HENDAK KE MANAKAH UMNO DAN PAS MEMBAWA MELAYU DAN ISLAM DI ABAD KE 21 ?

Coretan  ini adalah satu cetusan yang membawa pencerahan, Ini dalam senario pergelutan UMNO dan PAS untuk memonopoli, membolot suara undi umat Melayu secara semberono dan memaksa.Bahawa umat Melayu tidak lagi mempunyai pilihan dan jalan keluar  selain daripada menyokong mereka secara melulu. Sebarang usaha di luar lengkongan dan kepongan mereka akan dituduh, difitnah dan difatwa menyeleweng, pecah belah, tamak, durhaka, khianat dan bersekongkol dengan kuasa asing, menghasut rakyat untuk memberontak, kufur nikmat dan sebagainya.

Ringkasnya ikut selera entiti yang kemarukan kuasa walau pun telah diberi amanah selama 7 dekad.Umat ini telah dilatu begitu rupa sehingga hilang kewarasan dan hampir sasau. Sedangkan amalan yang sihat dalam sebuah negara yang demokratik rakyat a berhak untuk untuk menilai dan memilih yang terbaik mengikut rekod .

Sembang santai ini wajar direnung kerana ada muhasabah yang patut dijadikan direnungan :

CERITA DI RUMAH TERBUKA HARI RAYA EIDUL FITRII 2016.

UMNO ITU MELAYU DAN MELAYU ITU UMNO
PAS ITU ISLAM DAN ISLAM ITU PAS

Betapa sayugia dan terasa terujanya hati, terkenang kembali perbualan orang – orang kampung semasa menghadiri rumah terbuka seorang kenalan lama daripada University Of Hartford, America. Beliau kini bermaustatin di kampung Kubu Gajah berjiran Kampung Merbau Sempak, Sungai Buloh, Selangor. Taraf kefahamannya semakin mencapai tahap matang dan prihatin akan nilai dan kesedaran. Pun demikian kata salah seorang daripada mantan ketua kampung dan temannya mantan nazir, rata – rata penduduk kampung kawasan pedalaman taraf pemikiran mereka masih ditakuk lama.

Melayu itu UMNO dan UMNO itu Melayu. Satu bentuk pemikiran ‘kontot’, hambar tetapi memberikan kuasa mutlak untuk UMNO berkuasa selama – lama sekiranya masih ada gerombolan Melayu yang dangkal dengan cara totok yang kehilangan akal waras. Masih ramaikah kalangan bangsa Melayu yang mengharapkan UMNO berkuasa selama – lama sehingga melakukan penganiayaan terhadap bangsa Melayu itu sendiri, masih dianggap ‘pembela’.

Kalangan Melayu orang tua
walau gigi cuma tinggal nan sebatang,
mendiami rumah usang,
baju cuma sehelai sepinggang.
Masih utuh dengan pegangan,
UMNO adalah pejuang bangsa terbilang.
Biar Melayu gelandangan,
UMNO tetap sangkar harapan.

Melayu akan hanya sanya selamat dengan UMNO. Satu gambaran yang diuar – uarkan, nescaya yang sudah menghampiri kenyataan mengetahui, cuma sebuah fatamorgana, ‘mirage’ – bayangan air dari jauh. Yang letih, bertatih mencari sumber menghilangkan dahaga pasti patah hati, kecundang dalam kehausan. Matinya jiwa raga kerana dikhianati tetapi Melayu tetap jiwa Melayu. UMNO jualah pembela bangsa, walau dikhianati berkali – kali, kerana dalam hatinya bertekad. UMNO adalah Melayu.

Melayu hanya akan selamat di bawah UMNO. Kefahaman inilah yang merupakan bala dan musibah kepada bangsa Melayu. UMNO boleh kencing kepada bangsa Melayu dan orang Melayu masih memegang watak Si Luncai, biarkan! biarkan! .Pimpinan UMNO sehingga kini, bebas menjadi petualang kerana orang Melayu tetap akan patuh dan taat membabi buta.

Dahulunya watak orang Melayu sehingga hari ini tidak banyak berubah. Seorang raja Melayu sebelum Islam akan mengorbankan seorang panglima sebagai persaksian taat setianya kepada raja dihadapan tetamu kenamaan sebagai pertunjukkan betapa seorang wira adalah satria raja. Nyawa panglima raja adalah enteng, saperti nyawa seekor semut. Seorang panglima akan datang menyembah raja, lalu menari – menari dan bersilat. Langsung di capai kerambit lalu dikelar lehernya. Itulah taat setianya Melayu kepada raja dan pemimpin bangsa. Itulah Melayu dahulu.

Melayu hari ini persisnya sama dalam tempo yang tidak serupa. Dia tidak membunuh dirinya selaku individu tetapi membunuh bangsa dan zuriatnya sedikit demi sedikit dengan ketaatan yang membabi buta. Tanpa usul periksa, percaya dengan omongan dan kenyataan UMNO. Mindanya dibiarkan menjadi milik UMNO kerana percaya secara membuta tuli. Orang Melayu dikampung, pedalaman ulu dari kalangan ‘gigi nan sebatang’ orang melayu yang disebut sebagai ‘ rumah kata pergi, kubur kata mari’ masih bertekad dengan UMNO kerana itulah tahap kematangan. Bila kita tanya mereka, “nak pangkah sapa” mereka bingkas menjawab pantas, “UMM NO“. itulah mentaliti orang – orang Melayu tua yang bertenggek dengan UMNO ketika dahulu, kini dan selama – lama.

Golongan intelek bangsa Melayu juga tidak terlepas malah serupa dengan Melayu tua. Percaya bahwa UMNO penyelamat bangsa walau tahu kondisi UMNO adalah sapertimana diwartakan dalam lakunan P Ramlie, Nujum Pak Belalang

Kamilah penyamun di dalam negeri
Kami penyamun di dalam ini negeri
Kerja merompak mencilok dan mencuri
Tidak memilih mas intan kerbau sapi
Asal yang bolehku bawak lari
Kami penyamun, Penyamun

Kamilah penyamun di dalam negeri
Kami penyamun cukup berilmu kebal
Pasal mencuri terkenal paling handal
Ayam dan itik semua kami bedal
Siapa melawan kutunjal – tunjal
Kami penyamun, Penyamun

Dalam filem ‘Pendekar Bujang Lapok’, P Ramlie bertanya Sudin akan huruf rumi yang panjang – panjang terpampang “kelas buta huruf untuk orang tua”. Spontan dijawab oleh Sudin, ALIF, MIIM, NUUN tendang WAU, itu SARKIS.

Itulah realiti pemikiran seniman yang tidak terhalang minda dan tergalang wadah. Maka dikeluarkan dalam media sapertimana A (alif), M (miim), N(nun), U (tendang Wau), adalah sarkis dalam kehidupan bangsa Melayu. Selagimana orang Melayu boleh menerima, mereka adalah alat sarkis sebuah pertunjukkan, selagi itulah orang Melayu merupakan sarkis kepada pengelola sarkis dan badut dalam negerinya sendiri.

Seketika kami terpukau dengan kenyataan dan sembang majlis hari raya. Namun kami masih mengintai mahu mendengar pandangan orang kampung tentang PAS. Parti Islam SeMalaysia. Sebenarnya singkatan yang sebenar adalah Pari Angkatan Sabil. Itulah PAS asal usulnya.Apabila diambil alih oleh Dato Asri, dengan telatah bicara spontan tetamu yang bersantai itu mencelah, menjadi Parti Asri Sekeluarga. Itu zaman Asri katanya.

Sembang bersekitar dengan latah politik, satu perbahasan saperti juga UMNO, PAS itu Islam dan Islam itu PAS. Bulan penuh dalam logo PAS merupakan bulatan penuh yang mencerminkan kesempurnaan. Bahwa Islam itu sempurna dan PAS itu juga saperti bulatan penuh yang menggambarkan kesempurnaan. Itulah tema perbahasan. Yang seorang dari kalangan yang ramai berkata bahwa PAS tidak boleh mengandaikan entiti PAS saperti Islam yang sempurna kerana PAS cumalah titik – titik dalam bulatan penuh Islam yang sempurna. Bilamana ia menggambarkan PAS itu Islam, ia sedaya upaya melengkapkan ciri Islam di dalamnya tetapi kesempurnaan Islam itu bukan PAS. Ternyata perkiraan mereka itu benar kerana realiti PAS banyak membawa kekeliruan kerana bukan semua dalam PAS itu menghayati Islam. Ia cuma entiti organisasi politik sapertimana juga UMNO. PAS memperjuangkan Islam sebagai wadah dan UMNO memperjuangkan bangsa sebagai wadah. Pengaruh pemikiran Islam dan nilai keislaman kedua – kedua entiti ini berbeda, saperti juga syaksiah seseorang muslimin, berbeda mengikut orangnya.

Itulah sebuah bingkisan antara Melayu, Islam dan politik. Rangkuman ketiga ungkapan ini sebenarnya menghasilkan satu ledakan saperti sebutir bom yang boleh meletup bila – bila masa dan orang ramai dalam mara bahaya. Melayu dan Islam sudah menikmati keinsijaman sejak beratus tahun yang lampau, sampai boleh melahirkan tokoh ilmuan melayu Islam yang utuh.

Hari ini kita meraba – raba mencari penyelesaian sementara penyelesaiannya ada pada hati yang sejahtera. Politik yang kita lewati sekarang lebih menjahanamkan mana – mana bangsa bukan sahaja bangsa melayu kerana ia diadunkan untuk menghasut dan merosakkan sebuah negara bangsa. Kesilapan yang besar kerana masih merasakan ia penyelamat saperti juga UMNO, orang Melayu akan teraniaya dengannya tetapi masih yakin percaya orang Melayu akan selamat dibawahnya. PAS juga menghadapi dilemma yang sama kerana merasakan dirinya itu sesempurna Islam, ia cuma mencelup sedikit daripada Islam tetapi menonjolkan dirinya memenuhi kesempurnaan Islam. Begitu juga dengan entiti parti politik Islam yang lain. Gambaran Islam itu cuma sebuah lukisan bukan praktik hidup itu dalam REAL ISLAM.

Akhirnya yang duduk semeja, seseorang itu mula berkata – kata,
“Kita boleh sembang saperti dikedai kopi, UMNO dan BN tetap menang juga akhirnya”.

Memang betul fakta orang itu tetapi saya berkata,

“Lihatlah! Dahulunya pembangkang kalah dan semua negeri dibawah UMNO dan BN kecuali Kelantan., Kini Selangor sudahpun dikalahkan, Penang juga sudahpun lebur, Perak hampir ditewaskan. UMNO dan BN dahulu tidak menganggap ini satu yang akan berlaku tetapi dengan sembang santai ini rakyat sudah mula sedar. Orang UMNOpun mual dengan gelagat pimpinan mereka. Tunggulah harinya, cuma biarlah orang – orang tua yang tegar, mati dan anak – anak muda bangsa Melayu ini mencabuk dengan undi mereka. Masanya akan datang apabila kita mengutamakan kesedaran daripada banyak bermain politik sesama bangsa.

Serumpun semeja selang beberapa ketika itupun bersurai mendengarkan azan Maghrib. Mereka semuanya beramai – ramai memenuhi seruan menghadapi maghrib.

Story in the house open for Hari Raya 2016. Eidul Fitrii
That Umno Malays and umno malays that
Fitting that Islam and Islam is that fit.
How Sayugia and feels excited her heart back, cherish the conversations people village while attending an open house. an old acquaintance than university of Hartford, USA. He is now in Kampung Bermaustatin Castle Elephant Village Berjiran Merbau Bojangles, Sungai Buloh, Selangor. Upgrade to achieve ideals getting mature and concerned will value and awareness. Even so says one of the former chairman and former hometown friend Nazir, average villagers pedalaaman area of their mindset still ditakuk long.
Malay that umno and umno that malay. One form of thought ‘cattle dog’, Tasteless but giving absolute power to umno to power for long – but if there’s still a bunch of superficial malay totok the way out of his mind sane. Many men are still among the nation the umno malays expect power for so long – do mayhem nation against melayu itself, still considered ‘defenders’.
Parents among Malays
Even though my teeth just stay a, nan
Obsolete, inhabit the house
Just a waist-shirt.
Still intact with grip,
Warriors nation umno is brazen.
Let Gelangdangan, Malay
Umno cage still hope.
Malay will just unfortunately happy with umno. The one picture diuar – uarkan, which would have been near to know reality, just a mirage, ‘Mirage’ – shadows water from far. One tired, toddling sourcing eliminate thirst must be broken, kecundang in thirst. Dead her soul because betrayed but malay Malay. Keep Spirit Defenders of the nation belongs to umno, though betrayed so many times, because in his heart was determined. Umno is Malay.
Malay will only survive under the umno. This is what constitutes ideals bala and disaster to the nation of origin. Can Umno Malays piss to nations and malay still holding character si luncai, let! Let! Leader of umno. Till now, free to be adventurous because malays will remain obedient and obey blindly.
Formerly of malay until today not much has changed. A Raja Melayu Before Islam will be sacrificed as a warlord persaksian men to the king in front of guests kenamaan as show how a hero is a warrior king. Life Zanariah is lightly, as an ant’s life. A Commander in chief would come worship the king, then dance – dance and bersilat. Straight on access karambit then in class her neck. That Malay Men to kings and leaders of the nation. That was the first Malay.
Malay today exactly the same in the other that don’t like it. He didn’t kill himself as individuals and nations but kill them little by little with blind obedience. Without suggestion check, believe with waffle and reality umno. Left her mind belongs to umno because trust blindly deaf. Malays in the country, rural ulu among ‘ teeth ‘ Nan a malay guy who referred to as ‘ the word go, the grave says let ‘ still determined by umno because that’s the stage of maturity. When we ask them, ” the boy ” they say hi pangkah bingkas answer worth, ” umm no “. That’s the mentality people old malay bertenggek with umno when first, now – and for a long time.
Among the nation’s intellectual malay as well not even similar old malay. Believe that umno Savior knowing the condition of the nation’s Prophet conqueror sapertimana umno in that p ramlie, necromancer sir grasshopper
We are idiots in this country
We are idiots in this country
Work robbing and stealing mencilok
Don’t choose mas intan buffalo cow
Can I bring the original run
We’re idiots, idiots
We are idiots in this country
We have enough immune bandits
About stealing a famous most reliable
Chickens and ducks all us bedal
Who against kutunjal – tunjal
We’re idiots, idiots
In the film ‘Pendekar Bujang Lapok’, P Ramlie ask sudin will letter that rumi long descriptions “literacy class for parents”. Spontaneous answered by sudin, Alif, Meem, nun by wau, kick that sarkis.
That’s real thoughts not blocked the artist’s mind and tergalang vessel. Then released in the media a sapertimana (Alif), M (Meem), N now), ( U (kick wau), IS SARKIS IN LIFE NATION MALAY. Selagimana Malays can receive, they are a tool show, sarkis while that malay is sarkis to superintendent sarkis and clowns in his own.
We instantly mesmerized by reality and chats council election day. And yet we still lurk to hear people’s views about pas village. Parti Islam semalaysia. The real truth which is the most stable force. That’s fits on his throne. When taken over by dato is healed, will talk with the spontaneous guests relaxing that interfere, be a party family is healed. It says age is healed.
Chat with flinching bersekitar politics, as well as one perbahasan umno, pas that Islam and Islam is that it fits. Full Moon in logo fits full circle is the reflect perfection. That Islam was perfect and fit it as well as the full circle to describe perfection. That’s the theme perbahasan. Which one among the multitude said that pas must not presuppose an entity pas as Islam which allows for perfect fit point – a point in a circle full of Islam is perfect. Whenever he described the pas that Islam, he was as complete Islamic features in it but that is not Islamic perfection pas. Turns out that they forecast right for reality fits many take a mistake because not all fit in that deep into Islam. He was just an entity organization sapertimana umno politics too. Pas fight for Islam as a vessel and umno as a vessel to fight for the nation. Thoughts influence the value of Islam and offers both – both this entity different, as also syaksiah someone different Muslims, by the man.
That’s a gift among malays, Islam and politics. Third expression sums it actually produces a burst as a bomb that could explode if – when time and the people in danger. Malays and Muslims already enjoying keinsijaman since hundreds of years ago, until I can give birth to malay Muslim scientist character in one piece.
Today we are groping blindly – looking for a solution while the solution is in the heart of peace. Politics what we went through now more mangle nation everywhere not only malay nation because it diadunkan for inciting and ruin a nation state. A big mistake because he still felt as savior also, umno malays would have mauled him but still believe believe malays will survive under it. Pas also facing the same dilemma because felt himself it perfectly, it’s just islam dip a little than Islam but highlighting her meet the perfection of Islam. So is the entity of Islamic political party who else. The Picture is just a painting not a practice life’s in real Islam.
Finally a sit, someone that’s started, saying the words.
“we can chat as it was in the coffee, umno and bn still win anyway”.
True facts that person but I said,
” look! Renegade was lost and all the land under the umno and bn unless kelantan., Now Selangor is already defeated, Penang also is already silver level almost invincible. Umno and bn used not one who thinks this will happen but with a casual chat this is open for people to realize. People umno pun nauseous with a hint of their leader. Wait for the day, just let people grow old, die hard, and youth nation this malay mencabuk with their vote. The time will come when we loved a lot of awareness than playing politics among nations.
Keeping tabs clump hose some when it was listening to Azan Maghrib. They all gathered – many fulfilled while facing the truth.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *