IMEJ ISLAM KINI TERSERLAH DI SWEDEN

AIDA HADZIALIC  MENJADI MENTERI PENDIDIKAN SWEDEN

aida_new_york

Kerajaan Sweden buat pertama kalinya telah melantik seorang wanita , lebih tepat seorang muslimat menjadi MENTERI PENDIDIKAN. Perlantikan ini berlaku di sebuah negara Kristian. Beliau sebelumnya berasal daripada keluarga pelarian. Pelarian BOSNIA yang datang ke negara tersebut ketika berusia 5 tahun.

DUNIA DI AMBANG PERANG DUNIA KETIGA

Percaya atau tidak, dunia kini telah memasuki fasa terakhir dalam tamadun kehidupan manusia.Ini berlaku setelah berjaya membina kemajuan  cemerlang di sepanjang zaman, Realitinya dunia  kini sedang mengalami masa kelunturan dan kehancuran.Kita kini sedang gila dirasuk kebendaan dan sedang  memasuki fasa fasa terakhir hayat dunia sebelum tibanya hari kiamat. Banyak tanda tanda amaran tentang hujung kehidupan dunia. Salah satunya yang heboh dibicarakan ulama ialah timbulnya fenomena asap/ jerubu yang tak berkesudahan.Asap yang  menyeliputi bumi terutama di sekitar kita. Saintis dan pakar meteorologi mengatakan berpunca daripada pembakaran hutan. Peliknya ia tidak hilang hilang menutup bukit dan pandangan dalam jarak yang sangat dekat. Ke mana mana kita pergi kelihatan jerubu mengepung kita.

Tidak dinafikan sepanjang abad ke 20 , manusia mencapai kejayaan besar dalam sains dan tenologi. Sebaliknya di abad itu juga menyaksikan dua peperangan dua yang maha hebat. Kita sedia maklum suku pertama kurun  lepas dimulai dengan THE GREAT WAR atau PERANG DUNIA PERTAMA pada tahun 1914 – 1918..Ia diikuti PERANG DUNIA KEDUA,   24 tahun kemudian.Perang Dunia I merupakan perang pertama pertama yang menggunakan senjata canggih hasil  teknologi moden . Terjadi  setelah kemajuan mengkagumkan dalam bidang persenjataan canggih.Bila dikaji ia sebenarnya dirancang dan dipaksakan berlaku.Kuasa kuasa dunia ingin mencoba senjata moden yang mereka keluarkan. Siapa kuat dialah kudrat “RAJA”.

Pelik kenapakah dikatakan perang ini sengaja dipaksakan  ? Tujuan perang ini dirancang  untuk memusnahkan empat empayar besar di Eropa.Itulah hasil atau akibat yang dikehendaki daripada perang tersebut . Perkara itu benar benar terjadi. Impak perang tersebut empat empayar besar telah musnah. Pertama Empayar Jerman, kedua Empayar Austria – Hungari, ketiga Empayar OSMANIAH TURKI dan keempat Empayar Rusia. Perang ini juga dirancang untuk memunculkan Amerika sebagai kuasa baru dunia mengambil alih kekuasaan GREAT BRITAIN. Kejayaan paling besarnya ialah meruntuhkan empayar Islam daripada kekuasaan Khal8fah Osmaniah Turki.. Setelah redanya perang tersebut tamatlah riwayat KHILAFAH ISLAM. Peta baru dunia Islam dilakar Barat menerusi penjajahan semula oleh pihak Barat ke atas dunia Islam ………….akan bersambung

 

l

KENYATAAN NAJIB TENTANG AMANAH

Sesiapa yang mengaku sebagai umat Muhammad ia wajib mencontohi sifat-sifat baginda. Kalau tidak banyak,  sedikit dan menambahkannya sedikit demi sedikit. Jangan langsung tidak lekat sifat-sifat baginda  yang unggul iaitu sidiq bererti benar .Tidak sesekali berkata dusta. Dalam hal ini sahabat nabi Khalifah Abu Bakar Assidiq menghuraikan bahawa berkata benar adalah JIHAD. Manakala berkata dusta dan diam atas kebenaran adalah KHIANAT.

Begitu dengan sifat-sifat berikut seperti TABLIGH yang bererti menyampaikan apa yang sebenar bukan menyembunyikan  hakikat kebenaran.Apa sebenarnya  punca krisis yang sedang berlaku.Tidak bertindak memutar belit atau memanipulasikanya kebenaran sehingga hilang.Akibatnya  rakyat keliru dan terjebak dalam kancah serba ketidaktahuan. Sifat berikut ialah AMANAH. Pemimpin boleh dipercayai dalam menjaga harta negara. Menjaganya dengan penuh hemah dan hemat.Ini bererti tidak membazir dan salah guna kuasa dalam mengendalikannya.

Akibat salah pengendalian wang negara hilang tanpa pengembalian dan negara terpaksa berhutang.  Akibatnya kehidupan rakyat menjadi semakin perit dan terbiar tanpa pembelaan. Mereka terpaksa menaggung bebanan cukai yang meningkat dan inflasi yang berterusan.Sedangkan pendapatan tidak meningkat.Sebaliknya kian menyusut dengan berbagai kos kehidupan yang terus naik.

Lawan daripada amanah ialah khianat . Dalam bahasa sekarang disebut berintegriti. Akibat daripadanya integriti terlihat apabila pendapatan dan  aset negara bertambah. Kehidupan rakyat menjadi lebih selesa. Ini sebagaimana yang dihadap-i o9leh negara jiran seperti Brunei dan Singapura. Contoh sifat amanah yang tertinggi telah dilakukan oleh Khalifah Umar Abdul Aziz.  Sifat terakhir  Nabi Muhammad yang sangat jelas dimanfaatkan ke atas umatnya ialah BIJAKSANA. Lawannya ialah kejahilan atau kebodohan dan kecelaruan . Kesimpulannya jika sifat-sifat Muhammad yang terpuji itu   lekat pada kehidupan para pemuka Islam secara automatis ia akan membawa rahmat kepada umat.Jika sebaliknya umat akan diperas dan hidup dalam kesengsaraan yang berkepanjangan.

BERITA CELARU MINGGU INI

mahathir

MASA SULIT UNTUK VETERAN UMNO  SETELAH TIDAK BERKUASA – ADAKAH TENGKU RAZALEIGH PUNYAI RUANG UNTUK KE TENGAH DALAM SUASANA YANG SERBA SULIT INI?

POLITIK KINI REKAYASA MAHATHIR DI BAWAH UMNO BARU  BUKAN LAGI UNTUK BANGSA DAN NEGARA. TERPENTING IALAH KUASA CARA MANA SUPAYA JANGAN TERLEPAS WALAU DENGAN APA KOS DAN TIPU DAYA SEKALI PUN. PM NAJIB ANAK DIDIK DAN KESINAMBUNGAN GAYA POLITIK MAHATHIR. BELIALAH MAHAGURU POLITIK NOMBOR WAHID MALAYSIA.

TIDAK ADA SIAPA YANG UPAYA MENANDINGINYA. REKOD POLITIKNYA SANGAT HEBAT. MAHATHIR MENERUSI SURAT TERBUKA DAN BUKU THE MALAY DILEMA TELAH MENYEBABKAN TAR TERKELUAR DARIPADA POLITIK ARUS PERDANA, MENYEBABKAN TUN HUSSEIN ONN TERPAKSA LETAK JAWATAN, DSAI IBRAHIM TERPECAT DAN MENANGUNG AKIBAT.

BEGITU DENGAN DATUK ABDULLAH.  KINI PM NAJIB RAZAK. BANYAK ANGKARA ANGKARA, SKANDAL DAN PERGOLAKAN BESAR SEPANJANG 22 TAHUN PEMERINTAHANNYA. PADA MAHATHIR TIDAK ADA PENYUDAH DARIPADA POLITIK.MENGAPA ? POLITIK ADALAH DARAH DAGINGNYA !

1. Gambar viral sepanjang minggu ini -Dr Mahathir bergabung tenaga dengan Tengku Razaleigh, Muhyuddin Yasin, Shafie Afdhal, Sanusi Junid dan Ong Tee Kiat – Move untuk tekan PM Najib supaya berundur. Adakah akan berjaya ?

Politik Malaysia yang tidak demokratik akan terus menghantui negara. Ia selalu membuka ruang kepada  pihak yang berkuasa untuk terus mempertahankan kuasa dengan segala kelebihan,kaedah  dan kudrat yang ada. Tidak ada siapa yang boleh mengawal kuasa eksekutif di Malaysia walau pun kuasa tertinggi YDA.

Politik ke bawah untuk rakyat jelata akan diorkestrakan untuk memastikan rakyat  terus taat setia tanpa soal pada yang di atasnya.Tidak kira  walau berapa banyak skandal yang berlaku atau betapa besar sekali pun wang negara yang hilang. Cara memerintah paling mudah untuk mempastikan BN-UMNO terus mencengkam Malaysia ialah dengan memperbodohkan rakyat untuk tetap bersyukur seadanya.

