NILAI RINGGIT LEBIH BANYAK JATUH BERBANDING NAIK DENGAN MATAWANG LUAR

 

Gambaran kejatuhan ringgit akibat krisis ekonomi 1997

NILAI RINGGIT NAIK                                            NILAI RINGGIT JATUH 

Duit kita naik berbanding Yen (9.40%),         Ringgit jatuh 5.61% berbanding dolar Amerika

Naik  5.91 % berbanding dengan Euro          5.58% berbanding dolar Hong Kong,

Naik 4.32 %   berbanding dollar AUS            3.93%  jatuh berbanding Baht,

Naik 2.31 %   dengan pound  Inggeris           2.93%  jatuh berbanding Rupee

Naik  (0.73%)  dengan rupiah  Ind.                2.44% berbanding dolar Taiwan

 

 

 

 

BERITA BERGAMBAR SEPANJANG MINGGU

Satu gambar menghuraikan 1000 perkataan

SATU GAMBAR MENCERITAKAN FENOMENA  YANG TERJADI

Gambar memaparkan peristiwa dan keperihalan

APA PERKEMBANGAN  YANG BERLAKU DI MASA KINI !

HAJI HADI PRESIDEN PAS  DUDUK SEMEJA DENGAN PHAHROLRADZI PRESIDEN PASMA  .

ADAKAH INI PETANDA BAIK UNTUK MENCARI TITIK TEMU DAN PERSEFAHAMAN. USAHA  MELERAIKAN KETEGANGAN  ANTARA  KEPIMPINAN ULAMA DENGAN PUAK MODERAT /PROFESIONAL DI DALAM  PARTI YANG BERBASIS ISLAM.

ALLAHYARHAM FADZIL NOOR MANTAN PRESIDEN PAS SEBELUM HAJI HADI TELAH BERKATA MISI PAS IALAH MENGULAMAKAN PROFESIONAL DAN MEMPROFESIONALKAN ULAMA .

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang makan semeja dengan Presiden PasMa Datuk Phahrolrazi Zawawi di Kuala Kedah dalam majlis Jamuan Rakyat hari ini. – Gambar ehsan Ismail Junior, 24 Januari, 2015.

“Kami berbual biasa sahaja, tidak sentuh hal politik,” kata Phahrolrazi yang menolak adanya sebarang perbincangan antara mereka. 

“Pertemuan hari ini mungkin satu permulaan yang baik. Kita harap dapat mengadakan perbincangan dengan pimpinan utama pusat selepas ini,” kata Phahrolrazi yang sebelum ini pernah mengadakan perbincangan dengan wakil PAS iaitu Salahuddin Ayub dan Idris Ahmad dalam satu majlis. 

Keeping protocol aside, Prime Minister Narendra Modi welcomed US President Obama with a warm hug. The two countries will also deliberate on ways to boost trade and economic ties as well as the crucial issue of climate change. Reuters

KENAPAKAH  OBAMA BERGEGAS KE INDIA BERTEMU DENGAN PM NARENDRA MODI  .

Obama India Visit

US President Barack Obama made a strong appeal for religious freedom at a town hall-style meeting in Delhi on Tuesday, weighing in on one of India’s most controversial topics as he wound up a three-day visit

RUSIA telah menjalin satu kerjasama ekonomi yang erat dengan Brazil, India, China dan South Afrika  .Mereka membentuk gabungan ekonomi  yang diberi nama BRICS( Brazil, Rusia, INDIA, China, South Africa ). Mereka menolak penggunaan USD sebagai medium pertukaran.

Amerika berusaha keras untuk menarik India keluar daripada pakatan BRICS yang menggugat AS.

RAJA SALMAN PENGGANTI RAJA ABDULLAH MENGALU-ALUKAN KEDATANGAN PRESIDEN  BARRACK OBAMA. KUNJUNGAN PERTAMA OBAMA BERTEMU DENGAN RAJA BARU SAUDI SEBAIK SAJA KING ABDULLAH MENINGGAL. AS SANGAT MEMBERI PERHATIAN KEPADA SAUDI YANG MERUPAKAN SEKUTU RAPAT AS  YANG MEWAKILI DUNIA ISLAM.

