KASSIM AHMAD – PUNCA KEMEROSOTAN DI DUNIA ISLAM

LIHAT ISLAM DI TIMUR TENGAH YANG DIPERKOTAK-KATIKKAN OLEH AS DENGAN ARAB SAUDI MENJADI PASAK PENYOKONG UTAMA. MODEL NEGARA YANG PALING KEJAM DAN TIDAK DEMOKRATIK SAMA  SEKALI.

MESIR SEBAGAI NEGARA BONEKA YANG DIPERINTAH SECARA JUNTA/ DIKTATOR DENGAN SOKONGAN AS DAN PIHAK BARAT- ITULAH ERTINNYA PENJAJAHAN. ISLAM HANYA GAH DAN GHAIRAH SETAHUN SEKALI PADA MUSIM HAJI KEMUDIAN MASING-MASING BUAT HAL SENDIRI .

NEGARA UMAT ISLAM BOLEH DIGEMPUR  DAN DIADU DOMBA OLEH AS. PARA PEMIMPIN UMAT ISLAM TIDAK UPAYA BERPAKAT  UNTUK ATUR TINDAKAN MENYELAMATKAN UMAT ISLAM YANG SEDANG DIRATAH BARAT. IKUT PERINGATAN BAGINDA RASULULLAH PERKARA INI SEDANG BERLAKU. INILAH AZAB ALLAH APABILA KITA MENGABAIKAN PERINTAHNNYA.

ISLAM HARI INI TIDAK LEBIH SEBAGAI AGAMA RITUAL- KASSIM AHMAD  Sebagai satu cara hidup yang revolusioner, mendukung kehidupan dan tidak gentar untuk menghadapi kesusahan dan kematian –  DEEN INI SUDAH MATI ! Inilah sebab utama kejatuhan umat Islam. Kita harap para pemimpin dan cerdik-pandai Islam sedar akan hal ini dan berusaha untuk mengatasinya.

    I

 

PIDATO KENEGARAAN PRESIDEN JOKOWI : INDONESIA KE DEPAN MENJADI BANGSA BESAR !!!

 “Saatnya kita mengembalikan negara ini sebagai negara maritim. Laut, samudera, selat, dan teluk adalah masa depan negara,” kata Jokowi.

Isi Lengkap Pidato Joko Widodo usai Pelantikan Presiden di MPR

Berbekal secarik kertas yang telah dipersiapkan sebelumnya, Jokowi menyampaikan pidatonya selama 10 menit.

Berikut isi pidato pertama Jokowi sebagai Presiden RI ke-7:

Salam sejahtera untuk kita semuanya
Om swastiastu namo buddhaya

Yang saya hormati, pimpinan dan seluruh anggota MPR
Yang saya hormati, Wakil Presiden
Yang saya hormati, Bapak BJ Habibie, Presiden ketiga RI
Yang saya hormati, Ibu Hj. Megawati Soekarnoputri, Presiden kelima RI
Yang saya hormati, Bapak Try Sutrisno, Wakil Presiden keenam RI
Yang saya hormati, Bapak Hamzah Haz, Wakil Presiden Kesembilan RI
Yang saya hormati, Prof. Dr. Susilo Bambang Yudhoyono, Presiden Indonesia keenam
Yang saya hormati, Boediono, Wakil Presiden kesebelas RI
Yang saya hormati, Ibu SInta Nuriyah Wahid
Yang saya hormati, rekan dan sahabat baik saya, Prabowo Subianto dan
Hatta Rajasa
Yang saya hormati, yang mulia kepala negara dan pemerintahan dan
utusan khusus negara sahabat
Para tamu undangan yang saya hormati, saudara-saudaraku sebangsa dan setanah air

Hadirin yang saya muliakan,

Baru saja kami, Joko Widodo dan Jusuf Kalla mengucapkan sumpah. Sumpah itu memiliki makna yang amat dalam, komitmen bekerja keras mencapai cita-cita bersama sebagai bangsa yang besar. Ini saatnya menyatukan hati dan tangan, ini saatnya bersama sama melanjutkan sejarah berikutnya, yakni mencapai kejayaan Indonesia di bidang politik dan berkepribadian dalam kebudayaan.

Saya yakin beban sejarah yang maha berat ini akan dapat kita pikul bersama dengan persatuan, dengan gotong royong, dengan kerja keras. Persatuan dan gotong royong sangat menjadi bekal untuk menjadi bangsa besar.

Kita tidak akan pernah besar jika terjebak dalam keterbelahan dan keterpecahan. Dan kita tidak akan betul-betul merdeka tanpa kerja keras.

Pemerintahan yang saya pimpin akan bekerja untuk memastikan setiap rakyat di seluruh pelosok tanah air merasakan pelayanan pemerintahan.

Saya mengajak seluruh lembaga negara untuk bekerja dengan semangat yang sama  dalam menjalankan tugas dan fungsinya masing-masing.  Saya yakin, negara ini akan makin kuat dan berwibawa jika seluruh lembaga negara bekerja sesuai mandat yang diberikan konstitusi kita.

Kepada para nelayan, buruh, petani, para pedagang pasar, para pedagang asongan, sopir, akademisi, TNI, Polri, pengusaha, dan kalangan profesional, saya menyerukan untuk bekerja keras, bahu membahu, bergotong royong, karena inilah momen bersejarah bagi kita semua untuk bergerak bersama-sama untuk bekerja, untuk bekerja, dan bekerja.

Hadirin yang mulia,

Kita juga ingin hadir di antara bangsa-bangsa dengan kehormatan, dengan martabat, dengan harga diri. Kita ingin jadi bangsa yang menyusun peradaban sendiri, bangsa yang kreatif, yang bisa mengembangkan peradaban global. Kita harus bekerja sekeras-kerasnya,bahu-membahu. Sebagai negara maritim, samudra, laut, selat dan teluk adalah masa peradaban kita.

Kita telah terlalu lama memunggungi laut, memunggungi samudra, dan memunggungi selat dan teluk. Ini saatnya kita mengembalikan semuanya sehingga ‘Jalesveva Jayamahe’, di laut justru kita jaya, sebagai semboyan kita di masa lalu bisa kembali.

Saudara-saudaraku sebangsa dan setanah air,

Kerja besar dalam bangsa memang tidak mungkin dilakukan sendiri oleh presiden dan wakil presiden ataupun jajaran pemerintah yang saya pimpin. Tapi membutuhkan topangan kekuatan bersama, kekuatan yang merupakan kesatuan seluruh bangsa.

Lima tahun ke depan jadi momentum yang tepat bagi kita sebagai bangsa yang merdeka. Oleh sebab itu, bekerja, bekerja, dan bekerja adalah yang utama. Saya ingin bekerja keras dan gotong royong. Kita akan mampu melindungi segenap bangsa Indonesia dan seluruh tumpah darah Indonesia meningkatkan kesejahteraan umum mencerdaskan kehidupan bangsa dan ikut melaksanakan ketertiban dunia yang berdasarkan kemerdekaan perdamaian abadi dan keadilan sosial .

Saudara sebangsa dan setanah air,

Atas nama rakyat dan pemerintahan Indonesia, saya mengucapkan terima kasih dan penghargaan sebesar-besarnya kepada yang mulia kepala negara, kepala pemerintahan dan utusan khusus  dari negara sahabat.

Saya ingin menegaskan bahwa pemerintahan saya Indonesia sebagai negara terbesar ketiga, dengan penduduk muslim terbesar di dunia, sebagai negara terbesar di Asia Tenggara akan terus menjalankan politik luar negeri yang bebas aktif, yang diartikan untuk kepentingan nasional dan untuk menciptakan ketertiban dunia berdasarkan kemerdekaan, perdamaian abadi dan keadilan sosial.

Pada kesempatan yang bersejarah ini, perkenankan saya atas nama pribadi, atas nama wakil presiden M. Jusuf Kalla, atas nama bangsa Indonesia, menyampaikan terima kasih dan penghargaan sebesar-besarnya kepada Prof. Dr. Susilo Bambang Yudhoyono dan Prof. Dr. Boediono yang telah memimpin penyelenggaraan pemerintahan selama 5 tahun terakhir.

