OPERASI BANK ISLAM : MENGENAL APA BEZANYA RIBA DENGAN JUAL BELI

BANK ISLAM : MENGHALALKAN OPERASI PERBANKAN  ITU ADAKAH  SEKADAR AKAD SAJA ? BANGAIMANA DENGAN SUBTANSI 

BANK ISLAM HARAM MENGEKSPLOIT DAN MENINDAS  PENGGUNA DENGAN RAKUS DAN KEJAM ATAS NAMA ISLAM !

PERTAMA –  Apakah pemahaman kita tentang ISLAM ?  Adakah ISLAM itu setakat upacara sahaja ? Sesungguhnya Islam bukan agama upacara semata-mata .ISLAM adalah agama yang lengkap darin segi niat, lafaz dan pengamalan .Bila muamalah ISLAM dilaksanakan ia melaksanakan  Islam dengan  sempuruna. Umat dapat membeza  sistem hidup Islam jelas lebih baik berbanding  dengan sistem  kuffar . Antara keduannya tidak sama. Sistem Islam adil , sistem kuffar menzalimi.

Jangan sekali-kali jadikan ISLAM sekadar alat untuk mengesah secara mudah, bahawa BANK  ISLAM bebas daripada riba. Bila dibanding beza operasinya jauh lebih teruk daripada bank konvensional yang yang terang-terang mengaku mengamalkan riba. Mengapa ?

Wang dijana dengan menggemukkan pokok berasaskan kadar faedah , masa dan jumlah pinjaman. Kalau bukan riba bagaimana jumlah pinjaman menjadi berlipat kali ganda. Ini bukan jual beli atau muamalah ISLAMI lagi kerana ia terang-terang, benar-benar operasi  riba secara nyata  dengan berselindung di sebalik akad. Konon tanda setuju

Sebagai perbandingan di bawah ini dibentangkan perbezaan antara riba dengan jual beli berdasarkan tafsiran ayat Al Quran SURAH AR RUM AYAT 39 DAN SURAH AL BAQORAH AYAT 275- 280 . Tafsiran ini diperjelaskan oleh Prof Quraish Shihab. Jelas terbeza    antara RIBA dengan JUAL BELI atau muamalah ISLAMI pada muka surat 549-560, jilid 1, Tafsir Al Misbah.

PERTAMA :  RIBA ialah mengambil KELEBIHAN atas MODAL  dari  orang yang TERDESAK, pihak yang sangat memerlukan pinjaman, bantuan dan pertolongan dengan mengeksploitasi kelemahannya.

KEDUA  :  Kaum Musyrik mempersamakan JUAL BELI dengan RIBA . Alasan mereka bukankah keduannya bersandarkan keuntungan ? Operasi ini disanggah oleh ayat Al Quran berulang kali. . JELAS  amat berbeza  antara JUAL BELI dengan RIBA :

  • JUAL BELI adalah substansi yang menguntungkan kedua belah pihak .RIBA merugikan salah satu pihak
  • Keuntungan daripada JUAL BELI hasil daripada kerja dan kudrat . Riba dijana menerusi operasi  kelebihan wang yang digandakan – terhasil menerusi operasi membungakan wang berasaskan perkiraaan  modal, masa dan kadar yang ditetapkan oleh pihak yang memberi pinjaman.
  • Kentungan JUAL BELI menerusi kerja memproduksi barangan dan perkhidmatan. RIBA mengerah wang bekerja  bukannnya KERJA yang sebenarnya.
  • JUAL BELI menuntut aktivitas .RIBA tidak menuntut aktivitas .Bila pinjaman dilulus di atas kertas berasaskan pengiraan boleh dilihat nilai yang berganda.
  • JUAL BELI mengandung kemungkinan untung atau pun rugi. Ia melibatkan kepandaian dan kerja keras. Pun begitu  masih ada risiko  untung atau rugi . Banyak faktor lagi yang menentukan keuntungan seperti persaingan, keadaan pasar, kos dan keahlian mengawal keadaan. RIBA menjamin keuntungan berganda bagi yang meminjamkannnya tanpa ada dampak rugi langsung.Jika pemimjam gagal membayar  tekanan ditambah  , harta akan dilelong atau disytifhar muflis.