Dreaming of the Taj Mahal: Mrs Obama and her husband cut short their India trip - including a planned visit to the Taj Mahal - to lead a delegation of American dignitaties to pay respects to the Saudi royal family on the death of King Abdullah

APA YANG RAJA ABDULLAH BUAT SEMASA LAWATAN OBAMA

Legacy: Some Saudi women are leading a movement to gain more rights, but the passing of King Abdullah brings little hope of change with his brother King Salman (pictured right with President Obama). In a recent address, King Salman promised to continuing enforcing the country's 'correct policies'

KING SALAM R4AJA SAUDI YANG BARU MENINGGALKAN PROTOKOL BERSAMA PRESIDEN OBAMA DAN ISTERINNYA  APABILA SERUAN AZAN ASAR BERKUMANDANG. BELIAU DAN ROMBONGAN TERUS MENUJU KE DEWAN SOLAT UNTUK SEMBAHYANGT BERJEMAAH.

 

ISLAMIC GIFT ECONOMY – EKONOMI ANUGERAH iLAHI SATU PENJELASAN

Kuasa yang membangunkan ekonomi moden kini sejak 300 tahun lampau  ialah Barat.Baratlah yang melaksanakan liberalisme dan meletakkan sistem untuk menjajah dunia.. Sistem yang  menghalalkan apa jua cara untuk  menjarah dan memeras ekonomi tanpa kemanusiaan. Barat selama ini membungakan Wang / menuburkan riba sebagai perniagaan .Ekonomi kapitalisme menggemukkan ekonomi  tanpa pengeluaran sebenar

Justeru timbul  pertentangan dan  krisis sepanjang sejarah antara blok penindas dengan yang tertindas . Antara mangsa dengsn pemangsa . Antara negara- negara  puak  liberal dan  kapitalis melawan blok sosialis dan  komunis . Ia menjadi perang yang menghancur leburkan kemanusiaan dan sumber sumber penghidupan. Akibatnya sangat terasa di kalangan negara negara umat Islam. Kita  hanya menjadi mangsa permainan dan adu dumba mereka sahaja Sistem atau. DEENUL ISLAM yang ditanzilkan Allah untuk pedoman umat manusia tidak muncul dan unggul di mana mana pun belahan dunia termasuk di negara negara umat Islam sendiri. Kita hanya menjadi budak ikutan dan pembuliaansistem bar at sahaja.

BERITA MENGGEMPARKAN DARI TURKI

ERDOGAN TURUNKAN  GAMBAR  KAMAL ATATURK  DAN NAIKKAN GAMBAR SULTAN MOHAMED AL FATEH

Suatu ketika gambar Mustafa Kamal Ataturk dianggap suci,  keramat. Digantung di mana-mana sebagai hero negara dan bapa Turki moden.Dipuja sebagai penyelamat Turki Baru yang tidak mahu terkurung di bawah landasan agama.  Perlembagaan yang digubalnya pantang  disentuh atau diulas dituduh menderhaka.Tentera dan polis akan bertindak melebihi had  apabila dicabar dan  diganggu gugat.

Turki semahu mahunya bertekad menjadi moden tanpa terikat dengan Islam atau imej Arab. Huruf Arab dihilangkan terus daripada bahasa Turki, masjid ditutup dan dimuziumkan, azan bahasa Arab ditukar ke bahasa Turki, ulama dipandang serong dan dijeblos ke dalam penjara. Segala saki baki Turki Osmaniah yang membina kegemilangan Turki sebelumnya dilarang sebut dan dilebel sebagai jumud, punca kemerosotan dan kekolotan.Turki mesti jadi Eropah dan sekular untuk maju. Agama ditolak kerana dikatakan tahyul, kuno dan candu masyarakat.

Recep Tayyip Erdogan

SEBELUMNYA :

SELEPAS PANTAI TIMUR DI LANDA BANJIR – KINI TIMUR TENGAH DISERBU SALJI TEBAL

Lubenan, Israel, 2015

FONEMA ALAM YANG EKSTRIM – BANJIR BESAR  DISAMBUNG  SALJI TEBAL

Jutaan warga-warga di beberapa wilayah di Jordan, Turki, Lubnan, dan Syria terpaksa meninggalkan rumah mereka dan menumpang di kem-kem pelarian di Timur Tengah. Jumlah pelarian dari Syria akibat cuaca sejuk melampau adalah yang terbanyak di antara jumlah warga Turki, Lubnan dan beberapa wilayah lain di TImur Tengah. – Foto AP
Jutaan warga-warga di beberapa wilayah di Jordan, Turki, Lubnan, dan Syria terpaksa meninggalkan rumah mereka dan menumpang di kem-kem pelarian di Timur Tengah. Jumlah pelarian dari Syria akibat cuaca sejuk melampau adalah yang terbanyak di antara jumlah warga Turki, Lubnan dan beberapa wilayah lain di TImur Tengah. – Foto AP

PUNCA KEJATUHAN HARGA MINYAK SECARA MENDADAK

SHALE OIL ATAU BEBATUAN MINYAK – BAKAL MENGGANTIKAN PETROL 

Harga minyak dunia mengalami kejatuhan yang TERUK.  Dari harga USD  100an ke USD 60 per barel . Ia mengalami penurunan 40%, hanya dalam hitungan minggu. Trend terkini menunjukkan kejatuhannya tidak akan berhenti./ Apakah penyebabnnya. ? Dunia tidak pernah mengalami kejatuhan yang sebegitu mendadak. Suasana seperti ini hanya berlaku di zaman meleset 1930an. Tidakkah ini akan membawa kepada zaman meleset yang berkepanjangan . Sesuatu yang menyumbang kepada peperangan ? Peperangan di antara blok-blok dunia yang berkepentingan. Di antara Blok Amerika dan sekutunya Britain, Australia, Ukraine, Saudi Arabia, Korea Selatan dll dengan Rusia, China, Iran, Syria, Korea Utara dll.

 Ada analisis  yang menyatakan penyebabnya kerana Amerika Syarikat. Adikuasa dunia itu ingin menjatuhkan ekonomi Rusia.  Rusia banyak mengeksport minyak ke negara-negara perindustrian terutama Jerman. Jadi bagi memintas perkembangan pesat kebangkitan Rusia di bawah Vladimir Putin AS telah melakukan sabotaj ekonomi secara tragis. Kejatuhan  harga minyak yang berterusan akan melumpuhkan ekonomi Rusia yang rancak berkembang menjalin kerjasama dengan negara-negara Barat. Rusia telah berjaya membina imej baru dan sedia didedakati demi kemakmuran bersama.

Bila dikaji secara mendalam situasi kejatuhan ini adakah  berpunya daripada Amerika atau daripada tindakan negara-negara Teluk pengeluar minyak yang terbesar dan utama ? Negara-negara Teluk terutama Saudi sangat  bergantung nyawa ekonominya kepada pengeluaran dan hasil daripada jualan minyak. Minyak dieksport ke AS dan negara -negara Barat dalam jumlah yang banyak. Ada sebab besar mengapa Saudi dan sekutunnya sedia menurunkan harga minyak secara mendadaak. Mengapa dan mengapa ?  Apakah punca dan penyebab utamanya di sebalik kejatuhan yang pelik ini ?

Saudi  tidak boleh terima sama sekali adanya  bahan pengganti  yang boleh mengambil alih  minyak. Persaingan ini akan menjejaskan ekonomi mereka. Jadi dengan timbulnnya bahan baru sebagai pengganti ia sangat membimbangkan ekonomi negara-negara berkenaan. Jadi mereka terpaksa menjatuhkan harga minyak supaya ekonomi mereka stabil. Pendapatan negara masuk dan tidak berkurang. Apakah bahan tersebut ? Bahan tersebut yang sedang dihebohkan kini  ialah SHALE OIL atau minyak bebatuan

                            Saudi – kawasan atau lapangan pengeluaran minyak bertitik hitam 

Senarionya AS sedang menghadapi situasi ekonomi yang parah  dan meleset. Ia menjadi negara dijurang kemuflisan kerana banyak berhutang. Pendapatan negara habis dibelanjakan untuk tujuan peperangan. AS tidak mampu lagi menaggung import yang tinggi. Kalau boleh ia cuba memotong import minyak dalam jumlah yang besar. Kebetulan bahan yang dikatakan shale oil itu banyak ditemui di bawahkerak  bumi AS.

              King Saud pengasas empayar Saudi yang diambang kehancuran. Terasas pada tahun 1925 selepas kejatuhan Turki Osmaniah pada tahun 1924. Negara asalnya HEJAZ warisan daripada zaman Nabi dan para sahabatnya yang mulia.

Saudi memandang masa depan pengeluaran minyaknnya diambang bahaya dengan persaingan daripada bahan baru SHALE OIL yang begitu banyak terdampar di AS

AS mahu memajukan pengeluarannya dengan menggunakan minyak bebatuan itu. Kos pengeluarannya lebih tinggi berbanding dengan minyak biasa . Bebatuan minyak itu berada jauh dikerak bumi. Penggaliannya dan operasinnya memakan kos yang tinggi. Saudi bimbang tentang kemungkinan ini. Jika bahan ini berjaya dieksploitasi AS tidak payah mengimport minyak lagi.  Saudi sengaja menjatuhkan harga minyak supaya usaha mencari gali minyak bebatuan terbantut. Meski pun pada dasarnya nampak rugi tetapi masih dapat menyelamatkan hayat ekonomi yang semata-mata bergantung kepada pengeluaran bahan ini semata-mata .

[Buku+Takhrij+Hadith+siap_11.png]                                    BUKU BARU BAGAIMANA MENCARI HADIS

PUISI : BERANI BERUBAH JANGAN MENGALAH 

KENAPAKAH CHINA DIKENALI BANGSA  RAJIN, BERANI BERISIKO APA JUA , 100 TAHUN DI MALAYA   DIKUASAINYA  BANDAR BANDAR UTAMA                          INDIA BIJAK MEMANIPULASI DALAM SERBA SERBINYA                                       YAHUDI BERKUDRAT  TINGGI, BUNGAKAN WANG KAWAL  MAYAPADA    MESKI MONORITI AMAT BERERTI  DI PERSADA GLOBAL                                 KAUM PEMODAL   KUASAI BANK DUNIA                                                                  JERMAN TERKENAL BANGSA SAINTIFIK  BERTEKNOLOGI STRATEGIK   INGGERIS ARIF BESTARI   DALAM   MENJAJAH PERNAH  MENJARAH   2/3  BUMI MASIH SINGA DI BALIK TABIR  PERMAINAN KUASA                                        JEPUN KUAT MEMEGANG BUDAYA, LIHAI MENIRU DAN MENGOLAH                     TEKNOLOGI TINGGI  DI SETIAP SEGI ,                                                                   SAMURAI DALAM PERSAINGAN  EKONOMI  MANA SAJA BELAHAN BUMI         ARAB BANGSA PEMBERANI  SEDIA MATI, FANATIK,  SUKA BEREKELAHI, BAGAIMANA MELAYU ?                                                                                           BANGSA PELAUT MENONGKAH SAMUDERA                                                           SALAH SEBUAH RAS, RUPA BANGSA TERBESAR   DARIPADA YANG UTAMA SIAPAKAH MEREKA ?                                                                                             CAUCASOID, CHINA MONGGOLOID, SEMITIK, NEGROID DAN AMERICANA   MELAYO POLYNESIA  BERKULIT SAWO MATANG DI  TANAH HUJUNG ASIA     BUMI PALING LUAS , PALING MAKMUR  TUMPUAN SATU  DUNIA

MELAYU OH MELAYU !                                                                                           KENAPA MASIH LEMAH, BERMASALAH, NANTIASA  MENGALAH                               DIKUASAI  DADAH , KEMARUKAN  HIBURAN, PANDANG SINGKAT JUAL TANAH   PAPA DIBUMI KAYA   MELIMPAH RUAH  KAZANAHNYA PENUH  MEWAH         SUKA MENYAPA ANAK SEMUA BANGSA MEMBURU REZEKI DI BUMI INI

ADAKAH SIFAT MELAYU MEMANG BEGITU  ?                                                            ALAH SEMEDANG DI MEDAN PERSAINGAN                                                                    AKIBAT KEHADIRAN PARA IMIGRAN MEMBURU UPAH DI TANAH BARAKAH INI SEDANG RAKYAT TERJEPIT  HIDUP  PERIT , LAUK TAK TERTUMPAH KE NASI

