LAPORAN SEMASA HUJUNG MINGGU

pc_bn_najib_pwtcPEMIMPIN LAMA PUNCA UMAT BERPECAH BELAH – PM DS NAJIB

“Malangnya, terdapat seorang pemimpin lama yang menyukarkan usaha ke arah perpaduan umat dilaksanakan.

“Sepanjang pentadbirannya, orang Melayu Islam di negara ini pecah kepada tiga parti atau kumpulan,”

“Inilah yang mengakibatkan orang Islam di negara ini begitu sukar untuk bersaudara.

“Beliau mengeluarkan kata-kata kesat terhadap saya sedangkan beliau sendiri tidak terlepas daripada tuduhan seperti pernah dipanggil kepala perompak, tetapi semua orang tahu bahawa saya bukanlah orang yang pertama beliau aniayai,” katanya.

Perdana menteri berkata ramai yang pernah menjadi mangsa pemimpin itu dahulu, dipungut balik demi politik pada waktu-waktu tertentu.

“Saya dengan penuh rasa rendah diri menyeru kepada semua, sudah-sudahlah kita berkelahi. Marilah kita kembali bersaudara dan membentuk umat yang kuat dan berjaya,” katanya      

TENGKU RAZALEIGH HAMZAH

 • PEMIMPIN KINI KEJAR HARTA  
 • MELAYU TERPECAH DALAM 5 PARTI UMNO,BERSATU,PAS, AMANAH , PKR.
 • DAP DOMINAN MEWAKILI CHINA

Ku Li

Tengku banyak pengalaman politik dengan Dr Mahathir. Apa komen Tengku dengan tindakannya tubuh parti baru?

Saya kawan baik dia, cuma tidak sependapat dengan dia. Dia fikir orang Melayu tidak boleh terima pakatan Melayu dan bukan Melayu pada ketika ini. Orang Melayu mesti berjuang untuk orang Melayu dan perjuangan mesti mendahului kepentingan Melayu. Itulah nampak perjuangan  Tun Dr Mahathir.

Tun Dr Mahathir memikirkan sekarang ini Umno tidak boleh buat begitu. Segelintir manusia sahaja yang mendapat faedah daripada perjuangan Umno sekarang sebagaimana yang dibawa oleh kepimpinan yang ada. Dia rasa parti yang dia baharu tubuh ini memperjuangkan kepentingan Melayu lebih daripada parti yang ada.

Tun Mahathir bertemu dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Apa pandangan Tengku?

Dia akan lakukan apa sahaja, tetapi dia tidak minta maaf terhadap apa yang dilakukan beliau terhadap Anwar. Cuma dia pergi jumpa Anwar untuk zahirkan sokongan dia terhadap apa yang dilakukan oleh Anwar kerana tidak setuju dengan undang-undang baharu yang kerajaan buat (berkaitan) Akta Majlis Keselamatan Negara. Dia menentang dan dia bagi sokongan kepada Anwar, kerana nak tahan dari undang-undang itu dilaksanakan.

Mahathir dakwa Najib berperanan singkir Pak Lah

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, dakwaan Najib sebelum ini yang mengatakan bahawa pemerintahannya adalah demokratik dan sebarang percubaan menyingkirkan beliau merupakan amalan menolak demokrasi dianggap sebagai satu kenyataan tidak berasas sama sekali.

“Satu dari amalan yang diterima demokrasi ialah penyingkiran pemimpin yang tidak berjaya atau melakukan sesuatu yang tidak baik atau salah terhadap negara.

“Di mana-mana sahaja dalam negara demokratik pemimpin disingkir sebelum pun tamat edahnya,” katanya menerusi kemas kini di blog chedet.cc hari ini.

Dalam pada itu, Mahathir yang juga merupakan bekas Perdana Menteri turut mendakwa bahawa sebelum ini, Najib juga berperanan dalam menyingkirkan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum beliau tamat edah.

Beliau berkata, terdapat banyak bukti menunjukkan bahawa Najib sendiri sebagai Perdana Menteri telah menolak amalan demokrasi di negara ini.

“Yang pertama perpisahan kuasa antara pihak pembuat undang-undang (legislative) , eksekutif (pentadbir, polis dan tentera) dan penghakiman (judiciary) setelah menguasai jabatan Pendakwa Raya sudah tidak ada lagi.

“Najib telah menguasai ketiga-tiga badan ini dan ia adalah sesuatu yang bercanggah dengan amalam demokrasi,” katanya.

Selain daripada itu, Mahathir memaklumkan bahawa ahli Parlimen BN juga tidak bebas dan turut dipaksa melalui berbagai-bagai cara supaya menyokong dan meluluskan apa sahaja yang dikemukakan oleh beliau .

Tambah Mahathir, undi tak percaya juga tidak boleh dilaksanakan terhadap Najib berikutan atas sebab yang sama.

“Selagi Najib menjadi Perdana Menteri Malaysia selama itulah Malaysia tidak demokratik.

“Lebih dari itu Malaysia akan diperintah oleh pemerintahan kuku besi yang tidak pegang kepada undang-undang,” katanya.

 

MAHATHIR MENSASARKAN 1 JUTA AHLI PPBM UNTUK MEMBUKTIKAN SOKONGAN TERHADAP DEKLARASI RAKYAT !

Image result for parti pribumi bersatu malaysia

DISEBALIK WAJAH DAN  KEDUT DILEHERNYA  TERTANAM SEMANGAT YANG MEMBAJA UNTUK MEMPERKASA DAN MEMARTABATKAN MALAYSIA DI PERSADA DUNIA 

PARTI PERIBUMI BERSATU MALAYSIA TERUS MARA MEMPERKASA DAN MENYELAMAT RAKYAT MALAYSIA 

 • DEKLARASI RAKYAT TELAH DIHANTAR KE TANGAN YDP AGONG SECARA LANGSUNG MENERUSI PERTEMUAN BERSEMUKA ANTARA TUN DR MAHATHIR DENGAN YANG DIPERTUAN AGONG. 
 • ITU PUN MASIH ADA YANG MEMPERTIKAIKAN  KESAHIHANNYA . ADAKAH BENAR  IA MEWAKILI 1. 3 JUTA RAKYAT YANG MENANDA TANGANINNYA.
 • ITULAH MALAYSIA. APABILA BANTAHAN DARIPADA RAKYAT TENDENSINYA MESTI ADA YANG MEMPERTIKAIKANNYA. APABILA DATANG DARIPADA PIHAK ATASAN  LANGSUNG DISAMBUT DENGAN SORAK SORAI DAN   DITERIMA TANPA ADA PERTIKAIAN LAGI.

Image result for parti pribumi bersatu malaysia

 • PERKARA INI TELAH MENJADI KELAZIMAN YANG TIDAK SIHAT DALAM SISTEM DEMOKRASI KITA. DI MANA HAK HAK RAKYAT UNTUK MEMBANTAH PERKARA YANG MUNGKAR SEPERTI SISTEM PRU YANG PINCANG SENTIASA  DIHALANG. DIKATAKAN ADA HASUTAN UNTUK MENUMBANGKAN KERAJAAN YANG SAH.
 • SEBENARNYA KERAJAAN TETAP WUJUD WALAU SIAPA PUN YANG MEMERINTAH. YANG BERGANTI HANYA PARTI. INI ADALAH AMALAN BIASA UNTUK MENGGANTI YANG BOBROK DAN LEMAH DENGAN KEKUATAN BARU YANG LEBIH BAIK.
 • TUJUANNYA UNTUK MENGEMBALIKAN KERJAAN DI ATAS LANDASAN YANG BETUL. DALAM ERTI SEBENAR MEMPERBETULKAN URUS TADBIR NEGARA YANG BURUK KEPADA YANG LEBIH BAIK. DARIPADA KEADAAN SARAT DENGAN RASUAH KEPADA YANG BERSIH DARIPADA AMALAN MUNGKAR TERSEBUT !
 • JADI PARTI PERIBUMI BERSATU MALAYSIA MESTI MEMBUKTIKANNYA. SEBAGAIMANA KATA TUN DR MAHATHIR KITA MENSASARKAN SOKONGAN 1 JUTA RAKYAT MALAYSIA UNTUK MENGANGGOTAI PARTI BARU INI !
 • Image result for parti pribumi bersatu malaysia

MURSYIDUL AM : HAJI HADI PALING LAYAK

sinar

MENGAPA HAJI HADI PALING LAYAK MENGISI MENGISI JAWATAN TERTINGGI MURSYIDUL AM BUKAN UNTUK PAS TETAPI UMAT ISLAM MALAYSIA !

 • Jawatan tertinggi PAS
 • Haji Hadi sudah lama jadi Presiden PAS beri peluang kepada pemimpin yang lebih muda menjadi presiden
 • Haji Hadi akan lebih dihormati dengan keulamakannya memantau galangan yang menjadikan Islam tidak berfungsi sebagai agama bagi PERSEKUTUAN di Malaysia
 • Nampak fungsi beliau sebagai ulama utama dan kewibawaannya lebih tertonjol untuk menampilkan ISLAM RAHMATAN LIL ALAMIN
 • Ia menjadi kata pemutus dalam setiap kemelut, bila MA bersuara ia menjadi pemungkas bicara sebagaimana tindakan TG  Nik Aziz
 • Fungsinya bukan sekadar dalam jangkauan PAS tetapi keseluruhan umat Islam Malaysia
 • Pandangan serung dan keruh terhadap Hj Hadi akan tertutup dengan sendiri apabila beliau memberi fatwa/ kenyataan  jelas yang bersifat syarii penuh dengan kewibawaannya demi  keunggulan Islam

316874_555636964469582_1500795775_n

 • Jawatan ini adalah jawatan agama yang mengatasi politik, penuntas segala permasalahan, sangat dinantikan oleh seluruh umat Islam.
 • Haji Hadi dapat menggunakan jawatan ini untuk menjenihkan yang keruh, membetul yang keliru dan mengangkat martabat Islam pada kedudukan tertinggi dan  tepat
 • Kewibawaan beliau akan lebih terserlah sebaga ulama di Nusantara
 • Peluang Haji Hadi membuktikan bahawa Islam di atas segalanya bukannya Islam dikuasai dan diperalatkan oleh sepak terajang politik
 • HAJI HADI BAKAL MEMBAWA ERA BARU ISLAM DI MALAYSIA BUKAN SEBAGAI PARTI  TETAPI GERAKAN ISLAM SEBELAH ASIA TIMUR SEBENARNYA MEMBAWA MISI DAN VISI ISLAM YANG SYUMUL DAN PERKASA  DI NUSANTARA MELIPUTI MALAYSIA, INDONESIA, PATANI, MINDANAO, BRUNAI, MYNMAR DAN BANGLA DESH.