INILAH WARISAN DAN LEGASI POLITIK YANG DITINGGALKAN MAHATHIR SELEPAS 22 TAHUN JADI PM. JUSTERU KINI KENAPA TENTANG APA YANG ANDA INSTITUSI SUNNAHKAN SELAMA INI SEHINGGA MENJADI AMALAN ?  APA YANG DITANAM ITULAH YANG DITUAI.

JUSTERU JIKA NEGARA HENDAK BERUBAH POLITIK BARU MEMERLUKAN ORANG BARU YANG BERSIH  DAN TENAGA BARU YANG BERHEMAH . THE NEW FORCE ! ANAK MUDA HARUS BANGKIT MENGGANTIKAN KEKUASAAN POLITIK YANG DIMONOPOLI OLEH GOLONGAN YANG LAPOKI DAN BOBROK.

Jadi di negara ini jangan tanya soal integriti, amanah ,sikap terbuka, check and  balance dsbnya.Itu semua IKUT SUKA AKU ! Banyak tanya akan akan di SOS MAHKAN !Tunggu apa yang akan terjadi pada Zeti ! Apa ulasan Prof Diraja Ungku Aziz ?

2. Zeti : Tindakan terhadap 1MDB penting bagi integriti Bank Negara

3. ISU I MDB APA KATA PEGUAM NEGARA ?

Kenyataan terkininya adalah mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang ‘bersih’ daripada sebarang salah laku walaupun Bank Negara berkata sebaliknya

TUESDAY, 13 OCTOBER 2015

4. Tiada bukti baru, siasatan BNM ke atas 1MDB ditutup – Peguam Negara

PEGUAM NEGARA TAN SRI MOHD APANDI ALI  membacakan kenyataan akhbar Peguam Negara Adakan Sidang Akhbar, Baca Kenyataan Media Dan Berlalu Pergi

Memandangkan tiada bukti baru dikemukakan BNM bagi meneruskan siasatan mengikut Perenggan 4(b) Bahagian 1 Jadual 5, Akta Kawalan Tukaran 1953 (ECM), SIASATAN BNM KE ATAS 1 MDB DITUTUP 

ABDUL GHANI PATAIL, PEGUAM NEGARA ,DITAMATKAN PERKHIDMATAN SEBELUM TEMPOH PERSARAAN WAJIB.BELIAU SECARA TIBA-TIBA DIGANTI DENGAN MOHD APANDI ALI PEGUAM NEGARA YANG BARU. DI MALAYSIA BANYAK PERKARA BERLAKU KERANA PERCATURAN POLITIK.

5. Ibrahim Ali Memeluk Haji Hadi.  Apa maknanya ? Adakah ini petanda Haji Hadi akan kerjasama dengan PERKASA dan UMNO ? 

Apa Kata Nik Amar  Naib Presiden PAS dan Penimbal Menteri Besar Kelantan 

Dengan Sokongan PERKASA, PAS Kini Bersedia Lawan 3 Penjuru Dalam PRU

Pas bersedia lawan tiga penjuru

6. “Adalah penting untuk menjaga batas dalam berkomunikasi dengan mempunyai sifat terbuka melalui perbincangan aktif dan kerap bagi merealisasikan misi perjuangan satu lawan satu – ZURAIDA KAMRUDDIN KETUA WANITA KEADILAN 

Mat Sabu: Amanah sedia tanding 3 penjuru lawan PAS jika terpaksa

Parti Amanah Negara sedia bertanding 3 penjuru menentang Barisan Nasional (BN) dan PAS dalam pilihan raya umum akan datang jika terpaksa, kata presidennya Mohamad Sabu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 11 Oktober, 2015.

AMANAT DATUK ONN TAHUN 1946 – ADAKAH DIPEGANG OLEH PEMIMPIN DAN UMAT MELAYU !

AMATILAH AMANAT  DATUK ONN MENJELANG PENUBUHAN UMNO PADA MAC 1946

DATUK ONN  1895

Siapa yang paling layak dikatakan menjiwai perjuangan UMNO  kalau bukan pengasasnya Dato’ Onn Jaafar? Di bawah ialah salinan teks ucapan bersejarah beliau tatkala menjemput perwakilan Melayu untuk menubuhkan UMO (United Malays Organization).

Ucapan Dato’ Onn di Kongres Melayu se-Tanah Melayu yang pertama pada Mac 1946 di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur:

Sebelum saya berucap atas tujuan berkenaan fasal yang pertama dalam agenda mesyuarat ini, saya ucapkan terima kasih dengan setulus-tulus hati kerana kehormatan tinggi yang telah tuan-tuan kurniakan kepada saya dengan melantik saya sebagai pengerusi persidangan yang sangat besar dan dalam maknanya ini.

Kepercayaan tuan-tuan atas saya ialah suatu benda yang tidak dapat saya lafazkan dengan lidah. Perbuatan tuan-tuan atas saya ialah suatu lafaz kepercayaan tuan-tuan atas mustahaknya persidangan sebagaimana adanya perkumpulan di sini hari ini, dan atas kemahuan dan keazaman tuan-tuan, daripada rundingan-rundingan dan keputusan-keputusan hari ini hendak menciptakan tapak-tapak bangunan yang akan menghasilkan dan membuktikan cita-cita bangsa kita yang telah lama diidam-idamkan, iaitu persatuan di antara kita sendiri.DT ONN

Apakah maksud dan tujuan yang telah menyebabkan kita berhimpun beramai-ramai di sini pada hari ini?
Ada pun maksud dan tujuan kita itu ialah keyakinan diri kita bahawa nasib bangsa kita hanyalah akan dapat diperkekalkan dengan kesatuan hati di antara kita juga dan kesatuan kebangsaan kita itu hanyalah akan dapat dipeliharakan dengan berpegang teguh kepada suatu kepercayaan yang lebih besar dan lebih tinggi daripada bangsa sekali pun.

Sungguhpun ada di antara kita yang berlain-lainan fikiran dan faham serta berlain-lainan taraf dan kedudukan, tetapi hakikat tujuan dan maksud kita hanya satu jua: iaitu kita hendak meninggikan dan memelihara maruah serta kesopanan bangsa kita, kita berkehendak supaya tanah air dan bangsa kita terselamat dan kuat, dan hanyalah boleh kuat jika kita bersatu padu. Dan lagi kita berkehendak kepada mengambil bahagian dan pikulan kita pada menolakkan keaipan yang disebabkan oleh kebinasaan dan kehapusan bangsa kita. Kita berkehendak melihat supaya berhasil persatuan di antara bangsa kita, disokong dan dibantu dengan sepenuh-penuh serta secukup-cukup kekuatan menurut kehendak zaman yang ada ini.

Pada waktu dan zaman kehidupan kita setelah ditimpa oleh suatu peperangan yang tiada bandingannya di dalam tawarikh dunia ini maka sekalian manusia di dalam segala negeri adalah berharap akan dapat merasai suatu keadaan hidup yang lebih baik dan lebih selamat daripada yang sudah.

Adakah kita hendak memandang sahaja akan hal-hal itu atau adakah kita berkehendak jua menyaingi mereka itu? Belumlah pernah ada kepada kita suatu peluang bagaimana yang ada ini untuk memilih yang mana yang kita kehendaki itu: Adakah kebahagiannya atau kecelakaannya? Untuk memilihnya adalah terbuka kepada tuan-tuan sekalian. Timbangan neraca nasib bangsa kita itu adalah di dalam genggaman tuan2 pada hari ini.

DT ONN  1

Keputusan dan pilihan tuan-tuan itulah yang akan menentukan sama ada sekiranya kita akan mengambil bahagian yang terpuji pada memberatkan timbangan neraca itu kepada mendatangkan kepercayaan daripada kebimbangan dan kebahagiaan daripada kesengsaraan.

Kemudian daripada kemalangan yang terbit daripada peperangan dunia yang baru lepas ini, maka bangsa-bangsa dunia telah bersatu padu mengadakan suatu ikhtiar bagaimana hendak terselamat daripada dibinasakan oleh bangsa lainserta supaya mengadakan satu ikhtiar bagi membetulkan perkara-perkara yang mendatangkan kesusahan kepadanya dengan tidak payah lagi bermusuh-musuhan. Daripada ikhtiar itu lahirlah UNO (United Nations Organization).

Orang-orang Melayu di seluruh Semenanjung Tanah Melayu ini telah mendirikan persekutuan, persatuan, kesatuan parti dan pergerakan – kesemuanya dengan tujuan hendak menyatukan dan memperbaiki keadaan kehidupan bangsanya.

Sebagaimana juga bangsa-bangsa dunia telah berkumpul mengadakan suatu ikhtiar bagi keselamatannya dan supaya mempertahankan serangan ke atasnya dan supaya perkara-perkara yang mendatangkan kesusahan kepadanya dan kepada orang-orangnya boleh dapat diperbaiki, maka demikian itu jugalah persatuan-persatuan Melayu dan lain-lain itu berkumpul di sini pada hari ini dengan tujuan supaya kesusahan-kesusahan orang-orangnya dapat diperbaiki dan diselamatkan.

Adapun ikhtiar yang terbuka kepada umat Melayu ialah mengadakan persatuan di antara kesatuan-kesatuan mereka dengan berdiri dan berpegang teguh kepada persatuan mereka itu.

Dari segala ceruk rantau Semenanjung Tanah Melayu ini telah kedengaran kepada kita seruan supaya bersatu padu, dan pada hari ini kesungguhan seruan itu akan teruji dan tatkala diadakan ujian itu maka tuan-tuan yang mewakili mereka itu hendaklah bersatu suara supaya seruan itu akan dapat sahutannya.

Di luar negeri kita yang dahulu senang dan makmur maka sekarang adalah gelap gelita. Di dalam negeri kita sendiri, gambaran sebuah negeri yang makmur dan senang itu mengandungi penduduk-penduduk yang tersenyum dan bersenang hati, telah dicemarkan oleh pergaduhan di antara bangsa-bangsa serta perbuatan-perbuatan yang menyalahi. Di atas kita adalah terbayang suatu bayangan yang gelap, iaitu tidak kita ketahui apakah dia dan suatu kebimbangan keadaan yang ada ini bukanlah sebagai yang patutnya.

Akan tetapi janganlah hal-hal ini mendatangkan kecil hati kepada tuan-tuan pada hari ini lebih daripada lain masa di dalam tawarikh dan kehidupan umat Melayu. Adalah menghendaki kita bersabar dan bertenang fikiran supaya dapat kita menimbangkan secara mana yang benar untuk menemui olak-olakan yang terbit daripada dunia itu.

Pada hari ini, lebih daripada lain-lain masa di dalam tawarikh bangsa kita, adalah dikehendaki kita berkuat hati supaya dapat kita hadapi apa jua yang akan datang dengan kepercayaan di atas diri kita sendiri. Marilah kita tunjukkan kepada dunia, iaitu roh dan semangat datuk nenek kita itu masih ada lagi dengan kita. Marilah kita tunjukkan, iaitu kita masih boleh mengangkat kepala kita dan menatap dunia bagaimana orang yang benar dan kuat hatinya membuat. Marilah kita tunjukkan, iaitu seberat-berat paluan boleh kita pertahankan dengan tersenyum dan berhidup dengan lebih segar dari dahulu. Marilah kita tunjukkan, iaitu dengan persatuan di antara kita maka kita berkehendakkan mengzahirkan satu bangsa yang lebih tegap dan subur, boleh berdiri di atas tapak kaki kita sendiri dan mengambil tempat kita yang sebenar di sisi bangsa-bangsa lain yang tetap dan bersatu. Marilah kita mengaku akan diri kita tidak kurang sedikit pun dari lain-lain bangsa. Marilah kita bersatu dan berusaha bagi faedah bangsa kita dan marilah kita bekerjasama dan menyamakan perusahaan kita itu bagi melayakkan diri kita menjadi satu bangsa yang besar.

Bersatulah sebagaimana belum pernah kita bersatu dahulu dan berusahalah sebagaimana belum pernah kita berusaha.

Tunjukkanlah bahawa kita ini sebenar-benarnya keturunan datuk nenek kita yang menghadap merbahaya dengan bersatu hati.

Dengan bersatu itu sahaja akan dapat kita menghadap masa yang akan datang dengan harapan akan jaya cita-cita kita itu.

Hadapilah apa-apa yang akan datang itu dengan hati yang kukuh dan perasaan yang sabar serta dengan sepenuh-penuh kepercayaan di atas keikhlasan niat-niat dan tujuan kita itu. Insya Allah pada suatu hari kita akan hidup di dalam cahaya sinaran kemerdekaan sama taraf dengan orang-orang yang merdeka dan menjadi kemegahan kepada diri kita sendiri. Saya telah mendengar, iaitu persatuan di antara orang-orang Melayu akan menjadi merbahaya kepada lain-lain bangsa di dalam Semenanjung Tanah Melayu ini. Akan tetapi saya tidak mengerti apa sebabnya. Sebaliknya pula persatuan umat Melayu itu akan menjadi lebih-lebih membawa kepada ketetapan dan keadilan di dalam negeri kita yang di dalamnya kita sentiasa telah memberi akan tetapi tiada mendapat balasan yang berpadanan. Berlawan-lawan di dalam segala perkara kehidupan sememang telah ada dan masih akan ada lagi akan tetapi perlawanan yang benar tidak patut dibimbangkan bahkan patut disambut.