TIDAKKAH  ALLAH BERFIRMAN:                                                                                      DIA TIDAK AKAN MENGUBAH KEADAAN SESUATU BANGSA                                   MELAINKAN BERANI  MENGUBAH KEPINCANGAN YANG MELEKAT PADANYA     JUSTERU  APAKAH YANG PERLU DIUBAH ?                                                                   DARIPADA  LEMAH MENJADI GAGAH                                                         JAWAPANNYA IALAH KEPIMPINAN ?                                                                               MENGAPA ?                                                                                                             AMANAH KEPIMPINAN TELAH DISALAHGUNA, BUAT MEMBOLOT HARTA       PANTANG DIPERSOALKAN,                                                                                                MUTLAK HAK SANG PENGUASA MEMBAHAM SEMAUNNYA                                          BUKANKAH RASUL TELAH BERSABDA  :                                                                           DUA  KALANGAN DARIPADA UMATKU                                                                             APABILA BAIK MEREKA  BAIK SEGALANNYA                                                       ROSAK MEREKA BINASA KESEMUANYA                                                                            ITULAH UMARAK DAN ULAMAK  YANG BERGANDINGAN DENGANNYA

ADAKAH MELAYU TELAH TERBEBAS ATAU  MASIH TERBELENGGU                           DI BAWAH  KEPIMPINAN LAPOK  YANG MEMBUSUK                                                     MENIMBUN KEKAYAAN DENGAN WEWENANG TANPA USAHA                      MEWAH TANPA KERJA  MENERUSI PERMAINAN KUASA                                    MENGHILANGKAN JUTAAN  HEKTAR TANAH  YANG DIAMANAH                     REZAB HAK BANGSA PUNAH RANAH   DIJARAH KE TAHAP PARAH                   TINGGAL SEPERSEPULUH SAHAJA TIKA PENUH  DITINGGALKAN PENJAJAH BAHASA KEBANGSAN DIHINA                                                                                           TIDAK LAYAK MENGAJAR SAINS DAN MATEMATIKA  DI ERA MERDEKA                    JAWI KAZANAH BANGSA DIKUBURKAN, JADI LAPOK  DAN TERSOROK                    AKHBAR BERJASA UTUSAN MELAYU  HILANG PEMBACA TERPAKSA DITUTUP      HUKUM ALLAH DITOLAK MENTAH   DIAMBIL UNDANG-UNDANG PENJAJAH     RIBA DIBIARKAN BERLELUASA   DISAHKAN KONON DIBENARKAN SYARIAH       ZINA DAN ARAK DISUBUR  BERMAHARAJA LELA                                                           DALAM NEGARA  MENJADIKAN ISLAM AGAMA RASMINYA                                            SYIRIK DIBENARKAN TANPA KAWALAN,                                                                    BERHALA TERBINA BERLELUASA  HINGGA KE TEPI JALAN                           KONON SEMUA AGAMA MEMBIMBING  MANUSIA MENUJU SYURGA                         BUKANKAH ALLAH BERFIRMAN HANYA ISLAM SAHAJA DIREDHAINYA                  DI SINGAPURA SEMUANYA  TERKAWAL  RAPI  TIDAK BUAT IKUT SUKA              BERHALA DIHALANG BINA   KECUALI  KEBENARAN  PIHAK BERKUASA             BISAKAH MELAYU SELAMAT  TAAT MELULU KEPADA KEPIMPINAN KEPARAT PEGANG AMANAH AGAMA, BANGSA DAN TANAH TAPI KHIANAT                          SEHINGGA  MELAYU TERGUGAT   DI BUMI SENDIRI                                                     TERBUKTI 50 TAHUN MERDEKA SEMUANNYA CELARU BERCEMPERA  !                 JAUH BERUBAH  SEBAGAIMANA AMANAH  SEBELUM MERDEKA                               MELAYU ! KEMBALILAH  KEPADA ISLAM  YANG PENUH                                       TUNDUK PATUH  DI BAWAH HUKUM  ALLAH                                                                 KEMPIMPINAN ITU TERBUKA  MILIK SIAPA JUA  LAYAK MENJADI KHALIFAH         BUKAN PUSAKA TURUN TEMURUN UNTUK BERBUAT APA SAJA                         JUSTERU MELAYU MESTI BERANI MENGUBAH ,                                                      MEMILIH KEPEMIMPINAN BERAMANAH SYARAT MAJU JAYA  DI JALAN ALLAH PENUH BARAKAH  MENUJU KEREDHAANNYA                                             BERASASKAN KITABULLAH                                                                                   ALLAHU AKHBAR  , ALLAH MAHA BESAR ,                                                             AMANAH KEPIMPINAN JANGAN  SEKALI-KALI TERSASAR                                           SESUDAH MENGUCAPKAN  IKRAR                                                                               WALLAHI WABILLAHI WATHOLLAHI                                                                                 DI BUMI KERAMAT INI !                                                                                             BALDATUN THAIYIBATUN WARRABUN GHAFUR                                                   NEGARA TERBAIK  YANG DIPERINTAH DI BAWAH  PENGAMPUNAN TUHAN,           YA ALLAH BERI PETUNJUK  BERUBAHLAH SEBELUM MENJADI PARAH