Hadirin yang saya muliakan,

Mengakhiri pidato saya ini, saya mengajak saudara-saudara sebangsa dan setanah air untuk mengingat satu hal yang diutarakan oleh Presiden pertama RI Soekarno bahwa untuk membangun Indonesia menjadi negara besar, negara yang kuat, negara yang makmur, kita harus memiliki jiwa cakrapatih samudra , jiwa pelaut yang berani mengarungi gelombang dan hempasan ombak yang menggulung.

Sebagai nahkoda yang dipercaya oleh rakyat, saya mengajak semua warga bangsa untuk naik ke atas kapal RI dan berlayar bersama menuju Indonesia Raya. Kita akan mengembangkan layar yang kuat. Kita akan hadapi semua badai dan gelombang samudra dengan kekuatan kita sendiri. dan saya akan  berdiri di bawah kehendak rakyat dan konstitusi.

Semoga Tuhan Yang Maha Esa senantiasa merestui upaya luhur kita bersama.

Assalamaulaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Semoga Tuhan memberkati, om shanti shanti om namo buddhaya

KEADILAN UNTUK ANWAR IBRAHIM BERERTI KEADILAN UNTUK SEMUA

JADIKAN KES ANWAR PEMULA KEPADA KUASA MAHKMAH SYARIAH DITINGKATKAN SETARAF DENGAN MAHKAMAH SIVIL  UNTUK MEMBICARAKAN KES-KES JENAYAH –  BUKTIKAN BAHAWA ISLAM ADALAH AGAMA BAGI PERSEKUTUAN
IMG_3770

Hai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan kebenaran  karena Allah, menjadi saksi dengan adil,  dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. berlaku adillah, Karena adil itu lebih dekat kepada takwa. dan bertakwalah kepada Allah, Sesungguhnya Allah Maha mengetahui apa yang kamu kerjakan.  

    (Al Quran Surah  Al-Maidah  5 : 8)

Dalam ayat lain ditegaskan :
Wahai orang-orang yang beriman, jadilah kamu orang yang benar-benar menegakkan keadilan, menjadi saksi karena Allah, biarpun terhadap dirimu sendiri atau ibu bapa dan kaum kerabatmu. Jika ia kaya ataupun miskin, maka Allah lebih tahu kemaslahatannya. Maka janganlah kamu mengikuti hawa nafsu karena ingin menyimpang dari kebenaran. Dan jika kamu memutar balikkan  kata-kata  atau enggan menjadi saksi, maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala apa yang kamu kerjakan.
 (QS. An-Nisa: 135)
Justeru mengapa tidak diberi  KEADILAN kepada  ANWAR  seorang muslim dan seorang rakyat Malaysia untuk dibicarakan di mahkamah syariah. Yang terlibat adalah orang Islam, yang menuduh orang Islam dan yang kena tuduh juga orang Islam.Pasti mereka terikat dengan syahadah. Islam adalah pegangan hidup  mereka. Cara yang terbaik ialah angkat martabat mahkmah syariah selaras dengan mahkamah sivil. Jangan hina Islam di Malaysia dengan membiarkan mahkamah syariah hanya bicarakan kes-kes yang remeh. Buktikan Islam berkuasa dan Islam adalah agama bagi persekutuan.Mulakan dengan tuduhan kes liwath ke atas Anwar Ibrahim.
Mahkamah sivil banyak kecacatannya kerana ia adalah rekayasa manusia dan boleh dipengaruhi oleh pihak yang berkuasa. Contohnnya dalam kes DSAI banyak kecacatan yang berlaku yang bersifat berat sebelah dan menganiaya. Macam mana kes boleh dipercepatkan setelah tarikhnnya ditentukan sekian-sekian hari dan masa.
Mengapakah kerajaan menerusi Peguam Negara mengambil tanggung jawap yang berlebihan untuk membela Saiful Bukhari. Beliau bukan kanak-kanak.Beliau adalah seorang pemuda yang berkuasa, boleh melawan, ada maruah. Sedangkan kanak-kanak jika dipeluk dengan kuat akan meronta-ronta.Inikan pula orang dewasa yang fizikal perkasa melawan seorangt tua berusia 60 tahun ke atas.
Liwath yang  berlaku ini jika benar mengapa tidak dilaporkan sejak dari awal lagi. Ini menunjukkan yang kena liwath ini langsung tidak menunjukkan  tanda-tanda beliau enggan. Bila beliau menuduh ada orang yang meliwathnya, beban untuk membuktikan bahawa tuduhan  ini benar  terletak ke atas bahu beliau bukan orang yang kena tuduh.Jika menyebelahi si penuduh bermakna kita menggalakkan fitnah dengan leluasa. Orang menuduh kita terima. Lebih-lebih lagi melibat5kan orang yang berkuasa dan bermartabat.
Maka mahkamah yang paling tepat untuk membicarakannya ialah MAHKAMAH SYARIAH yang mampu merungkai semua rahsia dan kekerosotan yang berlaku. Adakah ia satu fitnah atau benar-benar berlaku. Percayalah atas aqidah dan hukum Allah bahawa kes ini boleh diselesaikan dengan adil kecuali jika  kita ada agenda dan muslihat sulit di sebaliknnya untuk menganiaya orang yang kita tidak sukai dengan menggunakan saluran mahkamah yang dikuasai.
Ingatlah firman Allah :

