CAMPUR TANGAN EU DI MESIR KONON UNTUK REDAKAN KEADAAN

Ashton pressured Morsi to accept coup: Brotherhood figure

ASHTON SERU MORSI TERIMA RAMPASAN KUASA – ANDA TELAH DISINGKIRKAN ! ADAKAH INI  BERMAKSUD MENDESAK IM TERIMA APA YANG BERLAKU SEBAGAI KEKALAHAN TERHADAP PUAK SEKULAR YANG MENJADI PUNCA KEPADA HURU – HARA.KEKACAUAN SENGAJA DICETUSKAN – AMBIL ALIH KUASA

Egypt Interior Ministry blames Brotherhood for Cairo violence– Egypt’s ministry of interior blamed the Muslim Brotherhood for deadly Cairo clashes on Saturday and denied officers fired live rounds.

Ikhwamul Muslimin dipersalahkan atas pembunuhan yang berlaku. Soalnya siapa mangsa siapa pemangsa.Tentera dan penembak curi yang bertindak ganas. Kebanyakan mangsa ditembak dimuka. Angkara siapa semua ini ? Bukankah TINDAKAN  rejim ganas yang merampas kuasa daripada pemerintah yang sah. Rakyat diganasi kerana sokongan mereka terhadap kerajaan yang dipilih rakyat. Kerajaan yang menang menerusi proses DEMOKRASI. Tanpa kemnusiaan , tentera jadi mesin keganasan atas alasan memulihkan keadaan  Continue reading

TUN DR M MEMPERLECEH UMNO – SAPA PUNCA SEMUA NIH ?

Pemimpin bersin pun ahli Umno tepuk tangan – Mahathir

PUTRAJAYA: “Kalau pemimpin bersin pun ahli Umno tepuk tangan,” kata Tun Dr Mahathir Mohamad dalam satu sesi dialog bersama NGO KelabCheDet Sabtu lalu di pejabatnya.

“Mereka akan sokong tanpa bersoal jawap lagi apa sahaja yang dilakukan oleh pemimpin Umno walaupun yang dilakukan itu merosak kan parti,” tambahnya.

Bagi beliau, ahli Umno sudah tidak berkualiti lagi, apa tidaknya jika ramai orang yang berpendidikan tinggi dan berpelajaran dihalang masuk ke dalam Umno.

“Jika ketua bahagian itu guru besar misalnya dia akan cuba halang orang yang kedudukan taraf dan pangkat yang lebih tinggi dari masuk menjadi ahli kedalam bahagiannya, jika orang itu guru biasa baru lah diluluskan, begitu seterusnya cik gu pula enggan orang yang lebih berpendidikan dari nya untuk masuk, lama-lama yang ada orang yang tiada kualiti dan pendidikan, nak cari calon jadi menteri pun tak ada kerana yang sedia ada semuanya tidak berkelayakan.

DIPETIK DARI BLOG SALAHUDIN

KOMEN:  Di  zaman kemuncak era 990an di masa Dr Mahathir disanjung melangit,  siapa berani cabar beliau. Anwar pun puji Dr M melambong-lambong sehingga membuat pantun. Inilah budaya membodek yang terpupuk dalam UMNO. Kalau menentang atau kritikal sedikit alamat hilang habuan.

Pernah satu ketika kerana hendak membodek,  Dr M baru buka mulut.

” Saya nak cadangkan satu usul…………..” Tak tahu hujung pangkal usul apa sudah ada yang menyokong. “Saya sokong….Saya sokong……..Saya sokong.

Dr M mencelah, “Sokong apa ? ” Saya belum kata apa pun !  Oh politik wang tak sokong ? Wang sokong tak ? Bila dah ada wang baru datang politik wang .

Hadirin tergelak dengan tempelakan beliau yang sangat arif lagi bijaksana membaca dan mewarnakan keadaan !

Mengapa mereka menyokong UMNo . Di situ terhimpun habuan. Tidakkah Kuasa adalah kunci pembuka kekayaan. Jadi macam mana busuk dan parahnya rasuah mesti sokong .Jangan tak sokong nanti. Nanti hilang bahagian.