BERITA TERKINI JAWAPAN S/U AGONG PAS, DATUK TAQIYUDDIN  :

TIDAK ADA KEPERLUAN UNTUK MENGISI JAWATAN MURSYIDUL AM BUAT MASA KINI

jangan-buta-politik

 

BUKTI SINERGI ANWAR DENGAN MAHATHIR DEMI MENGANGKAT MARTABAT MALAYSIA !

5052c32b727c5898d5781f23f672e770

Pada penghujung  tahun 1970an  seorang sarjana Islam yang terkemuka Prof Ismail Al Faruqi telah menasihati Dr Mahathir untuk bergabung tenaga dengan Anwar Ibrahim. Pada ketika itu Anwar berada di dalam ABIM dan Mahathir adalah Perdana Menteri. Tujuannya demi untuk memadukan dua kutub kepimpinan itu dalam wadah perjuangan yang menguntungkan umat Islam di dunia. Harapan amat tinggi untuk melihat kebangkitan Islam di Malaysia. Dengan sinegi ini diharapkan dapat membina kepimpinan Islam yang kuat.

Pada tahun 1981 Anwar memasuki UMNO dan sedikit demi sedikit meningkat ke puncak kuasa. Beliau dilantik menjadi Menteri Kewangan pada tahun 1990  dan menjadi TPM pada tahun 1993. Malangnnya pada tahun 1998 beliau dipecat oleh PM ketika itu Tun Mahathir. Ini mencetuskan REFORMASI yang berlantutan sampai kini.Bagaimana pun belum berjaya menjatuhkan UMNO -BN dalam  empat PRU.PRU ke 10 -1999,  ke 11 – 2004, ke 12 – 2008 dan ke 13 – 2013. Kini setelah 18 tahun berlalu kedua tokoh ini bertemu semula, berdamai dan ingin membuka lembaran baru demi masa depan Malaysia. inilah bukti persefahaman di antara keduannya.

TRAGEDI PEMIKIRAN MELAYU – PROF UNGKU AZIZ

                  SATU SATUNYA ORANG MELAYU YANG MENDAPAT GELARAN                  PENDETA ZAINAL ABIDIN BIN AHMAD  ATAU ZAABA

zaba

ZABA menghuraikan  kemiskinan sebenar yang menguasai bangsa Melayu.Kemiskinan  yang menjatuhkan martabatnya dalam persaingan dengan kaum mendatang. Tetap miskin  di dalam negara yang makmur dengan limpahan kekayaan tetapi Melayu terperuk dalam  kedaifan  terutama laih dalam sikap,perangai dan tabiat perilaku yang baik  yang menjadi syarat meraih  kemajuan sebagaimana dicapai oleh kaum imigran di negara yang ditumpainya :

MISKIN PADA  WANG RINGGIT DAN HARTA BENDA,MISKIN PADA HEMAT DAN CITA CITA, MISKIN PADA PELAJARAN DAN LATIHAN PENGETAHUAN, MISKIN PADA ALAT ALAT KELENGKAPAN OTAK DAN BEBERAPA SIFAT KEBERANGAIAN PADA YANG TINGGI DAN MULIA  MAKA JADILAH MEREKA TAK DAPAT TIDAK DARIPADA TERSANGKUT DAN KETINGGALAN PADA PERJALANAN BANGSA BANGSA !

              NADZRU AZHARI

 

Saya juga tidak menyaksikan sebarang sebarang perubahan sikap dan karakter kepada bangsa Melayu Semenajong. Mereka masih ditahap yang sama dengan KETERTUTUPAN dan KOLONIALISASI mental.Kemuncaknya dengan Hospital Syifa menghalau jin. Satu satunya rumah sakit di dunia ini yang secara khusus  menangani pesakit dengan menghalau jin.Justeru sudah sampai ke tahap ini hal hal lain adalah kecil untuk dibicarakan apa yang mereka sebut sebagai REFORMASI USULI. Mereka tidak bergerak ke mana mana walau se sentimeter pun sejak dari sekurun yang lalu – NAZRU AZHAARI

TRAGEDI PEMIKIRAN MELAYU
1012

Oleh: PROFESOR DIRAJA UNGKU AZIZ
KALAU ditanya tentang minda orang Melayu kepada saya, saya rasa Melayu tidak sanggup berubah. Perspektif mereka terhad, tidak suka menyiasat dan mereka tidak mahu berfikir dengan mendalam.

