A picture worth a thousand words

image

 

TURKI DIANCAM BARAT ( INGGERIS, PERANCIS DAN NEGARA-NEGARA JAJAHANNYA), TIMUR (RUSIA), TIMUR TENGAH(PERGOLAKAN RAJA-RAJA ARAB), GERAKAN FREEMASON DALAM NEGARA (GOLONGAN TURKI MUDA) DAN MASALAH DALAM 

TURKI OSMANIAH DALAM USAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH MEMPERTAHANKAN   DAULAH ISLAMIAH DARIPADA KERUNTUHAN TELAH HABIS IKHTIAR UNTUK MENGAJAK UMAT ISLAM TERUTAMA BANGSA ARAB BERSATU DI ATAS PANJI -PANJI LAILAHA ILLALLAH.

LUPAKANLAH PERSELISIHAN DI ANTARA SAUDARA SEAGAMA DEMI MENYELAMATKAN DAULAH ISLAM, WARISAN SEJAK ZAMAN RASULULLAH. SERUAN TERSEBUT TIDAK MENDAPAT SAMBUTAN. YANG DISAMBUT IALAH JANJI DAN PELAWAAN BARAT UNTUK MEMBERIKAN KEMERDEKAAN DAN NEGARA KEPADA KABILAH-KABILAH TERTENTU. MEREKA MENGANGGAP TURKI SEBAGAI PENJAJAH DAN BARAT SEBAGAI PEMBELA.

EMPAYAR TURKI JATUH KERANA PENGKHIANATAN DARIPADA DALAM. RAJA-RAJA DAN AMIR DI NEGARA ARAB BERIA-RIA MEMBERI PELUANG DAN MEMBUKA RUANG KEPADA INGGERIS TERUTAMANNYA UNTUK BERTAPAK DI NEGARA MEREKA. MEREKA BERSUBHAT DENGAN PENJAJAH BARAT UNTUK MENGHALAU TURKI OSMANIAH.

DI BAWAH PIMPINAN SULTAN ABDUL HAMID,TURKI BERUSAHA KERAS BERUSAHA MEMPERTAHANKAN DAULAH INI SUPAYA TIDAK BERKUBUR. KARIKATUR DI ATAS MENJELASKAN ANCAMAN YANG DIHADAPI TURKI DARI SEGENAP PENJURU.

image

BEGITU DENGAN DENGAN KAJATUHAN DAULAH ABBASIAH. ADA GOLONGAN ISLAM YANG MEMBUKA PINTU UNTUK TENTERA MONGGOL  PIMPINAN HULAGO KHAN MASUK. HAL YANG SAMA TERJADI  SEMASA PERANG SALIB . BANTUAN DAN PERTOLONGAN SESAMA ISLAM SANGAT LEMAH. MEREKA BERPERANG BUKAN KERANA AGAMA TETAPI KERANA BEREBUTKAN JAWATAN DAN NIKMAT  DUNIA .

LAMA SEBELUM KERUNTUHAN INI, KIRA-KIRA 700 TAHUN YANG LALU  IBN KHALDUN BAPA SOSIOLOGI MODEN TELAH MENGINGATKAN SEBAB -SEBAB KERUNTUHAN SESEBUAH TAMADUN . NAMUN UMAT DAN PEMIMPIN ISLAM TETAP GHAIRAH UNTUK TENGGELAM DALAM PERBALAHAN SESAMA SENDIRI.

AKIBATNYA DUNIA ISLAM BERPECAH BELAH DAN SENANG DIPERMAINKAN OLEH BARAT YANG SIAPA SIAGA BERSEDIA MENCURI PELUANG APABILA TERBUKA. CARANYA DENGAN BEKERJASAMA MENJATUHKAN TURKI OSMANIAH DAN MENAIKKAN PIMPINAN BARU YANG SEJALAN DENGAN KEHENDAK BARAT.

KINI TURKI TELAH BANGKIT. NAMUN PERSAHABATAN DI ANTARA TURKI DENGAN DUNIA ARAB TIDAK BEGITU INTIM. ERDOGAN MENJANGKA IA MENDAPAT GANDINGAN PERSAHABATAN  DARI PRESIDEN MORSI DI MESIR.

BELUM PUN SETAHUN JAGUNG KEADAAN YANG SEBALIKNYA BERLAKU. ARAB SPRING TIDAK KECAPAIAN. GAGAL ! IA BUKAN REVOLUSI ATAU PERUBAHAN MELAINKAN PERMAINAN BARAT MENGUJI SEJAUH MANAKAH BERKESANNYA PENGARUH MEREKA DI TIMUR TENGAH.

MESIR KEMBALI DI BAWAH REJIM TENTERA YANG LANGSUNG TIDAK MENGHORMATI HAK-HAK RAKYAT.RAKYAT YANG MENUNTUT DEMOKRASI DI BUNUH. SEBAGAIMANA YANG DIJANGKA DUNIA BARAT DAN AS BUNGKEM DIAM.