وَمَن لَّمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الْكَافِرُوْنَ

“Barangsiapa yang tidak berhukum dengan apa yang diturunkan oleh Allah maka mereka itulah orang-orang yang kafir.”

(Al-Maidah: 44)

 

UCAPAN SULUNG PRESIDENT JOKOWI SEMPENA PENGANGKATAN PRESIDEN REPUBLIK INDONESIA KE 7

IKUTI UCAPAN SULUNG PRESIDENT JOKOWI PRESIDEN REPUBLIK INDONESIA YANG KE 7 SELEPAS INDONESIA MERDEKA PADA 1945 :

INDONESIA YANG BERDAULAT DALAM POLITIK

INDONESIA YANG BERDIKARI –  MANDIRI DALAM EKONOMI

INDONESIA YANG BERKEPERIBADIAN DALAM KEBUDAYAAN

Joko Widodo coverMAJALAH TIME MENILAI PRESIDENT WIDODO IS A FORCE FOR DEMOCRACY

KUASA DI BELAKANG DEMOKRASI 

PRESIDENT pertama yang tyerlantik bukan daripada kalangan elit.Sebelumnya presiden yang terlatih datangnnya daripada elit  tentera atau kalangan politik yang menguasai negara. Jokowi Widodo adalah rakyat biasa .Lahir di Solo daripada kawasan pinggir sungai. Beliau sangat memahami jerih payah kesusahan rakyat. Azamnnya untuk mengangkat darjah Indonesia, mengeluarkan rakyat daripada belitan kemiskinan, membasmi rasuah dan menuju ekonomi yang mandiri. Justeru Indonesia sebagai negara miritin akan bangun sebagai negara kuasa kelautan yang besar.

Ahmed Sukarno (spelled Soekarno).

MEMANFAATKAN KAZANAH HUTAN : SUMBER EKONOMI POTENSI MASA DEPAN NEGARA !

KOREA sebuah negara kecil yang terbahagi dua Korea Utara dan Korea Selatan. Korea Selatan sangat terkenal dengan telefon SAMSUNGnya. Antara negara maju yang terulung di dunia. Di Asia termasuk kuasa industri yang termaju sesudah Jepun. Ia mempunyai hutan yang terbatas. Dengan hutan yang terbatas menerusi pembangunan sains dan teknologinya dalam bidang farmakologi /ubatan dan perubatan  ia telah berjaya membangunkan industri yang berasaskan hasil hutan.