Kalau kita tengok orang Melayu dalam cerita hikayat, Hikayat Raja-Raja Pasai misalnya, ia cukup menarik. Kita dapat menggambarkan bagaimana ekonominya dan strategi orang Melayu memerintah untuk berdepan dengan Majapahit.

Berdasarkan hikayat itu dan tradisi pantun Melayu, kita dapati orang Melayu ini mempunyai minda yang canggih. Tetapi yang jadi tragedi ialah orang Melayu tidak nampak ini semua kerana tiga pengaruh besar.

Pertama, dalam tahun 1920-an dan 1930-an, pihak penjajah British menolak apa yang datang daripada Melayu, termasuk pantun, sebagai folk art, menjadikan apa yang dihasilkan oleh Melayu sebagai second class.

Ketika itu, Melayu yang berharap untuk naik pangkat dan dapat kerja dengan kerajaan penjajah terpaksa ikut teori penjajah Inggeris. Ini semua membawa orang Melayu kepada perspektif jati diri yang salah.

Itu pengaruh penjajah.

Pada zaman ini, saya melihat sungguhpun banyak pemimpin Melayu bercakap tentang sains dan teknologi, orang Melayu pada umumnya tidak dapat menangkap pandangan itu.

Di Eropah, sejak zaman renaissance, mereka telah mempelajari kemajuan sains dengan pendekatan yang berbeza dengan Islam. Mereka sentiasa bertanya.

Malangnya, di Malaysia, dari bangku sekolah kita tidak galakkan budak-budak bertanya. Sampailah mereka di universiti, kita tidak galakkan mereka bertanya: Kenapa?

Di negara kita, pelajar tidak berani bertanya dan guru-guru pula tidak tahu menjawab. Budaya ini menunjukkan tidak wujudnya inquiry mind dalam masyarakat Melayu. Kita tidak ada sikap saintifik.

Sikap negatif inilah yang menyebabkan berleluasanya cerita orang kena tipu dengan bomoh. Yang saya hairan, graduan-graduan universiti pun kena tipu dengan bomoh.

Kalau pada kurun ke-18, terutama di England, orang selalu bertanya: Kalau betul ada hantu, mana hantu? Kita hendak pergi ke tempat hantu, kita nak pergi tengok hantu untuk lihat apa manifestasi hantu.

Pendekatan berani bertanya ini adalah sikap masyarakat dan tamadun yang berasaskan sains. Malangnya, kita tidak sedia dan berani bertanya, yang akhirnya menyebabkan kita tidak berani menghadapi cabaran.

Pemikiran Melayu ini sebahagiannya adalah sisa-sisa pengaruh penjajahan British. Ini bukan rahsia lagi.

Kita boleh membaca dokumen-dokumen itu di London. Menurut para pegawai Inggeris, orang Melayu ini kalau diberi terlalu banyak pendidikan dan kalau diajar ilmu sains, kelak mereka akan jadi seperti orang India di India. Mereka akan berdemonstrasi dan hendakkan kebebasan.

Jadi ajarlah dia cerita Pak Pandir sahaja, itu sikit, ini sikit. Orang Melayu tidak suka sains, dia suka agama, jadi ajarlah tentang agama. Dia suka dengan raja dia, ajar Melayu buat bakul.

Akibat dasar itu, tidak ada trouble makers. Trouble makers Melayu hanya timbul selepas Perang Dunia Kedua setelah kemasukan Jepun.

Telah ada banyak buku yang membincangkan tentang subjek bagaimana British berjaya mengamalkan dasar yang mengongkong minda Melayu.

Itu semasa penjajahan. Selepas kita merdeka, minda orang Melayu masih terkongkong kerana semua orang Melayu kemudiannya gila hendak kuasa dan hendak jadi kaya.

Ini adalah teori saya mengapa minda Melayu tidak berubah. Saya bertanggungjawab tentang pandangan ini.

Selepas merdeka, sesetengah orang Melayu yang ada kuasa, dia rasa dia boleh memerintah Malaysia sama bagus macam penjajah British.

Minda Melayu ini sentiasa ada sesuatu yang membendung dan mempengaruhi – daripada kesan-kesan kolonialisasi pada tahun-tahun 1930-an, pengaruh Indonesia yang tidak sesuai di sini pada tahun 1940-an dan 1950-an, kesan media massa, dan kemudiannya budaya wang dalam masyarakat Melayu pada dekad-dekad terakhir ini.

Sekarang ini semua orang Melayu hendak kaya.

Sebagai seorang pendidik universiti, saya percaya (tetapi saya tidak ada buktinya) kalau orang mendapat pendidikan, mereka akan lebih bebas dan berubah.

Contohnya pada akhir tahun 1970-an. Ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad menjadi Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Malaysia ketika itu dapat menarik banyak modal asing untuk membuka kilang mikrocip.

Kita dapat mewujudkan peluang pekerjaan kepada beratus-ratus ribu orang terutamanya untuk wanita.

Wanita Melayu yang bekerja kilang ketika itu akhbar-akhbar gelar mereka ini sebagai minah karan. Orang Melayu hina wanita Melayu yang bekerja kilang.

Kenapa budak-budak perempuan Melayu ini mahu tinggalkan rumah di Kelantan, tinggalkan kampung di Johor untuk pergi bekerja kilang di Pulau Pinang, Selangor dan Melaka?

Mereka sanggup kerana mereka telah belajar sampai ke peringkat sekolah menengah. Jadi program kerajaan membuka sekolah-sekolah menengah pada tahun 1960-an dan 1970-an, walaupun tidak ada rancangan khusus, ia telah membebaskan pemikiran budak-budak perempuan Melayu.

Waktu itu terdapat beribu-ribu remaja wanita Melayu pergi bekerja di kilang-kilang. Dalam penyelidikan saya pada tahun 1970-an, dalam soal selidik saya bertanya mereka, bila hendak kahwin?

Di kampung, dulunya mereka ini berumah tangga pada usia muda. Umur 18 dan 19 tahun sudah kahwin atau dikahwinkan, tetapi akhirnya bercerai juga.

Oleh kerana pendidikan dan faktor pendedahan kepada karier baru, wanita Melayu itu sudah ada idea tidak mahu kahwin cepat-cepat. Mereka hendak bekerja terlebih dahulu dan menyimpan duit.

Kita tanya lagi, kalau sudah kahwin hendak anak cepat atau lambat? Mereka kata lambat. Mereka hendak tangguh dapat anak sebab mereka hendak enjoy hidup berkahwin dan mewujudkan rumah tangga yang lengkap terlebih dahulu. Kata mereka, kalau dapat anak susahlah.

Dalam sekelip mata, wanita Melayu berubah sikap. Ini semua tidak diprogramkan oleh kerajaan. Ia jadi begitu sahaja.

Tetapi masyarakat Melayu tidak faham keuntungan perubahan minda wanita ini terutama di kalangan kumpulan berfikiran konservatif.

Hari ini di Malaysia, trend semasa ialah wanita menguasai 65 peratus tempat belajar di universiti-universiti. Dalam sektor kerajaan, banyak wanita yang memegang jawatan tinggi.

Trend ini pasti mengubah masyarakat Melayu secara pesat, sebagaimana ia mengubah pemikiran wanita Melayu pada tahun 1970-an.

Ini semua adalah hasil daripada perubahan sikap yang tidak dirancang tapi terjadi.

Perubahan minda itu berlaku secara tidak sengaja. Kadang-kadang kalau nasib kita baik, hasil perubahan yang tidak dirancang itu juga progresif seperti dalam kes perubahan minda wanita Melayu.

Bagaimanapun, kadang-kadang perubahan yang dirancang tidak terjadi kerana orang yang hendak melaksanakannya pun tidak jujur selain terdapat pengaruh lain yang menghalang seperti pengaruh politik tempatan, politik antarabangsa, Indonesia, peranan orang agama yang menimbulkan nilai-nilai sama ada seseorang dapat pergi syurga atau tidak.

Minda Melayu tidak dapat memikul ini semua. Kerana ada sesuatu dalam budaya mereka yang masih tidak diubah, mereka sanggup duduk di kedai kopi main dam. Contohnya orang lelaki di Kelantan dan Terengganu. Kalau mereka tidak main dam, mereka akan bincang untuk gasak kerajaan. Semua salah, dia sahaja yang betul.

Titik perubahan kepada minda Melayu ialah tragedi 13 Mei 1969, tetapi peristiwa tersebut dan dasar-dasar ekonomi, pendidikan dan politik selepas itu tidak sepenuhnya menukar sikap orang Melayu.

Ada beberapa faktor lain yang menghalang iaitu pengaruh Barat, peranan media massa, politik serta agama.

Kita memang berubah sedikit dari segi lahiriah tetapi saya tidak fikir orang Melayu kini berada pada kedudukan yang lebih baik.

Kita sudah terjangkit apa yang bekas Perdana Menteri British, Margaret Thatcher hendak dulu, dan fahaman ini cukup besar sama ada di kalangan pemimpin Melayu dalam UMNO mahupun Pas, dan juga di kalangan para pegawai kerajaan.

Kita hendak menjadi apa yang Thatcher kata a nation of shopkeepers. Kita tidak mahu kata shopkeepers, kita gunakan istilah usahawan.

Orang berfikir kalau sebahagian besar orang Melayu jadi usahawan, maka ekonomi orang Melayu akan naik. Ini saya rasa salah. Pendekatan untuk membangunkan orang Melayu dengan wang ringgit dan kebendaan ini tidak betul. Tesisnya silap.

Tetapi itulah minda Melayu sekarang.

Akhirnya saya lihat orang Melayu kini sudah kurang komitmen terhadap bangsanya sendiri. Sudah tidak ada kesedaran bahawa aku orang Melayu, aku mesti berkhidmat kepada orang Melayu, untuk membangunkan orang Melayu.

* PROFESOR Diraja Ungku Aziz adalah bekas Naib Canselor Universiti Malaya. Beliau yang menyambut hari lahirnya yang ke-80 pada 28 Januari lalu terlibat aktif dalam isu-isu pembangunan masyarakat Melayu sejak zaman sebelum merdeka.