Semua kondisi ini berlaku dalam operasi bank  yang dinamakan BANK Islam. Apakah anda percaya iannya HALAL dan bebas daripada RIBA.

Rujuk ayat  mengenai RIBA surah Ar Rum , Surah 30 ayat 39. Maksudnya mengikut terjemahan

Dan wang-wang yang kamu beri untuk diperbungakan sehingga mendapat tambahan daripada  harta orang lain.Wang  itu tidak dapat bunga daripada  Allah. Tapi apa yang diberikan berupa zakat untuk mendapat wajah Allah mereka itulah yang mendapat pahala yang berlipat ganda .

 

Bank Islam dan kadar faedahnya

Orang bukan Islam pun tahu penindasan yang dilakukan Bank Islam ke atas pengguna.Mana tidaknya, pinjam RM 100,000 boleh berganda sehingga 700,000.!Adakah ini masih lagi bukan riba?Kalau bukan riba apa namanya?

KATA BITARA HARI INI 25 SEPTEMBER 2014 : PENGHORMATAN BUAT PRAMOEDYA ANANTA TOER

Scientific knowledge brought into being ever more wonders. The legends of my ancestors were shamed into silence. No longer did one have to meditate for years to be able to speak with someone across the sea. Some Germans had stretched a sea-cable from England to India! And wires of this sort were proliferating from here to there all across the face of the earth. Now the whole world could observe the actions of a single person. And one could watch the activity of the whole world.

“Ilmu pengetahuan semakin banyak melahirkan keajaiban. Dongengan leluhur sampai malu tersipu. Tak perlu lagi orang bertapa bertahun untuk dapat bicara dengan seseorang di seberang lautan. Orang Jerman telah memasang kawat laut dari Inggris sampai India! Dan kawat semacam itu membiak berjuluran ke seluruh permukaan bumi. Seluruh dunia kini dapat mengawasi tingkah-laku seseorang. Dan orang dapat mengawasi tingkah-laku seluruh dunia”  (Bumi Manusia, p.316).

KOMEN MAHATHIR : ADA SAJA YANG TAK KENA DENGAN MB BARU SELANGOR

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Mohamed Azmin Ali boleh jadi menteri besar yang baik jika tidak mengikut arahan mana-mana pihak. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 24 September, 2014.

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Mohamed Azmin Ali boleh jadi menteri besar yang baik jika tidak mengikut arahan mana-mana pihak. –  The Malaysian Insider 

Meskipun Mohamed Azmin Ali yang dilantik sebagai menteri besar Selangor dan bukannya Datuk Seri Dr Wan Azizah,  timbalan presiden PKR itu tetap boneka Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Situasi boneka PKR kini sudah berubah. Meskipun ia tidak sedekat dengan Datuk Seri Dr Wan Azizah namun, kawalan (boneka) tetap berterusan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Forum Asas Kepimpinan CEO 2014, di Kuala Lumpur hari ini.

“Beliau (Azmin) boleh jadi menteri besar yang baik sekiranya tidak dengar mana-mana pihak lain,” katanya. –

KRISIS DI SELANGOR KENAPA GAWAT 

Mengulas kemelut menteri besar Selangor Dr Mahathir menafikan Sultan Sharafuddin Idris Shah melangkaui peranannya dalam memilih pengganti kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Pada zaman saya tidak berlaku semua ini, ia hanya pada ketika ini,” katanya.

Beliau membandingkan situasi Selangor dengan zaman pemerintahannya dalam pelantikan menteri besar.

“Ketika pentadbiran saya, kita cadangan satu nama yang sudah mendapat majoriti semua pemimpin Barisan Nasional.

“Namun tidak di Selangor, ketiga-tiga parti ini berlainan, mereka sendiri pun tidak pasti calon mana mereka inginkan.

“Yang membuat Sultan kelihatan melangkaui peranannya adalah orang lain,” katanya

Hakikatnya  PR secara konsensus meletakkan Dr Wan Azizah sebagai calonnya. Apakah mesej 30 orang menyokong PR termasuk dua orang calon PAS di negeri Selangor belum jelas lagi ? Termasuk Azmin tidak menyokong dirinya untuk menjadi MB.Peringatan untuk Anwar mengapakah cetuskan  kegawatan menerusi KAJANG MOVE ? Ini  menyebabkan berlaku pergolakan dalam PR . Implikasinnya orang lain boleh mengolah, masuk tangan dan berpeluang  mengggaul kita.

