CUKAI GST MALAYSIA MASIH RENDAH HANYA 6 % BERBANDING INDIA 28 % – APA MAKNANYA ?

Najib: GST kita baru 6% dah bising, India 28%

Published on: 24-09-17 1:36 PM

Perdana menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak tidak terkejut mengenai kemarahan rakyat Malaysia apabila terpaksa membayar cukai yang tinggi.

Dalam ucapan perasmiannya di mesyuarat agung tahunan MIC hari ini, Najib mengambil maklum ucapan Presiden MIC Datuk Seri Dr S Subramaniam yang sebelum ini dalam ucapannya mengatakan banyak pelajar India mendapati bahawa pinjaman Kumpulan Wang Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak mencukupi.

“Saya menerima pandangan mengenai PTPTN, dan kami akan melihat ini dengan lebih terperinci kerana ia bukan sahaja masalah India, tetapi memberi kesan kepada semua masyarakat.

“Tetapi kita tidak boleh menaikkan cukai (kerana) rakyat Malaysia tidak suka membayar lebih banyak cukai, mereka hanya suka seperti cuti umum, makanan. Mereka tidak suka membayar lebih” kata Najib.

Najib, bagaimanapun, memetik India sebagai contoh di mana kadar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) berada pada 28 peratus.

“Kami hanya enam peratus, tetapi orang ramai membuat bunyi bising dan marah kepada kerajaan.

“Tetapi sebenarnya bukan kerajaan, itu semua peniaga yang menaikkan harga barangan dan perkhidmatan, dan menyalahkan kerajaan.

“Seratus enam puluh lima negara di dunia (melaksanakan GST), dengan India pada 28 peratus, jadi rakyat Malaysia India tidak boleh mengadu,” katanya.

GST diperkenalkan pada 1 April 2015 pada kadar enam peratus.

Jabatan Kastam berharap dapat mencapai sasaran pendapatan pajaknya sebanyak RM42 bilion, termasuk sumbangan dari GST. Ia mengumpul cukai sebanyak RM41 bilion pada tahun 2016.

Read more at https://m.kinitv.com/video/52603O74#17pizRaUOrW4hPb3.99

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *