KONFLIK MAHATHIR VS NAJIB – POLITIK AMPU LAWAN POLITIK WASPADA

 

61456738406_freesize

MAHATHIR KELUAR UMNO.BELIAU KATA UMNO DAH JADI PARTI UNTUK PERTAHANKAN NAJIB SAHAJA BUKANNYA NEGARA. SAYATIDAK BOLEH BERSAMA ORANG YANG ROSAKKAN NEGARA. SKANDAL IMDB MALUKAN MALAYSIA DI MATA DUNIA..MAHATHIR GESA MUHYIDDIN YASIN KELUAR UMNO JUGA.

APA RESPONS PM NAJIB TERHADAP TINDAKAN MAHATHIR ITU ?

TANPA SEBARANG JAWAPAN KEPADA SOALAN  WARTAWAN NAJIB BERLALU BEGITU SAJA SAMBIL TERSENYUM.

Najib-smile

MAHATHIR KELUAR UMNO DAN SEDIA BERKERKERJASAMA DENGAN PAKATAN HARAPAN SINGKIRKAN PM NAJIB. TEGASNYA UMNO TIDAK LAGI TEGAK DI ATAS PERJUANGAN YANG SEBENAR DEMI BANGSA DAN NEGARA.BAHKAN TUN MAHATHIR SEDIA BEKERJASAMA DENGAN PAKATAN HARAPAN  UNTUK SINGKIRKAN PM NAJIB DARIPADA TAMPUK KEPEMIMPINAN NEGARA!

mm

APA PULA JAWAPAN DATUK ABDULLAH  PM SEBELUM NAJIB ?

SAYA YAKIN  NAJIB MAMPU MEMANDU DAN  MEMBENTUK MASA DEPAN MALAYSIA MELEPASI  HADAPI.

APA PULA ISYARAT YANG DIHANTAR OLEH PRESIDEN PAS HAJI HADI :

PAS SEDIA MEMBERI DOKONGAN YANG KUAT KEPADA BN, DENGAN SYARAT UMNO IKHLAS MELAKSANAKAN ISLAM DALAM PEMERINTAHAN NEGARA.

TIDAK CUKUP DENGAN  ITU SAJA, HAJI HADI MENUDUH TUJUAN PAKATAN HARAPAN BERGABUNG UNTUK MENYINGKIRKAN   NAJIB KERANA INGIN  MEMBENTUK NEGARA YANG ANARKI.

Hadi-Awang-1 (1)

 

 

 

 

 

HAJI HADI KINI BUKAN SAJA MEMBELA NAJIB DAN UMNO MALAHAN TELAH MENJADI JURUCAKAP DAN PEMBELA DS NAJIB NOMBOR WAHID.DATUK NAJIB TAK PERLU LAGI MENGHADAPI PEMBANGKANG CUKUP DENGAN PERMAINAN LICIK POLITIK HAJI HADI SAHAJA.

APA PERKEMBANGAN SETERUSNYA ?

TERNYATA DR MAHATHIR BIJAK MEMBACA SUASANA MOOD MASYARAKAT YANG SEDANG MENGGELEGAK INI. DIA KELUAR UMNO SUPAYA SENANG BERHUBUNG DENGAN PARTI PARTI PEMBANGKANG. DIA MENYERU PARA PENYOKONGNYA KELUAR UMNO SEBAGAI PERNYATAAN PROTES UNTUK MELEMAHKAN UMNO. DIA ANGKAT DIRINYA MENJADI KETUA DALAM GERAKAN MENUMBANGKAN NAJIB . ADAKAH SECARA TERSIRAT DIA SEDANG BERUSAHA UNTUK HIJACK KEPIMPINAN PH  DAN TOLAK DSAI DARIPADA POLITIK ARUS PERDANA SEMASA. BANYAK KECELARUAN YANG SEDANG BERLAKU KINI. APA GERAKAN TUN M IALAH STRATEGI POLITIK YANG PENUH DENGAN MUSLIHAT. POLITICS WAS HIS BLOOD –  POLITIK TELAH  MENDARAH DAGING DENGANNYA.

SEPATAH KATA DSAI BAHAWA MATLAMAT  PERJUANGAN KITA BUKAN UNTUK MENJATUHKAN NAJIB SAJA TETAPI HENDAK MENUKAR SISTEM. DARIPADA  SISTEM YANG BOBROK KEPADA SISTEM  YANG LEBIH BAIK ” GOOD GOVERNANCE”

KITA TUNGGU PULA KENYATAAN DATUK MUSA HITAM

 

 

BERITA BERGAMBAR TERKINI

 

PENGKRITIK  NO 1 PM DATUK SRI NAJIB.DIA YANG MEMECAT DSAI DAN MENAIKKAN DS  ABDULLAH SEBAGAI PERDANA MENTERI..DIA JUGA YANG MELETAKKAN PM KINI  KE TAMPUK KUASA. KEMUDIAN BELIAU MENYALAHKAN SEMUA KEPUTUSANNYA.JADI SIAPA YANG MENJADI PUNCA SEGALA KECELARUAN. BUKANKAH UMUM MENGETAHU DS ANWAR IBRAHIM CALON TERBAIK UNTUK MEMIMPIN NEGARA SELEPAS ERA MAHATHIR YANG BEGITU PANJANG !

93e9c6fe8eb4f9a3ddb5036e18ab34d4

Fahmi Redha aktivis sosial,kartunis dan pengkritik semasa telah dipanggil oleh KPN kerana kartun di bawah.Beliau dituduh penghasut.Fahmi membela diri mengatakan karyanya itu bermesej mengkritik, respons rakyat terhadap pemimpin negara  bukannya menghasut.

d865e1e0fefcf11ccdf29ebd82b5ff2e

ARAB SPRING SIAPAKAH PENCETUSNYA ? IMPLIKASINYA KINI TERHADAP POLITIK TIMUR TENGAH !

images (5)

ARAB SPRINGS tercetus dan marak apabila dua warga Tunisia membakar diri dengan curahan petrol. Seorang pemuda Mohammed Bouazizi rela rentung terbakar. Seorang lagi Hosni Kaliya  dapat diselamatkan tetapi menanggung derita yang parah kebakaran. Mereka membantah atas kezaliman REJIM DIKTATOR PRESIDEN TUNISIA ZINE  EL EBIDINE  BEN ALI. Hasil pengorbanan mereka itu, kebangkitan rakyat meledak  dan Ben Ali mundur keluar.

bouazizi

Dari Tunisia revolusi berjangkit ke Mesir, Libya dan Syria.Diperingkat awal  gejolak Arab Springs telah menghumban presiden Mesir  diktator Hosni Mubarak. Beliau digulingkan menerusi kebangkitan rakyat.Berikutnya  Muammar Ghadafi dijatuhkan oleh rakyatnya yang  memberontak. Rakyat  Syria yang lama ditindas bangun  serentak untuk menjatuhkan seorang lagi diktator yang tegar BASYAR AL ASSAD.Apa yang terjadi pada Arab Springs seterusnya ? Tidakkah Arab tercetus hasil darpada agenda dan operasi politik Presiden Obama. Tepatnya AS dan para  sekutunya , pastilah kuasa kuasa Barat.

Seusai Perang dunia pertama 1914 -1918 yang akibnya menjatuhkan super power kuasa Turki Usmaniyah.Peta peta asal  Timur Tengah sedang dilakar semula.Inilah yang sedang berlaku dalam percaturan politik semasaimage-945888-breitwandaufmacher-btqr-945888

 

 

 

 

 

 

PERLANTIKAN MURSYIDUL AM PAS DALAM MPI : WAJARKAH TUAN IBRAHIM TOLONG JAWAB BAGI PIHAK UMNO ?

Husam-Musa_pas_Haron-Din_600

TG DATUK HARON DIN MURSYIDUL AM PAS telah dilantik menjadi ketua Kluster Agama MAJLIS PERUNDINGAN ISLAM oleh PM Datuk Sri Najib Razak. Ini diumumkan secara rasmi oleh TPM Datuk Sri Zahid Hamidi. Bersama dengannya terlantik beberapa orang lagi mengetuai kluster kluster lain. Di antaranya Datuk Sidiq Fadhil mantan Presiden ABIM, Prof Kamal Hassan, Dr Asyraf Wajdi Dasuki, Tan Sti Ali Hashim dll.

Respon awal daripada Husam Musa berisi sindiran yang sinis. Beliau adalah mantan Naib presiden PAS. Husam Musa konsisten menentang kerjasama UMNO dengan  PAS sejak daripada zamanTG Nik Abdul Aziz. Menurut beliau perlantikan ini satu penghinaan di atas kedudukan beliau sebagai  ulama dan  mursyidul Am. Jawatan ketua kluster  seperti ketua kelas di bawah TPM.

Penimbal presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan ketika mempertahankan TG Haron Din mengatakan perlantikan ini adalah satu penghormatan bukan penghinaan. Ini selaras dengan kedudukan ulama sesuai dengan ketokohan TG Haron Din.

SETAKAT INI SAHAJAKAH RUANG LINGKUP ILMU ILMU ISLAM ?

fahim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuan tuan sedia maklum beratus ratus tahun bahawa orang orang, bangsa Melayu se Malaya ini dari peringkat ke bawah hingga ke peringkat ke atas, awam, kadhi, ulama, menteri- menteri, raja raja sekalian  mereka itu bermazhab dengan MAZHAB  AL IMAM ASY SYAFIE  ijmaa .Tiada seorang pun yang bermazhab lain daripada mazhab SYAFIE :

1. Ambil mereka itu hukum hukum  fiqah  SYAFIE  daripada kitab TUHFAH dan kitab NIHAYAH hingga kitab AL UMM dan mukhtasar dan terjemahan kepada  bahasa Melayu saperti SABILUL MUHTADIN, BAGHIYATUL TULAB, MUTLA’UL BADRIN dan lainnya.

Usuluddin pada perjalanan ABI AL HASSAN AL ASY’ARI diambil daripada asyru’ dan hawasyi ummul barahin dan juhrat dan

sebagainya daripada kitab kitab Melayu.Ini kitab kitab dan seumpamanya sekali

Ilmu tasawuf atas perjalanan IMAM AL GHAZALI diambil daripada MINHAJUL ABIDIN, IHYAA ULUMUDDIN dan terjemahan kepada  bahasa Melayu SIRUS SALIKIN.

Dan Ini kitab dan seumpamanya  sekali hukum dalam kesemua Istinbath daripadanya Quran dan Hadis yang dihalusi dan ditapis oleh ulama’ diamal dengan dia sudah lebih daripada 1000 tahun dan diterjemah kepada bahasa Melayu beratus ratus tahun.

RUANG LINGKUP ILMU ILMU ISLAM – BUKU DAN LAPORAN EKONOMI YANG MESTI DIBACA !

BUKU BUKU EKONOMI YANG WAJIB  DIBACA  OLEH ULAMA DAN UMAT ISLAM UNTUK MEMAHAMI DUNIA SEBENAR BUKANNYA UTOPIA !

ISLAH AL MAL  oleh Ibni Abi Dunia  terjemahan dalam BI The Restoration of Wealth oleh Dr Adi Setia

THE BOOK OF EARNING A LIVELYHOOD  – Iman As Syabani

THE Book of Proprities of  Earning and Living – Imam Al Ghazali

Muamalah and The Revival of Islamic  Gift Economy Prof Madya Dr Adi Setia

Small is Beautiful  Shoemarker

UNTDR – United Nation Trade and Development Report 2013. Dapatannnya Sektor pertanian harus kembali kepada asal

The Poor and Their Money – Stuart Rutherford

The Wealth of Nation – Adam Smith

Das Capital –  Karl Marx and Fredrick Engels

KOPERASI MEMBANGUN MEMBANGUN KOPERASI oleh  Dr Mohammad Hatta

Membangun-Koperasi-dan-Koperasi-Membangun

Kita melihat apabila disebut ISLAM ilmunya terkurung pada TAUHID, FIQAH dan TASAUF sahaja. Itulah yang yang diputar putar sebagai ilmu ilmu Islam. Tauhid yang dipegang pula menjurus kepada pembicaraan  sifat 20 puluh yang diasaskan oleh Imam Abu Hassan Al Asyaari . Feqah  pula terbatas kepada mazhab shafie. Itu pun bahagian yang sangat kecil daripada kitab Al Umm karya besar beliau. Manakala  tasawuf terkurung kepada karya karya  Imam Al Ghazali dengan kitab Ihyaa Ulumuddinnya. Itulah ilmu ilmu yang diwarisi sejak zaman.

Islam dimanifestikan sebagai agama ritual, rasmi mengikut kawalam majlis majlis agama Islam negeri dan perkenan raja raja atas sifatnya sebagai kepala Agama.Sedangkan Islam mencakupi ruang lingkup kehidupan yang luas. Ia membawa mesej Allah untuk dilaksanakan oleh manusia atas sifatnya sebagai khalifah atau wakil Allah di atas muka bumi.Islam membawa  kepimpinan yang unggul dan serasi sebagai refleksi contoh keteladanan yang dibawa oleh Nabi Muhammad dan para sahabatnya yang utama.

Kepemimpinan yang memantul  kenyataan Al Quran dengan  bukti keadilan dan akhlak yang mulia. Bukan sekadar dakwaan tetapi terbukti dalam kenyataan dengan sifat unggulan warisan Rasulullah. Itulah sifat sifat  sidik, amanah, tablig dan fatanah – benar, amanah,telus dan bijaksana.

Justeru bila  di sebut DINULLAH, bukan AGAMA sesuatu yang menjurus kepada ritual, upacara, resmi resmian sahaja. Islam adalah sistem hidup yang luas yang mencakupi bidang yang luas. Ia  mencetuskan tamadun yang dinamik dan berkembang untuk menangani perubahan dan mendepani zaman. Ia bukanlah sistem yang  beku, jumud dan bersifat  rubber stamp/ pengesahan semata mata. Islam tidak wajar untuk dipergunakan sebagai alat untuk memuktamatkan sesuatu yang keliru dengan mudah dengan menggunakan autoriti satu orang atau satu pihak sahaja.  Oleh itu ruang lingkup Islam mestilah difahami dengan meluas jangan dikecilkan sebagai hak mutlak seseorang sebagaimana yang wujud pada agama Kristian dan Yahudi.

Pelaksanaan Islam terbuka kepada amar makruf dan nahi mungkar. Ia bukannya alat untuk mengesahkan sesuatu kontroversi  yang keliru dan langsung tidak difahami. Pelaksanaa Islam menjadi cara hidup yang sempurna mesti membuktikan ia berfungsi   menjadi agama membawa rahmat untuk semesta alam . Sistem hidup yang syumul yang menjadikannya contoh teladan yang terhebat yang mampu menjadikannya model ikutan,  contoh  teladan dan kepemimpin terbaik  umat  manusia.

ILMU ILMU ISLAM  – Dalam ilmu fiqh ada ilmu ekonomi,undang undang, perniagaan atau muamalah,ilmu ilmu yang menyusun  tatanan mayrakat, ilmu sosiologi. Buku buku ekonomi karya ilmuan Islam yang tidak diberi perhatian oleh umat Islam  :

BERITA DUNIA – RUSIA MENGATASI AS DALAM PENGELUARAN KOMODOTI PERTANIAN

1013200549RUSSIA OVERTAKES AMERICA IN WORLD AGRICULTURE MARKET

– Buat pertama kalinya dalam sejarah Rusia di bawah kepimpinan  Vladimir Putin telah mengatasi AS dan  Kanada dalam pengeluaran pertanian. Data menunjukkan Rusia telah mengeksport 23.5 juta ton bijirin untuk tahun 2015, AS 21.8 juta ton dan Canada 20 juta ton sahaja. Sebelumnya AS dan Canada adalah pemain utamanya.Tahap ini menunjukkan yang terburuk selepas monopoli kukuh kedua negara tersebut dalam pasaran pertanian selama 44 tahun.

Rusia dan AS adalah seteru dalam politik dunia antara blok kapitalis dengan blok sosialis, antara blok Timur dengan blok  Barat. Kini pertarungan dalam setiap lapangan. Pertarungan kritikal dalam ekonomi terutama pengeluaran makanan untuk penduduk dunia. Pertembungan dalam dalam medan ekonomi sedang berlaku dengan seru dan gencar.

Nampaknya negara negara sosialis Rusia dan China  telah berjaya memulihkan ekonomi yang bobrok. Ini selepas kekalahan dalam peperangan dingin melawan pihak Barat yang dikepalai AS yang mewakili blok negara negara kapitalis.

Kini Blok Sosialis  sedang bangun dengan kekuatan baru. Di bawah gabungan BRICS yang diwakili Brazil, RUSSIA, India, Iran, CHINA dan South Afrika, permuafakatan  ini telah menolak penggunaan USD. Mereka menolak USD dan menerima YUAN mata wang China dalam urusniaga sesama mereka. Jelas gabungan  negara negara tersebut sedang bergerak untuk menjadi kuasa ekonomi terbesar dunia. Blok ekonomi yang dipimpin oleh Rusia dan China kini  sedang menggugat blok BARAT yang dikepalai AS.Amerika dan Barat yang mendominasi dunia sedang dicabar.

Unless emerging world market currencies stop falling ,the US will lose more export market share and will begin to see more foreign products coming in, said Michael MacDougall, director of agricultural commodities at Societe General SA in New York.

Perkembangan terkini menunjukkan AS sedang krisis kewangan dan hutang luar yang terparah selepas Perang Dunia Kedua.Kedudukan ekonominya  sedang goyah dan menuju zaman kemerosotan. Kuasa baru untuk menggantikan Barat sedang muncul. Di manakah kedudukan BLOK Islam ? Selama ini dunia Islam telah diperkotak katikkan oleh pihak barat.Satu pertanyaan telah diajukan kepada seorang sarjana Muslim Prof Fariz Noor Bagaimanakah kedudukan dunia Islam. THE WEST IS STILL GREAT WE ARE FAR BEHIND !.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...