Sungguhpun pada masa setahun atau lebih yang baru lepas ini telah berlaku beberapa kejadian di antara bangsa-bangsa yang mencacatkan kehidupan beribu-ribu orang yang telah hidup dengan baik dari semenjak sebelum Semenanjung ini diperintahi oleh satu bangsa akan tetapi tiada patut dibimbang bahawa kesatuan di antara orang-orang Melayu itu akan membawa kepada pergaduhan dan perkelahian lagi.

Sebelum saya tutupkan percakapan saya ini maka saya hendak bercakap sedikit bagi maruah dan nama bangsa kita. Adapun tuan-tuan yang berhimpun di sini pada hari ini ialah wakil-wakil yang terpilih dan tiap-tiap sepatah perkataan serta tiap-tiap satu gerak-geri dan perbuatan tuan-tuan itu akan ditimbangkan dan diperhatikan. Yang demikian itu jemputlah menjalankan rundingan kita dengan keadaan berbaik-baik dan berikhlasan hati dan jika sekiranya ada yang hendak mendatangkan teguran maka biarlah teguran-teguran itu barang yang bernas dan memberi faedah.

Tuan-tuan adalah dikehendaki memberi satu keputusan sahaja, iaitu adakah atau tidak hendak dijadikan UMO (United Malays Organization). Butir-butir perdirian dan perjalanan UMO itu ialah perkara yang tuan-tuan juga mesti menetapkan. Senya saya hanyalah meminta supaya fikiran dan syor yang berfaedah tatkala dibukakan peluang bagi merundingkan perkara-perkara itu. Demikianlah percakapan saya dengan mengulangi sekali lagi sepenuh-penuh terima kasih daripada hati saya yang ikhlas, adanya.

(Kongres telah bersetuju kemudiannya dengan nama UMNO, United Malays National Organization, dengan terjemahan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu.)

REALITINYA APA YANG BERLAKU ?

PANTUN DATUK ONN KETIKA MALAYA DI AMBANG MERDEKA TAHUN 1957:

PERAHU LAYAR BELAYAR LAJU
LAJU MENUJU KE LAUTAN CHINA
MERDEKA PASTI KAN KITA TUJU
YANG LAIN KAYA MELAYU MERANA!

DR BURHANUDIN AL HELMI NASIONALIS MELAYU YANG PALING BERJASA KEPADA BANGSANYA MEMBERI SEBUAH PANTUN :

DI ATAS ROBOHAN KOTA MELAKA
KITA BANGUNKAN JIWA MERDEKA
BERSATU PADULAH SEGENAP BAKA
MEMPERJUANGKAN HAK KEADILAN PUSAKA

MENGGAMIT JASA PERJUANGAN TOKOH PEMBELA RAKYAT YANG KINI DILUPAKAN !

Hasnul_Bin_Abdul_Hadi_large

Hasnol Abdul Hadi

“Bangsa yang besar adalah bangsa yang menghargai jasa pahlawannya”                 Presiden Sukarno 

Image result for ahmad Boestamam

Siapakah Hasnol Abdul Hadi ? Beliau pada suatu ketika  pernah menjadi Ketua Parti Rakyat Melaka dan salah seorang pemimpin utama  Front Sosialis Malaya pada tahun 1960an. Beliau adalah anak kepada Abdul Hadi bin Haji Hassan.

KELIHATAN AHMAD BOESTAMAM, ISHAK HJ MUHAMMAD, ABDUL RAHIM RAHMAN, BAHARUDIN LATIF, ABDULLAH AYOB  DLL

Bapannya ialah pensyarah sejarah di Maktab Perguruan Sultan Idris sebelum Perang Dunia Kedua. Ayahnya Abdul Hadi Hj Hassan  telah meninggalkan sebuah karya sejarah yang monumental berjudul  “SEJARAH ALAM MELAYU”.Ayahnya adalah peniup kebangsaan di kalangan guru-guru Melayu.Di antara para murid yang melanjutkan perjuangannya ialah Harun bin Mohd Amin dan Ibrahim Yaakub yang mengasaskan KMM Kesatuan Melayu Muda.

