-2012). Surat Penuh di bawah ini :

KAMI MOHON EHSAN DATUK SERI MEMPERHATIKAN BEBERAPA ISU YANG KRITIKAL INI DENGAN SERIUS DEMI  KESINAMBUNGAN  PERJUANGAN UNTUK AGAMA ,BANGSA DAN NEGARA :

PERKARA PERTAMA

PEMBANGUNAN SEMULA KAMPUNG TRADISI TANJONG TO’KONG HARUS DIKAJI SEMULA STATUS DAN PELAKSANAANNYA.  DI BAWAH  UDA HOLDING  OPERASINYA  BERTUNJANGKAN KOMERSIAL DAN PASARAN TERBUKA – RAKYAT  TG  TOKONG  DINAFIKAN  PELUANG  MENYERTAI PEMBANGUNAN SECARA LANGSUNG.

BUKTINYA PEMBANGUNAN THE BREEZA DAN RUMAH KEDAI YANG KINI RANCAK DILAKSANAKAN DI TEBUSGUNA  DI DEPAN KAMPUNG TG TOKONG LANGSUNG TIDAK MEMPERUNTUKKAN WALAU 1 % PUN UNTUK PERUMAHAN RAKYAT.

MEREKA TELAH MENUNGGU BAGITU LAMA         ( 1990-2012) UNTUK DAPAT PELUANG MEMILIKI RUMAH – MENGATASI  MASALAH KEPADATAN PENDUDUK DAN PENINGKATAN ISI KELAMIN DAN KELUARGA YANG DRASTIK. 1500 KELAMIN TIDAK BERUMAH TELAH DIABAIKAN!

NAMUN UDA HOLDINGS MENGABAIKAN TANGGUNG JAWAP SOSAIALNYA. SELURUH KAWASAN  TANAH TEBUSGUNA YANG UDA DAPAT BERHUBUNG DENGAN PEMBANGUNAN SEMULA KAMPUNG TG TOKONG DIBANGUNKAN 100 % UNTUK KOMERSIAL  TANPA SENSITIF DENGAN KEHENDAK RAKYAT YANG TERPINGGIR.

SEDANGKAN  MATLAMAT ASAL PENUBUHAN UDA UNTUK SOSIAL SEBAGAIMANA AMANAT ALLAHYARHAM   TUN RAZAK PENGASAS DASAR EKONOMI BARU.

PERLU DISEDARI KAMPUNG INI TELAH DIISYTIHARKAN MENJADI KAMPUNG WARISAN OLEH Y.A.B. KETUA MENTERI PULAU PINANG TUAN LIM GUAN ENG  DALAM SIDANG DUN P.PINANG PADA OKTOBER 2011:

“ INI TERBUKTI DI MANA KERAJAAN NEGERI MELALUI MAJLIS PERBANDARAN PULAU PINANG (MPPP) DAN GEORGE TOWN WORLD HERITAGE INCORPRATED (GTWHI) TELAH MENGAMBIL PELBAGAI LANGKAH UNTUK MEMASTIKAN BANGUNAN-BANGUNAN WARISAN INI TERUS WUJUD DAN KEKAL DINEGERI PULAU PINANG.

MALAH KERAJAAN NEGERI TELAH MEMUTUSKAN UNTUK MENGKLASIFIKASIKAN  SEMULA KAMPUNG TANJUNG TOKONG KAMPUNG MELAYU YANG TERTUA DI PULAU PINANG SEBAGAI KAMPUNG WARISAN , SELEPAS STATUS INI DIGUGURKAN OLEH KERAJAAN BN DAHULU.

Pelan lakar pembangunan kawasan disertakan untuk membangunkan kampung ini dengan dua corak pembangunan Warisan Hidup dan Flet berskla tinggi 30 tingkat bagi menempatkan rakyat.

KAMI MOHON EHSAN Y.A.B. DATUK SERI MENGARAHKAN UDA HOLDINGS  MENGHENTIKAN DENGAN SEGERA PROJEKNYA DAN MEMBUAT PELAN PEMBANGUNAN SEMULA YANG BARU. PELAN YANG MENGGABUNGKAN DUA KONSEP PEMBANGUNAN  IAITU WARISAN HIDUP “LIVING HERITAGE” DAN FLET.

PEMBANGUNAN RUMAH-RUMAH  WARISAN DAN KOMPLEKS WARISAN YANG MENCERMINKAN WARISAN HIDUP” LIVING HERITAGE” DAN PEMBANGUNAN FLET DI ATAS SEBAHAGIAN TEBUSGUNA. CORAK PEMBANGUNAN YANG BERCAMPUR KOMERSIAL DAN SOSIAL.

SELAMA INI UDA HOLDINGS HANYA BERPUAS HATI SEKADAR GALERI YANG MENJURUS KE ARAH WARISAN YANG MATI. WARISAN INSTITUSI YANG BERADA DI ATAS TANAH KAMPUNG  IAITU PERSEKUTUAN SETIA TG TOKONG YANG DITUBUHKAN PADA TAHUN 1911 DAN MADRASAH AL TAQWA TG TOKONG HENDAKLAH DIKEKALKAN SEBAGAI WARISAN HIDUP NEGARA.

 

UDA HOLDINDS ADALAH SEBUAH GLC DI BAWAH KEMENTERIAN KEWANGAN DAN DI BAWAH KUASA DAN TANGGUNG JAWAP PENUH  Y.A.B.

SEKALI LAGI MOHON  EHSAN Y.A.B.  MENYELAMATKAN NASIB KAMPUNG INI YANG TERUMBANG AMBING. KEBETULAN TANAH INI DI BAWAH KUASA KERAJAAN  PUSAT.

 PERKARA  KEDUA

KAMPUNG  WARISAN BATU UBAN – PUSAT PERADABAN DAN TAMADUN AWAL MELAYU P.PINANG KINI DIASAK DAN DIHIMPIT PEMBANGUNAN KOMERSIAL HINGGA KE BATAS MASJIDNYA TELAH DINAIKKAN FLET MEWAH. KINI MASA DEPAN KAMPUNG INI SANGAT TERANCAM DAN MUNGKIN  PUPUS JIKA TIDAK DIAMBIL TINDAKAN UNTUK MENGHALANG.

PEMBANGUAN YANG BERLAKU DIPERSEKITARAN  AKAN MEREBAK DAN MEMUSNAH KAMPUNG YANG ASAL INI.  MINTA PERHATIAN DAN TINDAKAN Y.A.B.  DATUK SERI SUPAYA MENGARAHKAN  KEMENTERIAN PENERANGAN,MULTI MEDIA DAN KEBUDAYAAN MEWARTAKAN KAMPUNG BATU UBAN DAN KAMPUNG TG TOKONG  DENGAN SEGERA SEBAGAI ZON WARISAN NEGARA.

 PERKARA KETIGA

TAPAK KAMPUNG BUKIT KECIL DI SUNGAI NIBUNG MOHON IHSAN PERTIMBANGAN Y.A.B. DI BELI SEMULA DARIPADA PIHAK PEMAJU DAN DIMAJUKAN SEMULA OLEH AGENSI KERAJAAN PUSAT.  INI SEBAGAI BUKTI AWAL BAHAWA  KERAJAAN PUSAT  SERIUS  MENYELAMATKAN NASIB MELAYU PULAU PINANG YANG TERUMBANG AMBING TANPA SEBARANG PEMBELAAN YANG BERKESAN.

SAMA ADA  SEMASA DEB DAN SEPANJANG PELAKSANAAN RMK 1-  RMK 10. SELAMA INI JERITAN, RAUNGAN DAN KELUHAN  KAMI LANGSUNG  DITULIKAN TANPA KEPEKAAN BAHAWA KAMI JUGA MELAYU. MELAYU YANG TERTINDAS DAN TERPINGGIR DI BUMI SENDIRI SELEPAS MERDEKA

 PERKARA  KEEMPAT

DATUK SERI TELAH MEMBERI PERHATIAN KHUSUS  KE ATAS MASYARAKAT INDIA SEHINGGA MELANTIK MENTERI KHAS UNTUK MENJAGA DAN MEMPERHATIKAN KEPENTINGAN  MEREKA.  SEDANGKAN MELAYU P.PINANG  YANG TELAH MENYOKONG UMNO – BN SEJAK PILIHAN RAYA PERTAMA 1955 HINGGA 2008. NAMUN MEREKA TIDAK MENDAPAT PEMBELAAN SETIMPAL.

DARIPADA 15 KERUSI DUN,  UMNO MENANG 11 TETAPI NASIB MEREKA SECARA KESELURUHAN SEMAKIN TERUK DAN MEROSOT .WALAU PUN Y.A.B. TELAH MELAWAT P.PINANG  BERULANG KALI TETAPI TIDAK ADA PENGUMUMAN YANG BERERTI BUAT KAMI YANG TERANIAYA DAN TERTINDAS INI. TETAP DINAFIKAN MENDAPAT PERTOLONGAN WALAU PUN MENGHULURKAN TANGAN MEMOHON DISELAMATKAN.

KAMI MOHON PERUNTUKAN KHAS  RMK 10  DI BAWAH MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI DATUK MOHD NOOR YAAKUB UNTUK MEMBANGUNKAN SEMULA KAMPUNG-KAMPUNG MELAYU YANG ASAL DENGAN AGRESIF DAN DI TEMPATKAN MEREKA SEMULA, RAKYAT  YANG TERPINGGIR DALAM BENTUK PEMBANGUNAN SEMULA YANG BARU.

ADA BANYAK TANAH-TANAH WAKAF YANG BERPOTENSI DIBANGUNKAN DAN MELAYU BOLEH KEMBALI SEMULA TINGGAL DI  BANDAR.  SEBAGAI CONTOH WAKAF KOPEAMAH  KELAWAI DIDUDUKI OLEH GOLONGAN  YANG BERADA. IA KINI   MENEMPATKAN  20 RUMAH BERSAIZ BUNGALOW. JIKA DIBANGUNKAN SEMULA DENGAN FLET SELESA BOLEH DIBINA 300 UNIT RUMAH UNTUK MELAYU  DI  P.PINANG. ADALAH PELUANG  PERUMAHAN UNTUK RAKYAT .

 

PERKARA KELIMA

RUMAH FLET UDA DI JALAN KELAWAI P.PINANG. TERDAPAT BEBERAPA PENGHUNI YANG DAIF. MEREKA  TIDAK DAPAT MEMBELI FLET TERSEBUT KERANA UDA HOLDINGS MENAIKKAN HARGA DENGAN SEWENANG –WENANG MENGIKUT  NILAI  KOMERSIAL SEMASA. MEREKA DIBERI NOTIS KELUAR . MASALAH MEREKA TERGANTUNG TANPA SEBARANG  PENYELSAIAN

MOHON PERTIMBANGAN  Y.A.B. SUPAYA  MENGRAHKAN UDA HOLDINGS  MENAWARKAN PEMEBLIAAN  DENGAN HARGA TERENDAH UNTUK GOLONGAN DAIF MEMILIKI RUMAH. MEREKA ADALAH PENDUDUK ASAL KELAWAI YANG TIDAK TAHU HENDAK KE MANA.

APAKAH UDA HOLDINGS TIDAK BOLEH MEMBUAT SEDIKIT AMAL JARIAH UNTUK RAKYAT  PULAU PINANG YANG TERPINGGIR SETELAH MEMBUAT BANYAK KEUNTUNGAN  HASIL DARIPADA BERBAGAI KEMUDAHAN DAN KEISTIMEWAAN ATAS NAMA BUMIPUTERA.

SEKIAN KAMI MENDOAKAN SEMOGA Y.A.B. DATUK SERI SENTIASA DILINDUNGI ALLAH DAN BERADA DI ATAS LANDASANNYA SERTA  DIBERI KEMENANGAN GEMILANG UNTUK TERUS MEMEGANG AMANAH, MENTADBIR  BAHTERA NEGARA MENUJU WAWASAN 2020.

SALAM 1 MALAYSIA  “ RAKYAT DIDAHULUKAN ,PENCAPAIAN DIUTAMAKAN”

WASSALAM,

 

 

MOHD SALLEH YAHAYA

SETIAUSAHA,”BERSATU” – 

BADAN BERTINDAK SELAMATKAN MELAYU PULAU PINANG

NO TEL : 0164344504  email : mohdsalleh.yahaya@gmail.com

 

 

 

MODEL KERAJAAN DI DUNIA

SEPANJANG  perjalanan  sejarah hidup  manusia,   muncul berbagai  bentuk  atau model kerajaan. Ada yang unggul dan terbaik dan ada yang terburuk serta kejam.

Kerajaan dan sistem pemerintahan yang terbaik ialah SISTEM ISLAM  di zaman Nabi Muhammad dan para khalifahnya dan yang terburuk ialah sistem selepasnya yang sama sekali  menyimpang daripada ajaran Ilahi dan petunjuk Al Quran.

Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam. Maka sekiranya kita mencari kemuliaan dengan selain daripada apa yang dimuliakan Allah kepada kita maka Allah pasti akan menghina kita.

Hari ini secara umum model terbaik yang menjadi pilihan dunia ialah DEMOKRASI.  Namun sistem demokrasi penuh  dengan kelemahan dan tidak sunyi daripada  berbagai kepincangan terutama  penyalahgunaan kuasa.

Di pihak yang lain ialah sistem KOMUNIS DAN SOSIALIS. Sistem komunis terbesar iaitu RUSIA  telah ditolak rakyat. Mereka pun menerima demokrasi. Negera China sendiri beransur-ansur telah melonggarkan pegangan komunismenya. Ekonominya bersifat lebih terbuka dengan menerima ekonomi pasaran bebas.

Soalnya bagaimana kedudukan NEGARA,PEMERINTAHAN, KERAJAAN DAN DAULAH  ISLAM.  Mereka mempunyai  model berkerajaan yang terbaik dan rekod pemerintahan yang terunggul.Mengapa memilih demokrasi secara melulu yang bertunjangkan ekonomi kapitalis yang menindas ?

Secara kasar hanya ada 4 model kerajaan yang terbaik :

A       AMAL  

Model kerajaan terbaik  sebagaimana yang dicontohkan oleh Nabi Muhammad dan para khalifahnya. Model kerajaan ini  contoh yang

AMAT BAGUS. MODEL INI TIDAK LAGI WUJUD. HANYA MENJADI LAUNGAN, SERUAN DAN TINGGAL KENANGAN

B       BERKEBAJIKAN /BAIK

Model negara  terbaik sistem demokrasi sebagaimana yang sedang dipraktikkan di Jerman,Denmark,Sweden, Norway dan kebanyakan negara Eropa. NEGARA BERKEBAJIKAN

C.      CEROBOH

KERAJAAN YANG MENCABUL HAK-HAK RAKYAT – penuh dengan penyalahgunaan kuasa, rasuah dan berbagai kepincangan.

D.      DRACONIAN

CORAK KERAJAAN YANG KEJAM,  ZALIM, MENINDAS DAN MENGHISAP HAK-HAK RAKYAT DENGAN RAKUS. Penuh dengan berbagai akta untuk menumpaskan kebangkitan rakyat.

Kenapa Anwar Dibebaskan ?

The Malaysian Insider : Why did they free Anwar? — P. Ramakrishnan

January 18, 2012

JAN 18 — Datuk Seri Anwar Ibrahim’s acquittal and discharge could not have earned the judiciary any brownie points. Neither did the trial judge, Justice Datuk Zabidin Mohd Diah, come across as someone capable of blazing a new trail in proactive justice.

In fact, the court proceedings only disappointed Malaysians the way the judge denied the defence the many crucial notes they were entitled to, dismissed their right to question the prime minister and his wife by granting their application not to appear as witnesses, and refused to recuse himself as the presiding judge by dismissing Anwar’s application that he was biased in the proceedings.

He even strengthened this belief by concluding at the end of the prosecution case that Saiful was a “truthful and credible witness” without even hearing the defence side of the case. The bias was so blatant and so obvious.

Who can forget the doctor who testified under oath at the trial? He wilfully refused to refer to his notes in a deliberate attempt to deny the defence his notes.

In spite of Karpal Singh coaxing him to refer to the notes while testifying, he stubbornly refused to look at his notes. The question arises, why would he want to deny the defence access to his notes? Was he coached not to refer to his notes? What was in those notes that would have been helpful in Anwar’s defence that they desperately wanted to hide?

Again, the way Anwar’s DNA was obtained was questionable and unethical. In spite of Anwar having assured the police that he would turn up at the police station to give his statement, he was waylaid, arrested and taken to the police station as if he was a common criminal. And they unnecessarily kept him overnight to obtain his DNA surreptitiously. Indeed that was how they obtained his DNA.

Anwar’s objection to the admission of his DNA was initially allowed because it was obtained by trickery. But later the judge allowed the DNA as an exhibit following the prosecution’s appeal.

So when the judge acquitted Anwar at the end of the trial, his decision was a clear contradiction to the way the case had progressed and proceeded. Going strictly by the court proceedings, Anwar should have been convicted. There were no two ways about it. The court decision took everyone by surprise.

The entire proceedings went against Anwar thus allowing an injustice to prevail. It created the unmistakable impression that the court was colluding with the executive to put away Anwar for good.

Widespread anger

So why was Anwar freed?

While the prosecution went all out to obtain a conviction, the powers-that-be could not ignore the sentiment on the ground. There was wide-spread anger and frustration among a wide-ranging spectrum of the population.

I was on my way to keep an appointment at the General Hospital in Penang on January 9, when I was informed of the outcome, moments after the judge had delivered his verdict to acquit and discharge Anwar. I met so many people at the hospital, the majority of whom were Malays and who were total strangers. When I told them that Anwar was freed, all of them without an exception praised God and were openly very happy.

I called my friend in Kuala Lumpur and related my experience with these people. I was told that this euphoria was not confined to Penang only but was felt everywhere in KL and elsewhere in the country.

With this kind of sympathy and support for Anwar, a guilty verdict and a prison sentence would have outraged all these people. The backlash arising out of this injustice would have punished the Barisan Nasional mercilessly in the 13th General Election.

Political motive?

According to many observers, it was a political decision to go after Anwar with this trumped up charge as he was seen as a threat to the BN’s continued domination of Malaysian politics. Now it was also a political decision to free him in order to mollify the public anger against the BN.

But if this was their strategy for the time being, will they allow Anwar the freedom to roam around the country, galvanising the people and spreading the wings of Pakatan all over Malaysia?

It is very likely that they would want to appeal this verdict and knowing the trend of the judiciary — you win round one and lose round two — the appeal would be allowed. In this way they can keep Anwar tied down with the court cases and continue to harass him giving him little rope to campaign effectively.

But this raises a serious issue. Who will decide if the prosecution should appeal? Following the norm, that decision is with the Attorney General, Tan Sri Abdul Gani Patail. But would that be fair to Anwar?

In the first sodomy trial, Manjit Singh who was representing Nallakaruppan revealed that Gani Patail had asked Nallakaruppan to incriminate Anwar offering a plea bargain. This incident should disqualify Gani Patail from deciding on the question of appeal. Apparently there would be a case of conflict of interest.

But the best decision is for the executive and the judiciary to accept the decision of the High Court and bring a closure to this unhappy event. There would be no justification for wasting countless hours of the court and unnecessarily incurring huge further costs in pursuing this case.

If the A-G proceeds with the appeal, the inevitable conclusion would be that it is a case of political vendetta against Anwar, plain and simple. It would debunk the claim made by some that the verdict showed the judiciary is independent. It would only establish the fact that nothing has changed in the judiciary. The rot has permeated beyond repair and redemption.

Hope only lies in a change of government for a better Malaysia and a better future for Malaysians. — aliran.com

* P. Ramakrishnan is an Aliran exco member

Nama tokoh-tokoh melayu Pulau Pinang mengikut zaman

Kita bahagikan mengikut zaman.Mana yang menonjol kita besarkan namanya

Sejauh ini sejarah yang dapat dikesan mengikut zaman ialah para pemulanya yang tidak diketahui siapakah mereka tetapi amat banyak sekali. Mereka yang meneroka, membuka dan memajukan pulau kecil di hadapan pantai kedah terlalu ramai.Hampir semua bahagian pulau ini telah terbuka semasa kedatangan inggeris.

Sejarah pembukaan bukan untuk membanggakan diri sebagai pemilik.sikap ini tidak ada dalam kamus melayu.ini adalah wilayah mereka untuk dihuni bersama. Orang yang membuka ialah orang yang menamai sesuatu tempat.selepas itu ia menjadi asas kepada pembukaan dan pemajuan sesuatu tempat,menjelma menjadi mukim, bandar dan negara.

Contohnya Singapura, siapakah yang menamakannya.Sejarah melayu menyebut Sang Nila Utama. Berkait dengan peristiwa lintasan seekor haiwan kepalanya besar, berbulu lebat hingga ke tengkuk dan lariannya pantas.

Haiwan apakah itu datuk bendahara? Kalau tidak silap hamba binatang yg sedemikian rupa ialah singa. Lalu sang nila utama menamakannya singa pura bererti kota singa.pura bererti kota.

Begitu juga dengan Pulau Pinang mengikut cerita lisan yg menamakan pulau ini Pulau Pinang ialah seorang nakhoda yang sering berulang alik ke Pulau Pinang dalam perjalanannya melalui selat Melaka.Datuk nakhoda ragam menamakannya Pulau Pinang.sesuai dengan keadaan geografinya.Sebuah pulau yang dipenuhi pohon-pohon pinang.

Datuk nakhoda ragam juga menggelari Pulau Pinang “pulau ke satu”. Dari segi ilmu pelayaran “navigation” pulau terbesar yg pertama dalam pelayaran memasuki selat melaka.

Kita mulakan dengan Datuk Nakhoda ragam sebagai tokoh yg menamakan pulau pinang.

Bagaimana dengan tempat -tempat lain. Pantai aceh,Teluk Duyung,Teluk Bahang Bbatu Feringhi,Tteluk Tikus, Tanjong Tokong,Pulau Tikus,selat utara,Tanjong Pucat Muka, Sungai Pinang, Kuala Awal,Batu Putih, Bagan Jermal,Tanjong Penaga,Gelugor,Sungai Nibong,Sungai Ara,Kampung Palembang,Sungai Aceh,Bukit Tok setia, Bukit Gambir, Bayan Lepas, Seberang Paya, Bukit Bendera, Datuk Keramat, Air Itam,Air Putih,Pantai Emas, Teluk Kampi,Pantai Keracut, Pasir Belanda,Gertak Sanggul,Teluk Kumbar,Balik Pulau dan banyak lagi.

Semua nama tempat telah pun ada sebelum ketibaan kapten Inggeris yg dikatakan menjumpai dan membuka Pulau Pinang.Sebenarnya pulau ini telah pun terbuka semasa ketibaan Inggeris.Malahan semasa mendarat di Tanjong Penaga,Kapten Light telah memasuki suatu kawasan yang ditadbir oleh Datuk Nakhoda Kecil yg telah membuka tempat itu 50 tahun sebelum ketibaan light.

Sejarah boleh diubah,dilakar semula dan dibina mengikut acuan siapa yg berkuasa.Namun sejarah mesti memperihalkan perkara yg menyeluruh dan benar.Sejarah mesti ada latar belakngnya.Mustahil sejarah Pulau Pinang bermula dengan penjajahan.
Kita mulakan dengan Datuk Nakhoda Ragam

abad ke 17

tiga nakhoda minangkabau telah mengadap baginda sultan kedah untuk membuka beberapa bahagian pulau pinang.mereka mengadap syultan muhamad jiwa.

Datuk jenaton tiba bersama dengan keluarga beliau nakhoda nan intan dan nakhoda ismail pada tahun 1740an.mereka membuka kawasan sekitar sungai gelugor,batu uban dan tanjong penaga.kawasan yang merangkumi pusat bandar george town,jelutong hingga ke gelugor.

Bukti kedatangan mereka ialah wujudnya quran minangkabau yg dihadiahkan kepada baginda sultan kedah ,sultan muhamad jiwa.satu naskah daripada quran itu ada tersimpan di masjid permatang damar laut bayan lepas pulau pinang.al quran itu bertarikh 1689 m

pada awal abad ke 18 seorang ulamak aceh telah menyusuri sungai pinang dan membuka perkampungan di jalan perak. Di sepanjang sungai itu wujud petempatan aceh dan masjid yg didirikan oleh para pedagang aceh.

Di kelawai wujud kampung palembang.bermakna telah ada perantau dari sana beermastautin di sekitar kelawai.

Pada abad ke 18 muncul nama bapu alauddin meera hussein lebai.beliau ialah saudagar india muslim yg mempunyai hubungan rapat dengan istana kesultanan kedah di zaman pemerintah sultan abdullah.

Beliau mempunyai hubungan rapat dengan francis light dan menjadi wakil sultan yg membawa francis light mendarat di tg penaga.bapu alauddin menjadi juru pandu yg membawa light memasuk pulau pinang dari arah belakang pulau atau dari arah balik pulau.keturunan bapu alauddin diangkat inggeris menjadi orang kepercayaan eic, memulakan pentadbiran awal pulau pinang.

Pada abad ke 19 di zaman pemerintahan syarikat hindia timur inggeris,muncul banyak nama yg berperanan dalam sejarah pulau pinang moden.

Nama datuk nakhoda kecil disebut dalam catatan inggiris.beliau telah mendirikan masjid jamik jelutong pada tahun 1781 sebelum ketibaan inggeri pada tahun 1786.

Muncul nama ulamak terkenal haji omar al bashir, tajuddin ariff( anak bapu alauddin), datuk abudul hamid yg diangkat wic menjadi majistrit pertama di mukim balik pulau,datuk bahauddin(anak abdul hamid) menjadi penghulu pertama balik pulau(1860-1917), mohd ariff jutawan india muslim yg terkenal, tengku kudin dan banyak lagi.

Sejarah mereka dapat dikesan daripada sejarah pembinaan masjid, tanah wakaf, nama jalan dan sumber lisan.

Di antara yg paling terkenal ialah sheikh yusuf bin sheikh abdul latiff.nama beliau melekat pada masjid sheikh yusuf di jalan air itam.beliau banyak mewakafkan harta untuk umat islam.

Rawana kadir maydin,cauder @ kader mydin, khan muhamad, mn noordin, alim shah wale, haji wahab, hashim yahaya, dan banyak lagi yg akan dibongkar.

Pada abad ke 20

Banyak sangat tokoh yg muncul dan akan disingkap dengan cermat.

Batu Uban siapa peduli : Tinggal sejarah dan warisan

PERKAMPUNGAN MELAYU BATU UBAN BAKAL PUPUS   TINGGAL  NAMA  DAN  SEJARAH


Rentetan di bawah ini memperihalkan apa yang sedang berlaku tetapi tidak mendapat respons daripada pihak yang berautoriti  dan ahli akademik sehingga menimbulkan pertanyaan SIAPA PEDULI ?

  1.  PATUTKAH PERKAMPUNGAN MELAYU BATU UBAN  DIKORBANKAN KERANA PEMBANGUNAN KOMERSIAL YANG RAKUS
  2. Batu Uban adalah aset bagi   Peradaban Melayu dan  Tamadun Islam  di Malaysia.Terletak dekat dengan pusat kajian  tersohor universti penyelidikan USM. Dalam lengkongan USM ada rumah bersejarah Syed Sheikh Al Hadi, masjid Jelutong,perkuburan Datuk Keramat dll. Terabai  dan akan hilang tanpa kepedulian termasuk Batu Uban – masih boleh diselamatkan
  3.  BATU UBAN PETEMPATAN,PELABUHAN DAN TEMPAT BERSEJARAH    PERTAMA SEBELUM BERMULANYA ERA PENJAJAHAN DI P.PINANG   PADA TAHUN 1786 M   – BUKTI PETA TERAWAL KEPTEN WALTER AVIS   DAN KAJIAN PROFESOR AHMAD MURAD MERICAN  
  4. Nasib Warisan Melayu dan Islam  tidak terbela dan  beransur lenyap selepas 55 th merdeka
  5. WARISAN PENJAJAH DAN KAUM IMIGRAN MENDAPAT PENGIKTIRAFAN UNESCO -WARISAN MELAYU YANG HAKIKI TERLEPAS PANDANG  DAN TIDAK ADA TEMPAT LANGSUNG DLM  KERANGKA   ZON WARISAN  P.PINANG – PROF  MADYA SOHAIMI AZIZ     
  6. Warisan , Sejarah dan Peradaban  Melayu dan Islam punya nilai dalam pembangunan
  7. Negara-negara Barat dan Timur  membangun dengan pesat tetapi tidak mengetepikan sejarah dan peradaban mereka . P.Pinang hanya mengagungkan warisan penjajah dan kaum imigran tetapi  mengetepikan warisan yang asal –peribumi dan bumiputeranya
  8. PALING KETARA P.PINANG TELAH MEMINGGIRKAN WARISAN MELAYU. MELAKA YANG TELAH  MENJADI BANDAR WARISAN MELESTARIKANNYA DAN MEMULAKANNYA DENGAN WARISAN PERADABAN MELAYU DAN DIIKUTI OLEH PENJAJAH DAN KAUM IMIGRAN 
  9. Mempertahan kampung bukan bererti menolak pembangunan-  Kerajaan perlu menggazet beberapa kawasan  BATU UBAN DAN TANJONG TO’ KONG  sebagai zon warisan dan melestarikannya sesuai dengan  nilai kewarisanan
  10. USM sebagai pusat ilmu dan terletak berhadapan dengan perkampungan Melayu Batu Uban  patut berbuat sesuatu untuk menyelamatkannya. Warisan rumah P.Ramlee yang terkemudian boleh di selamat dan dilestarikan menerusi peranan institusi Muzium Negara Malaysia dengan penglibatan Pengarahnya Puan Zakiah Hanum. Mengapa duluan ini tidak disusuli  dan dijadikan sandaran untuk diambil tindakan. SIAPA PEDULI ? Saperti kata Tun Mahathir “Those who neglect history will be condemned to face it “ – SESIAPA YANG MENGETEPIKAN SEJARAH PASTI MENERIMA PADAH.