ARAB SPRING KANTOI DAN TERHENTI.YANG MENANG IALAH CORAK PEMERINTAHAN JUNTA TENTERA, DIKTATOR DAN RAJA MUTLAK . DEMOKRASI DITOLAK.LEBIH-LEBIH LAGI BILA DIMENANGI OLEH PARTI ISLAM ATAU YANG  PRO ISLAM. INILAH WAJAH DUNIA ISLAM YANG MERENG DAN KIAT DI ZAMAN MODEN.

DALAM KES KEJATUAH TURKI OSMANIAH BARAT  SENGAJA MEMERANGKAP DAN MENGHERET  TURKI UNTK TERJUN DAN TERLIBAT  DALAM PERANG DUNIA  PERTAMA (1914-1918 ). PERANG INI SENGAJA DIRANGKA DENGAN AGENDA KHAS MEMANGSA DAN MERANAPKAN TURKI OSMANIAH YANG DIGELAR “THE SICK MAN OF EUROPE”.

image

EMPAYAR YANG SEDANG MENUNGGU MASA UNTUK DIMATIKAN. HASILNYA IALAH APA YANG TERLIHAT KINI. DUNIA ISLAM YANG BEBAS TETAPI TIDAK TERLEPAS DARIPADA DOMINASI BARAT DAN IMPIAN MENAIKKAN DAULAH ATAU KHILAFAH ISLAM JANGAN DISEBUT-SEBUT LAGI ! POLITICAL  MAKE UP DAN GAYA PERSEMBAHAN INI SENANG ENAK DITAYANGKAN  BARAT DI TIMUR TENGAH DENGAN PARA PELAKUNYA DIATUR KEMAS OLEH PARA  PENCATUR BARAT.

BAGAIMANA KETEGUHAN AMANAH KHALIFAH TURKI MEMPERTAHAN ISLAM !

SULTAN ABDUL HAMID KE 2 ( 1842- 1918)-BERUSAHA KERAS MENYELAMATKAN EMPAYAR TURKI OSMANIAH DARIPADA KERUNTUHAN .MENGAJAK BANGSA ARAB MEMPERTAHANKAN ISLAM, KESINAMBUNGAN DAULAH YANG DIASASKAN SEJAK ZAMAN RASULULLAH.  MALANGNYA UMAT ISLAM ARAB  PADA KETIKA ITU TERLALU MEMUJA BARAT.MENGAITKAN ISLAM DENGAN KEMUNDURAN DAN BARAT DENGAN KAMAJUAN.

PARA PEMIMPIN KABILAH ARAB TERUTAMANYA KING ABDUL AZIZ AL SAUD BERPAKAT ERAT DENGAN BRITAIN MENYERANG TURKI DARIPADA SEGALA SEGI DENGAN BANTUAN KETENTERAAN  PIHAK BARAT. MEREKA TERMAKAN FITNAH  ATAS NAMA NATIONALISME ARAB MELAWAN PENJAJAHAN TURKI .

USAHA TURKI MEMBINA JALAN KERTAPI DARI DAMSHIK SYRIA KE MADINAH UNTUK KEMUDAHAN PARA JEMAAH HAJI TELAH DIKHIANATI.LALUAN KERETAPI TERSEBUT TELAH DIBOM. SEKALI LAGI MEREKA TERPENGARUH DENGAN PROPAGANDA BARAT YANG MAHU MENGALAHKAN TURKI DENGAN MEMPERALATKAN ORANG-ORANG  ARAB UNTUK BERPERANG SESAMA SENDIRI DAN MELEMAHKAN KEKUATAN ISLAM DARIPADA BERSATU.

MEMECAHBELAHKAN ISLAM DARIPADA DALAM DENGAN BERBANGGA -BANGGA TENTANG KETURUNAN, RELA MEMBENCI DAN MEMBUNUH SESAMA ISLAM. BARAT BERJAYA MENGANGKAT PARA PEMIMPIN BONEKA MEREKA DI SELURUH TIMUR TENGAH SELEPAS KEKALAHAN TURKI DALAM PERANG DUNIA PERTAMA PADA TAHUN 1918 . TAKTIK PECAH DAN PERINTAH DILAKSANAKAN SEPENUNYA.

BILA TIDAK DIKEHENDAKI AKAN DIBUANG DAN DINAIKKAN PEMIMPIN BARU.CONTOH YANG  JELAS KINI  TERLIHAT PADA APA YANG SEDANG BERLAKU DI MESIR, LIBYA, IRAQ DAN SYRIA ! HUBAYA, HUBAYA BILA LAGI ISLAM AKAN BANGKIT !

SELAGI KITA TIDAK KEMBALI KEPADA ISLAM SEPENUHNYA KITA PASTI KECUNDANG DENGAN HINA DI TANGAH KAUM YANG KUFFAR.INGAT PERINGATAN LANGSUNG KEPADA KITA  1400 YANG LALU :

“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu”.

(QS. Al-Baqarah[2]:208). 

Never will the Jews or the Christians be satisfied with thee unless thou follow their form of religion. Say: “The Guidance of Allah,-that is the (only) Guidance.” Wert thou to follow their desires after the knowledge which hath reached thee, then wouldst thou find neither Protector nor helper against Allah.

Orang-orang Yahudi , begitu juga Nasrani sekali-kali tidak akan reza dengan kamu melainkan kamu mengikuti milah perjalanan mereka. Apabila pengetahuan datang kepada kamu tetapi kamu masih mengikuti mereka, pada ketika itu Allah akan berlepas diri daripada kamu dan tidak akan membantu kamu lagi  – Maksud daripada surah Al Baqorah 2: 120 

“Kamu akan mengikuti sunnah (kebiasaan) orang-orang sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta. Sehinggakan mereka masuk ke dalam lubang biawak (buaya) kamu tetap mengikuti mereka. Kami bertanya: Wahai Rasulullah, apakah yang kamu maksudkan itu adalah orang-orang Yahudi dan orang-orang Nasrani? Baginda bersabda: Kalau bukan mereka, siapa lagi?” ( HR. Bukhari dan Muslim). —
“Barang siapa meniru suatu kaum, maka ia termasuk dari kaum tersebut.” (HR. At-Tirmidzi).


PARA PENGASAS DAULAH OSMANIAH TURKI

DAULAH OSMANIAH TURKI PERMULA PADA TAHUN 1301 M . IA TERASAS  50 TAHUN SETELAH  KEJATUHAN BAGHDAD.DIKALAHKAN DI TANGAN HULAGU KHAN CUCU KEPADA GHENGIZ KHAN DARI MONGGOLIA .PENGASAS DAULAH INI  IALAH OSMAN GHAZI

                     HULAGO KHAN MENAWAN BAGHDAD 1258 M

DI PERINGKAT AWAL ORANG-ORANG TURKI MENJADI TENTERA KERAJAAN ABBASIAH. KENAIKAN OSMANIAH TURKI MENDAULATKAN KEMBALI ISLAM TELAH  MENERUSKAN SEMULA KESINAMBUNGAN ABBASIAH YANG TERGUGAT KERANA SERANG ORANG-ORANG GASAR. KETURUNAN HULAGU KHAN AKHIRNYA MEMELUK ISLAM.

DI KEMUNCAK DAULAH INI,  TURKI TELAH  BERJAYA MENEWASKAN KERAJAAN BYZANTIUM ATAU PUN ROME TIMUR.. EMPAYAR KRISTIAN INI  BERPUSAT DI CONTANTINOPLE. SETELAH DIKALAHKAN PADA TAHUN 1453 M DI BAWAH KEPIMPINAN KHALIFAH MUHAMMAD AL FATEH CONTANTINOPLE NAMA            DITUKAR KEPADA ISTANBOL BERERTI  KOTA ISLAM. GEREJA BESAR AYASOFIA DIUBAH SUAI MENJADI MASJID SULTAN MUHAMAD AL FATEH.

PENGALAMAN -PENGALAMAN KEKALAHAN KRISTIAN/BARAT MENJADI PENGAJARAN BUAT BUAT MEREKA. MEREKA MEMBALAS SEMULA DENGAN MISI DAN STRATEGI BARU . MISI INI DITERUSKAN HINGGA KINI ! AKHIRNYA DENGAN PERANCANGAN YANG SISTIMATIK EMPAYAR OSMANIAH TELAH DIRUNTUHKAN PADA TAHUN 1922 .KHALIFAH DIPECAT DAN TURKI BERUBAH MENJADI NEGARA SEKULAR DENGAN NAIKNYA MUSTAFA KAMAL ATATURK.

SULTAN OSMAN GHAZI  (1258-1326) -BERKUASA PADA 1298-1326)

TEMPOH KUASA 1922-1938 M  -PEMUSNAH  EMPAYAR OSMANIAH

01-Osman Gazi ( 1301)
02-Orhan Gazi
03-Murat Hüdâvendigâr
04-Yıldırım Bayezit
05-Sultan Çelebi Mehmet
06-Sultan İkinci Murat
07-Fatih Sultan Mehmet
08-Sultan İkinci Bayezit
09-Yavuz Sultan Selim
10-Kanuni Sultan Süleyman
11-Sultan İkinci Selim
12-Sultan Üçüncü Murat
13-Sultan Üçüncü Mehmet
14-Sultan Birinci Ahmet
15-Sultan Birinci Mustafa
16-İkinci Sultan Osman
17-Sultan Dördüncü Murat
18-Sultan İbrahim
19-Sultan Dördüncü Mehmet
20-Sultan İkinci Süleyman
21-Sultan İkinci Ahmet
22-Sultan İkinci Mustafa
23-Sultan Üçüncü Ahmet
24-Sultan Birinci Mahmut
25-Sultan Üçüncü Osman
26-Sultan Üçüncü Mustafa
27-Sultan Birinci Abdülhamit
28-Sultan Üçüncü Selim
29-Sultan Dördüncü Mustafa
30-Sultan İkinci Mahmut
31-Sultan Birinci Abdülmecit
32-Sultan Abdülaziz
33-Beşinci Sultan Murat
34-Sultan İkinci Abdülhamit
35-Sultan Mehmet Reşat
36-Sultan Mehmet Vahdettin (1922 )

 

PENGASAS DAULAH OSMANIAH

Ottoman Yildirim Beyazit - Bayezit

Osman Gazi Founder of the Ottoman Empire

Lagu Patriotik Empayar Osmaniah Turki di Zaman Gemilang

OTTOMAN EMPIRE (1301-1922 M) -KEMUNCAK SULAIMAN THE MAGNIIFICENT

ZAMAN GEMILANG DI BAWAH MUHAMMAD AL FATEH DAN KING SULEMAN

       Turki Osmaniah adalah empayar terakhir Islam yang tumbang pada tahun 1925 .Ia berlaku setelah Turki mempertarungkan nasib bersama  dengan Jerman melawan pihak Bersekutu dalam Perang Dunia Pertama.Akibat kekalahan empayarnya hilang.Di zaman keagungan Turki dalam jajahan di Eropah,Timur Tengah, Afrika Uatara dan Asia Tengah.

SULTAN ABDUL HAMID DI AMBANG KEJATUHAN SELEPAS PERANG DUNIA PERTAMA (1914-1918)

Apabila bercakap tentang Turki kita sebenarnya berbicara mengenai kebangkitan semula Islam sebagai kuasa dunia. Mungkin sangat sukar untuk dijelmakan . Saudi Arabia pemimpin dunia Islam dengan caranya yang tersendiri, Mesir yang berkonflik dengan rakyat, Syria yang bergolak dan Iran yang ingin meluaskan pengaruh Syiahnya di dunia Arab,Masing-masing berkonflik dan tidak dapat bersatu di bawah satu panji-panji AL ISLAM.

Tiga paksi kuasa yang ketara iaitu Turki, Iran dan dunia Arab.Sekiranya 3 kuasa ini bersatu Islam denga sendirinya insya Allah menjadi kuasa dunia.

Sebagai pembangkit semangat Turki kini sedang membangkitkan kegemilangan zaman silamnya secara  beransur-ansur dengan imej moden. Di kalangan dunia Islam Turki di antara negara Islam yang paling maju dalam sains dan teknologinya .

Di bawah kepimpinan Erdogan berbagai pembaharuan telah dilakukan.Malangnya Turki kurang mesra dan diterima di kalangan dunia Arab. Di bawah di ialah lagu  perang Empayar Turki Othmaniah di zaman gemilangnya :

Impian 150 tahun Sultan Abdul Mejid tercapai- TURKI BINA TEROWONG HUBUNGKAN ASIA DENGAN EROPAH !

King Abdul Majid bin Mahmud   (1839-1861)- memperkenalkan lagu kebangsaan Turki Osmaniah

                                                              King Abdul Majid, Queen Victoria&Napeleon 3

[Infographic] A 150-year-old dream comes true

Impian Sultan Abdul Majid 150 tahun dahulu menjadi kenyataan dengan rasminya apabila terowong bawah laut selat Bosphorus yang menghubungkan Eropah dan Asia dirasmikan semalam. Ianya adalah terowong bawah laut pertama di dunia yang menghubungkan dua benua.

“Nenek moyang kita memikirkannya (projek itu). Terpulang kepada kita untuk merealisasikannya,” kata Perdana Menteri Turkey, Encik Recep Tayyip.

Berita selanjutnya boleh lihat dibawah.

Istanbul (AFP) – Turkey on Tuesday formally opened the world’s first sea tunnel connecting two continents, fulfilling a sultan’s dream 150 years ago in a three-billion-euro mega project driven by the Islamic-rooted government.

The 13.6-kilometre (8.5 mile) long tunnel linking Istanbul’s European and Asian sides includes an immersed tube tunnel which officials say is the world’s deepest at 60 metres (nearly 200 feet) below the seabed.

The inauguration of the ambitious scheme — dubbed “the project of the century” by the government — coincides with the 90th anniversary of the founding of modern Turkey.

“Turkey will celebrate two feasts together,” Transport Minister Binali Yildirim said earlier this month.

“We will mark the 90th anniversary of the republic on October 29 and also realise a one-and-a-half century dream of a major rail tunnel project in Istanbul.”

View gallery.”

A worker holds a cat in the Marmaray Tunnel under the …

A worker holds a cat in the Marmaray Tunnel under the Bosphorus on April 18, 2013, in Istanbul (AFP  …

The tunnel in the country’s main gateway city is part of a larger “Marmaray” project that also includes an upgrade of existing suburban train lines to create a 76-kilometre (47-mile) line that links the two continents.

The idea was first floated by Ottoman sultan Abdoul Medjid in 1860 but technical equipment at the time was not good enough to take the project further.

However the desire to build an undersea tunnel grew stronger in the 1980s and studies also showed that such a tunnel would be feasible and cost-effective.

Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, a former mayor of Istanbul, revived the plan in 2004 as one of his mega projects for the bustling city of 16 million people — which also include a third airport, a third bridge across the Bosphorus and a canal parallel to the international waterway to ease traffic.

His ambitions were one cause for the massive anti-government protests that swept the country in June, with local residents complaining the premier’s urban development plans were forcing people from their homes and destroying green space.

View gallery.”

Employees work in the Marmaray Tunnel under the Bosphorus …

Employees work in the Marmaray Tunnel under the Bosphorus on April 18, 2013, in Istanbul (AFP Photo/ …

Erdogan’s critics accuse him of bringing forward the inauguration of the Bosphorus tunnel in time for municipal elections in March 2014.

The project will not be fully operational immediately and construction is expected to continue for several more years.

Japan’s Prime Minister Shinzo Abe was also present at the official opening ceremony as the Japan Bank for International Cooperation was the main financer contributing 735 million euros ($1 billion) to the project.

Construction of the tunnel started in 2004 and had been scheduled to take four years but was delayed after a series of major archaeological discoveries.

Some 40,000 objects were excavated from the site, notably a cemetery of some 30 Byzantine ships, which is the largest known medieval fleet.

View gallery.”

Employees work in the Marmaray Tunnel under the Bosphorus …

Employees work in the Marmaray Tunnel under the Bosphorus on April 18, 2013, in Istanbul (AFP Photo/ …

But these unexpected finds eventually frustrated Erdogan, who complained two years ago that artefacts were trumping his plans to transform Istanbul’s cityscape.

“First (they said) there was archaeological stuff, then it was clay pots, then this, then that. Is any of this stuff more important than people?”

Transport is a major problem in Istanbul, and each day two million people cross the Bosphorus via two usually jammed bridges.

“While creating a transportation axis between the east and west points of the city, I believe it will soothe the problem… with 150,000 passenger capacity per hour,” said Istanbul’s mayor Kadir Topbas.

HARGA GULA PASARAN DUNIA TURUN- HARGA GULA MALAYSIA NAIK WALAU PUN ADA SUBSIDI !

Lihat graf harga gula dunia di bawah ini- HARGA GULA  DUNIA TELAH MENGALAMI PENURUNAN SEJAK 2011 HINGGA KINI

(Sumber : Indexmundi)

– Harga gula dunia naik, harga di Malaysia naik
– Harga gula dunia turun, harga di Malaysia masih lagi kekal sama
– Harga gula dunia menurun, subsidi kerajaan telah meningkat?

Hakikatnya, harga gula dunia telah mencecah kepada paras tertinggi AS$29.47 (RM89.66) setiap £100 pada bulan Julai 2011. Walaubagaimanapun selepas daripada itu, harga gula dunia telah mula menurun setiap bulan kepada paras AS$ 23.42 pada bulan Disember 2011 yang lalu di mana penurunannya telah mencecah sehingga 20.5%

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mendakwa harga gula melonjak naik disebabkan tindakan kerajaan pusat menandatangani perjanjian beli gula mentah dengan harga terlalu tinggi dan bukan kerana penghapusan subsidi

Tony Puah  mendakwa Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Penggunaan dan Koperasi, Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan bahawa kerajaan menandatangani perjanjian tiga tahun untuk mengimport gula mentah dengan harga US25 setiap 100lbs, pada Januari 2012.

Katanya, ekoran perjanjian itu rakyat terpaksa menikmati gula yang lebih mahal dan mendakwa mengkritik kerajaan ketika perjanjian itu dimeterai ekoran pembelian gula mentah dengan harga yang lebih mahal daripada harga pasaran iaitu US23.42.

“Harga gula ketika ini US18.91 setiap 100lbs yang membolehkan kerajaan tidak perlu menanggung sebarang subsidi dan harga gula menjadi lebih murah daripada RM2.84 sekilogram yang ditetapkan.

Tony mendakwa Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Penggunaan dan Koperasi, Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan bahawa kerajaan menandatangani perjanjian tiga tahun untuk mengimport gula mentah dengan harga US25 setiap 100lbs, pada Januari 2012.

Katanya, ekoran perjanjian itu rakyat terpaksa menikmati gula yang lebih mahal dan mendakwa mengkritik kerajaan ketika perjanjian itu dimeterai ekoran pembelian gula mentah dengan harga yang lebih mahal daripada harga pasaran iaitu US23.42.

“Harga gula ketika ini US18.91 setiap 100lbs yang membolehkan kerajaan tidak perlu menanggung sebarang subsidi dan harga gula menjadi lebih murah daripada RM2.84 sekilogram yang ditetapkan.