ABDUL HADI HJ HASSAN(1900-37) 

AHH

HASNOL ABDUL HADI 

Hasnul_Bin_Abdul_Hadi_large

                                                                    HASNOL HADI PEJUANG RAKYAT DAN TOKOH PENGISI KEMERDEKAAN YANG DILUPAKAN. SIAPAKAH YANG MASIH  MENGENANG SUMBANGAN BELIAU TERHADAP AGAMA , BANGSA DAN NEGARA ?  HASNOL TELAH MENUMPAHKAN HIDUP DAN MATINYA UNTUK MEMBELA HAK – HAK RAKYAT.

HAK UNTUK HIDUP DAN BEBAS DARIPADA KONGKONGAN SISTEM PENJAJAHAN SELEPAS MERDEKA. HAK SUPAYA RAKYAT MENDAPAT KEADILAN DAN PEMBELAAN  DI NEGARANYA  SENDIRI SETELAH LAMA DIBULI OLEH PENJAJAH YANG MENGHISAP SEGALA HASIL MAHSUL KAZANAH KEKAYAAN MALAYA SELAMA RATUSAN TAHUN. SEBAGAIMANA  TERAKAM HASIL INSPIRASI DAN PENCERAHAN AHMAD BOESTAMAM.BETAPA KEJAM DAN RAKUSNYA PENJAJAHAN/IMPERIALISME YANG BERLAKU DI MALAYA :

Besarlah putera bangsa dalam semangat kepahlawanan

Melihat derita bangsa dalam perangkap kemiskinan

Melihat bijih timahnya dieksploit orang

Susu getahnya habis dikebas

Kayu balaknya habis dirompak

Bumi minyaknnya tembus digali

Sedang bangsannya papa ke dana

Hidup merempat si marhain hina

HASNOL PERNAH MENJADI DATUK BANDAR MELAKA APABILA FRONT SOSIALIS MEMENANGI PILIHANRAYA KERAJAAN TEMPATAN SELEPAS MERDEKA. DAULAH RAKYAT INGIN MENGHIDUPKAN JASA PENGORBANAN TOKOH-TOKOH PERJUANGAN RAKYAT YANG SEJATI DAN TERBUKTI KETULUSAN PENGORBANAN MEREKA TERHADAP RAKYAT TANPA MENGHARAP BALASAN MATERIAL.

MALAHAN GOLONGAN SEPERTINYA  INI TELAH MEMBAYAR HARGA PERJUANGAN DENGAN PENJARA, SIKSAAN DAN PEMBUNUHAN KARAKTER. MEREKA DIHUJANI DENGAN FITNAH SEBAGAI PEMBELOT NEGARA. HAKIKATNYA MEREKA TIDAK MENDAPAT APA -APA KESENANGAN DARIPADA PERJUNGAN BERAT TERSEBUT. BENAR KATA PEPATAH BELANDA  MEMIMPIN ITU MENDERITA . SIAPAKAH YANG MENGENANG JASA BELIAU .JASANYA DIABADIKAN DALAM SEBUAH  SAJAK OLEH USMAN AWANG :

HASNUL HADI PUTRA SELAT MELAKA  – Usman Awang

HH

“Hasnul Hadi,
suaramu adalah suara rakyat tertindas
jiwamu adalah jiwa berdarah luka pahlawan
tidak ada tolak ansur untukmu
tidak ada langkah mundur bagimu
tidak ada perkataan menyerah dalam dirimu;
kau berjuang dan jatuh
lalu berjuang dan bangun lagi
jatuh lagi, kau bangun dan terus berjuang...

Hasnul Hadi,
kalau ada yang paling berharga milikmu
semuanya telah kau berikan;
kau berikan titik keringatmu
kau berikan tenaga khidmatmu
kau berikan kebahagiaan rumahtanggamu
dan untuk semua ini hadiah yang kau terima
derita dan penjara.

Kau tidak dapat dikalahkan
oleh penjara dan tahanan;
kau tidak dapat ditundukkan
oleh ancaman dan seksaan;
kau tidak dapat dilumpuhkan
oleh penyakit yang melumpuhkan;
suaramu lantang mengungkapkan
keadilan dan kebebasan setiap insan
tanpa mengenal warna kulit dan keturunan.

 

DR MAHATHIR ! APA YANG DITANAM ITULAH YANG DITUAI -JANGAN KUTUK PEMIMPIN YANG ANDA JELMAKAN !

