KRISIS SYRIA – ULASAN SEMASA MENERUSI GARAPAN ANTARA BANGSA

KRISIS  Syria telah  bertukar menjadi perang.Ianya  masih berterusan dan telah mengorbankan 70.000 jiwa.Berjuta rakyatnya terpaksa mengungsi ke Turki dan Jordan. Namun krisis belum langsai , menemui penyelesaian. Pihak pemberontak bertekad mahu menumbangkan rejim zalim warisan keluarga  al Assad.

Basyar pula mempertahankan haknya dengan menegaskan bahawa beliau bukan boneka Barat dan akan berjuang hidup dan mati di bumi Syria. Iran dan Hizbullah masuk campur mengekang kejatuhan Basyar.

China dan Rusia yang punyai hubungan intim dengan Syria membantunya  dengan kuasa veto bila PBB membuat keputusan untuk bertindak ke atas Syrtia. Manakala Saudi , AS dan Negara Barat dituduh berada di sebalik sokongan terhadap pemberontak yang mahu menumbangkan rejim yang ada kaitan dengan Iran.

Sheikh Yusuf al Qardawi , ketua ulama yang mewakili golongan Sunni mengeluarkan fatwa halal menjatuhkan rejim zalim seperti Basyar yang kejam itu. Hakikatnya golongan Sunni yang mewakili 75 peratus rakyat Syria yang  diperintah oleh golongan Syiah yang berjumlah hanya 15 persen sahaja. (Pendudk Syria 23 juta –  Sunni 17 juta,  6 juta Syiah)

MENYINGKAPI KRISIS -PERGOLAKAN DI SYRIA YANG MENGORBANKAN 70,000 UMAT ISLAM

LEMBARAN FAKTA KRISIS KEMANUSIAAN SURIAH
Nama: Suriah atau Syria atau Republik Arab Suriah
Penduduk: Sekitar 22,5 juta jiwa (perkiraan Juli 2012): sekitar 75%
Muslim
(AhlusSunnah wal Jamaah), sekitar 15% Nusairiyah-Alawiyah (Syiah),
sekitar 10%Kristen dan Druze
Lokasi: Asia Barat (Timur Tengah)
Perbatasan: Total garis 2.253km2: Turki (Utara) 822km, Iraq (Timur,
Tenggara,Selatan) 605km, Yordania dan Palestina (Barat Daya) 451km,
Lebanon (Barat) 375km
MUKADDIMAH
1.
Sesudah dua tahun krisis kemanusiaan di Republik Arab Suriah (Syria),
sampai saat ini lebih dari 70 ribu orang terbunuh. Lebih dari 1.000.000
orang mengungsi ke luar Suriah (Turki, Lebanon, Yordania dll.), dan sekitar
2 juta orang terpaksa meninggalkan rumah,kampung, dan kotanya,
berpindah ke bagian lain di dalam Suriah sendiri (InternallyDisplaced Persons).
2.
Dua juta orang itu –yang kira-kira sepertiganya anak-anak berusia
di bawah 12 tahun–kini hidup tanpa kejelasan keamanan dan kebutuhan dasar seperti makanan, minuman, pakaian, dan tempat tinggal. Cuaca ekstrim musim
dingin dan panas, sekaligus kekerasan senjata mengancam nyawa mereka
dari detik ke detik.
PEMICU KRISIS KEMANUSIAAN
3.
Tepat dua tahun yang lalu, Maret 2011, sekelompok remaja menuliskan grafiti
di dinding kota Daraaa, diantaranya bertuliskan: “Sebentar lagi giliran Anda Dokter…” Maksudnya ditujukan kepada Presiden Basyar Al-Assad yang seorang dokter spesialis mata, yang sejak tahun 2000 mewarisi kekuasaan ayahnya
Hafez Al-Assad. Hafez berkuasa selama 30 tahun sebelum wafatnya tahun itu.
4.
Para remaja yang mencoretkan grafiti itu diduga terpengaruh apa yang disaksikannya di televisi dan dibicarakan banyak orang di sekitarnya,
tentang revolusi yang terjadi di seantero Arab. Revolusi-revolusi itu telah
mengakhiri kekuasaan rezim-rezim zhalim, diTunisia, Libya, Yaman, dan
Mesir.Rangkaian peristiwa regional ini lazim dijuluki “Musim Semi Arab
” (Arab Spring)
5.
Para remaja tersebut kemudian ditangkap oleh aparat intelijen lokal di Daraa.
Salah seorang yang ditangkap kini masih hidup, dan mengungsi ke Yordania. Remaja inidibawa ke penjara Swaida, disiksa, sampai dia mengaku bahwa
dia yang mencoretkan grafiti itu, meskipun pada kenyataannya bukan dia yang melakukan.
6.
Dalam waktu dua minggu sesudah penangkapan dan penyiksaan beberapa
remaja itu, terjadilah gelombang demonstrasi di kota Daraa. Terutama
di Masjid Umari, masjid terbesar di kota itu. Continue reading

MELIHAT INDONESIA DARIPADA JEREBU

Sebuah liputan tentang keadaan di Indonesia yang menjadi punca  kepada keadaan berjerebu. Jerebu yang melangkau ke Malaysia dan Singapura. Kesannya menimbulkan keadaan yang menggelisahkan sehingga Kerajaan Malaysia mengisytiharkan darurat di beberapa negeri. Keadaan ini bukan sekali dua berlaku.

Ia telah berlaku beberapa kali. Puncanya kerana kebakaran hutan yang disengajakan. Beberapa syarikat Malaysia dan Singapura dituduh sebagai menyebab.Mereka membakar hutan untuk ditukar menjadi ladang kelapa sawit.Apakah tuduhan ini benar ?

Liputan dan laporan secara hidup “life”  mengesan dan mmebongkar apa yang sedang berlaku di kawasan sasaran dan tapak. Dampaknya kelihatan jelas , jerebu dana asap yang menutupi kawasan .

Mari kita  melihat Indonesia menerusi jerebu, menyerlahkan  ketamakan manusia yang gelojoh memburu harta sehingga sanggup melakukan apa saja. Siapa yang salah tidak tahu.

Masing-masing menuding jari, memeprsalahkan di antara satu sama lain sehingga tidak diketahui siapa yang membuat angkara di belakang tabir terhadap bencana yang sedang marak ini. Sungguh pandai manusia bersandiwara.

Ia seperti skrip yang telah lazim dalam dunia yang penuh pancaroba ini.  Adakah akan berhenti atau akan diulang lagi di masa hadapan. Firman Allah dalam Al Quran Surah  Ar Ruum ayat 41 :

“Telah nampak kerosakan di darat dan di laut disebabkan kerana perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar)”. (Ar-Ruum:41)

Dia telah menciptakan kamu dari bumi (tanah) dan menjadikan kamu pemakmurnya”. (Huud:61)

TIME MAGAZINE THE FACE OF BUDDHIST TOROR

The cover of the July 1 issue of Time magazine

The latest issue of Time magazine features a picture of the radical Buddhist monk Wirathu on the cover with the headline “The Face of Buddhist Terror.

The cover of the July 1 issue of Time magazine
Wed Jun 26, 2013 12:53AM

The latest issue of Time magazine features a picture of the radical Buddhist monk Wirathu on the cover with the headline “The Face of Buddhist Terror.”

Related Interviews:
The Myanmar government has banned this week’s issue of Time magazine because of its cover story, which is about an extremist Buddhist monk accused of promoting violence against Muslims in the country.

On Tuesday, Myanmar government spokesman Ye Htut posted news of the ban on his Facebook page.

The latest issue of Time magazine features a picture of the radical Buddhist monk Wirathu on the cover with the headline “The Face of Buddhist Terror.”

“The article entitled ‘The Face of Buddhist Terror’ in Time magazine July 1 issue is prohibited from being produced, sold or and distributed in original copy or photocopy in order to prevent further racial and religious conflicts,” Ye Htut said.

Rohingya Muslims have been denied Myanmar citizenship since a new citizenship law was enacted in 1982, and there have been a number of attacks on Rohingyas over the past year

 

PILIHANRAYA KECIL KUALA BESUT PENTAS TERBAIK SELAMATKAN PASAR PAYANG

Sebenarnya apa yang berlaku sekarang ini, memang benar, ianya adalah hidup matinya Kedai Payang yang di dalam keadaan akan dimusnahkan, jika BN kekal sebagai kerajaan negeri. Dengan terwujudnya PRK ini, maka laluan pernafasan Kedai Payang yang seakan mati kembali bernyawa. Dengan berlakunya PRK ini, sudah tentu nyawa Kedai Payang ini bergantung hidup pada undi daripada 17,679 pengundi di DUN Kuala Besut.

Siapakah calon yang layak.Rasanya Raja Kamarul Bahrin , ini hanya kemungkinan yang paling baik  sahaja

Anwar: DUN Kuala Besut kritikal, mencabar untuk dirampas

 

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim melihat Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut di Terengganu sebagai kawasan yang mencabar untuk dirampas pembangkang, sekiranya pilihan raya kecil diadakan.

Anggota Parlimen Permatang Pauh itu berkata ini kerana DUN tersebut telah dimenangi Barisan Nasional (BN) dengan majoriti yang besar iaitu 2,434 undi pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13), pada 5 Mei lepas.

“(DUN Kuala Besut) benar-benar kawasan yang kritikal dan mencabar bagi satu pilihan raya kecil kerana majoriti yang diperoleh BN agak besar. Bagaimanapun, kawasan itu juga besar bagi PAS, jadi kita akan sokong calon PAS.

Sedutan Bernas Daripada Blogger Terkenal

ASPAN ALIAS –  MEMBEBASKAN NEGARA DARIPADA POLITIK YG BERJEREBU  

Rakyat ternanti-nanti waktu mereka boleh menarik nafas dengan lega tanpa jerebu serta tanpa bersusuh payah memakai topeng. Kita sudah jemu banyak pihak tidak jujur dan memakai topeng yang melindungi keadaan sebenar mereka.

Kita tidak mahu lagi mendengar ada pihak yang melaungkan perjuangan ‘multiracial’ tetapi disebalik topeng itu mereka adalah rasis, serasis-rasisnya. Ada yang bertopengkan isu moral tetapi pemimpin mereka tidak terlepas dari isu moral yang sudah menjadi ‘stigma’ kekal dalam politik tanah air kita.

Selagi isu jerebu politik ini tidak selesai selagi itulah orang ramai akan hidup dalam  ‘deception’ sentiasa.

DIPETIK DARI BLOG KADIR JASIN MENGNAI ISU RASUAH

Undang-undang pencegahan rasuah boleh dipinda dan diperkukuhkan, tetapi pembasmian rasuah dan penyalahgunaan kuasa tidak akan berjaya selagi aspek moral dan ketelusan tidak dilaksanakan. Banyak kes-kes berkaitan rasuah dan penyalahgunaan kuasa lebih berupa kes moral daripada undang-undang.

Contohnya, Menteri, Menteri Besar dan Ketua Menteri boleh mengisytiharkan percanggahan kepentingan (conflict of interest) dan menarik diri daripada membuat keputusan apabila projek, kontrak dan permohonan yang dibincangkan membabitkan ahli keluarga atau kawan akrab mereka.

Tetapi semua orang tahu, iaitu sekalipun mesyuarat diserahkan kepada orang lain, misalnya Ketua Setiausaha Kementerian atau Ahli Exco, pengaruh Menteri, Menteri Besar dan Ketua Menteri tetap ada. Mereka hanya perlu “mengenyitkan mata” dan yang perlu berlaku akan berlaku.

Cadangan supaya Menteri, Menteri Besar, Ketua Menteri dan Ahli Exco tidak membenarkan ahli keluarga mereka terbabit dengan projek dan aset negara, seperti tanah dan konsesi balak, perlu dipertimbangkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...