SENI BERPOLITIK : BAGAIMANA DAN BILA MAHATHIR MENCELAH ?

  • BERLAKU KERIBUTAN DAN KRISIS  ANTARA PAS DENGAN PKR KERANA PAS BERKAWAN DENGAN ANWAR                                                                 “Ini (masalah) adalah hasil kerjasama dengan Datuk Seri Anwar, sesiapa yang bekerjasama dengan dia akan hadapi masalah kerana dia suka memecahbelahkan,”
  • “Anwar selalu mengadakan sandiwara, sepanjang masa dia hidup dalam sandiwara, dia nak jadi PM (perdana menteri) atas pentas bolehlah. Macam-macam yang dia buat, semuanya sandiwara,” katanya
  • Meskipun Mohamed Azmin Ali yang dilantik sebagai menteri besar Selangor dan bukannya Datuk Seri Dr Wan Azizah,  timbalan presiden PKR itu tetap boneka Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata Tun Dr Mahathir Mohamad. –
  • PENGEBOMAN AS KE ATAS  IS  LEBIH ZALIM DARIPADA ISA 
  • SAYA PUN HANTAR SATU NAMA SAJA UNTUK JAWATAN MENTERI BESAR KEPADA PIHAK ISTANA

    MAHATHIR TETAP MAHATHIR !!!

Ahli politik di antara yang terbijak dan terkeatas dalam senarai politikus dunia moden. Mahathir duduk dalam dunianya, bijak membaca suasana dan tahu ketika bila hendak masuk mencelah.Beliau menggunakan kata-kata yang ringkas tetapi tepat. Pada Mahathir orang lain mempunyai kecacatan kecuali dia seorang yang paling sempurna. Jadi apa salahnya dengan politik Anwar ? Anwar difitnah dan dikutuk kerana ia berjaya menghilangkan kuasa 2/3 BN di parlimen dan mengalahkan BN dari segi undi popular di seluruh Malaysia.PR mendapar 52 peratus undi dan BN meraih 47 peratus sahaja.

Tidak kalah kewibawaan DSAI anak didik Mahathir jika  dibandingkan dengan gurunnya Tun Mahathir. Anwar jauh lebih baik berbanding dengan  para pemimpin UMNO yang ada kini. Mengapakah dalam politik demokrasi apabila seseorang anak Malaysia, warga negaranya sendiri  menjadi pembangkang ia diserang sebagai musuh. Seolah-olah rakyat juga mesti  tidak setuju dengan pembangkang. Paham yang berat sebelah ini sangat berbahaya kepada demokrasi. Sebenarnya bukan demokrasi pun mengikut piawaian sebenar demokrasi yang paling asas .

Jauh sekali daripada politik negara maju yang meletakkan kedudukan  seimbang di antara parti yang memerintah dengan parti pencabar  yang bertanding semasa PRU diadakan.   Demokrasi wajar dan wajib menghormati hak orang lain untuk berpolitik dan menyampaikan mesejnya kepada rakyat terbanyak. Soalnya  Dr Mahathir sejak daripada asal sangat cemburu dengan pesaingnya sama ada dalam partinya atau di luar parti.

Dia sahaja yang unggul. Betapa banyak pemimpin , anak Malaysia yang berbakat menjadi korban politik Mahathir yang berasa tercabar   dengan kewibawaan mereka. Contohnya seperti Musa Hitam dan Tengku Razaleigh Hamzah. Tidak ada orang yang boleh bekerjasama dengan Dr Mahathir melainkan menjadi pak turut semata. Sikap kedikdatoran Dr Mahathir sangat ketara walau pun selepas bersara.

Beliau menjadi penilai sama ada orang ini fit atau gagal menjadi pemimpin. Ia juga bertindak sebagai juru cakap yang final dalam menangani sesuatu isu atau kemelut yang berlaku.  Apakah punca dan bagaimana penyelesaiannya. Contohnnya

 “Ini (masalah) adalah hasil kerjasama dengan Datuk Seri Anwar, sesiapa yang bekerjasama dengan dia akan hadapi masalah kerana dia suka memecahbelahkan,”

Zaman telah berubah namun beliau tetap dengan pandangan yang sama. Rasanya kita perlu belajar ke Indonesia bagaimana demokrasi dilaksanakan dengan telus dan lancar ke atas 240 juta rakyatnnya . Sedangkan kita yang 30 juta sahaja begitu kalut dengan berbagai sekatan dan halangan yang berpihak kepada parti yang memerintah. Bolehkah kita menerima hakikat bahawa kerajaan ini milik kita semua bukannya monopoli elit politik yang tertentu sahaja secara mutlak.

Apakah kerajaan ini milik parti yhang berkuasa walau pun telah tamat tempoh semasa pilihanraya. Demokrasi kita belum lagi menerima bahawa kerajaan ini milik seluruh rakyatnya sama ada parti yang memerintah atau pihak pembangkang. Siapakah yang mencipta dan memaksakan bentuk politik pengongkongan begini yang sangat tidak sehat dan matang untuk sebuah negara yang bercita-cita menjadi negara maju dalam tahun 2020.

AZMIN ALI MB SELANGOR YANG BARU : BIDUK LALU KIAMBANG BERTAUT

Pertarungan di antara Azmin Ali dengan Tan Sri Khalid Ibrahim akhirnya dimenangi oleh YB Azmin Ali ADUN Bukit Antarabangsa. Kini bergelar YAB Tuan Mohamed Azmin Ali, MB Selangor yang baru. Ini mengikut tradisinya MB terdiri daripada anak kelahiran Selangor, kesinambungan anak Selangor sebagaimana MB-MB yang sebelumnnya.

Langkah Kajang rancangan asal untuk meleraikan pertikaian seru di antara KHALID IBRAHIM   DENGAN AZMIN ALI  dengan mengangkat DSAI menjadi MB Selangor yang baru gagal sepenuhnya . Usaha untuk menjadikan Datik Sri Wan Azizah juga mendapat berbagai galangan. Akhirnya Azmin mendapat impiannya selama ini  atau lebih tepat haknya menjawat jawatan berprestij.

Sesuatu yang  yang sememangnya menjadi cita-cita beliau . Selarasnya dengan kedudukannya sebagai KETUA PKR SELANGOR. Mana mungkin Ketua PKR Selangor tidak mendapat apa-apa jawatan politik di peringkat negeri yang dipimpinnnya selama ini sejak awal reformasi.

PERKARA YANG AMAT PELIK  KENAPAKAH SELAMA PENGLIBATAN  TAN SRI KAHALID MENYERTAI PKR SEJAK DARIPADA AWAL  IA GAGAL MENDAPAT TEMPAT MENJADI ANGGOTA TERTINGGI PKR  PERINGKAT PUSAT.

HANYA SEKADAR KETUA CABANG. ITU PUN KALAH DI KUALA SELANGOR. APAKAH  SEMUANYA INI  PERMAINAN POLITIK  DALAMAN YANG TERANCANG UNTUK MENYAHKAN BELIAU DARIPADA PKR ?

NGERI DAN DAHSYAT SUNGGUH PERMAINAN POLITIK DALAM PARTI YANG MENDAKWA MEMPERJUANGAN REFORMASI. TEBAL DIPENGARUHI KRONI, KLIK, KUMPULAN. ADAKAH IA SEBUAH PARTI YANG TERBUKA UNTUK PARA PEJUANG ? ATAU SEKEDAR GIMIK YANG MEMUKAU BUAT SEKETIKA ! INILAH SESUATU YANG AMAT DIKESALI OLEH PEMIMPIN DAN PEJUANG SEPERTI CIKGU BAD. BABAK POLITIK BARU SEDANG BERMULA DI BAWAH YAB AZMIN ALI

PENCERAHAN SEKITAR KRISIS PERLANTIKAN MB SELANGOR

SELANGOR – KRISIS DEMOKRASI
Ketika tulisan ini digarap perlantikan Menteri Besar Selangor masih belum tuntas. Nama-nama yang dicadangkan kelihatan ‘bertaburan’ disebut-sebutkan oleh media baru dan lama. Ada yang saheh dan ada yang ‘angin-angin’.
Dilaporkan oleh media bahawa Presiden Pas Haji Hadi Awang telah menghantar tiga nama ke Istana. Kesemua nama dari partinya. Nama siapa ini? Hanya Hadi Awang sahaja yang tahu. Manakala DAP – telah menghantar hanya satu nama : Wan Azizah Wan Ismail. Parti Keadilan Rakyat juga telah menghantar satu nama: Wan Azizah Wan Ismail.
Satu nama lagi yang disebut media ialah nama Azmin Ali. Nama ini TIDAK disenaraikan oleh PKR. Tidak disenaraikan oleh DAP. Tidak ada parti politik dalam Pakatan Rakyat yang mengajukan nama Azmin Ali kepada Istana. Maka nama yang TIDAK disenaraikan ini sedang dan pasti akan menimbulkan permasalahan besar.
Pekara besar inilah yang wajib difahami dan disedari oleh rakyat Malaysia. Lebih besar dari nama Azmin Ali. Pekara-pekara ini bukan hanya melibatkan ahli PKR atau penyokomg Pakatan Rakyat. Pekara-pekara ini amat fudumental yang melibatkan kesedaran seluruh rakyat Malaysia – tanpa mengira parti dan mazhab.
Pekara ini ialah tentang demokrasi. Demokrasi di Malaysia ini berkait rapat dengan Raja Berpelembagaan. Justeru tulisan ini akan cuba memberi pencerahan tentang demokrasi dalam konteks raja berpelembagaan.
Pertamanya tulisan ini menolak kesah-kesah karut marut tentang asal usul raja atau sultan. Sultan dan raja muncul dalam evolusi perkembangan tamadun manusia. Raja muncul merata-rata diseluruh dunia. Kemunculan mereka ini sama sahaja bentuk dan labonnya. Raja lahir ketika masyarakat pertanian masih dalam tahap paling awal. Sosok ini menjadi raja untuk memimpin kaum tani, kawasan pertanian dan menjaga kepentingan kampong.
Justeru – hari ini – tidak masuk akal kalau raja masih dianggap mewakili tuhan. Atau dianggap jelmaan tuhan diatas muka bumi ini. Ini hanya mistos yang muncul dalam zaman ‘gelap’. Pencerahan telah membuka minda ummat yang boleh mentakrifkan apa yang tahyul, apa yang karut dan apa yang rasional masuk akal.
Di Tanah Melayu , saperti di negara-negara lain dalam dunia ini – raja dan sultan wujud. Zaman feudal ini bukan satu yang memalukan. Ini sebahagian dari sejarah tamadun bangsa. Tidak ada tamadun bangsa-bangsa dalam dunia ini yang dapat melarikan dari evolusi kemunculan kaum feudal ini – kecuali bangsa-bangsa yang tahap tamadunnya belum enap stabil dalam bentuk ekonomi pertanian dan mereka dilaggar penjajah yang membawa moden.
Apabila Portugis, Belanda, Jepun dan Inggeris datang ke Tanah Melayu – raja memainkan peranan kepimpinan yang gemilang. Kuasa ekonomi Raja Melayu kini dicerbohi oleh ‘orang luar’ i.e penjajah. Maka kita lihat Dato Bahaman, Mat Kilau, Maharaja Lela, Dol Said, Tok Gajah – bangun mengangkat senjata melawan penjajah. Mereka ini adalah ”kaum kerabat orang Istana’ sebahagian dari struktur feudal.
Penjajah Belanda dan Portugis – kuasa penjajah awal telah ‘melutu dan menggasak’ kaum feudal. Ini membawa penentangan hebat dari anak tanah jajahan. Kuasa kolonial fascist Jepun ganas – justeru dapat tentangan dari semua kelas dan gulungan.
