FAKTA: KENALI SIAPAKAH MUFTI BESAR PALESTIN SYEIKH AMIN AL-HUSAINI DISEBALIK ADOLF HITLER.


DILUPAKAN & KENAPA RAMAI YANG TIDAK MENGETAHUI?

“Mufti Besar Palestin Syeikh Amin Al-Husaini & Adolf Hitler “Nazi” ”

Antara video yang jarang sekali kita melihat di mana-mana media semasa termasuklah televisyen. Malah kita dibutakan mata tentang perjuangan Ulama. Maka disini disertakan wajah Mufti Besar Palestin.

Ini antara wajah Mufti Besar Palestin iaitu Syeikh Amin Al-Husaini (ca. 1895 – July 4, 1974, أمين الحسيني,) yang telah diberi tanggungjawab yang besar & dilantik menjadi Mufti Besar Palestin pada umur lebih kurang 25tahun.

Didalam video ini juga menunjukkan kehadiran Syeikh Amin Al-Husaini yang disambut oleh Adolf Hitler ketika ketibaannya di Jerman.

Didalam video ini juga menunjukkan keakraban antara Syeikh Amin Al-Husaini dengan divisi askar didalam pasukan Adolf Hitler.

Ada juga askar dari Bosnia, mereka memakai tarbus turki dan menyertai didalam pasukan Adolf Hitler dan kelihatan mereka sedang solat dan bersama Syeikh Amin Al-Husaini. Wallahualam

Akhir hayat Syeikh Amin Al-Husaini pada umur 79tahun dan meninggal di Lubnan kemudian perjuangannya di Palestin diteruskan oleh saudaranya iaitu Yaseer Arafat. Al-Fatihah.

—————————-

Dari Akhbar Utusan Malaysia pada 2006

 

Adolf Hitler tubuhkan divisyen tentera Islam

 

Susunan: SITI AINIZA KAMSARI

 

Satu pendedahan yang agak menggemparkan muncul baru-baru ini apabila Institut Kajian Aero dan Angkasa Malaysia (IKAM) menemui fakta-fakta menarik di sebalik kajian IKAM terhadap data sejarah Operasi Divisyen Hanzar!

 

Pendedahan itu menimbulkan kekeliruan mengenai siapakah sebenarnya Adolf Hitler? Dalam banyak catatan sejarah, tidak ada yang positif bagi menggambarkan pemimpin Jerman semasa Perang Dunia Kedua ini. Bukan sahaja negatif malah namanya masih dicaci sehingga hari ini kerana tragedi holocaust. Jutaan orang Yahudi mati dipercayai kononnya angkara perintah Hitler.

 

Bagaimanapun, sesuatu yang menghairankan sebaliknya terjadi. Hitler didapati masih mempunyai nilai toleransi yang tinggi dengan membenarkan penubuhan beberapa divisyen tentera beragama Islam di dalam kem atau menjadi sebahagian daripada bala tentera nazi Jerman.

 

Menurut Jeneral Leon Degrelle, seorang komander divisyen Waften SS (askar rakyat) Jerman, ada tiga divisyen Waffen SS yang 90 peratus anggotanya beragama Islam. Jumlah anggota dalam ketiga-tiga divisyen ini pula berjumlah 60,000 orang.

 

Antara tiga divisyen tentera beragama Islam Waffen SS ini, divisyen tentera paling terkenal adalah Divisyen ke-13 Waffen SS Hanzar. Divisyen ini beroperasi di Balkan dengan 90 peratus anggotanya berbangsa Albania, Bosnia dan Croatia yang beragama Islam. Bakinya orang Croat beragama Kristian Katolik yang berjumlah 21,000 orang.

 

Operasi Divisyen Hanzar mendapat perhatian IKAM kerana ia sesuatu yang sangat unik dan menakjubkan. Operasi tentera udara sukarela Croatia berjaya menembak jatuh hampir 300 kapal terbang tentera udara Rusia (komunis) sedangkan kapal terbang mereka yang dimusnahkan tentera udara Rusia kurang daripada 10 pesawat ketika Perang Dunia Kedua tercetus di Balkan.

 

Hanzar adalah perkataan Arab, Bosnia dan Croatia yang bermaksud parang. Parang hanzar ini dipilih sebagai nama rasmi dan juga simbol bagi Divisyen ke-13 Waffen SS.

 

Pakaian rasmi Divisyen Hanzar pula sama seperti pakaian rasmi Waffen SS yang lain. Cuma bezanya, anggota tentera Divisyen Hanzar memakai tarbus. Dari segi persenjataan, anggota pasukan ini juga dilengkapkan dengan senjata seperti anggota Waffen SS lain.

 

Namun IKAM mendapati apa yang lebih menarik ialah terdapat seorang tokoh Islam yang mampu menjalinkan hubungan baik dengan Hitler. Dia turut berperanan sebagai pemimpin Divisyen Hanzar.

 

Beliau ialah Mufti Besar Baitulmaqdis, Haji Amin Al Husseini. Beliau ialah pemimpin yang berpengaruh di Wilayah Arab terutama di kalangan pemimpin Arab Palestin.

 

Sepanjang Perang Dunia Kedua itu, Amin Al Husseini menetap di Jerman bagi menentukan pembentukan koordinasi antara fahaman Nazi dan polisi Arab sehingga membawa kepada pembentukan Divisyen Hanzar pada Februari 1943.

 

Divisyen Hanzar dihantar mengikuti latihan ketenteraan di Perancis sebaik sahaja penubuhannya. Ia mula beroperasi di Balkan pada Februari 1944. Divisyen ini beroperasi dengan jayanya menentang gerila komunis Partisan pimpinan Josip Broz Tito dan juga tentera Rusia.

 

Walaupun jawatan Muftinya dilantik oleh kerajaan British yang ketika itu menjajah Palestin, namun Amin Al Husseini merupakan seorang yang sangat membela Islam. Beliau juga bertanggungjawab menyekat kemaraan dan kemasukan beramai-ramai Yahudi ke Eropah setelah kaum itu gagal di sekat memasuki wilayah Palestin.

 

Generasi sekarang hanya mengenali Hitler namun ketokohan Amin Husseini sebagai pejuang Islam pada Perang Dunia Kedua sangat jarang diketahui. Malah beliau seorang yang banyak berjasa menggerakkan kebangkitan orang Islam selepas kekalahan kerajaan Uthmaniah (Ottoman) di Palestin diikuti Mesir dan Iraq.

 

Malah beliau merupakan mentor perjuangan kepada pemimpin Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), Allahyarham Yassier Arafat dan ketua pemimpin dan pejuang Islam yang lain.

 

Walaupun ada laman web yang memburuk-burukkan nama Amin Al Husseini kerana dituduh terlibat dalam pembunuhan orang Kristian di Balkan namun paparan gambar sepanjang hayat beliau jelas menunjukkan tokoh ini mampu menerokai hubungan antarabangsa yang cukup luar biasa terutama berjaya menjalinkan satu hubungan dengan Hitler.

 

Presiden IKAM, Norul Ridzuan Zakaria berkata, adalah satu isu yang sangat menarik apabila Hitler memberikan persetujuan untuk menubuhkan Divisyen Hanzar dan toleransinya terhadap kegiatan anggota divisyen berkenaan yang majoritinya terdiri daripada orang Islam.

 

Sebelum ini begitu banyak fakta menjelaskan bahawa Hitler adalah seorang diktator yang kejam dan tidak bertoleransi terhadap keagamaan, apa tah lagi Islam, katanya dalam satu rencana yang disiarkan dalam sebuah akhbar tempatan baru-baru ini.

 

Menurut Norul Ridzuan, setiap batalion atau rejimen dalam Divisyen Hanzar akan dilengkapi seorang imam dan seorang guru agama yang bertugas untuk memastikan setiap anggota divisyen ini terus mengekalkan cara hidup sebagai muslim.

 

Di samping itu, divisyen ini kerap menerima kunjungan Mufti Baitulmaqdis Imam Amin Al-Husseini yang melengkapkan pengisian rohani anggota divisyen ini, katanya.

 

Sebagaimana fakta sejarah merekodkan kekalahan tentera-tentera Nazi dalam Perang Dunia Kedua itu, begitu juga nasib yang diterima oleh tentera Divisyen Hanzar yang terpaksa menyerah diri pada Mei 1945 apabila pasukan tentera Jerman berundur dari Balkan. Lebih malang lagi kesemua mereka kemudian dibunuh oleh diktator Tito yang disokong oleh British dan Rusia.

 

Mungkin satu semakan semula sejarah Hitler perlu dibuat. Ini kerana hubungan baik Hitler dan Amin Al Husseini tentunya tidak terhad atas kepentingan politik dan mengembangkan pengaruh masing-masing.

 

Pasti masih ada sesuatu yang telah disembunyikan daripada pengetahuan umum di sebalik Hitler yang sering diburukkan dengan holocaustnya itu. Benarkah beliau sekejam itu?

 

Tetapi mengapa rakyat Palestin dan umat Islam yang terpaksa menanggungnya. Namun, kita meyakini Barat sebenarnya telah berjaya diperalatkan oleh Yahudi untuk menghancurkan negara Islam demi kelangsungan rejim dan puak Israel, katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=0519&pub=utusan_malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_02.htm&arc=hive#ixzz375hQTjYp

© Utusan Melayu (M) Bhd

 

—————————

 

Setiap perkara ada buruk baiknya. Maka belajarlah kalian dari SEJARAH

Insyaallah.

 

Apa-apapun saya kagum dengan pendirian Syeikh Amin Al-Husaini yang tegas.

 

Adakah Adolf Hitler seorang yang baik? Hanya ALLAH yang mengetahui.

 

Video ini bukan untuk membela Adolf Hitler ataupun Jerman tetapi untuk membuka mata betapa jahatnya Bangsa Yahudi. Harap Maklum.

 

Jika ada sebarang kesilapan, mohon teguran dari sahabat-sahabat semua. Insyaallah.

 

Sama-sama kita berdoa dan membaca Doa Qunut Nazilah untuk rakyat Palestin .

 

Al-fatihah buat pejuang-pejuang Palestin

 

Tajuk lagu dalam video ini: (Wir sind des Geyers schwarzer Haufen)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *