MENANGGAPI U.M.N.O.B.A.R.U. UNTUK MEMAHAMI PUNCA KEMELUT KINI

KATA Tun Dr Ismail Abdul Rahman, TOKOH POLITIK YANG BERPRINSIP  bahawa Ahli silap mata menggunakan cermin dan kepantasan tangan untuk membuat helah yang baik. Begitulah kebijaksanaan Dr Mahathir bermain politik.  Persis seorang penyihir dan pemukau yang sangat licik menipu audien atau khalayak dengan ucapan. Dalam hal ini Al Quran menyatakan dalam surah Al Baqarah ayat 204   : yang maksudnya :

Surah 2 : 204 – Dan di antara manusia ada orang yang tutur katanya mengenai hal kehidupan dunia, menyebabkan engkau tertarik hati , dan ia mengatakan  Allah menjadi saksi atas apa yang ada dalam hatinya, padahal ia adalah orang yang amat keras permusuhannya .

TERJEMAHAN 204. Dan di antara manusia ada orang yang ucapannya tentang kehidupan dunia menarik hatimu, dan dipersaksikannya kepada Allah isi hatinya, padahal ia adalah penantang yang paling keras.

Demikian juga, Umno Baru mahir membuat ilusi HASIL DARIPADA rekayasa DR MAHATHIR MUHAMMAD

Sebab itu Tunku Abdul Rahman Putera mati-matian menolak UMNO Baru yang diyakininya secara teguh telah membunuh UMNO yang asal

MARILAH KITA MENYINGKAP ,TABIR UMNO BARU UNTUK MEMAHAMI APA YANG TELAH, SEDANG DAN AKAN BERLAKU.KENAPAKAN JADI BEGINI DAN BEGITU. MEMANG SIFATNYA BEGITU SEPERTI YANG DIRANCANG SEJAK DARI AWAL. APA YANG DIRANCANG ,DINIAT DALAM HATI ITULAH YANG BERLAKU .

U –  Unprinciple Tiada berpegangan atau berprinsip.Apa pun boleh ikut keperluan dan keadaan. Pragmatis .Siapa yang masuk ke dalamnya walau ulama sebagaimana hebat akan jadi tiada berprinsip dan menolak prinsip yang dipegangnya dulu.Belum ada ulama dan pemimpin yang berprinsip semasa berasda dalam UMNO selama. DSAI menjadi mangsa kerana hendak menengakkan prinsip, Aziz Ishak menjadi mangsa kerana hendak membela petani dan nelayan, Datuk Asri hilang prinsip bila menyertai UMNO dan paling terkini Mahyuddin Yassin sedang  terbuang bila dipecat apabila berpegang kepada PRINSIP

M – Mahathir -kena ikut Mahathir. Siapa yang LAWAN MAHATHIR ,  tidak ikut cara,  pola serta arahaNNYA  akan jadi mangsa. Contohnya Datuk Abdullah Badawi yang dipaksa letak jawatan selepas PRU 2008, DSAI , MUSA HITAM, NAJIB RAZAK SEDANG DIASAK UNTUK LETAK JAWATAN.CONTOH YANG KLASIK IALAH KETUA HAKIM NEGARA TUN SALLEH ABBAS

NNEPOTISME , KRONISME DAN POLITIK WANG UNTUK MEREBUT KEKAYAAN NEGARA SUPAYA BERLEGAR DI KALANGAN ELIT PENGUASA DAN RAKAN NIAGA. DENGAN MONOPOLI EKONOMI MEREKA BEROLEH KEKAYAAN UNTUK MENGUASAI PARTI DAN MEMBELI UNDI DENGAN PELBAGAI MCARA  KETIKA PRU .TERMASUK MENGUASAI ALAT-ALAT NEGARA UNTUK KEPENTINGAN PARTI. CONTOH MEMBELI STESYEN TV 3 , SURAT KHABAR, MEDIA DAN SEBAGAINYA DI ATAS PRINSIP MENGUASAI  3 M -MEDIA, MONEY, MACHIENARY 

O- OPRESSION – PENINDASAN, KEZALIMAN, SALAH GUNA KUASA DAN CENGKAMAN KETAT UNTUK MEMASTIKAN KONGKONGAN KUASA  TIDAK TERUSIK. JIKA ADA GUGATAN ISA AKAN DIGUNA PAKAI, POLIS AKAN DIPERALATKAN, TENTERA AKAN TURUN , FATWA AKAN DIKELUARKAN KEKERASAN AKAN DIGUNAKAN DAN PEMIMPIN YANG BERWIBAWA DAN PUNYAI DAYA KEPIMPINAN YANG TINGGI AKAN DIMANGSAKAN DENGAN FITNAH DAN PEMBUNUHAN PERIBADI SECARA AIB DAN KEJAM .CONTOHNYA DSAI. DOA USTAZ FADZIL NOOR SANGAT TEPAT MEMOHON KEPADA ALLAH DILANJUTKAN USIA TUN DR M DILANJUTKAN USIA SUPAYA DIA DAPAT MELIHAT SATU PERSATU RENCANA KEZALIMAN DAN AKIBAT KEMUSNAHAN YANG DILAKUKANNYA  KEATAS RAKYAT MALAYSIA UMUMNYA DAN ORANG MELAYU KHASNYA . KEZALIM,AN YANG BERLAKU SEPANJANG 22 TAHUN PEMERINTAHANNYA DAN SKANDAL DEMI SKANDAL YANG MELIBATKAN KEHILANGAN BERBILION WANG NEGARA LESAP BEGITU SAHAJA. 

B – BRIBERY RASUAH, SOGOKAN DAN PENYELEWENGAN MEMANG TELAH MENJADI BUDAYA DALAM AMALAN UMNO BARU 

A –  ANWAR IBRAHIMMANGSA DAN KAMBING HITAM UNTUK SEMUA KEMUNGKARAN YANG DILAKUKAN OLEH UMNO BARU DIMANGSAKAN KEPADA ANWAR

RREVENGEPEMBALASAN DENDAM DAN DENDAM KESUMAT TANPA AMPUN. .DRAMA UMNO BARU PENUH DENGAN TRAGEDI, HUKUMAN DAN PEMANGSAAN KE ATAS ORANG YANG TIDAK DISENANGI SEHINGGA HILANG DARIPADA PARTI DAN KERAJAAN. CONTOH ORANG YANG TERLIBAT DENGAN KES ALTANTUYA DAN I MDB. BEGITU KES-KES ORANG YANG MELAWAN PRESIDEN PARTI SEPERTI YANG DIALAMI DATUK KHAIRUDDIN KINI. 

UUNDEMOCRATIC – PARTI YANG SAMA SEKALI BUKAN SAHAJA TIDAK DEMOKRATIK MALAHAN TIDAK MESRA DAN MERAIKAN  DEMOKRASI LANGSUNG.TIDAK ADA PERTANDINGAN PRESIDEN DALAM PARTI UNTUK SEKIAN LAMA  UNTUK MENILAI SEJAUH MANAKAH PEMIMPIN TERSEBUT BERWIBAWA, MENANG SEBELUM BERTANDING KERANA ADA UNDI AWAL 10 PERATUS. ADA UNDI AWAL SEBELUM  PRU, ADA UNDI HANTU, ADA PENGGUBAHAN PENGUNDI, PENGHILANGAN NAMA DALAM DAFTAR UNDI, PERSEMPADANAN SEMULA YANG MENGUNTUNGKAN UMNO BARU DAN BN.CONTOHNYA DALAM PRU KE 11 SEMASA DALAM ABDULLAH JADI PM TAHUN 2004 MENYAKSIKAN KEMENAGAN TERBESAR UMNO -BN DALAM PILIHAN RAYA TERSEBUT . UMNO BARU SEBENARNYA TIDAK MEWARISAN SEMANGAT, JIWA DAN PERJUASNGAN UMNO ASAL. HANYA MEWARISI LAMBANG,EMOSI  DAN LEGASI KONONNYA PERJUANGANNYA UNTUK AGAMA,  BANGSA DAN NEGARA. SEBENARNYA DI BAWAH UMNO BARU BANYAK KEPENTINGAN MASA DEPAN MELAYU YANG HILANG SEPERTI TANAH REZAB MELAYU.   KEDUDUKAN MELAYU SANGAT TERANCAM KERANA HILANG TANAH  DAN EKONOMI DIBIARKAN SANGAT TERBUKA TANPA DASAR-DASAR PELINDUNGAN YANG MEMBELA  HAK DAN KEHIDUPAN RAKYAT. 

UUnprinciple Untuk tidak berprinsip

M –  Mahathirisme Mempunyai kuasa mutlak GOD Farther

NNepotisme Ningrat utamakan Kroni, Elit ,Korporat  punyai hubungan intim dengan political master

O –  Oppression – Opportunist  Zalim, dolak dalik dan bermuka-muka

B –  Bribery Boleh rasuah, sogokan, beli kuasa ,politik wang

AAnwar Ibrahim satu gugatan kerana di luar lingkaran.Kambing hitam yang dimangsakan

RRevenge pembalasan dendan untuk sesiapa yang berani menyimpang daripada garis, pola dan modus operandi kekuasaan politik U.M.N.O.B.A.R.U. yang telah dipersetuji dasn ditentukan.

UUndemocratik Nahi  Demokratik Sama sekali tidak demokratik dan mengalah kepada hak-hak dan kebebasan rakyat.

Kesimpulannya UMNO Baru adalah rekayasa Tun Dr Mahathir. UMNO baru hanya meminjam nama, lambang dan emosi  UMNO tetapi tidak mempunyai cita-cita dan semangat perjuangan untuk  bangsa Melayu. Perjuangan untuk bangsa diubah menjadi perjuangan untuk kroni dan korporat. Justeru dengan kuasa yang ada mereka berusaha memindahkan segala hak atas nama bangsa Melayu  elit korporat politik yang menguasai kerajaan.

nikzhe

Kegilaan pada individu adalah sesuatu yang jarang tetapi pada kumpulan, parti, negara dan zaman telah menjadi satu kemestian – Nietzche (1844 – 1900 )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *