Berwacana dengan Prof Ulung – Perhimpunan Agong UMNO 2012

Apa kata Prof Ulung Shamsul Amri penganalisis politik tentang perhimpunan UMNO menjelang PRU ke 13 .

Pada hakikatnya PR telah mendapat formula dan rentak bagaimana menumpaskan UMNO -BN dalam PRU ke 13 ini. Kini perlawanan 1 lawan 1 . BN atau PR. Tidak ada lagi pihak ke 3 yang menjadi pengacau yang menguntungkan BN sebagaimana yang berlaku sebelumnya. Lihat bagaimana peranan nenek tua telah menyebabkan Mat Sabu kalah di Kuala Terengganu pada PRU 2008. Jika PR bersatu tidak mustahil ia menumbangkan BN.

Perubahan yang pasti mendobrak segala bentuk  mungkar dan keji ke arah malaysia yang lebih harmoni.  Selama ini kita tidak mempunyai check and balance dalam menghukum pihak ayng menyeleweng menerusi demokrasi. Ini sekadar harapan dalam sistem demokrasi yang mana rakyat jadi penentu.Itu pun jika rakyat sedar tentang hak mereka bahawa perubahan adalah satu perkara wajib yang menjadi hukum sejarah jika hendak berubah.

Nilai cakap profesor ini sejauh manakah toleran dan mesranya UMNO dengan rakyat . Adakah perubahan PM Najib membawa tranformasi sebenar ( istilah hebat dalam propaganda) atau permainan silap mata menjelang PRU. Perkataan yang tepat ialah GIMIK POLITIK oleh para politukus di pentas rakyat dunia ketiga ! Rakyat pi mai pimai dok tang tu juga menjadi mangsa keadaan.Gajah sama gajah berjuang pelanduk mati ditengah-tengah !

Petikan kata-kata hikmat untuk dijadikan panduan ingatan untuk umat Melayu yang sedang bermasalah dan tenggelam di bumi sendiri kerana terpesona dengan politik kepartian yang fanatik sehingga lupakan tuntutan agama yang berlandaskan Al Quran dan sunnah :

Wasiat Saidina Ali…

1. Dosa yang paling besar ialah takut.
2. Bahaya yang paling besar ialah putus asa.
3. Berani yang paling besar ialah sabar.
4. Hadiah yang paling Besar ialah kesempatan.
5. Modal yang paling besar ialah “PERCAYA PADA DIRI SENDIRI”

Firman Allah:

وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)

ANALISIS GENCATA SENJATA PALESTIN -ISRAEL

Pertama kali dalam sejarah roket Hamas sampai ke Tel Aviv.Ini menggerunkan Israel.Teknologi penyerangan Hamas telah meningkat .Ini bermakna jika Hamas mendapat teknologi persenjataan yang canggih ia akan dapat mempertahankan kedaulatannya. Musuh yang kejam  akan tergamam jika lawannya  seimbang .Syabas Hamas kerana mampu mengeluarkan senjata yang telah  menggugat Israel.

Adalah diharapkan perubahan akan terus berlaku di Timur Tengah dengan naiknya puak yang pro gerakan Islam di Mesir , Syria, Jordan dan Libya .SEJARAH akan berulang.Sallehuddin Al Ayubi mengalahkan dan  menguasai negara -negara  di sekitar Palestin sebelum mengalahkan tentera-tentera Salibiah.

Peta Timur Tengah akan berubah.Ada 3  kuasa yang kuat. Iran dengan kekuatan tentera dan kecanggihan senjata,Turki yang maju teknologi dan Mesir yang mewakli kepimpinan Arab.Hasil paduan dan kerjasama dan kefahaman terhadap Islam faktor pemersatu ,  kebangkitan Islam insya Allah akan berlaku. Hayati kenyataan Saidina Omar Al Khattab :

Dahulu kita adalah sehina-hina manusia di atas muka bumi .Allah memuliakan kita dengan ISLAM.Jika kita mencari kemuliaan atas yang selain daripada ISLAM ,Allah akan menghina kita dengan serendah-rendah kehinaan.

Inilah yang sedang berlaku ke atas dunia Arab dan dunia Islam seumummya. Hayati firman Allah dalam surah Al Baqarah ayat 129 maksud :

Tidak sekali-kai tidak orang -orang Yahudi, begitu Nasrani akan reda kepada kamu  sehingga kamu mengikuti agama mereka.Katakanlah sebaik-baik petunjuk adalah petunjuk Allah.Apabila pengetahuan datang kepada kami dan kamu masih mengikuti  kehendak mereka pada ketika Allah berlepas diri daripada kamu dan tidak akan membantu kamu lagi. Al Quran : (2) Al Baqarah : Ayat 120

.

Never will the Jews or the Christians beatisfied with thee unlessthou follow Their form of religion Say: “The guidance of God that is the guidance ” Wert thou to follow their desires after the knowledge  which hath reached thee then wouldst thou find neither protector not helper from God  –  translation from Al Baqarah 2 : 120


Berita Ringkas Dalam dan Luar Negara

DI BAWAH PAKATAN RAKYAT PELABURAN DI SELANGOR  TERTINGGI DI MALAYSIA

Selangor merekod jumlah pelaburan tertinggi berbanding negeri lain, dengan catatan RM6.903 bilion, melibatkan 170 projek perkilangan diluluskan, sepanjang Januari hingga Ogos. Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Teresa Kok berkata, jumlah itu mewakili sebanyak 23.18 peratus daripada RM29.786 bilion keseluruhan modal pelaburan yang diluluskan di negara ini, sepanjang tahun ini.

Kerajaan Takut Pemerhati Luar Kerana Pilihanraya Kotor – MAFREL

Kerajaan Umno BN tidak perlu takut dengan kehadiran pemerhati antarabangsa dalam pilihan raya umum (PRU) jika yakin sistem pilihan raya di negara bersih, kata Pengerusi Badan Bebas Pemantau Pilihan Raya Malaysia (Mafrel), Syed Ibrahim Syed Noh.

“Kalau kita yakin proses demokrasi kita baik, tak perlu takut dan bimbang untuk benarkan pemerhati luar (memantau PRU).

[LAGI GAMBAR & VIDEO] Bukti Perhimpunan Hijau Anti-Lynas Aman Bila Tiada Provokasi

20,000 sertai Anti Lynas di Dataran Merdeka

DIBOLEHKAN BERDOA UNTUK ORANG YANG DIZALIMI

KUALA LUMPUR: Himpunan Hijau Anti Lynas mencapai matlamat apabila kumpulan pejalan kaki Stop Lynas berjaya tiba di Dataran Merdeka kira-kira jam lima petang tadi

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, secara umumnya sesiapa sahaja boleh memohon doa kehancuran sekiranya merasakan diri dizalimi.

Kota Bharu – Umat Islam boleh memohon doa kehancuran jika merasa diri mereka ditindas dan juga dizalimi.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, secara umumnya sesiapa sahaja boleh memohon doa kehancuran sekiranya merasakan diri dizalimi.

“Kami menang atau syahid” – Pemimpin Hamas

KAHERAH: ‘Roket rintangan’ yang menyerang Tel Aviv menunjukkan perubahan dalam imbangan kuasa antara Hamas dan entiti Israel, kata ahli biro politik Hamas, Dr Mahmoud al-Zahar ketika bercakap secara eksklusif kepada Asharq Al-Awsat.

(Roket jarak jauh Hamas yang memasuki Israel membentuk keseimbangan baru di Gaza)

Beliau mendakwa, roket ini menyeimbangkan ‘keganasan’ oleh satu pihak ke atas pihak yang lain, menambah keseimbangan baru ini akan menyebabkan Israel berfikir dua kali sebelum memulakan apa-apa pencerobohan baru terhadap Semenanjung Gaza.

Al-Zahar juga memuji kedudukan yang diambil oleh Mesir dalam konflik dan usahanya dalam mendapatkan perjanjian gencatan senjata, berkata “kami menjangka kedudukan ini dari Mesir yang baru yang mana Presiden, kerajaan dan rakyatnya berdiri teguh di belakang rakyat Palestin”.

Al-Zahar (gambar) menyamakan peluru berpandu jarak jauh Hamas seperti “batu-batu dari tanah yang dibakar keras”, merujuk al-Quran, Surah al-Fil.

Al-Zahar berkata “pertempuran batu-batu dari tanah yang dibakar” dengan Israel telah memberi faktor baru dalam konflik dan akan membentuk pengakhiran pencerobohan melalui pertempuran yang terancang dan meningkat yang akan mendedahkan tahap khayalan musuh yang mengabaikan kehendak rakyat Palestin dan ketahanan mereka.

Warga Gaza bangkit dengan semangat baharu selepas 8 hari diserang

GAZA CITY – Selepas lapan hari menjadi sasaran serangan Israel yang meragut 168 nyawa, kehidupan di Gaza kini kembali seperti biasa.

Berikutan gencatan senjata yang dicapai antara Hamas dan Israel, para nelayan menarik nafas lega kerana perjanjian itu turut menambah keluasan kawasan mereka mencari rezeki sejauh enam batu lagi.

Sebelum itu, mereka hanya dibenarkan menangkap ikan dalam lingkungan kawasan tiga batu di Laut Mediterranean.

Di pasar ikan utama Gaza, peniaga menjual pelbagai jenis ikan dan penduduk berpusu-pusu ke situ untuk membeli ikan kegemaran mereka.

“Ini suatu permulaan yang baik dan kami harap suasana ceria ini akan berkekalan. Tapi, kami memerlukan pemantauan antarabangsa kerana orang Israel tidak menghormati perjanjian berlandaskan undang-undang,” kata penjual ikan bernama Khaled Shamalekh

Roket akan berjatuhan di Israel jika Lebanon mereka serang

Beirut (ANTARA News) – Pemimpin Hizbullah Sayid Hassan Nasrallah pada Minggu memperingatkan Israel bahwa ribuan roket akan menghujani Tel Aviv dan kota besar lain Israel, jika Israel menyerang Lebanon.

Di dalam pidato saat peringatan Asyura, Nasrallah membandingkan  pembalasan Hizbullah jika Lebanon diserbu adalah jauh lebih dahsyat daripada serangan roket dari Jalur Gaza ke Israel.

“Bagaimana Israel, yang diguncang segelintir roket Fajr-5 selama delapan hari, akan bisa menanggulangi ribuan roket yang akan berjatuhan di Tel Aviv dan (kota besar) lain … jika negara itu menyerang Lebanon?” kata Nasrallah di dalam pidatonya, yang ditayangkan oleh hubungan video ke puluhan ribu pemeluk Syiah di Beirut tengah

PUNCA MELAYU P.PINANG TERANCAM : DEB TELAH DIKHIANATI !

KENAPA MELAYU P.PULAU TERUS TERPINGGIR DI PULAU PINANG  ?

Umum mengetahui DEB adalah   dasar yabg dirangka untuk  menyeimbangkan jurang ekonomi di antara Melayu dengan bukan Melayu yang begitu ketara. Ini kerana Melayu terus ketinggalan dalam persaingan ekonomi walau pun 12 tahun merdeka ( 1957-1969). Dasar ini dilaksanakan selepas tragedi berdarah Mei 13 1969. Ia mensasarkan 30 peratus pemilikan ekonomi berada di tangan Melayu selepas  20 tahun ( 1970 -1990 ).

Apa yang berlaku di Pulau Pinang sebaliknya. 30 peratus pemilikan langsung tidak tercapai. Malahan keberadaan Melayu dalam bandaraya  Tanjong terus meleset dan tinggal kenangan. Sebelum merdeka menurut perangkaan ada 40,000 Melayu.Kini boleh dikira dengan jari.Itu pun kerana wujud institusi kerajaan seperti polis, tentera , bomba dan pejabat kerajaan. Hakikatnya penduduk asal dan kampung lebih banyak musnah selepas merdeka berbanding dengan sebelum era penjajahan.

HAYATI KENYATAAN DI BAWAH INI UNTUK MENGANALISIS APA YANG SEBENARNYA BERLAKU.  TENGKU RAZALEIGH HAMZAH ANTARA PENGGUBAL DEB  MAKLUM   DAN  AKUR DENGAN SITUASI BERIKUT :

KINI DEB TELAH DIKORBANKAN MENERUSI DASAR PESWASTAAN.YANG KAYA DAN DITOLONG IALAH SEGELINTIR MELAYU YANG  DIJADIKAN ANAK EMAS  DENGAN DIBERI BERBAGAI INSENTIF. SEGALA YANG BERNAMA MELAYU SEPERTI TANAH SIMPANAN MELAYU,FELDA DAN LAIN-LAIN AKAN BERTUKAR TANGAN MENJADI MILIK KORPRAT. KONONNYA ATAS NAMA MELAYU TETAPI YANG MENDAPAT NIKMAT HANYA SEGELINTIR . APA YANG DINAMAKAN KRONI MENERUSI DASAR KRONISME .

Perkara ini boleh disaksikan  dengan mata kepala kita sendiri sepanjang 1970 hingga kini. Langsung tidak ada keperihatinan untuk mewartakan kawasan tertentu menjadi Tanah Warisan Melayu. Kampung boleh dimusnahkan sepenuhnya atas nama pembangunan walau pun ia tidak berpihak kepada bumiputera.Jadi kewujudan DEB langsung tidak berperanan  dan bermakna. DEB  TIDAK MENJADI BENTENG Dasar ini tidak dilaksanakan dengan betul  di P.Pinang. DEB ada tetapi tidak berfungsi. Keadaannya seperti tidak wujud.

Masjid ditinggalkan kerana kekurangan qarian. Keadaan ini langsung tidak menimbulkan keperhatinan apa lagi kepekaan  di kalangan para pemimpin politik yang berkuasa.Mereka terus  asyik berseminar, berkongres dan membuat resolusi.Tidak ada  tindakan yang bermakna dibuat terhadap resolusi yang mereka hasilkan sendiri.

Melayu terpinggir kerana dipinggirkan dengan sengaja.Pembangunan negara tidak bererti pembangunan yang membawa keadilan untuk rakyat. Negara kaya raya tetapi rakyat menderita,Mereka  tidak menikmati sesuatu yang paling minima seperti perumahan untuk bertahan di bandar  hasil daripada limpahan ekonominya.

Dasar Ekonomi Baru tidak berkesan dan bermakna kepada mereka.Apa lagi selepas dasar penswastaan dan pengkorpratan  dilaksanakan dengan gencar  oleh PM  Mahathir Muhamad . Kerajaan lebih menjaga segelintir Melayu yang kaya dan mebiarkan majoriti rakyat hidup merana. Ini kerana kerajaan telah menjadi persyarikatan yang besar.

Sama-sama bermatlamat untuk keuntungan seperti swasta. Kerajaan bertindak bukan sebagai penanggung jawap sosial rakyat lagi. Rakyat dibiar tenggelam dalam pasaran ekonomi liberal yang mengganas tanpa kawalan. Sebab itu DEB dilaksanakan untuk menyeimbangi keadaan.  Namun ia tidak dilaksanakan dengan betul di negeri yang Melayu paling terpinggir. Rakyat terus dimangsakan tanpa pembelaan.

Tidak ada kepedulian di pihak kerajaan UMNO – BN yang menguasai kerajaan pusat dan negeri untuk satu jangka masa yang panjang untuk mensejahterakan kepincangan. Kemerdekaan  sepatutnya membawa nikmat menerusi pembelaan.Apa yang berlaku sebaliknya. Logikkah selepas 9 RMK keberadaan Melayu di PP diancam kepupusan.

Mari kita mengkaji keadaan Melayu di Tanjong Tokong. Kampung ini termasuk dalam rangka pembangunan di bawah DEB. Tun Razak sendiri turun padang menyaksikan keadaan dan mengarahkan UDA menolong membantu memulihkan keadaan. Arahan khas diberi untuk meletakkan rakyat dalam kehidupan yang teratur menerusi  penempatan semula di bandar. Dilaksankan di bawah agensi khas di bawah DEB Perbandanan Pembangunan Bandar. Namun selepas 40 tahun amanat Tun Razak gagal dilaksanakan.

Bukan sekadar itu, tanah di hadapan pantai Tg Tokong yang ditebusguna seluas 1000 ekar sepenuhnya diberi kepada swasta.Tidak ada bahagian langsung untuk penduduk kampung Tg Tokong yang sesak dan padat. Pemaju membina rumah bungalow untuk pasaran terbuka. Pemaju mendapat tanah dengan harga murah RM 1.00 sekaki persegi dan menjualnya di pasaran terbuka dengan harga RM 500 / selepas dibangunkan.

Rekod menunjukkan penjajah Inggeris memberi 100 peratus tanah tebusguna kepada rakyat sebelum merdeka. Kerajaan selepas merdeka langsung menafikan hak rakyat untuk mendapat tanah  dalam pembangunan selepas merdeka.Wajarkah kita membina bungalow untuk orang asing dan golongan kaya raya. Pulau Pinang amat kekurangan tanah. Rakyat memerlukan rumah untuk tempat tinggal. Dalam keadaan ini pembangunan mewah yang memakan tanah menjadi keutamaan sedangkan rakyat diletakkan dalam flet-flet sempit yang merimaskan keadaan.

DEB membawa mesej Dasar Ekonomi Bersama untuk semua.Apa yang berlaku ialah Dasar Ekonomi Bolot untuk segelintir elit politik korprat yang berkuasa.Mereka membuat kekayaan dalam sekelip mata kerana kedekatan mereka dengan kerajaan yang memegang kazanah negara. Amanah tidak dilaksanakan dengan telus.Akibatnya yang kaya terus meliana yang miskin papa kedana.

Menurut logika Tun Mahathir orang miskin terus miskin kerana ia memilih untuk  jadi miskin tanpa usaha.Betulkah logika ini ? Rakyat jadi miskin kerana dasar-dasar kerajaan yang langsung tidak perihatin terhadap keadaan mereka. Khususnya kemiskinan bandar yang amat ketara di bandar – bandar besar. Miskinlah rakyat apabila ekonomi dilaksanakan secara terbuka. Harga rumah dan tanah dibuka untuk pasaran dunia melonjak tanpa kawalan.

Sedangkan di Singapura sebuah pulau kecil sahaja harga tanah dikawal oleh pemerintah. Ia dapat mengadakan perumahan yang cukup untuk setiap rakyat jelatanya. Kerajaan telah berperanan dengan positif menjadi penanggung jawap sosial yang menjamin hak rakyat untuk mendapat tempat berlindung. Sedangkan rakyat di PP amat bermasalah untuk mendapat tempat berlindung kerana dasar- dasar yang terlalu mengikut kehendak swasta.

HAYATI KENYATAAN TENGKU RAZALEIGH

KERAJAAN BN DICABAR BENARKAN PEGUAM PERANCIS MASUK MALAYSIA

MARI BERSEMUKA DENGAN PEGUAM PERANCIS

  • TIDAK ADA RASUAH -ITU HANYA DIAYAH DAN FITNAH PAKATAN RAKYAT
  • BERANI KERANA BENAR , TAKUT KERANA SALAH
  • PELUANG BN MEMBELA DIRI
  • SEKATAN MENUNJUKKAN BN TIDAK TELUS
  • MARI KITA TENGOK APA BUKTI YANG PEGUAM PERANCIS ADA
  • JIKA TIDAK ADA BUKTI YANG KONKRIT KERAJAAN  BN ADA HAK UNTUK MENDAKWA MEREKA. MEREKA ADALAH PEMBOHONG YANG      MEROSAKKAN IMEJ MALAYSIA DI MATA DUNIA . BN MESTI MENANGKIS SERANGAN INI.KITA PUNYAI PASUKAN PERUNDANGAN YANG MANTAP.MAMPU MENGHADAPI 2 PEGUAM PERANCIS ITU. SIAPA MEREKA ? ADA CUKUP  BERANI  ! JIKA TIDAK IMEJ KITA AKAN TERCALAR. INI PERKARA SERIUS YANG MESTI DIHADAPI BUKAN DIKETEPI. PELUANG NAZRI AZIZ UNTUK MEMBELA KERAJAAN !

REALITI SEBENAR GAZA : MANA PERGINYA OIC DAN ARAB SAUDI ?

GAZA JADI SASARAN – DUNIA ARAB SEKADAR MERAYU, SAUDI MEMBISU !

GAZA bumi syuhada menjadi mangsa serangan Israel secara bertubi-tubi. Di mana perginya OIC. Sekadar Oh I see sahajakah. Mana pergi Liga Arab,  YANG TIDAK BOLEH DIHARAP, Mana perginya UN yang kononnya pembela hak asasi manusia.

Ketika Iraq menyerang Kuwait (sebenarnya boneka AS yang mencuri hasil minyak Iraq)) seluruh dunia mengutuk dan membenarkan 28 negera menyerang dan menjatuhkan Sadam Hussein.Malaysia pun turut akur  mengikut telunjuk AS.  Sebuah negara yang sah berdaulat telah dijatuhkan dengan restu UN.

Rekod negara unggul model demokrasi AS.  Dibenarkan  menceroboh dan berbuat keganasan meranapkan hak satu negara merdeka yang juga anggota UN. Bila USSR meranapkan Afghanistan satu dunia murka.Bila AS mengganas berbagai alasan dihidangkan untuk merelakan kegananasan sebagai kebaikan. Kita benar-benar hidup dalam dunia yang menggila.

Menurut UN sebuah negara tetap berdaulat dan tidak boleh diceroboh  oleh sesiapa. Bolehkah seluruh dunia berpakat menjatuhkan negara haram Israel yang ditubuh dengan menafikan hal negara asal Palestin ? Tentu tidak boleh . Israel dtubuhkan dengan restu UN. Hak Palestin menubuhkan negara yang sah dan berdaulat kenapa dinafikan sama sekali.

Gaza diserang bertalu-talu.Satu dunia membisu. Israel tidak pun dihukum di atas keganasannya.  Ini menunjukkan UN sebenarnya berat sebelah, tunduk di bawah telunjuk AS dan tidak berfungsi dengan betul sebagai badan sejagat yang berteraskan  kemanusiaan. Hairannya dunia Islam masih tertidur dan berdengkur.Bila rasanya hendak jaga dan bermaruah membela ummah. Allah maha besar bukanya  AS yang maha besar !

Jadi negara-negara umat Islam wajar menilai semula keanggotaan mereka di dalam UN. UN tidak berpihak kepada negara dan warga seluruh dunia secara adil.Jelas ia dikongkong oleh kuasa besar tunggal  AS. Di dalam UN   dunia Islam yang mengandungi lebih daripada 50 negara  langsung tidak punyai veto untuk membela kepentingan 2 bilion umat Islam.

Bila puak Serb menyerang Bosnia,  Nato dan UN  bungkem diam. Begitu juga dengan komplotan Barat dan Nato yang menjatuhkan Muammar Ghadafi.Dunia menyokong kononnya beliau zalim.Kini kezaliman berlaku di depan mata, satu dunia membisu dan dunia Islam tergamam

Tidakkah ini semua tanda bala Allah terhadap kita yang bersikap santai apabila kezaliman mengenai saudara-saudara kita di seluruh dunia. Kezaliman mengenai Muslim Rohinga kita membiarkan sekadar cukup dengan bantuan kemanusiaan.

Kezaliman telah mengenai saudara terdekat kita di Selatan Thailand.Kita sekadar mengatakan itu masalah dalaman negara jiran.KIta sopan menghormati kedaulatan mereka. Kita tidak boleh masuk campur. Kita redza dengan apa yang berlaku.Kononnya ini taqdir Tuhan.

Ya memang begitu kerana kita  amat zalim sesama umat Islam sendiri dan menghukum setiap pejuang yang maju ke depan.Menuduh mereka Al Qaidah,penderhaka,teroris dan berbagai jenama ikut selera AS. Akibatnya umat Islam seluruh dunia menjadi kecut dan dayus.Kita bertanggung jawap mematikan semangat jihad.  Membasi dengan diplomasi yang langsung tidak dipedulikan oleh musuh-musuh Islam.

Kata Saidina Umar kepada umat Arab :

Kita dulu adalah sehina-hina manusia di atas muka bumi, Allah telah memuliakan kita dengan Islam. Jika kita mencari kemuliaan selain daripada ISLAM maka Allah akan menghina kita dengan serendah-rendah kehinaan.

Inilah yang berlaku kepada kita kerana berkiblat ke Barat dan menolak Dinul  Islam.Asas aqidah Islam sebagai formula kebangkitan semula umat Islam sedunia.Kita menzalimi sesama sendiri dengan mengambil sistem ekonomi riba dalam urus niaga. Kita terikat kuat, masih menggunakan dolar AS sebagai mata wang pertukaran antara bangsa. Sedangkan dolar AS tidak mempunyai apa-apa sandaran melainkan gertakan AS sebagai adikuasa dunia. Inilah kita.  Lemah selemah-lemahnya kerana mencari kemuliaan dengan menolak ISLAM !

Hayati firman Allah di bawah ini yang maksudnya :

Orang-orang Yahudi begitu juga Nasrani sekali-kali tidak akan meredai kamu melainkan kamu mengikuti perjalanan mereka. Katakanlah sesungguhnya petunjuk Allah itulah sebenar-benar petunjuk. Demi sesungguhnya jika engkau turut kemahuan mereka sesudah datang pengetahuan kepadamu maka Allah tidak akan menjadi pelindung dan penolong  bagimu lagi.

And the Jews will not be pleased with you  nor the Christian until you follow their religion.Say : Surely Allah’s guidance ,that is the guidance. And if you follow their desires after the the knowledge that has come to you ,you shall have no guardian from Allah ,nor any helper

Amaran Rasulullah Tentang Punca Kezaliman

Rasulullah hidup dalam dua zaman, zaman jahiliyyan dan zaman Islam.Beliau yang membawa perubahan dari zaman gelap menuju terang.Beliau masak dengan apa itu kezaliman dan keadilan.Beliau telah meletakkan masyarakat Arab jahiliyyah di atas landasan iman , Islam dan Ihsan.

Saksikan hadis di bawah untuk melihat punca kejatuhan dan kerosakan umat.Kini ramai yang mengaku Islam dan menjadi umat Muhammad.Sebanyak mana sifat Muhammad iaitu sifat yang terpuji lekat kepada diri mereka untuk menjadikan mereka umat yang terpuji sebagaimana akkhlak Muhammad yang amat merendah diri dan tunduk kepada kehendak Allah.

DAILOG TAMADUN : APA KATA IBN QALDUN PUNCA KENAIKAN DAN KEJATUHAN SESEBUAH KERAJAAN

IBN QALDUN ahli sosiologi Arab yang gemilang telah menemui  punca kenaikan dan kejatuhan sesebuah kerajaan .Beliau menemui sebuah hukum karma – sosial  hasil daripada penelitian beberapa dekad. Punca kenaikan dan kejatuhan sesebuah empayar. Menurut beliau :

Di awal empayar bilangan orang kaya rendah , cukai pun rendah tetapi hasil yang dipungut banyak sehingga dapat memanfaatkan semua. Ertinya wujud keadilan yang dikecapi ramai. Kerajaan berfungsi untuk kebajikan rakyat jelata. Kerajaan tidak dikawal peniaga.

Diakhir empayar  bilangan orang kaya tinggi, cukai pun tinggi tetapi perbendaharaan kerajaan sentiasa kekurangan dan digugat  kekeringan.  Timbul persoalan kenapakah fonemena ini wujud ? Fonemena ini wujud di serata dunia.Tidak sunyi berlaku di negara kita juga yang dikatakan model terbaik negara membangun!

Contohnya di tahun 1960an dan 1970an para pelajar mendapat biasiswa ketika masuk universiti.Para pekerja menikmati semakan gaji setiap 5 tahun sekali. Sedangkan masa itu Malaysia hanya sebuah negara pertanian atau dunia ketiga.

Kini kita menjadi pengeluar minyak, produk industri dan pelbagai.Namun rakyat terperangkap dengan inflasi, cukai yang pelbagai dan keadaan upah/gaji yang statik.Nilai pendapatan kita sentiasa jatuh berbanding dengan inflasi tinggi yang tidak dapat dikawal walau pun dikatakan masih rendah!

Harga kereta sangat mahal dan cukai kenderaaan serta insuran antara yang termahal di dunia. Harga rumah yang amat tinggi di luar keupayaan rakyat.Rakyat seperti tidak boleh tinggal di bandar atau tapak asal kediaman mereka.Mereka dihambat oleh nilai komersial yang melonjak berlipat ganda. Kita amat terbuka kepada pasaran dunia yang siap siaga memburu. Rakyat tidak punyai jamin untuk bertahan apa lagi dilindungi.Kerajaan telah menjadi syarikat perniagaan.Bukan lagi penangung jawap sosial dan pelindung rakyat !

Semuanya atas nama harga pembangunan. Sebenarnya rakyat menjadi MANGSA dan KORBAN pembangunan yang sengaja dirangka untuk menguntungkan satu golongan yang kecil dan memangsakan golongan terbanyak.Kita perlu memikirkan semula tentang model pembangunan kini.

Banyak yang cacat dan telah mendatangkan  mudarat besar kepada alam dan insan.Alam bertindak balas apabila diceroboh dan diperlakukan dengan sewenang-wenang. Tanah runtuh,banjir,pencemaran, cuaca tidak menentu, kematian ingin,ribut taufan dan 1001 gejala tindak balas alam yang pelik.Hayati firman Allah yang bermaksud :

“Telah nyata kerosakan di darat dan di laut oleh perbuatan tangan-tangan manusia untuk Dia rasakan kepada mereka sebahagian apa yang perbuat agar mereka kembali ” – Surah Ar Rum S 30 :  ayat 41

Mischief has appeared on land and sea because of that the hands of man have earned ,that may give them A taste of some of their Deeds : in order that they May turn back from evil ( Ar Rum 30 : 41 )

HURAIAN LANJUT  IBN QALDUN TENTANG PUNCA KEJATUHAN DAULAH/KERAJAAN-KERAJAAN ISLAM SELEPAS PENINGGALAN NABI MUHAMMAD SAW

DAILOG KETUANAN MELAYU

KETUANAN MELAYU

APA ERTINYA KETUNAN MELAYU ? MELAYU YANG MACAM MANA  LAYAK UNTUK MEMERINTAH . MELAYU KUAT KERANA ISLAM.TANPA ISLAM MELAYU TIDAK KE MANA.KEPIMPINAN MESTI  KUAT DAN HEBAT  UNTUK  MEMPERTAHANKAN  AGAMA,  BANGSA DAN NEGARA . PALING UTAMA MEMBELA TUJUAN TERTINGGI DAN TERAKHIR  SYARIAT UNTUK MENJAGA :

AGAMA   ,  NYAWA ,  AKAL , HARTA BENDA , MARUAH DAN KETURUNAN .

ADAKAH KEPIMINAN MELAYU DAN ISLAM HARI INI MENJAGA  SEMUANYA   DENGAN SEMPURNA. JIKA TERBUKTI MEREKA MEMEGANG AMANAH  SUDAH PASTI AGAMA TERPELIHARA DAN MURTAD TIDAK BERLELUASA.

BERBAGAI GEJALA SOSIAL MEMBARAH SEPERTI ZINA, SYIRIK YANG DITERIMA MENJADI AMALAN BIASA KONONNYA ATAS NAMA TOLERANSI BERAGAMA,

PERKARA HARAM BERMAHARAJA LELA,RIBA TELAH DITERIMA MENJADI KOMODOTI  PERNIAGAAN, RASUAH DAN JENAYAH MENJADI-JADI DAN BERBAGAI KEBEJATAN SOSIAL  DI BUMI KERAMAT INI ! JUSTERU KETUANAN MELAYU BOLEH DITERIMA JIKA IA MEMBAWA RAHMAT UNTUK SEMUA SEBAGAIMANA NABI MUHAMAD MEMBAWA RAHMAT UNTUK UMAT . HIDUP MELAYU BERMAKNA HIDUP ISLAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...