Berbanding dengan kita , Malaysia yang memiliki hutan tropika yang luas dan kaya. Kita menebang balak secara leluasa dan gagal menguruskan hutan dengan baik. Punca yang menyebabkan berlaku bencana alam seperti banjir kilat dan banjir besar.Mengapa ? Hutan kita kehilangan fungsi untuk menghalang banjir akibat kegiatan pembalakan dan pembukaan hutan secara  yang tak terkawal. Kita juga gagal mengeluarkan hasil kajian untuk memanfaat potensi sumber alami  hutan dalam bidang perubatan. Sebagai contoh India telah memanfaat tumbuhan herba daripada dataran Himalaya untuk mengembangkan industri perubatan berasaskan herba.

Bagitu dalam industri perabut. Indonesia lebih menonjol daripada kita. Taiwan yang tidak pun memiliki hutan yang luas telah menjadi antara negara  pengeluar perabot  yang paling menonjol di dunia. Begitu juiga dengan negera-negara Scandinavia seperti Norway, Sweden dan Findland. Mereka memiliki hutan.Mereka memprosesnya menjadi plywood, kertas, perabot dan berbagai kelkuaran industri berasaskan hasil perhutanan. Singapura yang tidak memiliki hutan banyak memanfaatkan keluaran kita. Republik itu banyak menjual keluaran kita yang mentah. Ia juga memprosesnya menjadi papan dan menghasilkan keluaran  industri yang siap berasaskan kayu balak.

Banayak lagi kazanah hutan kita yang belum diteroka.Contohnnya buahan langka, herba dan hasil pertanian yang berpotensi dikomersialkan. Sebagai contoh seperti buahan di bawah ini . kita memperkenalkan buah kasai. Buah yang sedap rasannya seperti buah longan tetapi tidak dikenali kerana kurang perhatian.

DALAM BELANJAWAN TAHUN 2005, tidak ketara apa sumbangan sektor perhutanan dalam KDNK kita. Berapa banyak keluarannya, apa jenis keluaran, melibatkan berapa ribu pekerja dan apa potensinnya untuk menjana ekonomi negara di masa depan. Hutan merupakan kazanah kekayaan negara yang besar.Sepatutnya menjadi satu sumber penting pendapoatan negara. Elakkan menjual bahan mentah hutan secara rakus. Urus kazanah hutan kita dengan baik.

Jadikan keluarannya end product , barangan siap yang mampu bersaing di pasaran global.Kita memiliki kayu keras.Sayanhg jika ia tidak diproses menjadi barangan siap seperti perabot. Kita harus menjejaki8 kejayaan syarikat besar seperti IKEA dari Norway. Negara yang bukan sahaja berjaya dalam sektor perhutanan tetapi berjaya dalam sektor perlautan sehingga berjaya mengeksport ikan salmon ke seluruh dunia.

Sebagai contoh New Zealand sebuah negara nun jauh di selatan  di hujung bumi telah menggunakan sumber alamnya dengan berkesan . New Zeland berada di atas landasan ekonomi yang betul dengan memanfaat sumber keindahan alam, hasil perhutanan, penternakan, pertanian, pendidikan  dan juga pelancongan .Ia muncul antara pengeluar susu bermutu di dunia, hasil tenusu, keluaran daging nbermutu , buahan, madu lebah, keluaran hutan dan ekonomi yang berasaskan sumber alam semula jadi.

kasai4kasaikasai2

kasai3

CELIK EKONOMI : TATAPI BUKU INI FAHAMI BETAPA PINCANGNYA AGIHAN KEKAYAAN DI MALAYSIA

The Colour of Inequality: Ethnicity, Class, Income and Wealth in Malaysia 
Muhammed Abdul Khalid

This book provides an alternative insight to the debate on inequality in Malaysia, by focusing on the distribution of wealth or assets, rather than income. Despite tremendous increase in national income, the wealth gap in Malaysia is alarmingly high and extremely skewed. For instance, the top 0.2 per cent of depositors in ASB has about 1,133 times more than the bottom 80 per cent of depositors combined. This gap is echoed by the fact that approximately two-thirds of Malaysian workers earn less than RM3,000 per month, and about 90 per cent of Malaysians have nearly zero savings.The current policies are not facilitating improvements in this wealth gap, which could lead to aristocracy where birth, not hard work or talent and effort, matter the most in wealth accumulation.

This book explores possible policy interventions that can be undertaken to ensure that economic growth is equitably shared, which is vital for a stable and prosperous society.

TERJEMAHAN :

Buku ini membuka plihan kepada penilaian yang lebih terbuka tentang perdebatan bagaimana ketidmerataan  dalam  agihan ekonomi Malaysia. Ia menumpu kepada agihan kekayaan berbanding dengan jumlah pendapatan. Sebagai contoh bagaimaana 0.2 peratus pendeposit ASB mempunyai jumlah saham 1133 kali ganda lebih tinggi berbanding dengan jumlah  80 % pencarum bahagian yang paling bawah. Fakta ini menukik  realiti bahawa 2/3 daripada jumlah pekerja di Malaysia berpendapatan RM 3, 000 ke bawah. Lebih parah lagi 90 peratus daripada mereka sifar   simpanan atau kosong lebihan pendapatan. Polisi ekonomi yang berlaku kini gagal memperbaiki jurang atau agihan kekayaan yang semakin tidak seimbang  dan  terlampau melebar. Terlihat peluang ekonomi jatuh berlimpahan  berdasarkan keturunan dan kedekatan dengan kelas yang berkuasa bukan kerana bakat, usaha keras dan kegigihan.

Buku ini mensasarkan campur tangan kerajaan merumus  dasar ekonomi yang lebih tepat dan saksama untuk memperbaiki ketidakseimbangan ini. Limpahan Kekayaan   wajar disebarkan dengan lebih adil demi kesetabilan.

Hakikatnnya  ini tidak pun berlaku di negara kita.Sebagai bukti kenapakah BRIM dilaksanakan jika ekonomi kita diagihgkan dengan saksama. BRIM membuktikan sebagahagian besar rakyat Malaysia terutama Melaytu berada dalam garis kemiskinan terutama di bandar-bandar besar.l

DEBAT BELANJAWAN 2015 : CGT LAWAN GST- ANWAR PERSOALKAN DASAR EKONOMI NAJIB

Anwar Ibrahim pertahan CGT berbanding GST

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan kelebihan Cukai Keuntungan Modal atau Capital Gains Tax (CGT) berbanding pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan pada April 2015.Semasa membahaskan Bajet 2015, Anwar menjelaskan beberapa laporan awal termasuk jumlah isi rumah yang mempunyai pendapatan kurang RM3,000 sebulan menjadi landasan kepada hujahnya.

PERBEZAAN ANTARA  CGT  DENGAN GST

CGT – CAPITAL GAINS   TAX                         GST- GOVERMENT SALE TAX
1.Selaras dengan prinsip percukaian.                Dikenakan ke atas keseluruhan rakyat
Dikutip daripada golongan sebenar                    sama ada miskin atau kaya walau pun
yang membuat keuntungan perniagaan             tanpa lebihan pendapatan. Menerusi
atau keuntungan berganda atas                         GST rakyat yang dibebani inflasi akan
pelaboran  demi pelaboran.                                jadi mangsa bila kos pengeluaran naik.
2. Cukai wajar disasarkan kepada              Rakyat tidak patut dibebani cukai lagi. kumpulan sebenar  membuat kekayaan           Cukai sedia ada  telah pun parah.
dengan mudah menerusi dasar                        Ditambah dengan mekanisme bayaran
pengkorpratan. Mereka untung                         perkhidmatan,caj dan denda yang serba
berganda  patut dicukai bukan golongan          serbi menekan dan menjerut.
yang tidak berbaki dan daif walau pun              Pendapatan rayat semakin mengecil
menerima gaji RM 4000/ sebulan.                     akibat inflasi. Patutkah dicukai lagi ?

Malaysia Ditegur PBB : Sesuaikan Akta Hasutan Dengan Hak Asasi Yang Piawai

Dalam kenyataan kedua terhadap penggunaan Akta Hasutan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggesa Malaysia supaya meminda undang-undang tersebut untuk memastikan ia memenuhi piawaian hak asasi manusia.