100 TAHUN MENGUNGKAP JEJAK PARA WARTAWAN-PENULIS YG BERJIWA BESAR !

SEJARAH PERSURATKBARAN MELAYU -MISI DAN VISINYA UNTUK BANGSA DEMI   AGAMA,  BANGSA DAN WATAN

Persuratkhabaran Melayu bermula dengan akhbar pertama JAWI PERANAKAN yang terbit di Singapura pada penghujung abad ke 19.Sebelumnya Abdullah Munshi telah memulakan tradisi kewartawanan dengan membuat laporan dan pemberitaan berdasarkan pengalaman dan isu sebenar apa yang dihadapi pada zamannya .

Beliau memulakan tradisi melaporkan apa yang terjadi. Abdullah amat kritikal terhadap golongan feudal. Beliau berpendapat tidak memnuhi syarat untuk memimpin di zaman moden kerana terdapat berbagai keaifan dan kekurangan yang ketara. Beliau membandingkan kehidupan dan perilaku mereka  dengan kualiti peribadi para expatariat Barat yang begitu berdisplin,berwibawa  dan berilmu pengetahuan. Ingin mmepelajari segalanya daripada perkembangan semasa dan moden.

Contohnya Abdullah sangat mengkagumi  Raffles yang dikenalinya dari dekat sebagai seorang pengkaji bahsa dan budaya Melayu. Manusia  yang tekun dan  berjiwa besar untuk kecemerlangan  bangsanya. Berhempas pulas berjuang membina karier di perantauan.

Tujuannya demi untuk  memperkasakan cengkaman imperialis Inggeris di Tanah Melayu  secara diplomatik sehingga tidak terasa. Bahawa British adalah PELINDUNG bukan PENJAJAH. Satu dunia tahun Inggeris ialah penjajah yang paling bijak dan halus taktiknya.Britain dengan menyatakan dirinya sebagai imperialis yang maha perkasa .

Menakluk India, Mesir, sebahagian besar Afrika, memiliki Hong Kong dan mengkucar- kacirkan China. Kuasa dan cengkaman imperealismenya  terasa di seluruh dunia hingga kini. Lihat saja pada percaturan di Timur Tengah. Begitu juga dengan kejatuhan Sukarno di Indonesia.

Dua pertiga daripada dunia dalam genggaman.Kalau dia bukan penjajah mengapa perlu George Washington dan Thomas Jefferson perlu memberontak dan berperang untuk membebaskan Amerika daripada penaklukan Britain. Selepas itu mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun pada 4 Julai 1776.

Ada kalangan yang mengatakan Malaya tidak pernah dijajah.Kalau tidak pernah dijajah tidak perlu ada perjuangan untuk merdeka dan mengisytiharkan kemrdekaan .Ribuan orang mati untuknya kerana apa ? Tidakkah mereka ini berjuang, berkorban untuk pembebasan daripada belenggu penjajahan.

Tradisi kewartawanan  ini diteruskan oleh Syed Shaikh Al Hadi pengasas majalah  Al Imam dan penerbit akhbar Saudara, dilanjutkan pula  oleh Abdul Rahim Kajai ketua pengarang Utusan Melayu yang pertama, diteruskan oleh Yusuf  Ishak pengasas Utusan Melayu, pengarang dan nasionalis Ishak Hj Muhammad, Samad Ismail dan Ahmad Boestamam.

Dilanjutkan oleh Abdul Samad Ahmad, Said Zahari, Samad Said dll. Mereka adalah para pengarang besar yang sedia menghadapi risiko berhadapan dengan tekanan  penjajah dan anak didikannya yang dipersiapkan untuk mneruskan agenda penjajahan semula mengikut rekayasaya penjajah.

Perkara ini jelas apabila kita mengkaji sejarah Timur Tengah dan Turki moden. Tokoh-tokoh yang naik tidak lekang daripada dasar sekularisme dan amat menentang kebangkitan rakyat menuju demokrasi. Rakyat berhak membuat pilihan siapa yang bakal memerintah.

UTUSAN MELAYU TEMPAT BERNAUNG PARA PENGARANG MELAYU YANG KENTAL DENGAN JIWA KEBANGSAANNYA ABDUL RAHIM KAJAI ( 1894-1943) KETUA PENGARANG UTUSAN 1

Terbitan Utusan Melayu bermula pada tahun 1939 – Akhbar Rakyat – 100 peratus dimodali oleh orang Melayu. Akhbar yang memberi jiwa, nafas dan pengisian kepada UMNO untuk mencapai kemerdekaan . Ia telah berkubur. Bersama dengannnya tulisan jawi turut hilang daripada pasaran.

                                                  DATUK DR HASSAN AHMAD (1936-2011)

Penulis Hassan Ahmad telah berkata:

Selama tempoh penjajahan 500  tahun, bangsa Melayu berjaya mengekalkan 3 perkara. Pertama agama Islam – tidak ada umat Melayu yang murtad jadi kristian atau celupar berani mencabar hukum Allah, kekalnya tulisan jawi, kukuhnya semangat dan budaya Melayu yang kasih mencintai sesama sebangsa.

Apabila krisis melanda bangsanya mereka bersatu. Kini ketiganya telah musnah dalam masa 50 tahun merdeka! Mengapa kerana nafsu keserakahan politik ingin mengekalkan kuasa walau dengan apa cara sekali pun. Matlamat menghalalkan cara. Kuasa untuk menjadi kaya dan berkuasa tanpa boleh dicabar oleh sesiapa untuk  berbuat kesewenagan. Maka untuk mencapainyanya ramailah yang akan menjadi mangsa. 

Wartawan terbaru yang gigih dan punyai tekad meneruskan perjuangan yang tulin tanpa konkongan pihak berkuasa ialah selepas Rustam A Sani, Subky Latif, Ahmad Lutfi Othman dan Hishamuddin Rais . Sekali sekala kita beroleh kupasan yang bernas dan tegas untuk pemimpin menilai semula halatuju perjuangannya daripada Aspan Alias, dan bebrapa orang lagi penulis di alam Siber. Riwayat Persuratkhabaran Melayu amat malang.Mengapa ? Akhbar yang begitu besar jasanya kepada bangsa Melayu telah berkbur iaitu UTUSAN MELAYU.

Begitu juga dengan tulisan jawi yang menjadi tulisan yang mengungkapkan peradaban bangsa turut hilang daripada generasi muda.  Sepatutnya bangsa dan bahasa Melayu harus berbagga dengan keistimewaan yang ada. Satu-satunya bahasa di dunia yang memiliki dua sistem tulisan yang sama kuat. Jawi daripada pengaruh Islam dan Latin daripada dunia Barat. Inilah yang dikatakan BAHASA JIWA BANGSA.

 

Tidak lupa dalam senarai di atas termasuk Datuk Onn pernah menjadi wartawan dan pendebat kemunduran orang Melayu, Zaaba yang mengenal pasti punca ketinggalan bangsanya dalam serba bidang, Abdul Aziz Ishak wartawan pengarang dan tokoh politik terkenal, Keris Mas, Abdul Samad Ahmad, Tok Kenali yang menulis dalam majalah Pengasuh, Abdul Kadir Adabi dan banyak lagi !

                                              Zaaba bergambar dengan Tok Kenali 

MENGENANG AZIZ ISHAK MENTERI PERTANIAN TERHEBAT YANG PERNAH NEGARA MILIKI !

 Akhbar dan suara rakyat

 
Front Cover
AZIZ ISHAK (1913-1999)
PENGARANG BUKU TERKENAL TAMU ISTIMEWA, WARTAWAN, PEGAWAI PERIKANAN SEBELUM PERANG. ADA ASAS PERJUANGAN, SEMANGAT KEBANGSAAN YANG KUAT, PUNYAI WAWASAN DAN TAHU CARA BAGAIMANA  MEMAJUKAN SEKTOR PERTANIAN DAN MENGANGKAT DARJAT KEHIDUPAN PETANI. MALANGNYA TEMPOH PERJAWATANNYA DITAMATKAN APABILA BERKONFLIK DENGAN TUNKU. DASAR PERTANIANNYA YANG PRO RAKYAT  BERTENTANGAN DENGAN KEPENTINGAN KAPITALIS BRITISH ! BELIAU YANG AMAT BERWIBAWA MENJADI KORBAN.SELEPAS DIPECAT BELIAU DITAHAN TANPA BICARA DI BAWAH ISA. PENGALAMANNYA DIRAKAM DALAM BUKU TAMU ISTIMEWA MENJELASKAN PENGANIAYAAN YANG BERLAKU KE ATASNYA  KERANA RISIKO MEMBELA SURVIVAL MEMBELA RAKYAT , GOLONGAN PETANI MISKIN !
Lompat Si Katak Lompat
Aziz Ishak, baja urea, kerajaan Perikatan Tunku Abdul Rahman dan kepentingan kaum pemodal@kapitalis Barat.
Cerita kebebasan akhbar, pengaruh Sang Penguasa dan kepentingan perniagaan kaum pemodal atau kapitalis Barat dapat dilihat dengan jelas dalam isu “Aziz Ishak dan isu Baja Urea” dan kerajaan Perikatan yang dipimpin Tunku Abdul Rahman.  Peristiwa ini telah dirakamkan oleh Said Zahari, Meniti Lautan Gelora – Sebuah Memoir Politik,  Universiti Kebangsaan Malaysia dan Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd, 2001:74-75.
Mari kita kutip bulat-bulat@sepenuhnya isi-isi pokok yang dibentangkan oleh Said Zahari:
i) Krisis ini juga ada kaitannya dengan kaum tani dan sekali lagi, Aziz Ishak terlibat.  Menteri Pertanian ini amat ghairah dan gigih merancangkan pembangunan kilang baja urea untuk menampung keperluan baja kaum tani di Malaya.
ii) Kilang baja urea itu akan didirikan oleh syarikat kerjasama anjuran kementeriannya.
iii) Aziz Ishak telah mendapatkan nasihat kepakaran daripada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, tetapi Kerajaan Perikatan tidak merestuinya.
iv) Syarikat-syarikat swasta pengimport baja dari barat menentang projek ini.
v) Tunku Abdul Rahman sendiri menentang rancangan ini.
vi) Aziz Ishak memerlukan restu dan bantuan kerajaan tetapi Menteri Kewangan Tan Siew Sin dan Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman menentangnya dengan keras.
vii) UMNO hampir berpecah kerana isu baja urea ini.  Ada yang menyokong dan ada yang menentang rancangan Aziz Ishak.  Perpecahan telah dielakkan semata-mata kerana pengaruh peribadi Tunku, bukannya kerana menolak rancangan kilang baja urea itu.
II.  Apakah pendirian Utusan Melayu dalam isu ini?
i) Sekali lagi Utuasan Melayu mengambil pendirian yang bertentangan dengan dasar Tunku Abdul Rahman dalam soal kilang baja urea ini.
ii) Said Zahari dan rakan-rakan di Utusan Melayu melihat isu baja urea sebagai isu neo-kolonialis, isu kaum kapitalis barat yang mahu menguasai Malaya yang merdeka melalui ekonomi negara.
iii) Utusan Melayu secara tegas memberikan sokongannya dan mengkritik sikap kerajaan yang enggan menyokong projek-projek tersebut yang sudah jelas akan menguntungkan kaum tani.
iv)  Sekali lagi aku disindir oleh beberapa orang diplomat barat kerana sokongan Utusan Melayu kepada projek baja urea anjuran Aziz Ishak.  Kata mereka, ia ‘berbau sosialis’.  Kataku, kalau  projek itu dianjurkan oleh Menteri Kewangan Tan Siew Sin sekalipun, Utusan Melayu tetap akan menyokongnya.  Kerana yang akan untung, kataku adalah kaum tani Malaya dan yang rugi, kaum kapitalis.
v) Aku adalah wartawan bukannya diplomat.  Aku tidak tahu bahasa diplomat.
III.  Senarai soalan dan persoalan untuk renungan bersama. 
i) Lihatlah perbezaan nyata di antara Utusan Melayu, zamannya Said Zahari dan Utusan Meloya zamannya boleh-berbohong-jika-menguntungkan parti, UMNO’ sekarang ini?
ii) Apakah zaman kegemilangan akhbar Melayu ini akan kembali lagi?  Jika ya, bila lagi?
iii)  Ke mana perginya benih-benih wartawan berjiwa besar seperti Said Zahari ini?
iv)  Bila agaknya kita akan mengumpulkan dan membukukan segala rekod zaman silam ― zaman kegemilangan dunia kewartawanan Melayu ini, rekod untuk rujukan generasi yang akan datang?

PETA DUNIA TERAWAL YANG DILAKAR OLEH ILMUAN ISLAM

BELIAU DIKENALI SEBAGAI HACI AHMED ATAU PIRI REISS ( 1465- 1553 ) KELAHIRAN TURKI

The Piri Reis Map

The Map

The Piri Reis Map, shown below, is the oldest surviving map to show the Americas. It is not European, surprisingly, but Turkish. It bears a date of 919 in the Moslem calendar, corresponding to 1513 in the Western Calendar. It is in the Topkapi Palace in Istanbul, a fabulous museum and the locale for a truly awful movie in the late 1960’s. (I’ve been there – the real place bears no resemblance to the place in the movie.) The map was lost for a long time and only rediscovered in the 20th century.

Apart from its great historic interest, the map has been alleged to contain details no European could have known in the 1500’s, and therefore proves the existence of ancient technological civilizations, visits by extraterrestrials, or both.

Kehebatan orang Islam dalam Cartography

HACI AHMAD ATAU HAGGI AHMED 

Sebuah peta yang dilakar oleh Ahli Cartography Islam Haggi Ahmad. Peta ini dilakar pada tahun 1559. Bagaimana beliau boleh melukis peta sebegini tepat sedangkan pada zaman itu tidak ada satelit dan peralatan yang canggih? Ini menunjukkan betapa majunya umat Islam ketika itu.

Menurut kisah, kerana kepakaran yang ada padanya, Haggi Ahmad telah diculik oleh orang orang Kristian dan dibawa ke Venice dan disembunyikan di dalam gereja. Mereka mengancam untuk tidak memberikan dia makan dan tidak membenarkan dia solat melainkan jika beliau mahu melukis semula peta dunia tersebut.

Memikirkan nyawanya yang terancam,  dengan  berat hati Haggi Ahmad pun melukis semula peta tersebut. Peta yang anda lihat ini adalah lakaran Hagga Ahmad yang disimpan di Muzuim di barat.

PETA EROPAH BEGITU JELAS -KELIHATAN ENGLAND

 

IMG_4726

IMG_4723

IMG_4728

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...