MENGKAJI AMANAT ZAABA : PEMIKIR BESAR UMAT MELAYU SEPANJANG MASA !

 

DEMI MASA ! SESINGGUHNYA MANUSIA ITU KERUGIAN KECUALI ………..                     MEREKA YANG BERIMAN !                                                                                               MEREKA YANG PESAN MEMESAN KE ARAH KEBENARAN DAN                               MEREKA YANG  PESAN MEMESAN UNTUK BERDIRI  ATAS KESABARAN

BUYA HAMKA  pernah memuji ZAABA. Beruntunglah umat Melayu di Malaya kerana memperoleh pemikir besar sehebat  Zaaba.

MENJENGUK KE TERATAK ZAABA : MENELUSURI 100 TAHUN KEMUNCULAN SANG REFORMIS BANGSA !

sejarah

ZAABA KEMUNCULANMU DITUNTUT ZAMAN BUAT MEMBANGUNKAN UMAT YANG TERLENA. UMAT YANG  MASIH DIBUAI MIMPI.MEREKA DALAM KEMAMAIAN,  YAKIN KONONNYA  MELAYU  MASIH BERKUASA DI TANAH AIR SENDIRI. . SEDANGKAN TANAH MELAYU SUDAH DIMILIKI ORANG  ASING DARIPADA SEGENAP JURUSAN DAN SEGI. ITULAH MAKNA PENJAJAHAN SECARA LANGSUNG DAN TIDAK LANGSUNG. TANAH, HASIL BUMI, INSTITUSI, POLITIK , EKONOMI DAN SOSIAL TELAH DIKUASAI, DIMILIKI DAN DITENTUKAN OLEH ORANG DAN PIHAK ASING.

ZAABA MEMBAWA MESEJ  KEPADA BANGSANYA SEDARLAH BAHAWA KEDUDUKAN MEREKA SEDANG  DIBULI, DIPERMAINKAN DENGAN MEMPERGUNAKAN SENI POLITIK BERALAS DIPLOMASI   OLEH KUASA PENJAJAH DUNIA, YANG TERKUAT  DI MAYAPADA”GREAT BRITAIN”. BAYANGAN KESANNYA MASIH TERASA HINGGA KINI WALAU PUN SELEPAS  6 DEKAD MERDEKA.

SEGALA AKTA, UNDANG UNDANG DAN INSTITUSINYA MASIH DIGUNA PAKAI. DEMI MENEKAN HAK  DAN KUASA RAKYAT UNTUK  BERSUARA. USAHA MEMPERBETULKAN SEGALA YANG TEMPANG DAN SERBA MENEKAN. TANDA  KESADARAN DAN KEBERTANGGUNG JAWABAN RAKYAT DALAM SEBUAH NEGARA MERDEKA SENTIASA TERSEKAT.LAMBANG PENGONGKONGAN KUASA OLEH ELIT KEKUASAAN YANG BERTERUSAN WARISAN ZAMAN PENJAJAHAN.

SIFAT KETERGANTUNGAN   MELAYU KEPADA PIHAK TERTENTU TERUTAMA PIHAK BERKUASA SANGAT KETARA. HINGGA KINI. MEREKA SENTIASA MEMERLUKAN TONGKAT HIKMAT UNTUK REBUT PELUANG KEKAYAAN DENGAN RAKUS MENGGUNAKAN LALUAN ISTIMEWA. TANPA BOLEH BERDIKARI, PERCAYA PADA DIRI SENDIRI WALAU PUN TELAH DIBANTU, DISELAMATKAN BERULANG KALI. SESUDAH MENDAPAT PELUANG, MEREKA MASIH SUKA MENJUAL HAK. GAGAL MENJADI PENYUMBANG SEBENAR EKONOMI MAMPU DIRI, BUKTI SIFAT BANGSA MANDIRI YANG SEJATI.

Zaaba pertama kali muncul di pentas sejarah sebagai penulis berbisa buat bangsanya mulai tahun 1916. Kini  tahun 2016, kita mengingati 100 tahun kemunculan  ZAABA di pentas zaman. Sebelumnya belum   pernah ada penulis dan aktivis yang seberani beliau. Pencinta dan wira bangsa yang hemoi dan lantang ini. Istiqomah dan konsisten   mengkritik bangsanya selama 20 tahun. Dilakukan secara telus dan gamblang hingga ke tulang som som.  Bahawa banyak masalah orang Melayu berpunca daripada kelemahan sifat  bangsa Melayu itu  sendiri.

Ini berlaku akibat  pengabaian para pemimpinnya yang pentingkan diri dalam mempertahan  kedudukan. Bahawa mereka kelas iistimewa yang kebal dan pantang dikritik  atas pengabaian dan kemungkaran  yang dilakukan ke atas bangsanya. Sedangkan kedudukan dan pangkat yang dibangga banggakan sangat itu  adalah perhiasan dan ujian dalam kehidupan  dunia. Sesuatu  yang bersifat sementara. Hakikatnya   tak ke mana pun.Apa yang dituntut ialah jasa pengorbanan dan kepimpinan untuk memulihkan kedaifan bangsa.

Caranya menerusi suri teladan yang unggul, sifat amanah, membentangkan realiti dan keadaan sebenar kedudukan bangsa di era mutakhir  di pentas zaman  Paling penting kebijaksanaan dalam memimpin bangsa menuju kejayaan dunia dan akhirat. Langkah strategik menghadapi persaingan semasa berhadapan dengan kaum imigran.

Hakikatnya pada tilikan Zaaba  pada zamannya, umat Melayu dan pemimpinnya  amat sombong dan megah diri. Mereka  tidak sedar bahawa Melayu sedang dijajah. Mereka sedang diperintah oleh kuasa asing. Ceruk rantau Tanah  Melayu sedang dibanjiri oleh  kaum imigran. Ekonominya dikuasai orang asing. Orang Melayu terus lena dibuai mimpi kononnya Tanah Melayu hak Melayu dan  mereka masih berkuasa.

Kuasa sebenar di tangan penjajah Inggeris yang menjadi kuasa penentu dalam segala segi.Pada zamannya kekayaan bumi Melayu sedang dieksploit, dikeruk, dibeluam dan diperkosa dari segala segi. Pada zamannya  penjajah telah meramaikan bumi Tanah Melayu dengan  kaum imigran daripada segala bangsa. Mereka  yang diimportnya dari segala ceruk rantau dunia untuk memunggah  kekayaan bumi Malaya.

Kemuncaknya bilangan mereka melebihi orang Melayu seluruh Malaya. Malaya menjadi penyumbang terbesar ekonomi Great Britain di kalangan negera negara yang ditakluk penjajah British.Kita berbangga dengan keluaran getah dan bijih timah tetapi hasilnya dibawa keluar. Penjajah meninggalkan orang Melayu dalam kemiskinan di kawasan kawasan yang sengaja diabaikan.

Segelintir pemimpin Melayu yang dilayan istimewa oleh penjajah tertipu dengan menjadi perasmi dan perestu apa yang telah ditentukan penjajah demi kepentinganya. Mereka boleh terima kuasa penjajah kerana diberi keistimewaan. Dengan kata kata lain TANAH MELAYU telah pun dimiliki oleh pihak asing melalui persetujuan raja raja dan para pemuka Melayu yang berkuasa secara rela.Mereka terpesona kerana mendapat limpahan nikmat yang tidak  seberapa tetapi amat lumayan kerana tak pernah diimpikan daripada zaman sebelumnya.

Berikut ini rangkaian kata kata hikmat  Zaaba sepanjang 100 tahun silam. Kata kata penawar dan rawatan pahit untuk ditelan  buat bangsanya supaya tersedar  dan terjaga daripada lena yang panjang. Ubat pembuka mata supaya  peka terhadap terhadap apa yang sedang berlaku. Namun sampai kini Melayu masih banyak yang lupa dan mudah alpa. Tidak sedar hahawa mereka dalam bahaya untuk kekal bertahan di tanah airnya sendiri.

Nasib bangsanya sangat berisiko dan genting  jika para pemimipinnya terus kemabukan kuasa dan berbuat kesewengan dengan menjual kepentingan bangsa secara leluasa terutama tanah tanpa kawalan demi masa depan. Kajian menunjukkan kebanyakan tanah dan hartanah  di bandar dan luar bandar hilang daripada kepemilikan Melayu terutama di P.Pinang, Johor Baharu , Kuantan dan bandar bandar utama daripada kepemilikan Melayu

INFO PERKEMBANGAN SEMASA SIASAH – SIMPANG PERENANG HALUAN NEGARA

received_10206478172667629

Kata MB Johor Datuk Khalid Nordin semasa mesyuarat MKT UMNO :

Akuilah UMNO sedang bermasalah  dan parti dalam keadaan tidak baik. Kepimpinan DS Najib sedang dipersoalkan daripada segala segi dalam menangani pelbagai masalah besar negara !

Apa jawapan Nazri Aziz :

Deklarasi Rakyat dakwa dapat sokongan 1.3 juta rakyat untuk tolak Najib

Tidak ada masalah untuk kita dapatkan sokongan 3 juta rakyat Malaysia untuk menyokong kepimpinanan Datuk Sri Najib.

Soalnya sokong untuk apa ? Adakah sokong untuk  teruskan urus tadbir negara yang terburuk, pembaziran dan penyalahgunaan kuasa.

Mesti jelas sokong dan tolak untuk apa ? Mengapa main politik buta tuli dan politik bendul seolah olah semua rakyat bodoh dan rela diperbodohkan.Cukup, cukuplah sudah dengan politik pembodohan dan melulu sebagai alat untuk terus berkuasa.

fb_img_1474252822356

Kata Haji Hadi Presiden PAS , AMANAH akan melutut kepada PAS.

Jawap Sallehuddin Ayob :

Kami tidak melutut kepada sesiapa melainkan Allah. Penubuhan AMANAH bukan untuk melutut kepada sesiapa. Sebab itu kami tubuh AMANAH.