RIWAYAT KEMUNCULAN SAUDI ARABIA -BAGAIMANA BERMULA DAN SIAPA DI SEBALIK PENGUKUHANNYA ? ?

King Suud Abdul Aziz 1876- 1953  pengasas Negara Saudi Arabia

Saudi Arabaia adalah nama baru yang muncul di pentas sejarah menjelang 1926. Berlakunya selepas  King Abdul Aziz Al Saud berjaya menawan Mekah dan Madinah.Dirampas daripada  kekuasaan Shariff Hussein,  keturunan Saidina Ali. Keluarga  Bani Hashim yang selama ini menguasai  dan mewarisi Mekah dan Madinah. Disebut khadam Al Haramain. Penjaga dua tanah suci Mekah dan Madinah. Selama ribuan tahun ekonomi Hejaz di jana daripada kehadiran   jutaan jemaah haji berkumpul di situ.

Sharif Hussein tersingkir dalam dalam permainan politik Inggeris  . Beliau dituduh  gagal menyatukan dunia Arab walau pun dibantu. British mengalih sokongan dengan membantu saingannnya Ibn Saud. Beliau tersingkir dan dikeluarkan daripada Mekah. Diberi negara baru Jordan di kawasan tandus,  tanpa hasil minyak. Di antara  cucunya ialah Al Malik Hussein . Continue reading

KELUARGA DIRAJA SAUDI BONGKAR KEDURJANAAN REJIM

Prince Khalid Bin Farhan Al-Saud telah mengumumkan Pembelotan dari keluarga diraja Al Saud melalui satu kenyataan, menyeru raja-raja lain untuk bersuara dan mendedahkan kebenaran demi Allah.


“Rejim di Arab Saudi tidak berdiri dengan peraturan-peraturan Tuhan atau (negara) kaedah-kaedah yang mantap dan dasar, keputusan, dan tindakan yang benar-benar berdasarkan kehendak peribadi pemimpinnya.”

“Semua yang diperkatakan raja Arab Saudi tentang menghormati undang-undang dan peraturan agama adalah palsu.

“Mereka tidak berfikir tentang apa-apa kecuali faedah peribadi mereka dan tidak peduli akan kepentingan rakyat atau keselamatan negara,”katanya.

Putera Saudi berkata segala yang diucapkan pembangkang mengenai  sistem kuku besi dan kongkongan keterlaluan ke atas kehakiman, perlembagaan dan kebejatan sistem ekonomi -politik dan sosial di Saudi yang teerlalu rigid  adalah benar.


“Keadaan sebenar adalah lebih teruk daripada apa yang dikatakan”

MESIR DIAMBANG ANARKI – KEMUNCULAN DIKTATOR BARU TAJAAN AS DAN SAUDI !

ATAS NAMA DEMOKRASI RAKYAT MESIR BERPECAH BELAH DI ANTARA SEKULAR DENGAN ISLAM. MEREKA LEBIH RELA  DALAM KEKACAUAN DARIPADA MENERIMA PERALIHAN KUASA  MENERUSI    DEMOKRASI. DEMOKRASI  YANG BARU  BERMULA SETELAH  DIPERINTAH SECARA KUKU BESI SELAMA PULUHAN TAHUN.  

DEMOKRASI DISALAH GUNA UNTUK MENIMBULKAN HURU HARA SUPAYA PUAK YANG MENANG GAGAL MEMERINTGAH DENGAN AMAN. DENGAN INI MENJEMPUT CAMPUR TANGAN AS DAN SAUDI UNTUK MENCATUR MASALAH DALAMAN  DAN MASA DEPAN MESIR. MESIR YANG SANGAT BERGANTUNG KEPADA BANTUAN LUAR. SEBAGAIMANA KATA  YUSUF QARDAWI RAKYAT BOLEH SABAR DI BAWAH DIKTATOR MUBARAK SELAMA 3O TAHUN TETAPI GELABAH  DENGAN DEMOKRASI MORSI TIDAK SAMPAI 2 TAHU.APA DAH JADI DENGAN UMAT MESIR INI : Continue reading

APA KATA SARJANA BUKAN ISLAM TERHADAP NABI MUHAMMAD SAW

MAKAM RASULULLAH MUHAMMAD SAW DI MASJID NABAWI MADINAH AL  MUNAWWARAH :

ALLAH DAN PARA MALAIKAT MENGUCAPKAN SALAM PENGHORMATAN KE ATAS NABI, WAHAI SEKALIAN  ORANG YANG BERIMAN UCAPKANLAH SALAM PENGHORMATAN KE ATAS BELIAU DENGAN PENGHORMATAN YANG SESUNGGUHNYA !

APA KATA GHANDI TENTANG MUHAMMAD

Aku ingin menukik dan mencungkil  perkara  terbaik daripada  rahsia kehidupan orang-orang yang berjaya memegang kekuasaan pada saat ini. Kekuasaan  ke atas berjuta-juta jiwa umat manusia. Setelah mengkaji tentang jiwa besar  Muhamamad,   saya menjadi lebih yakin bahwa bukanlah  pedang yang menundukkan hati hati manusia. Mengapakah umat   pasrah dan tunduk patuh  menuruti skima hidup berdasarkan  risalah yang dibawanya pada waktu itu ?

Saya dapat merasai faktor terpenting ialah sikap kezuhudan dan kesederhanaan yang terpancar daripada peribadi beliau yang tidak jauh terpisah darpada kehidupan manusia biasa.  Pengucapan Muhammad yang lunak terhadap penghapusan dosa, sikap nabi yang menyantuni janji , perhatian berat beliau terhadap  teman-temannya dan para pengikutnya, keberaniannya dalam membela kebenaran, ketegasannya dalam melindungi dan memperjuangkan nasib  para insan yang  teraniayanya dan kepercayaannya yang mutlak , tidak tergoyahkan dalam memegang amanat  Tuhan.

Sekali lagi bukan pedang yang dipergunakan untuk menundukkan hati – hati manusia.  Sikapnya yang gigih mengatasi setiap rintangan dengan penuh yakin telah  memenangkan beliau secara total pada setiap fasa kesukaran yang dilalui  dengan penuh ketabahan . Ketika saya menutupi  jilid kedua daripada riwayat hidupnya  timbul  penyesalan   kerana tidak dapat menukik dan menimba lagi peri kekaguman saya   terhadap  peribadi  besar ini.

 

MAHATMA GHANDI

Continue reading

BUKTI BERGAMBAR SOKONGAN TERHADAP MORSI MENGGENANGI JALAN RAYA

Thousands of supporters of ousted President Mohamed Morsy have flocked streets nationwide to protests against the overthrow of Egypt’s first freely elected president.

Pro- Morsy protestors march form Al-Fath Mosque in Ramsis Square to Rabaa al-Adaweya in Nasr City<br />

Morsy’s supporters dubbed the march as the “one-million man march of Al-Furqan [The Criterion, The Standard and discernment].”

 

The direct meaning of the word is a judgement which distinguishes between good and bad.

 

Al-Furqan Day (Youm-ul-Furqan) refers to a major day in Islamic history on the 17th day of Ramadan, when Muslims won the Great Battle of Badr against the “disbelievers” of Quraish.

In the battle, the Muslims, although outnumbered, won their first battle against the non-believers

Pro-Morsy protestors

Pro-Morsy protestors

Pro-Morsy protests

MESIR KINI -PERKEMBANGAN MUTAKHIR KEMBALIKAN MORSI KE PANGKUAN KUASA !!!!!

                        “Aku Akan Kekal Di sini Sehingga MOrsi                              Kembali Menjadi Presiden”

Aku akan kekal disini sehingga Dr Mursi kembali menjadi pemimpin, sehingga Mubarak kembali ke penjara, dan sehingga As Sisi dihukum gantung, hak-hak orang yang telah mati tidak akan disia-siakan, kami akan mati bersama mereka, tidak ada apa yang dapat mengalahkan orang yang mencintai kematian, dan kami cinta kepada kematian!”

“Nafas kebenaran itu lebih panjang daripada nafas kebatilan, jangan sangka kami takut, tertekan atau ragu-ragu dengan kudrat tuhan kami”.

“Kami akan kekal disini, dan jika dengan izinNya dicatat kematian untuk kami, maka kami akan mati sebagai syuhada, dan jika dicatat hidup untuk kami, maka kami akan hidup dengan merdeka” Continue reading

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...