 

WARISAN YANG TERLEPAS  DAN HILANG SALAH SIAPA DAN SIAPA PEDULI ?

 

Satu lagi perkampungan Melayu yang terunggul di P.Pinang bakal tersungkur  ranap dan hilang pupus daripada pemandangan apabila pembangunan pesat arus komersialisme yang rakus mengambil tempat di Batu Uban P.Pinang. Sebelumnya perkampungan Melayu Bukit Kecil dan beberapa tempat hilang satu demi satu di depan mata tanpa usaha mengatasinya.

 

Batu Uban terletak di hadapan USM pusat penyelidikan tersohor yang megah berdiri sejak tahun 1969. Dalam kerangka pembangunan selama 40 tahun bagaimana institusi tersebut boleh terlepas pandang tentang nilai sejarah dan tamadun yang begitu tinggi di persekitarannya. Bahawa P.Pinang ada sejarah dan warisan gemilang sebelum penjajah tiba.

 

Tidak jauh daripada USM terdapat rumah warisan Syed Sheikh Al Hadi, pusara Allahyarham, Masjid Jelutong yang didirikan oleh Datuk Nakhoda Kecil pembuka Tanjong Penaga yang kini bernama George Town, perkuburan Datuk Keramat seorang peneroka dan ulama  dari Aceh  dan Bukit Tok Setia dan Datuk Janaton di mana bertempatnya USM Minden P.Pinang.

 

Umum mengetahui rumah bersejarah Syed Sheikh Al Hadi sudah jadi apa ? Kita sekadar boleh menyebut rentetan keunggulannya. Tokoh yang  memulakan gerakan Islah di Malaya dengan penerbitan Majalah Al Imam. Tokoh pendidikan Islam moden dengan terasasnya Madrash Al Masyhur, tokoh persuratan dan pesuratkhabaran dengan terasasnya akhbar Saudara dan The Jelutong Press dan Pengarang emansipasi wanita Hikayat Faridah Hanum. Malangnya rumah bersejarah tersebut kini terlepas daripada jangkauan kita dan malang sekali apabila ditukar menjadi rumah peribadatan. Sebelumnya rumah tokoh besar sehebat Shakespeare. Hanya bangsa yang besar mengenang jasa para tokoh dan pahlawannya.

 

Kini sebuah lagi perkampungan Melayu yang bersejarah Batu Uban akan menjadi mangsa ditelan arus pembangunan di depan mata kita. Kajian demi kajian telah didedahkan tentang nilai sejarah dan peradaban kampung ini. Adakah sekali lagi kita terlelap, tidur berdengkur.

 

Profesor Ahmad Murad Merican daripada Universiti Petronas menyatakan Batu Uban adalah pelabuhan yang pertama sebelum George Town. Dibuka oleh Datuk Nakhoda Nan Intan dengan restu baginda Sultan Kedah Tuanku Muhamad Jiwa ,    50 tahun sebelum kedatangan Kepten Francis Light. Buktinya terdapat masjid yang didirikan beliau hingga kini.

 

Batu Uban adalah sebuah bandar dalam peta lakaran Kepten Walter Avis, peta pertama Inggeris sebelum membuka P.Pinang. Ia adalah pusat pengajian dan tumpuan ulama. Ia telah menjadi pelabuhan penghubung di antara P.Pinang dengan Alam Melayu dan pusat pentadbiran. Ia juga adalah tempat tercetusnya masyarakat Jawi Pekan atau Jawi Peranakan hasil perkahwinan Melayu dengan Arab. Di sini banyak bermulanya sejarah terawal. Ia adalah LIVING HERITAGE. Kerjasama semua pihak diperlukan untuk melestarikannya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...