AMANAH adalah parti Islam yang melihat ke hadapan.  PAS telah menjadi  parti Islam yang jumud dan taksub. Keterlaluan dalam memuja individu dan golongan yang mendakwa Islam itu hanya  hak kepunyaan mereka. PAS telah menjadi sebuah parti  eksklusif. Menganggap mereka sahaja ulama dan punyai autoriti  tertinggi dalam Islam. Orang lain mesti menurut titah perintah mereka secara melulu tanpa soal. Sama seperti UMNO..

Hakikatnya mereka telah ketinggalan zaman dan bersifat menghukum secara buta tuli. Keadaannya sama  tak ubah seperti UMNO. Terlalu fanatik kepada pemimpin tertentu sahaja.

AMANAH tertubuh untuk membawa mesej Islam yang lebih terbuka dan bertanggung jawab terhadap masa depan umat Islam. Islam terlihat membawa rahmatan lil alamin. Kebaikan  kepada semesta alam terutama untuk umat Islam di Malaysia dan di Nusantara.

Kata Husam Musa ADUN Salor :

Jangan kecam PAS, kita tawarkan pilihan yang terbaik untuk rakyat memilih. Best man win. Rakyat berhak memilih yang terbaik.

ZAABA PEMIKIR BESAR ALAM MELAYU- INTELEKTUAL PERTAMA MEMBICARAKAN PUNCA KEMISKINAN MELAYU DAN KEMUNDURAN EKONOMINYA !

sejarah

Generasi kini mungkin telah melupai Zaaba. Beliau anak kelahiran Negeri Sembilan. Anak kampung masuk darjah satu ketika berusia 12 tahun pada tahun 1907. Selepas itu menempuh pendidikan sekolah menengah Inggeris secara bertahap sehingga ke darjah pendidikan yang tertinggi pada ketika itu. Beliau menjadi guru di English College Johor Baharu, kemudian di Sekolah elit untuk anak aristokrat Melayu, jadi penterjemah, penulis buku dan penulis yang sangat prolifik pada zaman mudanya.

Soalnya daripada manakah Zainal Abidin bin Ahmad atau lebih terkenal ZAABA mendapat idea idea  pembaharuan.yang segar untuk membangunkan pemikiran ke arah kebangkitan  bangsanya  Bermula pada tawal tahun 1920an hingga ke tahun tahun 1930an.Selama 20 tahun Zaaba menulis berbagai karya untuk mendobrak pemikiran fuedal Melayu yang lapok dan umat Melayu yang terperuk.Zaaba yang berlatar belakangkan persekolahan Melayu, pendidikan agama – bahasa Arab dan sekolah Inggeris  hingga ke peringkat  Senior Cambridge pada tahun 1915.

Tiba tiba muncul menjadi intelektual yang kritikal dan  sensitif terhadap nasib bangsanya.Ia terkeluar daripada jalur aristokrat dan elit Melayu yang selalu memuja muja penjajah Inggeris atas nikmat pendidikan yang diperoleh. Dengan pendidikan tinggi Zaaba semakin tajam pemikirannya  terhadap kesan penjajahan terhadap peribumi. Berbanding dengan intelegensia didikan barat yang terlalu terpesona dengan tamadun baru lalu melupai kedaifan bangsa sendiri.Zaaba bukan daripada jenis kacang lupakan kulit.

Beliau sangat insaf bahawa Melayu sedang melarat di tanah airnya sendiri. Bermula apabila  penjajah Inggeris memperkenalkan ekonomi free interprise dan kapitalisme.Zaaba menggambarkan negeri negeri Melayu telah diambil alih oleh orang orahg asing di bandar bandar utama.Melayu pada tahun tahun 1930an terperosok di sudut sudut bahagian yang jauh daripada kemajuan.

Sekali lagi daripada manakah Zaaba menerima seruan pembaharuan yang mencelikkan akal budi dan menimbulkan idea pembaharuan untuk melihat apa yang terjadi ke atas bangsanya. Mereka yang sedang lena. Pribumi yang sedang dibuai mimpi. Langsung  tidak sedar bahawa mereka sedang dijajah dan terjajah dengan beratnya. Tanah air mereka sedang dieksploit, hasil buminya sedang dikeruk dengan rakusnya.

Sedang mereka terbiar dalam lembah kemiskinan. Pada ketika itu Melayu daif dalam segala segi terutama pendidikan. Pandangan agamanya juga cetek dengan memandang ke akhirat semata mata. Seolah olah dunia ini milik orang kafir semata mata. Zaaba tertarik idea PAN ISLAMISM yang dicetuskan oleh para REFORMIS/ GOLONGAN TAJDID / ISLAH/ PEMBAHARUAN daripada Timur Tengah.

Diasaskan oleh Sayyid Jamaluddin Al Afghani, Syeikh Muhammad Abduh dan Rashid Redza. Pemikiran mereka yang segar di bawa ke Alam Melayu di bawa ke Tanah Melayu oleh Syed Sheikh Al Hadi dan Sheikh Tahir Jalaluddin. Zaaba dengan pengetahuan bahasa Arab telah berguru kepada mereka. Ia mencerap idea idea pembaharuan tersebut daripada bacaan yang luas dalam bahasa Arab dan Inggeris.

afghani_abduh_redha

formatfactoryreformis-melayu-1024x723

Continue reading

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...