Pengalaman kuasa penjajah awal ini telah dikumpulkan oleh British. British menggunakan taktik – pecah dan perentah. Dengan licik kuasa kolonial British telah menggunakan sistem feudal ini untuk menampong dan membantu kuasa penjajah merampok dan menjarah hasil kekayaan tanah jajahan. Ada raja dinobatkan oleh British. Ada raja yang melawan British  dihalau keluar negeri atau dihantar ke Lautan Hindi. Inilah yang berlaku di Tanah Melayu.
Sistem feudal – raja dan sultan – tidak diganggu gugat. Berperang dengan Bahaman dan Maharaja Lela membawa belanja yang amat besar. East India Company datang ke Tanah Melayu untuk mencari laba bukan datang berziarah untuk mengembangkan silatul rahim beramal jariah.
Apabila mengundur kuasa kolonial British telah meninggalkan satu Perlembagaan yang menyerupai sistem pentabiran Parlimen Raja Berpelembagaan – saperti yang wujud di England. Baginda Queen telah digantikan dengan Yang DiPertuan Agong. Adat istiadat Melayu dan agama Islam telah diwakafkan kepada raja dan sultan. Ahli Parlimen – dewan rakyat dan dewan negeri – membuat hukum dan undang-undang. Para YB ini dipilih melalui pilihanraya.
Jika kita baca semuanya nampak cun dan bergetah. Tetapi dalam realpolitik hakikatnya ialah apa yang sedang kita perhatiklan berlaku di Selangor. Ini realpolitik dalam negara Dunia Ketiga.
Apa yang sedang berlaku adalah contoh terbaik dimana sistem raja berpelembagaan telah terpesong dan menjadi lucah. Untuk memahami ini kita kembali melihat apa yang telah berlaku di Perak 2009. Kes Perak ini telah dijadikan rujukan atau ‘precedent’ dalam bahasa undang-undang. Nizar Jamaluddin – Menteri Besar dari Pakatan Rakyat telah digantikan dengan Zambry Kadir dari Barisan Nasional.
Ini berlaku diatas hujah bahawa Zambry memiliki sokongan terbanyak dalam Dun Perak. Sokongan terbanyak ini diyakini oleh sultan maka Zambry Kadir dilantik sebagai MB Perak. Kes tutup. Perlembagaan ditaati.
Di Selangor kita lihat pekara yang sama berulang. Khalid Ibrahim hilang kepercayaan dari partinya. Khalid gugur sebagai MB Selangor. Dr. Wan Azizah mendapat sokongan 30 Adun Selangor. Jumlah Adun Selangor ialah 56 orang – justeru 30 Adun adalah angka majoriti. Maknanya Wan Azizah pemilik suara majoriti.
Seharusnya jika mengikut raja berpelembagaan dan mengikut rujukan Kes Perak – Wan Azizah adalah MB Selangor yang baru. Ini TIDAKberlaku. Kong kalikong terjadi. Putar alam belit membelit berlaku. Dari kedegilan Khalid Ibrahim hingga ke dulak dalik Hadi terserlah. Maka masuk pula sosok yang bernama Azmin Ali.
YB Azmin Ali – di ulangi sekali lagi – namanya TIDAK ada dalam senarai. PKR – partinya sendiri TIDAK mencalonkan dirinya. Malah si Azmin ini adalah salah seorang dari 30 Adun yang menyokong Dr Wan Azizah. Malah Azmin telah menanda tangani surat Akuan Bersumpah untuk menyokong Wan Azizah.
Jika Azmin Ali dipilih oleh Istana maka ini adalah pilihan Istana. Maka jelas dilihat, jelas dibaca bahawa Azmin bukan pilihan PKR. Bukan pilihan Pakatan Rakyat. Azmin TIDAKmewakili kepentingan PKR atau Pakatan Rakyat – jauh sekali rakyat. Azmin akan dilihat dan dibaca sebagai mewakili sultan. Timbul persoalan untuk kurun ini : dari bucu mana Istana mengutip nama Azmin. Inilah yang menjadi persoalan hakiki.
Hakikatnya – jika Istana boleh mengutip nama – makaTIDAK perlu Selangor malah Malaysia juga TIDAKperlu mengadakan pilihan raya. Mungkin saban tahun , atau lima tahun sekali atau bila-bila masa sahaja si sultan boleh memilih sesiapa sahaja – malaon mana pun – untuk menjadi Menteri Besar atau Menteri Kabinet waiama Perdana Menteri sekali pun.
Justeru, pada hemat saya – apa yang sedang kita lalui ini bukan hanya tentang Selangor, tentang PKR atau tentang Azmin atau Wan Azizah. Diakui – mereka semua ini adalah pemain utama tetapi dibelakang nama-nama ini ada yang lebih penting.
Pada hemat saya yang paling penting ialah pemahaman kita semua tentang apa itu demokrasi. Apa itu suara ramai. Apa maknanya suara majoriti. Apa maknanya parlimen. Sebagai anak semua bangsa – apakah yang kita fahami tentang raja berpelembagaan.
Untuk saya ini lebih penting kerana ianya membawa implikasi yang maha jauh. Sesudah Azmin atau Wan Azizah atau Hishamuddin Rais mati – negara yang bernama Malaysia ini akan terus wujud. Ahli politik pergi dan datang. Kemenangan jangka pendek hanya kemenagan pendek.
Apa yang berlaku di Selangor ini adalah penglucahan proses demokrasi. Kesongsangan akidah dalam pemahaman apa itu suara majoriti. Para politikus mendahulu kepentingan diri. Ini dibantu pula oleh kegagalan kita semua sebagai warga untuk bersuara dan menyatakan apa yang benar dan apa yang salah. Nilai salah benar kita menjadi lucah. Paling sedih adalah kegagalan lembaga feudal yang dinobatkan oleh Perlembagan dalam bentuk Sultan.
Kegagalan yang saya maksudkan ialah kegagalan lembaga feudal untuk melintasi yang duniawi. Melihat dari mata hati Ratu Adil. Membawa keadilan bukan sahaja ke Selangor malah ke atas muka bumi ini.
Kini anak semua bangsa melihat lembaga feudal ini bertentangan dengan konsep demokrasi. Kegagalan feudal untuk menghormati suara majoriti akan membawa implikasi yang maha lama. Pada ketika ini kegagalan lembaga ini semakin dilihat jelas. Buruknya sistem feudal ini terserlah. Terbukti – krisis Selangor membuka ruang dimana raja atau sultan boleh memilih sesiapa sahaja.
Saya yakin dari keburukan ini pasti akan muncul satu sistem yang dapat menghormati dan menobatkan rasa hati dan pilihan majoriti rakyat.
EPILOK
Ketika tulisan ini tamat ditulis nama MB Selangor yang baru masih dirahsiakan. Ini adalah tanda-tanda zaman.
Pada satu ketika dahulu – dalam hikayat-hikayat Melayu lama – sebelum Menteri dilantik canang dan tabuh telah dipalu. Rakyat saentero negeri dijemput bertandang menyambut kedatangan Sang Menteri.
Yang capek datang bertongkat
Yang buta tertanya tanya
Yang pekak membakar meriam
Yang bisu bertunda-tunda
Nasi mendidih menganak sungai
Kerak nasi membusut jantan
Hampas kelapa menutup pandang
Tujuh hari tujuh malam
Sultan kenduri gegak gempita
Menyambut Menteri baru dikata
Sekarang ini:
Yang majoriti ditolak pergi
Yang rasuah dipanggil mari
Yang kelentong dijemput datang
Yang dulak dalik imam sembahyang
Nama MB masih rahsia lagi. (TT)
HISHAMUDDIN RAIS