 

MELAPORKAN YANG BENAR : KENAPAKAH MELAYU SUKA GAH DAN SENSASI BEGINI

PUAK KETUANAN MELAYU SUKA GAH DAN BIKIN GAMAT :TINDAKAN APA PUN TAK DAK
BERANIKAH JAWI BERTINDAK TERHDAP  PADA PIHAK                                           YANG BERKUASA DAN BERBISA INI   ?

Kami hanya mahu nasihat peminat K-Pop, kata Jawi
Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dilihat mengambil pendekatan yang lebih lembut terhadap gadis-gadis Melayu bertudung yang dipeluk dan dicium artis K-Pop dalam sebuah konsert sebelum ini dengan mengatakan mereka hanya ingin memberikan nasihat kepada mereka.

INI LUAHAN BLOGGER HISHAMUDDIN RAIS TENTANG SITUASI YANG BERLAKU

KAH KAH KAH

woit kah kah kah

pasal apa tukak

mula mula start
bukan main garang
nak tangkap
nak sebat
nak penjara
kah kah kah
tapi bila minah cun
strikes back
baru sedar
orang lain juga
boleh online dengan tuhan

kah kah kah

JANGAN TIPU

MELAYU

HADIS NABAWI  KATA BEGINI :

Kerosakan umat dahulu kala berlaku apabila sesuatu kesalahan dilakukan oleh rakyat jembel/bawahan mereka yang berkuasa akan menghukum dengan seberat-berat hukuman.Bila kesalahan itu mengenai mereka, pihak yang berkuasa nescaya akan dicari jalan keluar. Sesungguhnya aku Muhammad Rasulullah sekiranya anakku Fatimah mencurI  aku sendiri yang akan memotong tangannya

 

 

ULAMA/SAINTIS ISLAM DULU BERSIFAT GLOBAL : BIJAK BERJAYA DALAM MEMECAH KEBUNTUAN

SATU ALAF  LALU , SEORANG ULAMA DAN SAINTIS ISLAM terkemuka dari Andalusia IBN HAZM ((994M-1064M)   telah menjawap kebuntuan adakah bumi ini datar atau bulat seperti spera  ?  Beliau berdalil dengan sepotong ayat Al Quran sahaja :

Surah Az-Zumar ayat 5 yang bermaksud,

“Dia menciptakan langit dan bumi dengan (tujuan) yang benar; Dia menutupkan malam atas siang dan menutupkan siang atas malam dan menundukkan matahari dan bulan, masing-masing berjalan menurut waktu yang ditentukan. Ingatlah Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Pengampun.”

Oleh yang demikian, terbuktilah bahawa al-Quran bukan kitab kosong sepertimana dakwaan para musuh-musuh Allah, akan tetapi sebuah kitab yang mengandungi hikmah dan pengetahuan yang luar biasa.

Dan sesungguhnya Kami telah mendatangkan sebuah Kitab (Al Quran) kepada mereka yang Kami telah menjelaskannya atas dasar pengetahuan Kami. menjadi petunjuk dan rahmat bagi orang-orang yang beriman.(Surah Al-A’raaf 7:52)

Ulasannya jika bumi ini datar tidak akan berlaku siang dan malam secara bergantian.

Gambaran saintis Eropa dunia pada  ketika itu :

Lukisan karya Orlando Ferguson yang menggambarkan bumi adalah mendatar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...