“Sudah tiba masanya bagi Malaysia untuk menyesuaikan undang-undang, termasuk Akta Hasutan 1948, selaras dengan standard hak asasi manusia antarabangsa, dan mengambil langkah-langkah tegas ke arah menikmati secara berkesan hak kebebasan bersuara,” kata empat pelapor khas PBB dalam satu kenyataan bersama.

UCAPAN VLADIMIR PUTIN KEPADA UMAT ISLAM RUSIA SEMPENA AIDIL ADZHA 1435 H

 

File photo of Russia's President Vladimir Putin and Patriarch of Moscow and All Russia Kirill arriving for the meeting with Russian Orthodox church bishops in Moscow

“Over centuries this celebration, ruled by a kind and bright feelings, is bringing people closer together, promote social ideals of goodness and mercy that fosters respect for religious beliefs and traditions. It is gratifying that Russia’s Muslim community is actively involved in the public life of the country, develops the broad charitable, educational activities, giving relentless attention to strengthening family values. Making a meaningful contribution to the maintenance of interreligious and interethnic consent”.

“Selama berabad-abad sambutan ini, didorong oleh mesej yang jelas, membawa rakyat lebih dekat bersama-sama untuk saling memahami, menggalakkan cita-cita memasyarakatkan  kebaikan dan menyemarakkan rahmat.Ini terjana daripada kehidupan beragama yang  menghormati kepelbagaian dan  tradisi. Ia menyenangkan hati apabila masyarakat Islam Rusia turut terlibat secara aktif dalam kehidupan masyarakat umum di negara ini.Mereka  membangun amal, aktiviti pendidikan yang luas dan bersungguh-sunggu  memberi perhatian demi  mengukuhkan nilai-nilai kekeluargaan. Umat Islam juga terlibat dalam memberi  sumbangan yang bermakna dalam mengolah persefahaman di antara agama dan etnik.

Di saat Amerika terlalu pro Israel dan sarat   dikelilingi oleh para para penasihat Zionisme, Rusia di bawah kepemimpinan Vladimir Putin membuka dimensi baru. Beliau mendekati para paderi Kristian dan Ulama Islam terutama di Rusia. . Dunia sudah terbalik. Blok Komunis yang  dulunnya anti agama di bawah teraju Putin  mulai ghairah mendekati  agama terutama menjalin kerjasama dengan dunia Islam.

Sepatutnnya dunia Islam kembali kepada ajaran Islam yang syumul untuk menunjukkan kepimpinan yang berakhlak tinggi ,  bebas daripada pengaruh Amerika dan mengamalkan contoh muamalah ekonomi yang terbebas daripada sisitem riba.

Kunjungan Vladimir Putin ke Masjid Moscow sempena hari raya Aidiladha

Setelah sekian lama berada dibawah pemerintahan komunis, sejak kebelakangan ini Rusia sudah mula cenderung kepada agama. Ianya bermula apabila Vladimir Putin diangkat menjadi Presiden Rusia. Dia membuka ruang kepada gereja untuk bergiat semula dengan kegiatan-kegiatan keagamaan.

Begitu juga dengan umat Islam dengan komposisi 40 % penduduk dari penduduk Rusia. Mereka tidak lagi ditindas sebagimana di bawah regim komunis dahulu.

Pada sambutan Aidiladha kali ini,Vladimir Putin turut meraikan dan mengunjungi umat Islam di Moscow. Di bawah adalah mesej yang disampaikan oleh beliau pada mereka :

putin

 

Vladimir Putin congratulated Russia’s Muslims to be one of the most revered Muslim holidays, Eid al-Adha, which marks the end of pilgrimages to holy sites. In the text of the congratulation reads: “over centuries this celebration, ruled by a kind and bright feelings, is bringing people closer together, promote social ideals of goodness and mercy that fosters respect for religious beliefs and traditions. It is gratifying that Russia’s Muslim community is actively involved in the public life of the country, develops the broad charitable, educational activities, giving relentless attention to strengthening family values. Making a meaningful contribution to the maintenance of interreligious and interethnic consent.

moscow2

moscow

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...