UMNO Baru  selamanya akan mengamalkan dasar-dasar  tamak haloba untuk membeluam kekayaan khazanah negara menerusi amalan kronisme, mark up lebih, rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan dalam gerak tindak untuk mendapatkan kekayaan menerusi amanah dan kuasa yang dipegang menerusi pilihanraya .  Ini adalah asas, amalan, tradisi atau sunnah yang dipancangkan oleh pengasas UMNO Baru selepas tahun 1988.  Satu perubahan paradigma yang besar .Perubahan yang meninggalkan asas-asas perjuangan UMNO Lama  iaitu untuk agama , bangsa dan negara sebelum tahun 1988.

Malahan D.E.B. untuk bangsa Melayu dipinggirkan diganti dengan dasar pengkorpratan dan kronisme yang mengutamakan segelintir tokoh yang diangkat oleh pemimpin politik UMNO Baru. Ungku Aziz

Begitu juga dengan Dasar Pelajaran Kebangsaan yang berhasrat menseragamkan semua sekolah-sekolah kebangsaan dan SRJK di bawah satu bumbung pendidikan . Dasar ini hancur selepas PPSMI dilaksanakan. Pengajaran Sains dan Matematik diajar menggunakan bahasa Inggeris bermula dari darjah satu. Ini adalah satu penghinaan. Dasar Pelajaran Kebangsaan yang berjaya sehingga ke peringkat universiti digencat  dan diundurkan pencapaiannya. Adakah BM sebagai bahasa pengantar tidak mampu untuk disampaikan pengajaran menerusi bahasa kebangsaaan iaitu bahasa Melayu ? Selama ini tidak ada masalah untuk mengajar sains dan matematik menggunakan BM

Jadi Dr Mahathir usah kesal dengan tindak tanduk para pemimpin UMNO Baru kini. Itu semua buah yang keluar daripada benih yang anda tanam dan pupuk  selama ini.

KENAPAKAH DAP DAN PKR BERTINDAK PERSIS UMNO-BN YANG DIKUTUKNYA SELAMA INI !

Kata dulang paku serepih mengata orang sebenarnya kita yang lebih ! Apakah tindakan DAP dan PKR terhadap parti yang berseberangan dengan mereka ? Apakah seperti amalan UMNO – BN. UMNO  menganggap pembangkang sebagai musuh bukannya rakyat yang patut dilayani, dikhidmati dan dipulangkan hak-hak mereka.

Prinsip cukai kena pada semua. Kenapakah bila memberi perkhidmatan terhadap rakyat berpilih-pilih. Bahasa kini disebut mengamalkan  diskriminasi. PAS menerusi Ketua Penerangan Dewan ulama  PAS Pusat  Datuk Khairuddin  Aman menuntut penjelasan mengapakah bantuan terhadap sekolah-sekolah agama rakyat yang dinaungi PAS  di P.Pinang dihentikan .Bukan setakat itu sahaja, malahan surat tawaran pun ditarik balik.

“Kami ingin meminta penjelasan kerajaan Pulau Pinang yang diterajui oleh DAP dan PKR berhubung dakwaan bantuan kepada sekolah agama rakyat yang ditarik balik daripada beberapa buah sekolah rakyat milik persendirian ahli-ahli Pas.

“Beberapa buah sekolah agama persendirian ini telah mendapat bantuan tahunan sejak beberapa tahun yang lalu.

“Tetapi akhir-akhir ini bantuan mereka telah dihentikan. Bahkan surat tawaran bantuan yang telah dihantar ke beberapa buah sekolah terbabit didakwa telah ditarik balik,”

“Dewan Ulama Pas Pusat mengingatkan kerajaan DAP dan PKR Pulau Pinang agar jangan bertindak seperti parti pemerintah sebelum ini yang menyekat dan tidak memberi bantuan kepada sebahagian sekolah agama rakyat milik ahli-ahli Pas kerana sentimen politik.

“Tindakan ini memberi mesej bahawa DAP dan PKR yang sebelumnya menjadi pembangkang apabila berkuasa juga menjadi zalim dan tidak memberikan keadilan dan hak terhadap mereka yang tidak sehaluan politik dengan mereka,”

Tanya kepada para pemimpin ini mengapakah perkara ini terjadi :

1. Datuk Salleh Man YDP  MAIPP yang dilantik dengan perkenan YDP Agong dan tempoh jawatannya belum tamat.

2.. Datuk TKM 1 P.Pinang Datuk Rashid Hasnon

3. Datuk Abdul Malik KIassim Exco Agama P.Pinang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...