TUN M DEDAH REALITI NEGERI2 MELAYU DI BAWAH RAJA MUTLAK

KERAJAAN MALAYA

 1. Negeri-negeri Melayu dahulunya semua adalah MONARKI MUTLAK sebelum kedatangan British. Semua cukai yang dipungut adalah milik raja. Mereka kemudian mengagihkan dana untuk pelbagai institusi kerajaan.
 2. Kebiasaannya raja itu akan menghabiskan sebahagian besar duit untuk dirinya sendiri. Tidak banyak yang tinggal untuk membiayai institusi kerajaan.
 3. Kerap kali raja akan pinjam duit untuk kegunaannya sendiri. Kes yang klasik adalah, Sultan Kedah meminjam 5 juta dolar dari Siam untuk perkahwinan lima orang puteranya.
 4. Tidak dapat membayar hutang, Kedah perlu menerima penasihat kewangan yang dilantik oleh Siam untuk memastikan hasil kerajaan akan digunakan untuk membayar hutang tersebut. Penasihat itu adalah orang British.
 5. Kebiasaannya pembangunan negeri telah diabaikan. Tambahan pula, para pengutip cukai telah mencuri hasil beberapa cukai. Untuk mencegah amalan ini, raja menerima tawaran Kapitan China untuk mengutip cukai dan menjamin jumlah kutipan yang jauh lebih besar akan sampai kepada raja.
 6. Di Johor, raja itu lebih cerdik. Melihat bagaimana usahawan Cina dapat kayakan Singapura, raja itu menjemput mereka untuk membuka tanah pertanian di sepanjang sungai Johor. Walaupun semua hasil itu diserahkan kepada raja, masih ada dana cukup untuk membiayai berbagai institusi kerajaan.
 7. Negeri-negeri Pantai Barat yang lain mendapat keuntungan dari tanah yang kaya dengan bijih timah disewakan kepada pelombong Cina.
 8. Raja-raja Kedah dan Johor melihat perkembangan Pulau Pinang dan Singapura dan mahu negeri-negeri mereka berkembang dengan cara yang sama. Mereka cuba meniru sistem pentadbiran British. Tetapi Perak yang pertama kali memutuskan untuk membawa penasihat British untuk menambahbaik pentadbiran.
 9. Perak kaya dengan bijih timah dan telah menyewakan banyak tanah perlombongan bijih timah kepada orang Kongsi Cina. Pergaduhan berlaku di antara pelbagai syarikat perlombongan Cina. Raja Perak tidak dapat menangani perkara ini. Dia memutuskan untuk mendapatkan bantuan daripada British di Pulau Pinang. Pasukan polis Sikh dibawa dari Pulau Pinang untuk menghentikan pergaduhan antara kongsi Cina.
 10. Rentetan kejadian itu, raja memutuskan untuk mendapatkan nasihat pihak British dalam pentadbiran negari. Dengan pantas Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang mengikutinya. Di bawah British, keempat-empat negeri ini bersekutu.
 11. Rakyat mendapati pemerintahan British tidak berbeza dengan pemerintahan raja. Lebih terjamin dan pentadbiran yang lebih teratur. Jabatan ukur menandakan sempadan antara negeri dan juga sempadan antara Siam dan Tanah Melayu. Pemilikan tanah juga diukur dan ditandakan dengan batu sempadan.
 12. Rakyat dan pendatang dari India dan China tidak dibenarkan terlibat dalam politik. Ianya dikhaskan untuk raja dan anggota kanan pentadbiran. Ketika berurusan dengan British , para raja mempunyai pendapat terakhir.
 13. Pendatang Cina mengikuti politik China. Mereka menyokong pemberontakan terhadap Maharaja oleh Sun Yat-Sen. Mereka menganggap diri mereka sebagai warganegara China dan mereka mengibarkan bendera China pada hari-hari kebangsaan China yang tertentu.
 14. Dahulu tidak ada kewarganegaraan di negeri-negeri Melayu tetapi orang Melayu dianggap sebagai rakyat Raja-raja Melayu mereka. Walaupun mereka semua menganggap diri mereka sebagai orang Melayu tetapi kesetiaan mereka berbeza terhadap berbagai Sultan. Dahulu tidak ada parti politik. Mereka kelihatan cukup senang diperintah oleh British. Sebenarnya, mereka memandang British sebagai orang yang hebat, dapat mentadbir negara mereka dengan baik.
 15. British mempromosikan idea bahawa Tanah Melayu aman dan stabil kerana ia tidak mempunyai sejarah. Ini tentu saja tidak masuk akal. Tetapi di sekolah-sekolah, perihal sejarah negara tidak diajar. Di sekolah Inggeris, para pelajar diajar sejarah Empayar British dan Great Britain.
 16. Negeri-Negeri Melayu Bersekutu di Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang, pentadbiran diketuai oleh pegawai-pegawai British. Beberapa orang Melayu dalam pentadbiran memegang jawatan junior. Tetapi di Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu di Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor, pegawai-pegawai Melayu adalah gantian kepada ketua jabatan British. Pegawai daerah itu semuanya orang Melayu sedangkan di negeri-negeri Bersekutu pegawai daerah atau pegawai Residen adalah orang British.
 17. Masyarakat yang stabil dan teratur pada zaman British sangat disukai oleh orang Melayu. Orang Cina dan India juga menganggap peraturan British sesuai dengan kehendak mereka.
 18. Di Negeri-negeri Melayu Semenanjung tidak ada perbincangan untuk menghalau British. Sebenarnya, para raja dan orang Melayu merasakan bahawa hanya British yang dapat memerintah negara ini. Itulah sebabnya ketika British kembali setelah kekalahan Jepun, para raja, rakyatnya serta pendatang India dan Cina mengalukan mereka. Mereka melihat ke arah pembentukan semula status “quo ante”. Hanya sedikit orang Melayu yang pergi ke Indonesia untuk menentang Belanda yang mempunyai idea untuk menghapuskan penjajahan.
 19. Malangnya, British mempunyai idea lain berkenaan hubungan dengan Negeri-negeri Melayu. Mereka merasakan bahawa sistem kerajaan menjadi beban dan mahal. Sebenarnya terdapat tujuh sistem kerajaan yang berbeza di Semenanjung.
 20. Pertamanya ada jajahan Singapura, Melaka dan Pulau Pinang yang diperintah secara terus oleh British.
 21. Kemudian ada Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang diperintah sebagai persekutuan dengan Kuala Lumpur sebagai ibu negeri. Akhir sekali, Negeri-negeri yang tidak Bersekutu seperti negeri Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor, masing-masing mempunyai Kerajaan sendiri, di mana British harus bekerjasama dengan pentadbir Melayu. Mereka tidak sanggup untuk menerima pegawai British.
 22. British merasakan bahawa hanya patut ada satu kerajaan yang dibentuk oleh kesatuan semua negeri dan juga tanah jajahan. Singapura dikeluarkan dari kesatuan ini. Ia harus dikekalkan sebagai jajahan British, kerana ia adalah pengkalan utama tentera British di Asia Tenggara.
 23. Rancangan itu dirangka di London oleh Pejabat Jajahan. Tidak ada perbincangan dengan Negeri-negeri Melayu. Mereka anggap bahawa raja-raja Melayu akan memberikan persetujuan mereka. Sekiranya mereka tidak setuju, British akan enggan mengiktiraf mereka sebagai raja negeri mereka. Seorang putera raja lain akan dizahirkan yang akan dikenali sebagai Sultan ketika dia menandatangani penyerahan negeri itu kepada British.
 24. Walaupun mungkin ada Sultan yang berkuasa tetapi dia tidak akan ada peranan dalam pentadbiran. Dia hanya akan campur tangan dalam hal-hal yang berkaitan dengan urusan agama (Islam) dan adat istiadat Melayu.
 25. Rancangan Malayan Union pada awalnya dirahsiakan, tetapi rakyat Malaysia mula mendengarnya melalui sumber yang bocor. Sekali gus orang Melayu menjadi gelisah. Mereka percaya bahawa raja mereka tidak akan dapat menentang cadangan British terutamanya apabila ada ugutan tidak mengiktiraf raja.
 26. Orang-orang Melayu tidak dibenarkan terlibat dalam politik. Tetapi ugutan itu melampau sehingga mereka memutuskan untuk menzahirkan rasa tidak puas hati mereka.
 27. Akhbar-akhbar Melayu memainkan isu ini. Majlis Kuala Lumpur mencadangkan agar orang Melayu mengadakan kongres dan membincangkan isu tersebut.
 28. Beberapa orang Melayu yang terkemuka di Kuala Lumpur mengambil inisiatif untuk menganjurkan perjumpaan pertubuhan Melayu untuk membincangkan Malayan Union. Sambutan yang begitu menggalakkan. Lebih daripada seratus pertubuhan Melayu, semua yang hadir bukan pertubuhan politik.
 29. Mesyuarat telah diadakan di sebuah kelab lama di Kampung Baru, Penempatan Pertanian Melayu di Kuala Lumpur. Mesyuarat ini berjaya mengenal pasti sebilangan pemimpin Melayu yang tidak dikenali. Dengan cepatnya mereka menjadi terkemuka kerana untuk pertama kalinya mereka diterima sebagai pemimpin orang Melayu semenanjung. Sebelum itu orang Melayu hanya mengenali Sultan mereka dan tokoh-tokoh terkemuka di negeri mereka sendiri.
 30. Dari kalangan pemimpin ini, Dato Onn Jaafar dari Johor terus dikenali sebagai pemimpin kebangsaan. Dia dikenali ramai kerana kesanggupannya untuk menentang Sultannya sendiri dan meletakkan jawatan dari perkhidmatan awam Johor. Dia lebih gemar menjadi wartawan di Singapura. Tidak ada orang Melayu lain yang berani sanggah Sultannya. Ia dianggap sebagai derhaka.
 31. Dato Onn berjaya dalam penentangan terhadap Malayan Union. Memandangkan bahawa orang-orang Melayu pada masa itu sangat miskin, tidak banyak pendidikan dan tidak pernah terlibat dalam politik, kejayaan Dato Onn dan aktivis Melayu sangat luar biasa.
 32. Tetapi Dato Onn sendiri, dalam ucapannya di Perhimpunan UMNO di Kedah, menjelaskan bahawa orang Melayu tidak mampu memerintah negara mereka sendiri. Onn tidak berkempen untuk kemerdekaan. Dia hanya mahu menghalang British daripada mengubah negeri-negeri Melayu, yang merupakan pelindung British daripada menjadi tanah jajahan British.
 33. Setelah mengalahkan MALAYAN UNION, Onn rela bekerjasama dengan British dalam pelan untuk menyatukan penduduk berbilang kaum. Dia menerima keahlian dalam Jawatankuasa Perhubungan Komuniti yang ditubuhkan oleh Malcolm MacDonald, Pesuruhjaya Asia Tenggara. Ini adalah kerana penerimaan Onn terhadap idea-idea MacDonald bahawa dia mencadangkan agar UMNO yang berteraskan Melayu harus menerima kaum lain dan menjadi berbilang kaum. Ideanya ditolak oleh pemimpin UMNO dan dia meletakkan jawatan.
 • Yb Tun Dr. Mahathir bin Mohamad
  Ahli Parlimen Langkawi
  14 September 2021

Terjemahan Bahasa Melayu dari Artikel asal 👇
http://chedet.cc/?p=3513

SayangKepadaBangsa

KPTMOfficial

SUARA RAKYAT BICARA KERAMAT

Mereka pandang rendah kepada kita.
Itulah kelemahan mereka sebenarnya.

Sikap angkuh dan terlampau yakin adalah kelemahan .
Biar mereka nampak nelayan ini hanya orang kecil , rupanya di belakang beliau ada orang-orang yang bersungguh-sungguh dan ikhlas berjuang.

Bersama nelayan ini ada peguam-peguam yang berdedikasi tanpa bayaran. Ada aktivis-aktivis yang gigih tanpa penat lelah. Ada kepimpinan dan rakan-rakan nelayan yang yakin bahawa kebenaran pasti menang. Ada masyarakat sivil yang tetap setia bersama.

Ada juga orang-orang politik tanpa kira latar atau label parti sentiasa memberi sokongan atas kesedaran mereka tentang kebobrokan projek PSR ini. Orang sokong perjuangan nelayan takkan kita nak halang.

Kita bukan nak cari musuh dengan sesiapa . Perjuangan #UntukNegeriKita ini untuk semua. Tak kira fahaman politik. Kau kiri atau kanan tu urusan kau. Kami tak pilih bulu dalam membela masyarakat tertindas.

Penyatuan seluruh masyarakat tanpa kira latar itulah rahsia kekuatan kami. Walaupun ada pentaksub-pentaksub politik tertentu nak pecahkan kami dengan modal-modal kebencian tertentu . Akhirnya ia dapat dikekang.

Bersama nelayan tua ini juga ada juga doa-doa ramai orang. Doa-doa untuk kemenangan nelayan.

Alhamdulillah hari ni kita menang.
Orang nampak kita lemah. Tapi sebenarnya kita kuat kerana keikhlasan dan setiakawan kita semua. Bukan kerana duit pun.

Menolak projek 46 billion, nak buat duit celah mana. Yang sokong projek saja terbeliak mata dengan segala agenda yang mereka ada.

Apa yang kami ada sebagai penentang tambakan mega PSR ini adalah kesyukuran dan kegembiraan setelah berjaya menghalang projek yang tidak baik untuk masa depan Pulau Pinang yang lebih mampan.

Ada orang politik yang buat hype politik kononnya demi kemakmuran ekonomi. Sebelum nak sembang janji air liur tentang PSR untuk ekonomi Pulau Pinang , lebih baik lihat dulu apa jadi dengan tambakan laut Seri Tanjung Pinang 2 (STP2) yang telah semput sebelum ini.

Kerja tertangguh. Terkapai-kapai mencari investor. Berapa banyak dah peluang pekerjaan untuk nelayan dan rakyat tempatan berbanding untuk warga asing. Cuba tanya mereka apa dah jadi dengan tambakan laut STP2 ?

Kadang dikalangan mereka tak buat homework pun tentang STP2. Kerja mereka hanya ikut skrip politik iaitu pertahankan PSR . Mereka bagai burung kakaktua dalam dewan saja.

Kebenaran akan terus tersingkap.
Kesilapan dalam melaksanakan PSR akan semakin diketahui ramai. Ok saya akan sambung tulisan tentang “Kenapa EIA PSR jadi tidak sah?” dalam posting seterusnya.

Stay tune. Follow rapat fb saya.

Zikrullah Ismail
Pengerusi Ngo LEKAS
BJ Penang
9 September 2021

PenangTolakTambak

BerjuangSampaiMenang