APA KATA TAN SRI KHALID IBRAHIM DI HARI TERAKHIR MENJADI MB SELANGOR

Foto Mohamed Shah Bin Mokti.Terima kasih, rakyat Selangor! - Tan Sri Khalid Ibrahim

“Saya mengambil peluang ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih dan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua terutama kepada rakyat Selangor yang telah memberi kepercayaan kepada saya.” -Gambar fail
Syukur Alhamdulillah hari ini merupakan hari terakhir saya sebagai Dato’ Menteri Besar Selangor selepas lebih enam tahun memegang jawatan ini bermula pada Mac 2008 sehinggalah ke hari ini, 22 September 2014.Saya mengambil peluang ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih dan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua terutama kepada rakyat Selangor yang telah memberi kepercayaan kepada saya untuk menerajui pentadbiran negeri termaju di Malaysia ini.

Saya juga amat berbangga dengan kerjasama dan komitmen yang telah ditunjukkan oleh pegawai dan kakitangan kerajaan, anak-anak syarikat, agensi kerajaan dan badan-badan berkanun yang membolehkan banyak perubahan dilaksanakan berbanding pada awal pertukaran pucuk pimpinan.

Saya berbangga kerana dalam tempoh enam tahun ini, Negeri Selangor yang diurus berlandaskan prinsip-prinsip urus tadbir yang baik terutama kompetensi, ketelusan, kebertanggungjawaban dan integriti telah mencapai banyak kejayaan yang membanggakan dan lebih penting Negeri Selangor bebas dari gejala rasuah dan penyelewengan.

Dasar Hasil Negeri Untuk Rakyat yang diperkenalkan sejak 2008 menerusi program-program kebajikan di bawah agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) berjaya mencapai matlamat untuk meningkatkan taraf hidup rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Kita telah membelanjakan lebih RM1.6 bilion semenjak 2008 bagi membiayai pelbagai inisiatif dan skim bersifat kebajikan di bawah MES di mana sekurang-kurangnya empat juta penduduk di Selangor menikmati salah satu daripada inisiatif ini.

Menerusi dasar berjimat cermat dan perbelanjaan berhemah, rizab simpanan negeri Selangor meningkat kepada RM3.3 bilion setakat ini dan sebahagian simpanan ini telah kita gunakan untuk projek-projek pembangunan seperti pembinaan Jambatan Ketiga Klang dan perumahan mampu milik.

Di bawah pentadbiran saya dan rakan-rakan EXCO, Negeri Selangor meneruskan tradisi sebagai pemangkin ekonomi negara dengan menyumbang lebih kurang 24 peratus kepada KDNK Malaysia di samping kekal menjadi antara destinasi pelaburan terunggul.

Kita juga telah mencapai persetujuan bersejarah dengan Kerajaan Persekutuan dan empat syarikat konsesi untuk menstruktur semula perkhidmatan air setelah melalui satu proses yang bermula sejak 2008 supaya semua aset air dapat dikembalikan kepada rakyat di samping memastikan perkhidmatan air bertaraf antarabangsa pada harga berpatutan.

Ingin saya tegaskan bahawa tawaran untuk mengambilalih syarikat-syarikat konsesi adalah adil dan saksama bagi semua pihak tanpa memberi kelebihan kepada mana-mana pemegang konsesi memandangkan matlamat utama adalah memelihara kepentingan rakyat kerana air merupakan antara hak asasi.

Walaupun hanya satu konsesi yang belum memuktamadkan tawaran namun ia tidak sepatutnya menjejaskan tawaran yang telah kita buat sejak 2012 berjumlah RM9.65 bilion.

Pada hari ini juga, kerajaan negeri telah menandatangi Perjanjian Pemindahan Aset untuk memindahkan semua aset air milik negeri bernilai RM14.92 bilion kepada Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor).

Perjanjian ini ditandatangani oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Khusrin Munawi mewakili kerajaan negeri manakala Air Selangor diwakili oleh Suhaimi Kamaralzaman.

Saya berpuashati dengan perkembangan penstrukturan semula industri air Selangor yang sedang berlaku sekarang dan yakin hasrat untuk memberi semula hak air kepada rakyat sepertimana yang terkandung dalam manifesto akan tercapai.

Justeru, saya berharap kepimpinan baharu kerajaan negeri akan berjaya merealisasikan hasrat kerajaan negeri untuk memberi saham air kepada seluruh isi rumah di Negeri Selangor.

Ingin saya tegaskan bahawa tawaran untuk mengambilalih syarikat-syarikat konsesi adalah adil dan saksama bagi semua pihak tanpa memberi kelebihan kepada mana-mana pemegang konsesi memandangkan matlamat utama adalah memelihara kepentingan rakyat kerana air merupakan antara hak asasi.

Akhir kata, saya mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada pegawai dan kakitangan kerajaan serta anak-anak syarikat yang telah hadir pada majlis perpisahan di Lobi SUK pada petang tadi. Semoga Allah s.w.t membalas segala jasa baik dan merahmati hidup kita semua. InsyaAllah. – Tan Sri Khalid Ibrahim