GIMANA PILIH PEMIMPIN?

Kalau nak beras yang berisi padat untuk dijadikan nasi, beras tu elok ditampi dulu, buang antah, sekam dan habuk. Bila semua bahan yang boleh menjejaskan mutu beras itu dibuang, barulah mendapat beras yang bernas dan bersih serta cukup sesuai untuk dijadikan nasi. Tiada lagi was-was ketika makan bersama lauk, gulai, sayur, ulam dan sambal. Dalam politik pun macam tu lah juga. Pilih figura atau peribadi yang betul-betul bersih saja untuk dijadikan pemimpin, barulah kepimpinan mereka berkredibaliti, berwawasan, berimbang, adil, saksama, berpandangan jauh dan dipercayai oleh semua golongan rakyat. Kata arif, apabila segala sesuatu masing-masing diletakkan di tempat yang betul, sesuai dan secocok, maka lahirlah keseimbangan…

MENGAPA KEBANGKITAN TURKI DICEMBURUI 3 NEGARA ARAB

×Yeni ŞafakPiri MedyaVIEW

POLITICS

Following in UAE, Saudi footsteps, Egypt issues fatwa banning Turkish TV series

Following in UAE, Saudi
footsteps, Egypt issues fatwa banning Turkish
TV series

The UAE, Saudi Arabia and Egypt alliance have taken a new scandalous step targeting popular Turkish dramas aired in the Middle East.

In Egypt, the official and biggest fatwa organ of the country, the “High Fatwa Council” (Dâru’l-İftâ),

published a statement that accuses Turkey of trying to create an “area of influence” for itself in the Middle East via its soft power.

Citing globally-popular dramas such as “Resurrection: Ertuğrul” and “Valley of the Wolves, ” it goes on to say that Turkish series should not be watched in any way whatsoever.

Erdoğan targeted

The statement also targeted Turkish President Recep Tayyip Erdoğan by alleging that Erdoğan aims to revive the Ottoman Empire in the Middle East and regain sovereignty over Arab countries which were previously under Ottoman rule.

Turkish series still going strong despite bans

Dubai-based Saudi media group MBC (Middle East Broadcasting Center) decided to take Turkish series off air in 2018, however the decision faced great surprise around the Middle East where the dramas have broken rating records.

The UAE-led alliance stated that the motivation of this step was due to political reasons, but experts say that the main purpose is to diminish Turkey’s soft power in the region and undermine its credibility in the eyes of Arab nations.

Despite all these efforts, millions across Arab countries have still been watching Turkish series with great interest and curiosity, especially online.

Estimates show that TV series revenues will hit $1 billion in the year 2023

KOREA SELATAN & SINGAPURA NEGARA MAJU- GIMANA MALAYSIA?

Kini dua negara tersebut telah muncul sebagai negara maju. Di Asia TIMUR Jepun mendahuli menjadi negara maju pada tahun 1964, 20 tahun selepas negaranya hancur lebur setelah kalah WW II tahun 1945.Ini di ikuti Korea Selatan, Taiwan dan Singapura. Bagaimana Malaysia yang menggembar gemburkan sebagai HARIMAU ASIA di bawah ke pimpinan Mahathir Mohamed. Selepas 30 tahun selepas Tun M mengistiharkan WAWASAN 2020 Malaysia belum muncul sebagai negara maju. Malah Malaysia Kini sedang disaingi oleh negara – negara jiran saperti Thailand, Vietnam dan Indonesia. Kita bukan saja gagal menjadi negara industri teknologi tinggi seperti Taiwan, Malah terkebelakang dalam pertanian moden seperti Thailand. Malangnya negara yang berpenduduk hanya 32 juta rakyat TERPAKSA mengimport keperluan makanan sehingga RM 70 bilion. Sedangkan India yang berpenduduk melebihi 1,000 juta manusia mampu mengeksport daging, beras, bawang dll ke negara-negara lain. Jadi ungkapan. HARIMAU ASIA yang mampu mengaum dan menggerunkan negara-negara lain adakah benar atau sekadar propaganda sahaja seperti HARIMAU keras untuk pameran. Semoga Malaysia Baru perlu bangkit semula merombak semula strategi ekonomi di atas landasan yang betul menuju negara maju dalam masa 10 tahun setelah ketinggalan di bawah WAWASAN 2020

TURKI KINI KUASA BARU DUNIA ISLAM

Turkey’s flagship-to-be TCG Anadolu ready for harbor tests

Kini Turki telah muncul menjadi kuasa baru DUNIA ISLAM. Ia tersenarai di tangga no 9 sesudah AS, Rusia, GB, China, Perancis, Jerman, Jepun, Italy dan diikuti Turki. Sebelum Perang Dunia Pertama WW 1, 1914 – 1918 Turki adalah kuasa besar. Pernah menguasai wilayah di Eropah, Asia Tengah, TIMUR Tengan dan Afrika Utara. Juga memiliki jalur laut dari Laut Hitam hingga ke Laut Merah. Juga mengawal Mekah dan Madinah jantung umat Islam sebagai pelindung umat Islam. Kini selepas 100 tahun Turki kini sedang muncul sebagai kuasa baru dunia Islam. Ini seiring dengan negara–negara yang kalah dalam WW 2 – Jerman, Itali dan Jepun. Jelas doa Sultan Abdul HAMID yang memohon Allah memulihkan Turki muncul semua menjadi kuasa besar dimakbulkan Allah subhanahu taa’la. ALLAHUAKBAR !!!

Turkey's largest-ever warship TCG Anadolu is ready for harbor tests at an Istanbul shipyard. DHA Photo

Turkey’s largest-ever warship TCG Anadolu is ready for harbor tests at an Istanbul shipyard. (DHA Photo)

Turkey’s largest-ever warship, the TCG Anadolu, was recently anchored to a side dock at an Istanbul shipyard for harbor tests. The vessel will be the flagship of the Turkish Naval Forces and is expected to enter the fleet toward the end of this year.

Turkish Presidency of Defense Industries (SSB) announced on Feb. 1 that the main propulsion turbine and drive system tests were completed on the multi-purpose amphibious warship TCG Anadolu, which was initially introduced to the water in 2019, noting that the vessel had been transferred to the side dock for further tests.

The construction of Turkey’s flagship-to-be initially launched as part of a project in 2016 and has been carried out at Sedef Shipyard in the Tuzla district of Istanbul. The TCG Anadolu will be able to transport at least one battalion-size force to a determined location along with its logistical support and without the need to use a base.

The TCG Anadolu is being produced with a local content ratio of 68% and will be one of the world’s most advanced aircraft carriers. The giant ship will be capable of traveling more than 14,480 kilometers (9,000 miles) without refueling. The vessel is intended to meet the various needs and requirements of the Turkish Armed Forces (TSK), such as sustaining long-endurance, long-distance military combat as well as humanitarian relief operations.

ANGKARA PPSMI DATANG LAGI!

PPSMI…

Pembelajaran matapelajaran sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris. Bagus atau tidak? Sewaktu pertama kali program ini diperkenalkan, rasanya fb belum wujud. Atau mungkin ada tapi belum begitu popular. Aku ingat aku berperang dengan cytro Umno dalam Yahoogroup. Berantai-rantai email.

Ada sesetengah cytro yamg menuduh aku menentang kerana aku tak pandai berbahasa Inggeris. Ya, memang aku akui aku memang tak pandai berbahasa Inggeris. Tapi Alhamdulillah, kalau aku bercakap dengan orang putih, dapatlah mereka fahami.

Boss aku pun ada ramai mat saleh. Dan Alhamdulillah, aku pernah 2 kali ke Houston. Walaupun tak pandai berbahasa Inggeris, tetap dapat juga aku hadiri kursus, berjalan-jalan di sana dan kemudiannya pulang. Tak sesat pun.

Sebenarnya Bahasa Inggeris ini penting. Bahasa industri. Bahasa ilmu. Aku ingat masa aku belajar dulu, kena guna buku Teknologi Penggerudian, buku yang diterjemah dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Malaysia. Nak pecah otak aku cuba fahamkan. Lebih senang faham buku versi English.

Dan hari ini, urusan kerja aku hampir 100% Bahasa Inggeris. Dari manual, prosedur kerja hingga ke mesyuarat dan email. Bukan kerana mengagungkan Bahasa Inggeris tetapi kerana bahasa ini adalah bahasa global. Bahasa yang difahami ramai.

Pun begitu, untuk menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar untuk matapelajaran Sains dan Matematik buat masa ini, bukan langkah yang bijak bagi aku. Kenapa?

Kita boleh jadikan PPSMI satu kenyataan apabila kita punyai tenaga pelatih yang mencukupi. Maksud aku, guru-guru yang mengajar matapelajaran ini perlu menguasai dan fasih berbahasa Inggeris dahulu barulah program ini boleh dimulakan.

Bayangkan keadaan guru yang “i don’t know sepatah haram” perlu mengajar dalam bahasa yang dia sendiri huru hara. Bukan setakat sang guru itu struggle, anak murid juga jadi semakin pening untuk memahami apa yang diajar oleh sang guru.

Jika betul kerajaan atau Mahathir mahu laksanakan ini, langkah pertama yang perlu diambil adalah dengan menyediakan guru-guru kedua subjek ini agar fasih bertutur dalam Bahasa Inggeris.

Langkah kedua, dengan meletakkan A dalam matapelajaran Inggeris sebagai prasyarat bagi permohonan masuk ke institut/universiti perguruan untuk mereka yang mahu mengajar matapelajaran Sains dan Matematik.

Langkah ketiga, anak-anak juga perlu dipersiapkan. Mungkin dari sekolah tadika. Atau laksanakan di peringkat sekolah menengah jadi anak-anak boleh dilatih berbahasa Inggeris di sekolah rendah.

Tapi perlu diakui, mereka yang dapat A dalam Bahasa Inggeris biasanya tak mahu untuk menjadi guru, melainkan kerana minat. Kemahiran Inggeris mereka memungkinkan mereka dapat kerja lain yang kurang stress tapi bergaji lebih lumayan.

Boleh kalau mahu laksanakan tapi bukan sekarang. Langkah pertama boleh dimulakan sekarang tapi perlaksanaannya mungkin dalam masa 5 hingga 10 tahun akan datang. Barulah keberkesanan program ini dapat dilihat.

Tapi kan… Ramai orang yang fasih berbahasa Inggeris hari ini, yang handal dalam subjek fizik, kimia dan matematik hari ini, belajar subjek sains dan matematik dalam Bahasa Malaysia ketika sekolah dahulu. Maksudnya, penggunaan Bahasa Malaysia tak menghalang seseorang itu jadi pakar.

Entahlah apa yang ada di fikiran Mahathir. Secara jelasnya, PPSMI akan menjadi senjata pembangkang dan akan melemahkan PH. Secara politiknya, langkah ini adalah janggal dan tidak tepat. Lagi ia dibuat tatkala sentimen kemelayuan begitu ganas di persada politik tanahair.

Bagi yang pernah ikuti aku dari zaman Yahoogroup dulu, pasti korang sedar pendirian aku tetap konsisten. Sekarang mari kita lihat pendirian ahli politik kita yang kini bergelar menteri. Masih konsisten atau telurnya sudah kecut…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...